30Ltden 160a geçiş :)
Orjinalini yazan: umutgunay |
Ciklet türleri mi... Melek, Discus, Ramirezi, Leptosoma gibi bir kaç türü saymazsak gerisi boş... Neden mi: 1: Çok fazla hacimm isteyip çok az balık sığdırabilirsin. 2: Bir renk kombinasyonu yapayım desen olmaz, devasa bir akvaryumun yoksa en fazla3 farklı tür beslersin. 3: Şov akvaryumu yapıp rengarenk ve kalabalık yapsan yavru alamazsın, stresten kavgadan geçilmez. 4: Alacağın balıklar hep birbirinin kopyası, 3 tür birlikte baktığını düşün, sadece 3 tip balık... 5: Ne kadar iyi bir görüş açısına sahip olursan ol, yapacağın dekorasyon hep aynı; Dibe silis kum, üstüne bir yığın taş-kaya, belki çirkin bir iki tane çanak çömlek, bir kaç kopyala-yapıştır usulü balık, al sana ciklet akvaryumu... Kombinasyon zayıf, çeşitlilik az, bitki koymaya kalksan dandik bir anubiastan başka bitki de yapamazsın... Canlı doğuranlarla kıyaslama yaptım, sence nasıl bilmiyorum da neredeyse her tür balık beslemiş biri olarak 100 tane ciklet yerine 10 tane lepistes bakarım daha iyi. Canlı doğuranlar; 1: tür olarak sayarsan ciklete göre zayıf gibi görünür ama cikleti katlar: Lepistes, Endler, Moli Sphenops, Yelken kuyruk Moli, Velifera, Plati, Kılıçkuyruk. Sadece bu kadar saydığımda bile bir arada yaşayan ciklet türü sayısını geçti. Gelelim varyete, ırk, desen, renk ve şekil konularına... Herkes "Lepistes" diyip geçer de Lepistesin ırk renk v.s çeşitliliği dünya üzerindeki ciklet türü sayısına aşağı yukarı eşittir. Bir Plati diyosun, Tür: maculatus plati ve variatus plati olmak üzere 2 türü var. Bunların içinde ırklara bakarsan, mickey mouse plati, çif çizgili plati, kaplan plati, arı plati, klasik plati, balon plati gibi uzadıkça uzayan bir liste. bunun da altına bakarsan, şekiller; highfin, mızrak kuyruk gibi şekiller, bunun da atında renklere bakarsan kırmızı, turuncu, sarı, siyah, lacivert, mavi, gri, beyaz, bej, pembe, çift renkli, üç renkli, tuxedo'lar, koi'ler... Gördüğün gibi tek tür plati yapsan bile o kadar çok farklı balık olur ki akvaryuma sığdıramazsın. Ayrıca ciklet akvaryumunda olup da canlı doğuranda olmayan ne var ki? Kayalar koyarsın, bir de üstüne yosun falan sardırırsın. Sınırsız bitki... Rengarenk balıklar, bol bol yavru... Doğal, huzurlu bir ortam. He bir de derler ki canlı doğuranlar küçüktür, göz doyurmuyor. Ben bir tane sarı prensese bakacağıma bir kaç canlı doğurana bakarım, daha fazla göz doyurur. Ayrıca Kılıçkuyruk, Velifera gibi balıkalrın da orta boy bir cikletten daha irilerinin olduğunu unutmamak lazım. Yeterki kaliteli besle ve hacim büyük olsun. Tabi bir de "çok hassas" derler. Dengeyi kur, düzeni sağla, bak bakalım hangi balık hassas... Bir lepistes bile 4-5 sene yaşıyor. Her ay 40 tane yavru verse... Karma tropikal AŞKvaryum... lepistesler mollyler platiler neonlar rasboralar midyeler karidesler çöpcüler vatozlar Bitkiler ooohh : ) Başka bu zevki ne verebilirki... |
Niye baliklari birbiriyle yaristirma ihtiyaca duyuyorsunuz anlamis degilim, hobi degil mi bu? sizin hosunuza giden baskasinin hosuna gitmek zorunda degil.cok talihsiz ve hobiciye yakismayacak aciklamalar olmus bence.
1) Akvaryuma koyacaginiz balik miktari balik boyutu ile ilgilidir tur ile ilgili degildir, cuce cichlidler canli doguranlardan cok fazla buyuk degiller.
2) renk kombinasyonlari cok rahat yapilir, yapamiyorsaniz sizde sorun olabilir.
3)Cok kalabalik akvaryumlarda cogu baliktan yavru verimi almak zordur, cinslerle alakali degil.
4)google'a cichlid yazarak,turlerin zenginligini gorebilirsiniz .sadece 3 tip balik cumlesi cok talihsiz.
5) akvaryumlarin dizayni baligin dogal ortamiyla alakali bir konu, baliklarin yasadigi yer kalayik ise dizayni bu yonde yapmak kadar dogal bir durum olamaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
1: Balığın boyutuyla ilgilidir, dolayısıyla türüyle de ilgilidir. Cüce cikletlerden daha iri canlı doğuranlar da var tabi ama bir lepistesi 100 litrede sürü şeklinde beslerken cikletlerden bir kaç'ı geçemez.
2: Renk kombinasyonu yapılamaz diyorum çünkü devasa bir akvaryum yoksa bir çok türde problem çıkıyor, kırmızı renk için mücevher alırsın, yavru vermez, beyaz prenses alırsın diğerlerini döver falan filan. Çok büyük akvaryumda tabi ki çok daha seçenek artıyor ama biz genel olarak evde yapılabilecek bir akvaryumdan bahsediyoruz. "huzurlu" bir ciklet akvaryumu yapabilmek için en iyi karışım; en az türün olduğu ve az sayıda balığın olduğu bir akvaryum olduğunu herkes bilir.
3: Kalabalık akvaryumda cikletten ve bir çok balıktan yavru almak zorken canlı doğuranlar patır patır doğum yapar, bu da avantaj
4: Ciklet tür bakımından en çok türü olan balıktır ama bu türlerin çoğu akvaryuma göre değildir, en renkli olanlar akvaryumlara girer. Yine de çok fazla tür olduğunu biliyorum ama birlikte bakılabilecek türler konusu oldukça az. 200 litrede ben besleyebileceğim canlı doğuranların resmini koysam, siz de cikletlerin resmini koysanız bilmiyorum kaça katlar bendeki seçenekler. Hatta o kadar uç noktaya gitmeye bile gerek yok, siz a, ciklet, b ciklet... diyin, ben sadece lepistes ırklarını karşısına koyayım, yine sayı olarak daha fazla çeşit çıkarırım. Çünkü cikletler birbirinin kopyası gibi olan balıklar. sarı prenses ise üzerinde siyah çizgi bulunan sarı balıktır, demasoniyse lacivert çizgili mavi balıktır v.s. Lepistes diyince "kırmızı renkli siyah çizgili" gibi bir şey söylemek mümkün mü, değil, sayısız çeşidi var, kastettiğim bu.
5: Akvaryum dizaynı balığın doğal ortamıyla ilgili, zaten ben de buna karşı bir şey söylemiyorum. Cikletler sadece kum ve kayaların olduğu yerlerde yaşarken (genellikle) canlı doğuranlar bol bitki seçeneklerinin olduğu akvaryumlara yakışır. Kum ve kaya'nın bitki ormanı ile kıyaslandığında görsel olarak şansı var mı... Kaç kişi var ki dünyada "ben göl manzaralı orman sevmiyorum, çöl seviyorum" diyen... Fark böyle bir şey...
Yazdıklarım sizi rencide etmesin, kızdırmasın. Sadece cevap olarak verdim, saygısızlık söz konusu değil... Yarıştırma değil, sadece karşılaştırma yaptığımı belirtiyorum. Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Anaclarin yavrularla ilgilenmesini gormek isteyen birisi canli doguran almaz,isterse 1000 tane renk olsun ustunde, onun gormek istedigi o degildir. umarim anlatabilmisimdir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryum için kayaları da aldım, saatlerdir temizliyorum,kaynatıyorum. O önemli değil de, şimdi biraz araştırdım nasıl yerleştireyim, cama zarar vermeden nasıl yapabilirim diye, sanırım ben çok önemli bir şeyi atlamışım.. Akvaryumumun altına strafor koymadım.. Çerçevem çok ince, altında fazla boşluk yok ama tabii az da olsa çerçeveden dolayı biraz boşluk var(5-6mm kadar).
akvaryum tabanında boyuna ve enine cam şeritler var koruma için, tavanda da enine şeritler var. Strafor mutlaka koymalı mıyım? Bu durumda boşaltıcam suyu..Kayaları koyabilir miyim bu şekilde?8er kiloluk 2 parça kaya,tabanda 2-3cm kum var.. :(
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mobilden yazdım sürç-ü lisan etti isem affola...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Güvenli bir şekilde kaya ve taşları da yerleştirdim. En büyük olan kayayı eklemedim(10kg idi :) ) bu şekilde de yeterli saklanma yeri olacağını düşünüyorum sp ve icemanlar için.
Biraz bitki olsun diye anubias bağladım taşlara..
Yavaş yavaş mutlu sona yaklaşıyorum. birkaç sorum var:
1-Nitrit patlamasını önlemek için ne yapabilirim, yeni kurulan akvaryumların sorunuymuş? (test kiti edinmeliyim bir an önce sanırım)
2-Havalandırma için hava motorum yok, dış filtrenin çıkışı suyu dalgalandırıyor, yeterli oksijeni sağlar mı? Bir tane edineyim mi?
3-Akvaryuma suyu koyalı 8.gün bitti, balıkları alabilir miyim? Henüz erken mi? (bu arada küçük akvaryumumu temizleyebilmek için 20 kadar karides ve 2 elma salyangozum 2 gün bu akvaryumda kaldı biraz faydaları olmuştur sanıyorum,ayrıca nitrivec eklemiştim 2.gün)
4- Tuz eklemeli miyim? 2 zıt görüş var tuz kullanımıyla ilgili ama sanki cikletlerde kullanım gerektiği fikri daha ağır basıyor..
5-Sabah salonda hafif bir su baskını vardı :( , filtreden taşıyordu neyse ki, ödüm koptu akvaryum su sızdırmaya başladı diye.. Ama bu neden olabilir? Kaplumbağamın da dış filtresi var hiç böyle bir sorun yaşamadım, yerleri temizledik, yeniden çalıştırdık, takip ediyoruz , sorun yok gibi..(45dk -1 saat kadar kapalı kaldı filtre)
6- 8 gündür su değişimi yapmadım, gerek var mı? döngü otursun diye ellemedim, üstteki 4 parmaklık kısma da su ekleyeceğim ama önce cevaplarınızı bekliyorum, su çekip mi ekleyeyim, sadece bu haliyle eklesem yeterli mi?
7-Dekoru beğendiniz mi? :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Örneğin.. Frontosa cichlid cinsine ait bir türdür.. Bu türün birde alt varyetesi vardır..Kigoma, molve , bangwe , carema , moba , kitumba , ikola , tembwe , mpimwe, tansanita , tanzanya, kapamba , burundi , north brundi , boulomboro vesaire aklıma gelen 4te biri. Kaldı ki bu saydıklarım tür bile değil varyetedir :) Türünde altı yani.. Birde diğer cichlid türlerini ve o türlerin varyetelerini ele alsak sayfalar yetmez. O yüzden diyorum ki , 3 kıtada yaşayan bir cins için çok haksız bir yargıda bulunmuşsun..
Ben de bitkili ortamda tropikal balıkları ve tetraları beslemeyi tercih ediyorum ama yiğidi öldür hakkını yeme yahu..
Ceren hanım , konuya en başında müdahil olmuştum o yüzden ikide bir aktif konularda karşıma çıkıyor. Söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil..durumu oldu. En başında dediğim yoruma gelmişsiniz.Dediklerim öyle yada böyle farkında olmadan uygulanmış.. Ama hernekadar yorumlasamda siz istediğiniz kişilerden istediğiniz yorumu bulana kadar bunu yok sayacağınız için özetle , bazı şeyler daha iyi olabilirdi... diyip kestiriyorum. Keyifli hobiler..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir