Bitkili Tasarımına Giriş - Aquascaping


pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2015 12:13
Öncelikle "Aquascape" terimi için bir Türkçe karşılık yok, aslında İngilizce'de de türetilmiş bir kelime, internet üzerindeki sözlüklere bile bir kaç yıl önce girmiş. En açık tanımı "bir su kütlesinin doğal görünümü/manzarası" olarak yapılıyor. "Scape"in anlamı "bir sahnenin resmi" demek, "aqua" ise tüm 'aqua'rist'lerin bildiği gibi su anlamında. Tam olarak akvamanzara olarak çevrilebilir ama o da saçma oluyor. Ben Türkçe konusunda hassas olanlardan özür dileyerek aquascape olarak kullanmaya devam etmek istedim çünkü aklıma gelen en makul çeviri "akvagraf" ya da tamamen alakasız olarak "su tasarımı" oldu ki ikisi de kulağa korkunç geliyor.

Temel olarak bu linkteki yazıyı takip edeceğim [URL]http://aquascapinglove.com/basics/getting-started-aquascaping[/URL] ancak ara ara wikipedia'dan ve parantez içinde belirterek kendimden eklemeler de yapacağım.

İlk ve önemli katkım şu olsun. Tabanı tamamladıktan sonra kullanacağınız kaya ve kök yerleşimini yaptıktan sonra en az bir gün bekleyin. Ara ara gidip nasıl durduğuna tekrar tekrar bakın. Sonra bu şeklin kuşbakışı görünüşünü kabataslak bir kağıda çizin ve nereye hangi bitkiyi ekeceğinize öyle karar verin. Sonra keşke bunu buraya koymasaydım demeyeceğiniz bir karar verdiğinizde bitkileri alın ve ekime başlayın.

[B]AQUASCAPİNG'E BAŞLAMAK:[/B]

Aquascaping başlangıçta zor değildir. Diğer bütün tutkular gibi zaman, adanmışlık ve derinlemesine araştırma gerektirir. Aşağıdaki makalenin amacı, temel prensipleri, görsel yapı ve kurulum kurallarını oturtmaktan, bir aquascape oluşturmanın temellerine inmek ve en bilinen bitkili akvaryum tiplerini geliştirmeye ek olarak, konu ile ilgili kompozisyon ve düzen konusunda ipuçları ve öneriler getirmek.

[IMG]http://aquascapinglove.com/wp-content/uploads/2013/12/getting-started-feature-img-1.jpg[/IMG]

[B]AQUASCAPİNG NEDİR?[/B]

Aquascaping konusu günümüzde oldukça popüler bir hal aldı. Terimin kapsamlı tanımı aquascaping'i "su altı bahçıvanlığı" olarak geçer ve kurulum, dekorasyon ve parçaların -bitkiler, taşlar, kökler, kayalar vs- estetik olarak insanın hoşuna gidecek şekilde düzenlemesi olarak açıklanabilir.

Yine de, temel bahçıvanlıktan farklı olarak aquascaping daha uzun ve muhtemelen daha zor bir gelişim yolu izler. Kabul edelim, tutkulu akvaristler balık yetiştirmenin sadece balığı büyütmekten ibaret olmadığını ve akvaryumların sadece güzel canlılara duyulan ilginin bir sunumu olmadığını bilirler. Akvaryumar evlerimizin bir parçası haline geldikten sonra, bizim gururumuz haline gelirleri günlük konuşmalarımza girerler ve yaratıcılığımızı ve hayal gücümüzü gösterebileceğimiz şeyler haline gelirler.

Sudaki bahçeciliğin artmasının fizyoloji, budama, ekoloji ve akvaryum bakımını ilgilendirmesinin yanında tasarım ve düzen de öne çıkmaktadır ki bu da akvaryumun kendisinin bile dışına çıkar. Mükemmel akvaryumu elde etmek kolay bir görev değildir ama bir kere buna karar verirseniz aquascaping eğlenceli, çok uğraştırıcı ve ödüllendirici olabilir.

[B]TEMEL AQUASCAPİNG PRENSİPLERİ[/B]

Aquascaping genel olarak başarması zor bir işlem gibi görülebilir ancak bazı temel prensipleri izlendiğinde göründüğü kadar da zor değildir.
Her yaratıcı geliştirme sürecinde olduğu gibi, aquascaping de güvenilir bir bilgi kaynağına ihtiyaç duyar ve çoğunlukla sizin hayal gücünüze dayanır. Temel bilimsel prensipler ile yaratıcılık arasında dengeyi bulmak ise en zor kısmıdır.

Aşağıda aquascaping'e başlamayı düşünmeden bile önce hesaba katmanız gereken bir kaç temel kriter var:

- Basitlik: Aquascaping tamamen zevk ile ilgilidir ve çoğunlukla az sayıda element çoktur (Çevirmenin notu: "less is more" aslında minimalist yaklaşımın temelini oluşturan cümledir, az daha iyidir anlamında ama tam bir çevirisi yok çünkü mantıksız bir cümle tam olarak "az çoktur" diye çevirebiliriz) Genellikle insanlar çok çeşitli bitki bulundurmanın cazibesine kapılırlar, bunun görsel olarak muhteşem bir çeşitlilik sunacağını düşünürler ancak çoğunlukla sonuç bunun tam tersidir.
- Çeşitlilik: Basit tutmak tabi ki tek tür bitki bulundurmak anlamına gelmiyor. Bir tema oluşturmak isteseniz bile, su bahçenizin sıkıcı görünmesini istemezsiniz. Unutmayın, yaratıcılık bu konuda anahtar kelime!
- Oran: Tankınıza bir harmoni hissi vermeniz önemli, dolayısı ile dolu alan kadar boş alan da bırakmaya çalışın. Sadece büyük yapraklı tipte bitkiler kullanmaktan kaçının çünkü aquascape'inizin oranını bozar ve derinlik hissini kaybettirirler.
- Sabır: Aquascaping sinir bozucu olabilir, emin olun! O yüzden içinize sinmeyen bir şey olduğunda bozup tekrar yapmaya hazırlıklı olun. Bu işte ne kadar denerseniz o kadar iyi olursunuz

[B]OLMAZSA OLMAZLAR:[/B]

- Aydınlatma: Ekipman içinde bitkilerin sağlık ve büyümesi için mevcut rolü ile en önemli parçalardan birisidir. Aydınlatma bir akvaryumun çalışan kalbidir diyebiliriz.
- Filtrasyon: Su filtrelerinin amacı fazla yemi, balıkların metabolik artıklarını, tehlikeli kimyasalları ve çürüyen organik madde artıklarını akvaryumdan uzaklaştırmaktır. Üç temel filtrasyon şekli vardır: mekanik, kimyasal ve biyolojik. Piyasadaki filtrelerin çoğu bu üç yöntemin ikili kombinasyonları şeklinde çalışır.
- Karbondioksit: CO2 sistemleri hafif maliyetli olabilir ama bitki gelişimi için gereklidir. Hiçbir bitki CO2 olmadan büyüyemez, nokta. (Çevirmenin notu: Burada CO2 ile kasıt sudaki varlığı, bu akvaryumdaki balıklardan sağlananı da kapsıyor) Bu işe tutku ile bağlı olanlar uzun vadede bir sistem almanın bitkilerini tam anlamı ile yetiştirebilmeleri için gerekli olduğunu bilirler.
- Sıvı gübreler: Gübreleri bizim vücudumuzun zinde ve güçlü olması için gereken vitamin ve mineraller olarak düşünebilirsiniz. İki tip sıvı gübre vardır: makro besinler ve mikro elementler. Sucul ortamın uygun olması için bu ikisinin de uygun şekilde dozlanıyor olması gereklidir.
- Taban malzemesi (substrat): Sucul bitkiler sadece yaprakları ile beslenmezler, köklerinden de besin alırlar, dolayısı ile taban malzemesi seçimi çok önemlidir. Büyütmek istediğiniz bitkilere bağlı olarak (küçük ön plan, uzun arka plan vs) uygun substrat, doğru büyüme, gelişim ve renk sağlar.
- Sert aksesuarlar-harscape (kök ve kayalar): Birinin güzel olduğuna kemik yapısına bakarak söylersiniz ya akvaryumlar için bu malzemeler de odur. Bir akvaryumun estetik değerini sadece bitki ile yükseltemeyiz. Taşlar, odunlar/kökler, çakıllar eklemek ve bunları öyle bir yerleştirmek gerekir ki mümkün olduğunca eşsiz ve çekici bir görüntü elde edebilelim. Sert akseuarlar tasarım ve düzeni oturtabilmek için gerekli parçalardır.

[B]GÖRSEL YAPI VE KURULUM İÇİN TEMEL KURALLAR:[/B]

Aquascaping hayal gücü ve yaratıcılığı temel rol oynadığı bir sanat olabilir, ama bel kemiğini oturtmak bu işlemin temellerindendir. Ölçü doğada çok önemlidir ve aquascaping de buna istisna değildir. Tankınızın sadece göze güzel görünmesi yetmez, gözün doğru yerlerde gezinmesini de sağlamalıdır. Balıkların rahat olmasını da isteriz; bitkilerin tam olarak gelişmesini de. Bunu belli başlı matematiksel kurallarla sağlayabiliriz. Doğa; muhteşem, farklı ve tahmin edilemez olmanın yanında matematikseldir de… (Çevirmenin notu: Buradaki kurallar aslında temel olarak fotoğrafçılıkta kullanılan kurallar. Az da olsa fotoğrafçılıkla ya da resim ile ilgilendiyseniz anlatılacak şeyleri biliyorsunuzdur)

[B]Üçler kuralı[/B]

Güzellik bakanın gözündedir sözü ne kadar da doğru, ama bakan kişinin gözü de rahatlıkla kontrol edilebilir. Bir sanatçı bunu bilir ve bunu kendi yararına kullanır. Büyüleyici görseller yaratmak için de gözün önce nereye bakacağını ve oradan nereye kayacağını söylemek aquascaping’in temelidir.

Üçler kuralı tam olarak sanal kılavuzlar kullanarak, manzaramız içinde belli parçaları nereye yerleştireceğimize ve dolayısı ile bakan gözün ne göreceğini kontrol etmek amaçtır. Üçler kuralının nasıl işlediğini anlamak için yatay ve dikey olarak eşit aralıklı ikişer çizgi ile görüntüyü dokuz eşit dikdörtgene böldüğünüzü varsayın.
[IMG]http://aquascapinglove.com/wp-content/uploads/2013/12/rule-of-thirds.png[/IMG]

Bu sanal çizgilerin amacı aslında kesişme noktalarını belirlemek ve orada bir odak noktası oluşturmak ve ilk görüşte o noktalara bakışı sabitlemek ve bu noktalar arasında bakışın gezinmesini sağlamaktır. Böylece bakan kişinin daha iyi, içine alan, rahatlatan ve memnuniyet veren bir deneyim yaşaması sağlanır. Odak noktasını tankın tam ortasına yerleştirmek tankın kenarlarında ne olduğunun gözden kaçmasına neden olur.

[B]Altın oran:[/B]

Basitçe, altın oran öyle bir sayıdır ki bir çizginin öyle bir noktadan ikiye bölünmesinde edilen rakam; büyük parçanın küçük parçaya bölündüğünde elde edilen sonuç ile tüm çizginin büyük parçaya bölündüğünde elde edilen değerine eşit olsun. (Çevirmenin notu: Evet, basitçe demesine rağmen anlatıldığında oldukça karışık aslında ama resme baktığınızda anlayacaksınız, aslında ikinci derece bir denklem kendisi 1,618/1=2,618/1,618)

[IMG]http://aquascapinglove.com/wp-content/uploads/2013/12/golden-ratio.png[/IMG]

Sanatta ve matematikte olduğu gibi doğada da, altın oran odak noktasının yaratılmasıyla ilgilidir. Aquascaping’de, bu nokta gözün direkt olarak ilk baktığı yer olacaktır.

[B]Odak noktası:[/B]

Az önce bahsettiğimiz gibi, odak noktası bakan kişinin kafasında bir dayanak noktası gibi etki görür. Basitçe önce nereye sonra nereye bakması gerektiğini söyler. Her aquascape’in bir odak noktası olmalıdır. Küçük akvaryumlar için sadece bir odak noktası ve birkaç ikincil ilgi noktası olabilir. İş büyük tanklara gelince, birden çok odak noktası yaratmak gereklidir ki yine de bir tanesi daha dikkat çekici nokta olmalıdır. Gözü yormamak çok önemlidir, dolayısı ile bir sürü aynı derecede ilgi çekici nokta iyi bir fikir olmayabilir.

Bilindik tüm tarzlar yukarıdaki temel kuralları kullanır. Doğa Akvaryumu, Iwagumi ya da Orman tarzı olsun hepsi öncelikle odak noktaların oluşturulması ile başlar.

[B]AQUASCAPE TARZLARI [/B]

(Çevirmenin notu: Burada İngilizce isimlerini de paylaşmayı uygun gördüm ki belli şeyleri aratmak isteyenler Google görsellerden arattığında daha çok sonuç elde edebilsin)
Tüm sanat çeşitleri gibi, aquascaping de çeşitli yaklaşımlar ve tarzlar sunar. Herkes kendi zevkine, isteklerine ve beklentilerine göre tasarladığı akvaryumlar tasarlar. Temel olarak dört temel anlayış vardır ve hepsi belli başlı karakteristik ve eşsiz özellikler taşır. Hollanda Tarzı (Dutch style), Orman/Cangıl Tarzı (Jungle style), Iwagumi tarzı ve Doğa tarzı (Nature style)

** Not: Wikipedia burada biraz farklı bir sınıflandırma yapmış ve Nature ile Iwagumi’yi Japanese style olarak tek başlık altına almış. Ayrıca temel tasarımlara Biyotop, Paludaryum ve Tuzlu su resif akvaryumlarını da eklemiş. Temel aldığım yazıda yukarıdaki şekilde olduğu için ve daha çok bitkili kurulumları baz aldığı için bu şekilde devam ediyorum)

[B]Hollanda Tarzı (Dutch Style)[/B]
[IMG]http://aquascapinglove.com/wp-content/uploads/2013/12/dutch.jpg [/IMG]

İlk akvaryum ekipmanlarının pazarlanmaya başlaması ile 1930’larda Hollanda’da popülerleşmiş, bu tarz temel olarak sucuk bitkilerin kültürlenmesi ve düzenlenmesine dayanan bir tarzdır. Hollanda tarzında kök kullanılmaz ve kaya kullanımı çok azdır ve temel öğeleri oluşturmaz. Ana odak noktası boy, renk ve doku özelliklerini içeren geniş bir bitki yelpazesi ile teraslama (çeşitli yüksekliklerde taban tabakaları oluşturma) tekniğine dayanır. Kolay gibi görünür ancak bu tarzı izleyecek akvaristlerin değişik bitki türleri hakkında geniş bir bilgi dağarcığına sahip olması gerekir ki hoş bir tasarım çıkabilsin. Detaylı bilgi için linki inceleyiniz [URL]http://aquascapinglove.com/basics/the-dutch-aquarium/[/URL]

(Çevirmenin notu: Şahsen yapmasının çok zor olduğunu düşünüyorum, bitki yoğunluğu çok fazla ve gübrelemede ölçüler daha büyük olacaktır ancak belli bitkileri bulmanın zorluğundan tutun da büyüdüklerinde alacakları şekil, büyüme hızları, bir bitkinin diğerini gölgelemesi gibi düşünülmesi ve deneme yanılma ile öğrenilmesi gereken o kadar çok şey var ki sabır azsa başarılı olunması çok zor bir tarz)

[B]Orman/Cangıl Tarzı (Jungle Style)[/B]
[IMG]http://aquascapinglove.com/wp-content/uploads/2013/12/jungle.jpg [/IMG]

Bu yapması en kolay tarz diyebiliriz. Adından da anlaşılacağı üzere, sonuçta elde edeceğimiz görüntü, vahşi, evcilleşmemiş bir orman… Cangıl tanklarının ortak karakteristikleri bitkilerin genellikle kendi haline bırakılması ve iyice sıklaşmasıdır. Bu da daha az bakım ve daha uzun süren bir manzara elde edeceğimiz anlamına gelir. Çok karmaşık bir tar olmasa da zamanla gayet çekici ve fonksiyonel olabilir çünkü çoğu balık türü yoğun bitkisini sevecektir. Detaylı bilgi için linki inceleyin [URL]http://aquascapinglove.com/basics/jungle-style-aquarium/[/URL]

Çevirmenin notu: Daha çok yeşil tonlarında ve arka tarafta hızlı gelişen bitkilerin kullanılması ile bu tarzda güzel sonuç elde edileceğini düşünüyorum. Büyük ve yukarı uzanan dalları olan bir ya da iki kök ile ön plana yerleştirilecek birkaç küçük taş görünümü zenginleştirebilir.

[B]Iwagumi Tarzı[/B]
[IMG]http://aquascapinglove.com/wp-content/uploads/2013/12/iwagumi.jpg[/IMG]

Temeli bitkiler olan Hollanda tarzının tersine, Iwagumi’de temel kayaların yerleşimi ve konumlandırılmasında gösterilen özeni baz alır. Yavaş büyüyen bitkilerin kullanımı yaygındır. Böylece manzaranın güzelliği artırılır. Tipik Iwagumi kurulumu birisi büyük ikisi küçük üç ana kaya içerir. Küçük kayaların amacı birlik ve uyum havası katmaktır ancak hepsinin aynı doku ve renkte olması çok önemlidir. Detaylı bilgi için linki inceleyin [URL]http://aquascapinglove.com/basics/introduction-iwagumi-layout/[/URL]

Çevirmenin notu: Iwagumi Japonca “taş dizilimi” anlamına geliyor. Minimalist ancak zor bir tasarım tarzı. Üç temel taş dışında akvaryum boyutuna göre tek sayılarda daha fazla kaya kullanmak mümkün ki 80cm civarı tanklar için dördüncü ve beşincisi daha küçük olan toplam beş taş uygun oluyor. Genellikle derinlik hissini arttırmak ve küçük yapraklı bitkilere daha iyi ışık ulaştırabilmek için yüksekliği 40cm civarı olan akvaryumlar tercih ediliyor. Bizim ülkemizde temel sıkıntı mevcut taşların dokularının çok uygun olmaması. Gnays denilen kaya ile görece olarak güzel bir kurulum mümkün ama adamların kullandığı tarz volkanik kayalar (dragon stone mesela) ile çok hoş şeyler çıkıyor. En büyük zorluk simetriden uzak odak noktası rahatsız etmeyen bir şekilde dizilebilecek taşları bulmak ve seçmek. Taban bitkisi olarak cuba ve parvula yetiştirmiş birisi için çok zorlamayacak bir tasarım anlayışı ancak dediğim gibi kaya işi sıkıntılı.

[B]Doğa Tarzı (Nature style)[/B]
[IMG]http://aquascapinglove.com/wp-content/uploads/2013/12/nature.jpg [/IMG]

Bu tarz Japon Takashi Amano tarafından 1990’larda sunulmuştur ve genel olarak doğal görünüşü ve hissettirmesi ile fark edilir. Hollanda’nın iyi manikür edilmiş bahçe tarzından farklı olarak Doğa akvaryumlarında amaç, gerçek dünyadan bir parça ya da resmin akvaryum içinde yaratılmasıdır. Çoğu Doğa akvaryumu yağmur ormanlarının, dağların, tepe yamaçlarının ya da vadilerin minyatür versiyonlarını resmeder. İki sert aksesuar da (kaya ve kök) kullanılır ve bitkilerle birlikte hepsi eşit öncelikte rol alırlar. Detaylı bilgi için linki inceleyiniz [URL]http://aquascapinglove.com/basics/nature-aquarium-style/[/URL]

Çevirmenin notu: Bu tarzda sıkıntı derinlik hissini sağlamak. Bu yüzden hem yüksekliği fazla olmayan hem de derinliği fazla olan bir akvaryum kullanmak gerekiyor. Örneğin yükseklik 42cm iken derinliğin 45-50cm olması tasarıma daha fazla derinlik katmak için rahatlık sağlıyor. Tepe ve vadi gibi görseller oluşturmak için kullanılan taban malzemesinin yüksekliği arttıkça iki temel sorun çıkıyor. Öncelikle tabanda su dolaşımının olamadığı kadar derin noktalarda balıklar için zehirli H2S sülfür gazı oluşuyor. Bunu önlemek için substratın altında gözenekli ve iri taşlar kullanmak gerekiyor. Bu durumda da bu taşların üzerine serilen taban kayıyor ve bir süre sonra tasarım ciddi şekilde bozuluyor. Bunları engellemek için asetat şeffaf destekler kullanımı yaygın. Ayrıca moss kullanımı en güzel bu akvaryumlarda sonuç veriyor.

[B]ÖNERİ VE İPUÇLARI[/B]

Matematiksel oranların üzerinden geçtikten ve bilindik tarzları inceledikten sonra artık sıra güzel, büyülü tasarımlar yapabilmek için katkısı olarak gerekli diğer şeylere değinmenin sırası geldi.

[B]Yaratıcılık ve hayal gücü[/B]
Kendis aquascape’inizi yapmak yaratıcılık ve hayal gücünüzü serbest bırakmak için iyi bir fırsattır. Araştırmanızı yaparak işe başlayın, diğerlerinin neler yaptığını keşfedin ve yeni şeyler deneyin. Yaratma süreci biraz yorucu olabilir ama sonuç tatmin edicidir. Unutmayın: temel kuralları ve prensipleri izlemelisiniz ama sonuçta bu sizin eseriniz, sizin tankınız ve sizin hayal gücünüz, öncelikle siz beğenmelisiniz.

[B]Simetri ve şekil[/B]
Tankınızda simetri yakalamaktan kaçının! Doğa mükemmel değildir ve bu yüzden güzeldir. Büyük sert aksesuarları akvaryumun tam orta noktasında kullanmaktan kaçının. Çevredeki herşeyin aynı görünmesine neden olur ve tüm parçanın güzelliğini alır götürür.

En güzel tasarım şekilleri yumuşak kavisleri izleyenlerdir. Bunun için birkaç alternatif var:
[B]- Konkav (iç bükey) düzen:[/B] iki kenar yüksek ortası alçak… bu düzende ortada boş bir alanınız olur
[B]- Konveks (dış bükey) düzen:[/B] iki kenarda da tasarım alçak ve ortada yüksek… Genellikle ortada bir dağ/tepe varmış gibi görünmek üzere yola çıkıldığında kullanılır.
[B]- Üçgen düzen:[/B]bir kenar yüksek diğeri alçak… dengeli bir görsel elde edilir.
Yine de bu temel şekil anlayışları ile kendinizi çok kısıtlamayın! Yaratıcılığınızın devreye girip mümkün olduğunca deneyler yapmanız çok daha önemli. Kalbinizin sesini dinleyin ve gözünüzün sözlerine kulak verin. Kendinize güvenin ve bu süreçte keyif almaya bakın.

[B]PERSPEKTİF NASIL YARATILIR[/B]

1- Mükemmel fonu seçin: Akvaryumunuzu bir odanın ortasına koymadığınız sürece bir arka fon mutlaka kullanın. Bazen odun parçaları, mantar, yapışkan folyo ya da sadece boyadan oluşabilir. Fonun amacı duvarı, hortum ve kabloları saklamak ve derinlik katmaktır.
2-Ön, orta ve arka planda dengeyi sağlayın: Bu üçü arasındaki denge, akvaryuma estetik olarak iyi bir perspektif kazandıracaktır. Ortada taşlar ve kökler kullanarak tepe ya da yükseltiler oluşturun. Daha fazla derinlik için ön planda az uzayan bitkiler ekin ve arka tarafta su yüzeyinden çıkan odun parçaları kullanın. Son planda tasarımınız uyumlu görünmeli.
3- Doğal görünen substrat seçin: Yetiştirmek istediğiniz bitkilere bağlı olarak doğal bir kum/toprak seçmelisiniz. Taban malzemesi tüm akvaryum tabanını örteceği için yapay görünmesi istenmez.
4- Doğru renk ve boyutta bitkiler seçin: Akvaryumu bitkilendirmek oldukça zahmetli ve eğlencelidir. Akvaryumun odak noktasından başladığınızdan emin olun, önce az büyüyen ve orta büyüyen sonrada çok büyüyenleri ekin. Bitki gruplarını yoğun dikmek de iyidir daha fazla malzeme daha fazla kök tutma şansı sağlar. Değişik renk ve boyutlarda bitkiler seçin, böylece kontrast oluşturmak ve perspektif sağlayabilir ve daha doğal bir görünüm elde edebilirsiniz.

[B]TAVSİYE EDİLEN BALIKLAR[/B]

Çoğu kişinin akvaryumuna koymak istediği balıklarla ilgili fikirleri vardır. Aquascaping’e gelince, doğru balığı almak leziz bir seçimdir, çünkü göz önüne alınması gereken bir çok faktör vardır. Kesin bir kural yok, ama seçtiğiniz türün davranışı, çiftleşme döngüleri, yüzme alışkanlıkları gibi konular hakkında düşünmek zorundasınız. Genellikle kullanılanlar ise küçük ve sürü hareketi sergileyen (tetra, gökkuşağı vs) türlerdir çükü güzel ve canlı renkler sunarlar ve tankı büyük gösterirler.

Çevirmenin notu: Ek olarak seçeceğiniz türler arasında tabanı eşeleyen ve ince yapraklı bitkiler varsa bunları yiyebilen türler olması tüm emeklerinizin mahvolmasına neden olabilir. Ayrıca bakımı kolaylaştırmak adına yosun ve algleri yiyecek balıklar eklemeyi de göz önünde bulundurun. Amano karidesi, kiraz karides, otocinclus türleri bu konuda size oldukça yardımcı olur. Bunun yanında vantuzlu alg yiyici denen (CAE - Çinli alg yiyici) canavar büyük boylara ulaşıp çiftleşme çağına geldiğinde tabanda bir noktayı kazacak ve tüm planınızı alt üst edecektir. Tecrübe ile sabittir. Ayrıca rosbora ve pigme cory gibi balıklar da sürü davranışı sergiler.

[B]TANK BAKIMI[/B]

Harika görünen bir aquascape yapmak yeterli değildir. Temiz tutmak aynı zamanda bitki ve balıklar için güvenli ve sağlıklı olmasını sağlamak zahmetlidir. Başarılı bir aquascape oluşturmak tam olarak tankı kurduktan sonra yaptıklarınıza bağlıdır. Düzenli budama ve su değişimleri, doğru aydınlatma, CO2 ve besinler üzerinde durulması gereken noktalardır.

Çevirmenin notu: Bakım ile ilgili söylenebilecek o kadar çok şey var ki bir bu kadar daha yazılabilir. Gübreleme metotları, gübre çeşitleri, ölçümler ve dozlama, otomatik su tamamlama sistemleri, yüzeyde biriken yağ/bakteri filminden kurtulmak, yosunlanmanın önüne geçmek için UV kullanımı, sıcaklık ayarlamak, filtrasyon için kullanılabilecek malzemeler ve bunların dizilimleri, aydınlatma aralıkları, CO2 sistemleri ve değişik uygulamaları. Ancak yazı temel olarak tasarım ve yapı ile ilgili olduğu için çok fazla teknik konulara girmek istemedim yoksa okunabilirlikten uzak olacaktı yazı. Forumda makaleler kısmında bununla ilgili kaynaklar mevcut. Fırsatım olursa ben de "Aquascaping - Temel teknik bilgiler" diye bir yazı hazırlamayı düşünüyorum.[EDIT]pekozgur,2015-07-08 17:31:27[/EDIT]

Beğenenler: [T]156079,Gattz[/T][T]112159,Arturak[/T][T]167708,WaveRider[/T][T]150090,Gokay YAGAR[/T][T]169284,cafermutlu[/T][T]114380,eralpx[/T][T]152122,zekigonlum[/T][T]1,bjkalley[/T][T]114463,akvaryumkolik[/T][T]176181,Ibrahım[/T][T]105921,demon26[/T][T]167494,dorsigera[/T][T]76095,kibrit[/T][T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]156420,cenko_07[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]183034,Msasa[/T][T]40184,Erenkzt[/T][T]115874,aliemre07[/T][T]189604,TalhaAkif[/T][T]179932,Serdariekrem[/T][T]197842,syavuz[/T][T]197164,ComoDAYI[/T][T]210642,Neogenetic[/T][T]62306,devrimdpt[/T][T]202297,TalhaUmut[/T]
Teşekkür Edenler: [T]114380,eralpx[/T][T]152122,zekigonlum[/T][T]114463,akvaryumkolik[/T][T]125086,OMER SERKAN[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]186643,mehmetaydin[/T][T]189653,Sercan10[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]189604,TalhaAkif[/T][T]179932,Serdariekrem[/T][T]197842,syavuz[/T][T]62306,devrimdpt[/T][T]202297,TalhaUmut[/T][T]121139,braweheart[/T]
+1: [T]152122,zekigonlum[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2015 15:58
Emeklerinize sağlık, teşekkürler. Ben yabancı kaynaklardan okuyrum genellikle aquascape ile ilgili makale ve yazıları. Ne yazıkki Türkiye'de yenilikçi/yeni tarz geliştiren yok, bu nedenle kaynağı neredeyse bilgiyi ordan almayı amaçlıyorum. Bu çalışmada anladığım kadar ile hem yabancı kaynaklardan tercüme hem de kendi görüşleriniz de var. Bu alanda birşeyler yapmayı düşünen arkadaşlarımız için güzel bir fırsat ve imkan sunmuşsunuz. Teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]163906,pekozgur[/T][T]156345,mehmetçaltı[/T][T]198353,HobiciBalıkçı[/T][T]235112,masque[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198353,HobiciBalıkçı[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2015 17:07
Umarım arkadaşların işine yarayacak bir yazı olmuştur.

Ben de istediğimde aradığımı bulup okuyabiliyorum, ancak aramızda İnzilizce bilmeyen ya da yeterli olmayan arkadaşlar var. Onları yardımı olması için çevirdim. Google translate ile de anlatılmak istenen anlaşılıyor aslında ama belki biraz daha anlaşılır olmuştur bu şekilde.

Bu tarz temelleri (teknik konular dışında) anlatan bir yazı Türkçe olarak bulamamıştım. Gördüğüm en güzel yazı da buydu. Basit ve sade aşırı detaya girmiyor, teknik bilgi vermiyor. Yoksa çok çok uzun olur bezdirirdi ki bu hali ile bile uzun aslında.

Tek tek tüm tarzları çevirmek isterim ancak zamanım olur mu bilemiyorum. Bu tarz çeviriler benim de kelime haznemi geliştirdiği ve pratiğimi kuvvetlendirdiği için vakit bulursam onları da çeviririm. Yalnız sitenin forumda konu açma kısmında bir kaç komut daha olsa iyi olacak. Büyük font ile yazabilmek, bold ve kırmızı için bir iki kısa yol eklense, madde madde yazılacak şeyler için liste işaretleri eklense ve taslak olarak yazılanlkarı kaydedebilmek güzel olurdu [8)][8)] Başlangıçta buradan yazayım dedim arada sayfayı yanlışlıkla kapatınca bir sürü yazı gitti [x(] tekrar almak zorunda kalınca bu sefer Word'e geçtim orada yazdım ve buraya copy/paste yaptım.

Beğenenler: [T]197164,ComoDAYI[/T][T]193263,necayip[/T]
Teşekkür Edenler: [T]114463,akvaryumkolik[/T][T]193263,necayip[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3991
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2015 17:24
Öncelikle teşekkürler ama keşke 3 hafta önce yazsaymışsınız kurulumu yapmadan. İşe sanat katmak daha farklı bir deneyim olsa gerek.

Beğenenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArturakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2011
İl: Trabzon
Mesaj: 393
ArturakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2015 17:57
Özgür bey öncelikle çok teşekkür ederim ben de türkçe bir yazı bulamamıştım şimdi yazınızla bir başlangıç yapmış olduk, yazı çok güzel olmuş.
[QUOTE=pekozgur]...Büyük font ile yazabilmek, bold ve kırmızı için bir iki kısa yol eklense, madde madde yazılacak şeyler için liste işaretleri eklense ve taslak olarak yazılanlkarı kaydedebilmek güzel olurdu [8)][8)] ...[/QUOTE]
Bold ve kırmızı yazı var sadece (B bold A kırmızı) madde madde yazmak eski sitede vardı buraya da eklenir muhtemelen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2015 20:09
[QUOTE=Arturak]Özgür bey öncelikle çok teşekkür ederim ben de türkçe bir yazı bulamamıştım şimdi yazınızla bir başlangıç yapmış olduk, yazı çok güzel olmuş.
[QUOTE=pekozgur]...Büyük font ile yazabilmek, bold ve kırmızı için bir iki kısa yol eklense, madde madde yazılacak şeyler için liste işaretleri eklense ve taslak olarak yazılanlkarı kaydedebilmek güzel olurdu [8)][8)] ...[/QUOTE]
Bold ve kırmızı yazı var sadece (B bold A kırmızı) madde madde yazmak eski sitede vardı buraya da eklenir muhtemelen.[/QUOTE]

Beğenmenize sevindim birilerinin işine yarayacaksa ne mutlu bana.

Bold ve Kırmızının olduğunun farkındayım hocam da kısayol yok, tıkla arasını bul, tekrar sona git, yapmak yerine bir kısayol olsa (Ctrl+K kalın kodunu eklese ikinci basışta da kapatsa mesela) iyi olur demiştim, yapılabilirliğini de bilmiyorum, muhtemelen zordur ama hani belki bilinen daha kolay bir yolu vardır diye söyleyeyim dedim. Bir de makale içinde arada bir yerde yapmak aklınıza gelirse her seferinde otomatik en sona gidiyor cursor dolayısı ile zor oluyor.

Beğenenler: [T]112159,Arturak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArturakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2011
İl: Trabzon
Mesaj: 393
ArturakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2015 20:39
Şimdi tam olarak anladım, yapılabilir bir şey kısayol zorluğunu bilmiyorum ama mesela bold istediğiniz yazıyı seçip B ye bastığınızda oluyor, en kısa yol bu şimdilik.

Beğenenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CbciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2012
CbciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2015 18:44
Tebrikler güzel bir bitkili akvaryum kurmanın temel ipuçları gibi olmus.

Beğenenler: [T]163906,pekozgur[/T]
Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eralpxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 697
eralpxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2015 22:35
Teşekkürler elinize sağlık.Bu işe girişecek olanlar için temel bilgileri içeriyor.Keşke bitkiliye atılmadan önce okusaydım bu makaleyi.

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquascapeworldÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 1119
aquascapeworldÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2017 11:28
Arkadaşlar konuyu hortlatıyorum, aquascape hakkinda fikir sahibi olmak isteyenler, tankını cennete çevirmek isteyenler için çok faydalı bir makale, mutlaka okumanız gerektiğini dusunuyorum.[:)][EDIT]eyuphan,2017-04-06 21:14:04[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fisheriÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 600
fisheriÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2018 12:14
Elinize sağlık teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir