ÇAKVARYUM (Yeni fotoğraflar eklendi)


MEHMET SALKIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2013
İl: Çanakkale
Mesaj: 25
MEHMET SALKIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2014 13:07
Herşey bir komşumun bana "Sana artık bir akvaryum kuralım" demesiyle 2013 yılının başlarında başladı. O ana kadar klasik "lepistes al - öldür" veya "japon al - fanusta bak - öldür" standartlarında bir hobisever iken, arkadaşın bana anlattıkları, izlettiği videolar ve kendi akvaryumundaki balıklardan etkilenerek ufak ufak akvaryum.com'da gezinmeye çeşitli yabancı sitelerden aramalar yapmaya başladım. Sonra bir hastalıktan ötürü Bursa'ya gittim. Alışveriş listem zaten hazırdı. Oradan akvaryumu, dış filtreyi, kumu vs. aldım. Çanakkale merkezde bulunan İda Akvaryum'dan sevgili Kaan hocamın tavsiyesiyle ilk balıklarım olan 1 erkek 4 dişi sarı prenseslerimi aldım.

Ve 2 hafta sonra

Eşim İlknur bana artık arada bir işe de gitmem gerektiğini insanın akvaryum karşısında yaşayamayacağını hatırlattı 

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=CI3MSotsZmI[/VID]

30 gün akvaryum karşısında yaşadıktan sonra bir işyerim olduğunu para kazanmam gerektiğini hatırladım. Ancak geri kalan vaktim yine akvaryum başında kucağımda bilgisayar bir gözüm akvaryumda geçirdim. Strese girmesinler diye evin salonuna kimseyi sokmadım. Ve bunların hiçbiri İlknur'un beni vurmasına sebep olmadı 
1-2 ay içinde 4-5 kez yavru almama ve beni bu işlere beni başlatan komşum Ersin'in yardımlarıyla balık kusturmayı da öğrenmeme rağmen, gerek tül yavruluğun sabit durmayı sevmemesi!!! gerekse benim acemiliğimden bir türlü yavruları büyütemedim.

Sonra kader ağlarını örmeye başladı.

Bir başka Bursa gezimizde BAF akvaryumla tanıştık. Sağolsun Şenol bey çok ilgilendi. Çeşit çeşit balıklar aldık. Bir başka yerden de vatoz aldık. Eve getirdik akvaryuma paldır küldür ekledik. Sonra da uzun bir tatile çıktık. Balıklarımız koşumuz Ersin'e emanetti. Sağolsun tatil boyunca aradı durumu anlattı. Geri geldik ve ne gördük? 1e3d sarı prenses kalmış. Gerisi sizlere ömür. Ersin tatil boyunca tedaviyle uğraşmış ama sanırım bizim eklediğimiz vatozlardan bir hastalık bulaştı ve 2 botia 2 mücevher 1 sarı prenses 2 vatoz sizlere ömür.

Üzücü bir anıydı ama beni başka birşeye motive etti.

Bir playstation cafe işletiyorum. Alt katında küçük boş bir yerim var. Karşımda bilgisayar açık. Blue moscow lepistes çok güzel. O zaman neden kocaman plastik saklama kaplarında lepistes üretmiyorum.  Dur! Yapma! dediğinizi duyar gibiyim. Kimse durduramadı. Sistemi kurdum. Pipo filtreleri taktım. Su değişimleri falan herşey çok güzel. Bu sırada bir arkadaşım (ismi Ömer) balıkları gördü ve "Hacı sen bu işin b.kunu çıkaracaksın sanırım. Gel beraber çıkaralım" dedi. 

1-2 ay içinde yüzlerce vatoz yavrusu (ömer vermişti) onlarca Blue Moscow lepistes öldürdüm 

Sonra dedim ki bu iş cam olmadan olmayacak. Bir akvaryum mu yapıştırsak? Ömer ile beraber camcıdan 6 mm. rodajsız elle kesilmiş camlarımızı aldık. Ellerimizi kese kese camları yapıştırdık.  1 adet 200 litre 2 bölmeli (lepistes bakarım diyordum şimdi yavru akvaryumu oldu) akvaryumu yapıştırdım . Ömer de karides bakmak istediği için küçük bir akvaryum yapıştırdı (o da şimdi cüce vatoz akvaryumu oldu)

Şimdi bir ara veriyoruz devam edeceğiz...
MEHMET SALKIM2014-12-01 22:54:26

Beğenenler: [T]120343,melijk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thelostjediÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2012
İl: Çanakkale
Mesaj: 94
thelostjediÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2014 00:45
Ömerin dediği gibi " işin b.kunu çıkartacaksın " galiba :D
Şaka bir yana geçen sene bilgisi olmayan neyi nasıl yapacağını bilmeyen sen , 1 senede gözleri bozma pahasına çok çalıştın çok araştırdın.Ama güzel olmadımı ? bence daha çok öğreneceğimiz var ve yolumuz çok uzun kardeşim. Çakvaryum'a gelince ölümler de oldu yavrularda gördük sevindik .gün geldi beraber üzüldük gün geldi heyecandan ne yapacağımızı bilemedik. bu yolda yolun açık olsun hep yanında olacağım . felaket tellalı gibi sana kötüleri diyeceğim ki başına gelmesin :D 
hee bu arada o bölmeli akvaryumu arkadaşlar başaramamıştı .maşallah belediye fıskiyesi gibi su kaçırıyordu :) bilin bakalım kim onardı :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2014 10:14
Hayırlı olsun çok güzel zevkli bir anlatım olmuş, umarım zamanla herşey oturur rayına, kayıpsız sağlıklı hobiler yaşarsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MEHMET SALKIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2013
İl: Çanakkale
Mesaj: 25
MEHMET SALKIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2014 12:11
Okuyan, ilgilenen, cevap yazan (2 kişi de olsa ) herkese teşekkürler.

Kaldığımız yerden devam edelim;

Yapıştırdığımız akvaryumlardan küçük olanda bir sıkıntı çıkmadı. Fakat büyük olan (thelostjedi Ersinin de belirttiği gibi) Melih Gökçek'in kırık fışkiyesi gibi su sızdırıyordu. Yaptığımız araştırmalar sonucu benim altta bir bölgeye hiç silikon kullanmadığım ortaya çıktı  Ersin kardeşimin katkılarıyla tekrar silikonladık ve sapasağlam oldu. Oldu da... Bu akvaryumda ne bakacağız? Kader yine ağlarını örüyordu...

Daha önce de belirttiğim gibi Ömer arkadaşımla bir hobihane yapmak gibi bir konuşma geçmişti. Ben ona aşağıdaki plastik akvaryumları "Çakvaryum" olarak tanıtmıştım. Sonra plastikte balık bakılmaması gerektiğini acı bir tecrübeyle öğrendik. Balıklarımızı kaybettik. Cama cam akvaryuma geçmeye karar verdik. Ömer'in evinin altındaki boş depoda kendimizi buluverdik  Derken sağda solda kullanılmayan akvaryumlardan 1 adet, benim yapıştırdığım bölmeli 1 adet, 1 adet de yine İda akvaryum Kaan'dan aldığımız toplam 3 akvaryum 3 de dış filtremiz oldu. İçlerine bize bugüne kadar inanılmaz yardımı ve desteği olan Hüseyin Yetişir'den aldığımız Tropheus Bemba, burada (çan/çanakkale) bir dostumuzdan bulduğumuz İceman, Bursa'da Talha arkadaşımızdan aldığımız yavru kasakalawe ve BAF akvaryumdan aldığımız 8 adet ay kuyruk Brichardi'yi ekledik. En son Hüseyin abinin ısrarıyla 2 çift de cüce vatoz ekledik. Karşısına koltukları kurduk. Ömer bir yanda ben bir yanda koltuklardan kalkamadık. Hatta 2-3 kere akvaryumların karşısında uyuduğumuz oldu 





Burası benim için bir çeşit eğitim yeri oldu. Elektrikle ilgili tehlikeleri, hava motorunun nasıl olması gerektiğini, yemleme düzenini, su değiştirme düzenini ve en önemlisi de benim hangi balıkları üretmek istediğimi bu küçük yerde yavaş yavaş öğrendim. Bir de burada belirtmeden edemeyeceğim kayınpederimin bize acaip desteği oldu. Ömer de ben de çok dağınık tipleriz arkamızı hep o topladı. Sağolsun.

Sonra 3 tane 330 litrelik akvaryum (İstanbul Derya Akvaryum'dan geç oldu ama iyi oldu) Sonra benim evdeki akvaryum sonra ömerin işyerindeki derken; karanlık depo şıkır şıkır bir hobihaneye dönüşüverdi.

Üstüne Aralık ayında Ömer'in benim aklıma girmesiyle annemin çeyizlik makyaj masasına 140 cm.lik akvaryum da yaptık. Yaptık dediysem Ömer akıl verdi ben neresini tutsam diye baktım Hüseyin abiyle Ersin yaptı 

Kocaman akvaryuma yakışır diye Ersin kardeşimin F0 Frontoza Blue Zaire Mobalarını da aldık (1e2d)

İşler ciddileşmeye başlarken;

Şu an anlatmak istemediğim bir sebepten taşınmak zorunda kaldık.

Her şerden bir hayır doğar isimli gelecek bölümümüzde devamını anlatırım.
Beni okumaya devam edin
Herkese bu sıcakta oruçla mücadele gayreti dilerim
İyi ramazanlar
MEHMET SALKIM2014-06-29 14:54:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MEHMET SALKIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2013
İl: Çanakkale
Mesaj: 25
MEHMET SALKIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2014 14:38
 Sıra geldi taşınma hikayesine;
Ancak ondan önce anlatmam gereken bir hikaye daha var. Sarı prenseslerimi satmaya karar verip balıkları bir kaba koyup petshopa gittim. Gittiğim petshop ciklet almıyor ve satmıyor ilginç bir insan  O arada içeriye giren bir müşteri "Abi ben alırım balıkları" dedi. Anlaştık gitti. 24 saat sonra elinde ölü balıklarla geri geldi. Soğuk suya kış günü direk sallayınca balıklar ölmüş tabi  Sonra oturduk bildiğim kadar bu tür balıklara nerede nasıl bakılması gerektiğini anlattım. Bu öğrenmeye açık kardeşimin ismi Burak. Kendisi Çakvaryum'un baş asistanıdır  O günden beri de dibimden ayrılmaz. Sayesinde gözümüz arkada kalmıyor.

Gelelim taşınmaya;

Günler günleri kovaladı ve bi sebepten taşınmamız gerekti. Nasıl yapsak nereye taşısak diye düşünürken amcanın biri Ömer'in dükkana geldi. "Benim bir dükkancağızım var. Biri tutsa 100 liraya bile kiralarım" dedi. Biz hiç sormadan. Vay anasını Gittik içine baktık yeterli bir yer. Ben amcanın evine gittim. Benim büyük büyük amcamın atının ipini çalmışlar da adamın birine şeker karşılığı satmışlar vs... kırk tane hikaye dinledik. 75 TL gibi astronomik bir kiraya anlaştık 

Sonra ilk akvaryumu kardeşim Mertle beraber taşıdık. En küçük ve en zahmetsiz taşıma buysa yandık dedik  1 ay gibi bir sürede yavaş yavaş balıkları da çok strese sokmadan kendimizi de çok üzmeden taşınma işini bitirdik.

Hem iş yoğunluğunda hem de heves eksikliğinden Ömer kardeşim artık sadece ziyaretçi olarak bize katılıyor. Ne zaman ihtiyacımız olsa karşılıyor. Bir de ne zaman Cüce vatozlar ürese önce küpteki yavruları o görüyor 

Bu arada çeşitli sebeplerden elimizden Tropheusları, Brichardileri, Mobaları çıkardık. Benim daha çok keyif aldığım dolu dolu üreyen türlere döndük. yavru akvaryumlarımızı kurduk. İstanbul'dan Cikletcin'den Alperen abinin damızlıklarından birer koloni yunus, sarı p., mavi p., beyaz p. aldık. 1 karides 1 cüce vatoz 1 de lepistes akvaryumu yaptık.

Nisan ayından beri üretimimiz düzenli olarak artıyor. Gerek alışverişte gerekse yönlendirmede sağolsun Çanakkale ve ilçelerindeki petshop sahibi arkadaşlarımızın çok katkısı oluyor. Hergün yeni şeyler öğreniyoruz. 
Biraz da teknik detay vereyim. Damızlıklarda dış filtre ısıtıcı ve pipo filtre kullanıyoruz. İlk yavru akvaryumlarında sadece pipo filtre ve ısıtıcı var. Büyütme akvaryumlarında da yine dış filtre kullanıyoruz. Su değişimi filtrasyona suyun durumuna göre her akvaryum için değişiyor. Üretimhanemizin tüm duvarları iç cephede kaldığı için yalıtıma gerek duymadık. Sadece ön cephesine belki kıştan önce bir yalıtım yapabiliriz. 

Burada bize katkısı olan herkese çok teşekkür ediyoruz

Hüseyin amcanın küçük dükkanındaki çıraklık eserimiz Çakvaryum Üretimhane:






















MEHMET SALKIM2014-06-29 14:51:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkcastleÇevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2008
İl: Nevsehir
Mesaj: 114
DarkcastleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2014 08:18
Bu işin sonu petshop, demedi deme :) 
Allah herşeyi gönlünüze göre versin. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KlarnetistÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2013
İl: Antalya
Mesaj: 52
KlarnetistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2014 09:23
Yazıya Bismillah ile başlayıp "E hadi ama, lepistesler nerde?" temennileri ile buraya kadar hemencik geldim. ALLAH yolunuzu açık etsin Mehmet bey. Çok güzel bir yolda ilerliyorsunuz =)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.KaramanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 266
M.KaramanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2014 11:23
Beğenerek okuyorum.
Daha sık yazı isterim.
Daha çok fotoğraf görmek isterim.
Özellikle bahsettiğiniz arkadaşların hobihane içindeki fotoğraflarını da görmek isterim.

Baktım da...
Çok şey istemişim :D

Keyfiniz ve başarılarınız eksilmesin...




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MEHMET SALKIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2013
İl: Çanakkale
Mesaj: 25
MEHMET SALKIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2014 17:33
[QUOTE=Darkcastle]Bu işin sonu petshop, demedi deme :) 
Allah herşeyi gönlünüze göre versin. 
[/QUOTE]

Petshop pek mümkün gözükmüyor. Ama şarkıda da dediği gibi olmaz olmaz demeyelim :)

[QUOTE=Klarnetist]Yazıya Bismillah ile başlayıp "E hadi ama, lepistesler nerde?" temennileri ile buraya kadar hemencik geldim. ALLAH yolunuzu açık etsin Mehmet bey. Çok güzel bir yolda ilerliyorsunuz =)[/QUOTE]

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Lepisteslerimiz yavruluyor ve büyüyorlar. Biraz daha sabır 

[QUOTE=M.Karaman]Beğenerek okuyorum.
Daha sık yazı isterim.
Daha çok fotoğraf görmek isterim.
Özellikle bahsettiğiniz arkadaşların hobihane içindeki fotoğraflarını da görmek isterim.
Baktım da...
Çok şey istemişim :D
Keyfiniz ve başarılarınız eksilmesin...
[/QUOTE]

Sizi dinleyip daha çok fotoğraf çekmeye başladım. Hikayemizin kahramanlarını da yakında fotoğraflarım. İzlemeye devam ediniz 

İlk akvaryumumdan bir hatıra

Eski mekanda çalışırken

Bu da taze yavrular bugün çektim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MEHMET SALKIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2013
İl: Çanakkale
Mesaj: 25
MEHMET SALKIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 23:02
Epeydir güncelleme yapamadım. Aradaki vakitte üretimimiz artarak devam etti. Mpanga kolonisi ve Green terror çiftimizi de üretimhanemize dahil ettik. Gelen gören ya da fotoğraflardan beğenen destek veren herkese teşekkürler yeni fotoğraflarla iyi geceler.











Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SergenÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 422
SergenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 23:14
Sizi sabrınızdan, hayvanlara olan sevginizden ve bu hobiye olan bağlılığınızdan dolayı teşekkür ve tebrik ediyorum. Keşke bütün hobiciler sizin gibi olsa. Allah utandırmasın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GustlofÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2013
İl: Ankara
Mesaj: 333
GustlofÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 23:32
Çok beğendim konunuzu. Keşke biraz daha fazla bütçeniz olsaymış. Anlatım teknikleriniz de hoş ilgiyle okunuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muhammed İlkarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 111
Muhammed İlkarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2014 00:41
Ya öyle güldümki acayip mizahi anlatımınız var, çok beğendim yaşadıklarınızı kelimelere dökme tarzınızı :D daha çok yazı yazmanız temennisiyle :)

Allah yolunuzu açık etsin, bol bereketli, bol kazançlı rızık kapıları açsın. Sizin gibi hobi severlerin ve sevgilerinin kat kat artarak buralara gelebilenlerin yolu açık olsun, Rabbim sizinle olsun :) Sağlıklı ve iyi balıklar dilerim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinaktasÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 61
yasinaktasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 15:47
Anlatımınız süper olmuş :) Benimde hep hayalimde olan ama hep te hayalimde kalan bir işi başarmışsınız tebrikler.
Konuyu takipteyim bol bol resim ve yazı isterim :)
Çanakkale / Biga'dan selamlar & saygılar.
Yasin AKTAŞ

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir