Tabana Moss Yerleştirmek .


mightymuratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2008
İl: Samsun
Mesaj: 1558
mightymuratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2010 15:13
Kirlenme yapmayacak bir moss türü adı verebilirseniz memnun olurum bendeki java moss ta çok kirleniyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2010 15:59
[QUOTE=timur eker]Çok haklısınız, Bilim şart. Çünkü "Bilim" hayal ürünü, olur olmaz yorumlara yer vermez.
Ne mutlu bize ki, sizin gibi "Forum özel üyeleri" var. Sizlerin bilimsel açıklamaları sayesinde doğruyu yanlışı çok güzel öğreniyoruz.
Sağolun...[/QUOTE]

Sizin hayal ettiğinizi ben gerçekleştirdiğim için üzgünüm.Ben kendi yöntemimi anlattım,isteyen yapar isteyen yapmaz.Bilim açısından bakacak olursak,su parametrelerini ölçen aletler olmadığı zamanlarda bilim yapılmıyor muydu?Benim de elimde şu anda bu aletler yok ama istenilen neticeyi elde ettim ve bıktım.Sizin yazdığım gözleme karşılık bu işin nasıl olabileceği konusunda soru sormanız ya da açıklama getirmeniz gerekir.Şaka yapıyorsunuz herhalde demeniz sizi bir yere götürmez,benden de birşey eksiltmez.Karşılaştırmalı testlerde gübrelemeden en az fayda gören java moss çıktığında eminim o deneyleri de şaka olarak değerlendirdiniz ki hala yerinizde sayıyorsunuz.
Dediğim gibi herkes kendisine uygun yöntemi belirler ve onu kullanır.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2010 09:29
Murat bey,
kirlenme yapmayacak diyemem, ama kiri daha az gösterecek Moss olarak
"Taxiphyllum sp." (Flame moss) ve "Hyophila involuta" (Star moss) önerebilirim. Denemedim ama "Fissidens fontanus" için de kiri daha az gösterdiğini belirten arkadaşlarım var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2010 13:37
[QUOTE=RuPTuR]Moss yetiştirmek için en önemli etkenler nitrat ve ışık.Diğerleri minör etkenler.[/QUOTE]
Cem beyin dediği bilimsel olmasa bile gözlemseldir buluşların çoğunluğuda gözlemseldir mesela Uranyum'un radyoaktif ışın verdiğini bulan kişiler Uranyumu uzunca zaman inceleyip bundan bir halt olmaz der ve çekmeceye atar aradan uzunca bir zaman geçer bu çekmeceyi açarlar ve o sırada radyoaktif ışın saçtığını fark ederler oysa bu kişiler Uranyum'u incelemeye başladıklarında belkide en son akıllarındaki şey radyoaktif enerjidir.
Mutlaka gözlemlere önem vermek lazım Java Moss sadece Nitrat ve Işığa ihtiyaç duyup atıyorum mesela FE+2 ye ihtiyaç göstermeyebilir veya kalsiyuma bütün bitkilerin gereksinimleri aynı değil ve bahsettiğimiz bitki bir yosun türü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2010 17:08
Doğru, ama gözleminizi bildirirken bunu vurgularsınız. Cem beyin ifadesi kesin bir yargı bildiriyor. Kesin bir yargı getirdiğiniz zaman, bunu somut verilerle ıspatlayabilmeniz gerekir ki, insanlar bundan vaydalanabilsin.
Bitki türlerinin oransal anlamda ne kadar besine ihtiyaç duydukları bir çok parametreye ve bitki türüne bağlı olarak değişkendir. Ama ihtiyaç duydukları maddeler aynıdır. Mosslar konusunda da bir fark yoktur. Bunu ben ifade etmiyorum, bunu "Bryoloji Bilimi" böyle kabul ediyor.
Mosslar, adaptasyon yeteneği çok gelişmiş bir bitki grubudur. Nerdeyse her tür şartta yaşayabilir ve gelişebilir. Zaten sorun ordan kaynaklanıyor.
Bilimin doğru kabul ettiği veriler doğrultusunda sadece mantık yürüterek şu sonucu çıkarabiliriz: Eğer Mosslar diğer bitkilerin ihtiyaç duyduğu maddelerin aynılarına ihtiyaç duyuyorsa, o zaman en hızlı moss gelişimini de aynı maddelere gübreleme yaparak sağlayabilirim.
"Ben ölü balık atıyorum, benim mossum öyle bir gelişiyor ki, haddi hesabı yok" gibi ifadeler göreceli kavramlardır. Senin için çok olan, benim için az olabilir. Bu tarz ifadelere bakarak sağlıklı bir tartışma ortamı yaratamazsınız.

Gelelim Cem beyin Yöntemine:
Ölü balığın çürüme süreci boyunca suda Amonium karışır. Amonium, amonium bakterileri tarafından Nitrit'e dönüştürülür. Nitrit, nitrit bakterileri tarafından Nitrat'a dönüştürülür. Nitrat da Moss tarafından tüketilir. Mantık bu. Buraya kadar tamam.
Eğer oluşan Amonium, mevcut amonium bakterilerinin işleyebileceği miktarın üstündeyse (fazla ölü balık, yeteri kadar ürememiş bakteri kültürü, henüz oturmamış akvaryum), o zaman Amonium, çok zehirli Amonyaka dönüşür. Ve suyunuzun Ph değeri yüksekse, yani suyunuz sertse,bu o kadar çabuk olabilir ki, siz daha neyin ne olduğunu anlamadan tüm akvaryum canlılarını kaybedersiniz.
Bunlar benim ifadelerim değildir, bunu "Bilim" böyle açıklıyor.
Son olarak:
Hobimiz adına bu forumda deneyimlerimizi, bilgilerimizi paylaşıyoruz. Kimimiz çok bilgili,kimimiz az. Kimimiz çok ilgili, kimimiz az. Bundan dolayı kimsenin kimseyi yargılamaya, yermeye hakkı yoktur. wiwiwi2010-04-06 09:50:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2010 20:25
Timur Bey,
İlk yazdığınız mesajda öyle bir tavır takınmışsınız ki yaşınızla(doğruysa) hiç bağdaştıramadım.Tabiki yaşım gereği de büyüklük edip alttan alamadım.Bakın;moss ilanlarımı bilen arkadaşlar bilir.Geri bildirim özelliği o sıralarda bulunmadığı için ne yazık ki teşekkürleri bulunmuyor.Her hafta 10 bardak java moss'u 30 litrelik bir akvaryumda üretmiş olmam bence benim gözümü doyurduğu gibi sizin de gözünüzü doyurmalı.Bunda göreceli birşey yok.Her canlının belirli bir büyüme-gelişme kapasitesi vardır.Siz insan evladına istediğiniz kadar kalsiyum,fosfor,protein,vitamin,hormon yükleyin gene de o 4 metre boya ulaşamaz.Java moss'un da aynı şekilde bir limiti vardır ve ondan sonra ne yaparsanız yapın o artık daha hızlı gelişemez.Üreticiler için her zaman önemli olan gelir-gider dengesi değil midir?Siz 50 çeşit gübre denersiniz belki benden yarım cm daha hızlı büyütürsünüz ona birşey diyemem ama bu yaratık bu kadar basit bir şekilde böyle büyüyorsa bence önerdiğiniz gübreleri kullanmanın üreticiye zarardan başka bir etkisi olmayacaktır.
Ayrıca;java mossun nasıl hızlı büyütülebileceğini soran bütün arkadaşlarıma normal akvaryum şartlarında HIZLI büyütülemeyeceğini her seferinde söylemişimdir.Benim moss yetiştirdiğim akvaryumda adi salyangoz dahi yaşayamaz.Ayrıca arada yazmıştım ama sanırım gözden kaçmış;30 derece sıcaklık diyorum.Moss'dan oksijen kabarcıkları çıkışını görebilmemin başlıca nedenlerinden birisi de sıcaklıktır.Belki siz görmüşsünüzdür ama kaç kişi moss'dan fotosentez sonucu oksijen çıktığını görebilmiştir acaba akvaryum şartlarında?
Nitrit-nitrat dengesinden bahsetmişsiniz,iyi de etmişsiniz.Ben moss akvaryumunda kum kullanmıyordum.Oturmuş akvaryumdan yaptığım aşılama ile gelen bakteriler zaten suda bu işlemi yapıyorlardı.1 adet pipo filtre de mosslara yetip artıyordu.Sizin gibi high tech tanklara sahip olamadığım için elimden gelenin en iyisi bu.Ben daha ileri gidemem bu konuda ve o yüzden sıkılıp bıraktım.Siz ölçümler yaparak daha ileri götürebilirsiniz bu işi ki biz de faydalanmış oluruz ancak 1 arpa boyu yol için öğrenci harçlığımı bu işe yatıramayacağımı da bilmenizi isterim.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 09:33
Cem bey,
ana hedef olarak mossu en hızlı yetiştirmek gibi bir amaç edinmedim hiç bir zaman. Ancak belirtmeliyim, 30 litrelik bir alanda her hafta 10 bardak moss üretebilmek çok ciddi bir başarı.
Gelin şöyle yapalım: Elimin altında her türlü imkan var. Siz bana yönteminizi en ince ayrıntısına kadar tarif edin, ben burada taklit edeyim. Sonucu, mümkün olduğunca, bilimsel dilde toparlayalım ve sizin adınıza bir makale yazalım. Almanya da Tetra nın bir yayın kuruluşu var. Hobi adına her türlü dergi ve kitap basıyorlar. İsmi "Tetra Verlag". Burada tanıdıklarım var. Makalenizi buraya gönderir ve incelemelerini sağlayabilirim. Yönteminiz kabul görürse, ki bu kadar hızlı moss gelişimi kesin kabul görür, o zaman makaleyi dergilerinde yayınlarlar. Böylece tanınırsınız ve önünüze sayısız teklifler gelir.
Bunun için lütfen yönteminizi mümkün olan en detaylı şekilde açıklayın, ben de hemen işe koyulup, burada taklit ederek gözlemlemeye başlayayım.
Aramızdaki tartışma bir kenara, bu konuda çok ciddiyim. Ve inanın, bu yazdıklarımı yapabilecek imkanlarım da var, bizi ciddiye alacak çevrem de var.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 10:55
Yazıyı başından sonuna okumuş ve gelişmeleri görmüş birisi olarak, belirli bir noktada kötü bir tartışma şekline dönebilecek bir konuşmanın son noktasının en azından kabul edilebilir ve üstelik ciddi katkı sağlayabilecek bir aşamaya gelmiş olmasını tebrik ediyorum.
Hatta bu durumu güzel bir sonuca bağlayabilirseniz tüm forumda örnek gösterilecek bir tartışma şekline bile dönebilir.
Ne de olsa bir çok konuda benzer tartışmalar çıkıyor. Ama maalesef konunun kilitlenmesi, kişilerin ceza alması ve en kötüsü hobiye katkı sağlayabilecek bir ortam yaratılamadan güzel bir konunun saptırılmasına yol açılıyor.
Açıkçası 20  sene öncesinde ben de düşük seviyeli sınırlı ekipmana sahip akvaryumlarda benzer tecrübeler edindim. Bitkiler o dönemde varolan çok genel bitkilerdi. Akvaryum gerçekten sadece bitkiler için ortam sağlayacak kadar garip bir durumdaydı. Sadece ışık olarak mor renk kullanıyordum. Bildiğim kadarıyla bitki yetiştirirken mor renk en iyi ve en etkili ışık rengidir. Yeşil ışık ise en kötüsüdür, çünkü zaten yeşil olan bitkiler yeşili direk yansıtacağından etkili olarak kullanamazlar.
Gelişmeleri merak ediyorum. Umarım güzel sonuçlar elde edilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali Can DÜLGERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 514
Ali Can DÜLGERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 17:34
 Peki mavi renkte bitki gelişimi nasıldır ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 17:57
Emre Bey,ışığın görünen mavi olması birşey ifade etmez.Mor ötesi foton ne kadar çoksa bitki de o kadar çok fotosentez yapar.Mor ötesi ışınları da biz gözümüzle ne yazık ki tam olarak göremeyiz.
Timur Bey,
Ben zaten yaptıklarımı yazdım :)
Su çeşme suyu.Sıcaklık 30 derece.1 adet tek süngerli pipo filtre.Işık 60 watt tasarruflu ampul.O zaman lepistes beslediğim için ölen olursa haftada 1 tane ölü lepistes olmazsa bir tane vatoz yemi.Akvaryum ölçüleri 50*50*15.Elimdeki moss azalınca arada CO2 bağlıyordum,mayalı sistem ile.Bu akvaryumun üstü kapalıydı.Küçük bir yerden içeri basılan hava ve CO2'nin çıkışını sağlıyordum.Ayda bir tam su değişimi ile sistem devam ediyordu.
Şimdi ise mangrow ve kayalara sarılı olarak melek akvaryumumda öyle duruyorlar.Eğer yüzsüzlük yapılıp bardağına 5 lira önerilmezse yeniden üretime geçmeyi düşünebilirim.
Bu arada star moss ülkemizde ağaç kütüklerinde,nemli topraklı alanlarda az da olsa bulunmakta.Ben Çamlıca Parkı'ndan almıştım bir miktar ama sonra paludaryumumu bozunca attım.Gözde moss türüm christmas moss'tur.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 19:08
Cem bey,
siz yaptıklarınızı yazdınız da, ben davullu zurnalı anlıyorum: )

Elimde bol miktarda T8-965 var, onlardan kullansam olur mu?
Aydınlatmanın su yüzeyine olan mesafesi ne olsun?
Balık veya yemin özel bir nedeni var mı, yoksa Nitrat gübresi de olur mu?
Su seviyesi kaç cm'de olsun?
Tüplü CO2 ile kaç saniye/kabarcık ve karışması için bir şey yapılacak mı?
Ayrıca neden moss azalınca CO2 takviyesi?
Java mossum diğer Taxiphyllumlarla birlikte Hibridleme denememde, elimde tek başına yok. Bunların dışında elimde olan mosslar: Taiwan moss, Flame moss, Singapur moss, christmas moss. Hangisinden kullanalım?

Star moss Pamukkale'de, antik şehir kalıntılarında, kireç taşlarına bağlı olarak bol miktarda mevcut. Bunun dışında bazen evlerin bahçe duvarlarında da rastlanıyor.Özellikle kireç taşını sevdiği yazılıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2010 00:13
1-T8 kullanmadığım için birşey söyleyemeyeceğim.Benim kullandıklarım 6500k tasarruflu spiral ampul.Mümkünse en ucuzundan alınabilir çünkü osram,philips gibi markaların kullanım ömrü açısından bir fazlası yok.
2-Su yüzeyi ile neredeyse temas edecek kadar yakın koymuştum.
3-Yalnızca nitrat gübresinin yeterli olacağını düşünmüyorum.Benim bildiğim kullandığım şeylerde potasyum,flor,demir vs bol miktarda.
4-Su seviyesi akvaryumun yüksekliğiyle aynı,13-14 cm.
5-Mayalı sistem olduğu için kabarcık saymamın bir manası yoktu.Zaten sürekli kullanmıyordum.seramik difüzör ile eritiyordum.
6-CO2 bitkilerin büyümesini tabiki hızlandırıyor,onu bilmeyen yok gibidir.
7-30 derece sıcaklığa dayanabilecek bir moss varsa elinizde ki saydıklarınız arasında yok,kullanabilirsiniz.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2010 08:24
Tamam.
Tam olarak hangi gübreden ne kadar kullanayım?
30 dereceye saydığım mosslar dayanmasına dayanır, ama bizim amacımız en hızlı şekilde moss yetiştirmek olduğu için, bir şey diyemem. Yöntem sizin, kararı sizin vermeniz gerekiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2010 12:14
İşte gübreleme konusunda bir fikir sahibi değilim.Çünkü ölü balık ve yem içeriği analizi biraz zor iş.
30 dereceye dayanmayacaklarını düşünüyorum ama isterseniz deneyebilirsiniz.Ben java moss'dan başkasını önermiyorum.Hani belki kültür amaçlı deneyebilirsiniz tamamını kullanmadan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir