ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
cenksever
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
18 Şubat 2018 16:33
Son Ziyaret:
20 Şubat 2018 20:33
Toplam Mesaj:
1 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Cenk Sever
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Cenk Sever

SON 1 MESAJI

Türkiye’de Denizlerde Görülen Balık Türleri
Balık çeşitleri olarak geniş bir hayvan popülasyonudur. Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Balık çeşitleri ülkemizde yoğun olarak çeşitlilik göstermektedir ve çok farklı balık türleri bulunmaktadır.

İşte ülkemiz sularında avlanarak tutabileceğeniz balık çeşitleri ve balık türleri..

Alabalık
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-alabalik.jpg[/IMG]
Alabalık, Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. Durgun ve soğuk sularda yetişirler. Doğal ortam veya üretim çiftliklerinde yetişebilirler. Alabalığın bir sürü çok yaygın olan veya sadece yöresel bulunan alt türlerine rastlanır.

Akya
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-akya.jpg[/IMG]
Genellikle 50-100 cm arasında olurlar. Halk arasında İskender balığı, kuzu balığı, leka bağılı olarak da bilinen bu balık türü dip balığıdır. Kıyılara yakın yerlerde yaşar. Kendisinden küçük balıklarla ve deniz kabukluları ile beslenir.

Aynalı Sazan
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-sazan.jpg[/IMG]
Tatlı sularda yetişen aynalı sazanlar çoğu balıkçı tarafından ilk avlanan balıktır. Ülkemizin hemen her yerinde yaşar ve bulunurlar. Çok çeşitli bir yapıya sahiptirler. Arpa hasadından sonra avlanmaya başlanır. İri bir aynalı sazan yakalamak isterseniz gece avlanmanız gerekir.

Barbun (Barbunya)
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-barbunya.jpg[/IMG]
Barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu diplerinde, az olmakla beraber kayalık yerlerde yaşar. Genelde 17 ila 20 cm arasında olup nadiren 40 cm’ye kadar çıkar. Ortalama ağrlığı 50-75 gram civarında dır.

Çupra (Çipura)
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-cupra.jpg[/IMG]
Çupra’ya Akdeniz’de rastlanmakla birlikte nadir olarak Karadeniz kıyılarında rastlanır. Genellikle ılıman kuşaklarda yayılım gösteren çipura deniz de kumlu–çamurlu ve çamurlu ortamlarda yaşamını sürdürür. Bunun yanı sıra nehir ağızlarına ve lagüner bölgelere de girer. Türkiye’de daha çok güney sahilleri ve Ege kıyılarında yayılım gösterir.

Dil Balığı
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-dil.jpg[/IMG]
Genellikle 20-40 metre derinliklerde, kumlu çamurlu zeminlerde yaşar. Kışın 100 metre derinliğe iner. Büyüklüğü ortalama 30–35 cm’dir, maksimum 50 cm olur. Ortalama ağırlığı 300-350 gram civarındadır. Dipteki omurgasızlar, küçük balıklar ve böceklerle beslenir. Yassı bir yapıdadır.

Gümüş Balığı
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-gumus.jpg[/IMG]
Sırtı yeşilimsi sarı, yan tarafı kül rengidir. Böğründe boydan boya ve 1-3 pul genişliğinde , çok parlak gümüş renkli bir çizgi bulunur. Plankton ve küçük balıklarla beslenir. Akdeniz’de ve Karadeniz’de yaşar. Eti lezzetlidir.

Hamsi
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-hamsi.jpg[/IMG]
Vücut, ip şeklinde hafif yassılaşmış olup yanlarda yuvarlaktır. Alt dudak mevcut değildir, üst çene ise uzun olup, sırt rengi koyu mavi siyahımsı, alt taraf açık renklidir. Yan tarafları parlaktır. Hamsi, denizlerinde 400 metre derinliğe kadar olan alanda yaşayan bir tuzlu su balığıdır. En iyi uyum sağladığı su sıcaklığının 21 °C olduğu kabul edilmektedir. En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz’de yaşamaktadır.

İstavrit
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-istavrit.jpg[/IMG]
Birbirine çok benzeyen bu balıkların vücudu yanlardan biraz basık ve iğ biçimindedir. Birinci sırt yüzgeci kısa ve ikinci sırt yüzgecinden yüksektir. Alt bölümü gümüş renginde, sırtı lacivert ya da yeşilimsidir. Dört mevsim avlanıp tüketilebilir. Halk arasında denizlerin kuru fasulyesi olarakta bilinir. En lezzetli olduğu aylar Eylül – Nisan aylarıdır. Tavası, kızartması yapılabilir. Tuzlayıp konserve edilebilir.

İzmarit
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-izmarit.jpg[/IMG]
Ilıman ve sıcak deniz balığı olan izmarit, denizlerin çamurlu, yosunlu ve kayalık kesimlerinde, dip bölgelerinde yaşamaktadırlar. Dişi bireyleri 2-3, erkek bireyleri 3-4 yaşlarında üreme çağına ulaşabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre dişiler 5-8 yıl, erkekler ise 7-10 yıl arasında bir yaşam süresine sahiptir. Derisi kalın, pulları sert, sırt yüzgeci sert ve batıcı dikenlerle çevrilidir. Vücutlarının her iki yanında birer siyah leke bulunmaktadır.

Kalkan
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-kalkan.jpg[/IMG]
Gözleri vücudunun sol tarafında bulunan ve sağ tarafı ile denizin tabanında yatan bir yassı balık türü. Akdenizde, Ege denizi’nde, Marmara denizi’nde ve Karadeniz’de, 20 ila 70 metre derinlikte yaşar. Denizin dibinde yaşıyan küçük balıklar, yengeçler ve diğer küçük deniz hayvanları ile beslenir.

Karagöz
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-karagoz.jpg[/IMG]
Çupra ile yakın akrabadırlar. Yassı ve gümüşi renklidir. Büyüklüğü ortalama 20 cm ile 25 cm arasında değişir. 50cm. çıkanları da görülür. Kışın derinlerde yazın ise sığ sularda yaşar. Taşlı ve yosunlu sularda görülür. Ağustos ayından nisan ayına kadar yenilebilir. Özellikle kış aylarında çok lezzetli olur. Izgara ve fırında pişirilerek tüketilir.

Kefal
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-kefal.jpg[/IMG]
Vücutları uzamış olup, yandan az basıktır. Ağız terminal olup büyüktür. Dişleri ise ya hiç yoktur ya da çok küçüktür. Bazı türlerde yağlı göz kapağı çok iyi gelişmiştir. Vücut başa kadar uzanan iri, genellikle sikloid pullarla örtülüdür. Çoğunlukla beslenmek için sığ sulara giren ve sürüler teşkil eden hızlı yüzücü balıklardır. Besinleri genellikle ipliksi alglerdir fakat omurgasızları da yer.

Kılıç Balığı
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-kilic.jpg[/IMG]
Vücut kaslarından gelen ısının gözlerine aktarıldığı özel bir ısıtma sistemine sahiplerdir. Bu ısıtıcı sistem balığın, gözlerinin görme işlevi için gerekli ısıyı sağlar. Kılıç balıkları bu sayede denizin 600 m dibinde, sıcaklığın 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler.

Kırlangıç Balığı
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-kirlangic.jpg[/IMG]
Marmara, Akdeniz ve Ege denizinin fazla göç etmeyen, yerli balığıdır. Karadenizde de kısmen rastlanır. Ilık denizlerin sahil yakınlarında 5–300 m. derinliklerin diplerinde çiftler halinde yaşar. Küçüklerine derviş balığıda denir. Ortalama 25–30 cm. olur. 80 cm. ve 6–8 kg. olanlarına rastlanır. 15-20 yıl yaşayabilir.

Kolyoz
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-kolyoz.jpg[/IMG]
Vücut uzun, yuvarlak, füze şeklindedir. Başın üzeri açık olduğundan beyin gözükür. Sırtı mavi renkte enine dalgalı hatlı, karına doğru ise gümüşi sarıdır. Sayısız miktarda benekler vardır. Türkiye’de batı Karadeniz, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizinde görülür. Büyüklüğü ortalama 15–25 cm dir, maksimum 50 cm olur.

Levrek
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-levrek.jpg[/IMG]
Vücudu fusiform şeklinde ve derisi iri pullarla örtülü, sırtı kurşun, karnı gümüş renktedir. Küçük kara benekli olduğundan alabalığı andırır. Boyları 40–100 cm arasında değişir. Genellikle ağırlıkları 8–10 kg’dır. Eti yağsız ve çok lezzetlidir. Taze olarak yenir. Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de bulunur. Her mevsimde, genellikle de mayıs ortalarından kasım sonuna kadar avlanır.

Lüfer
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-lufer.jpg[/IMG]
Vücutları uzun, sırt yüzgeçleri iki tane, kuyrukları çatallı, ağızları iri, dişleri sivri ve güçlüdür. Yan çizgi hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür. Yan çizgide pul sayısı 95-100 adettir. Sırt tarafı koyu mavi yeşilimtırak, alt tarafı gümüşî, yanları daha açık renk olan bu balıkların karnı parlak beyazdır. Keskin dişleri vardır. Uzunlukları 110 cm’ye, ağırlıkları 11,5 kg’a ulaşabilir.

Mercan Balığı
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-mercan.jpg[/IMG]
Genel görünümü pembe renklidir. İyi gelişmiş gözler, kafanın sırt bölgesine yakın yerleşmiştir. Göğüs yüzgeci çok uzun olup, anüs seviyesinin ötesine geçer. Kuyruk yüzgecinin arka kenarları merkezde siyah, uçta beyaz renklidir. Derinliği 250 m kadar olan suların taşlık, yosunluk bölgeleri üzerinde ve kaya aralarında yaşar. 91 cm boya, 7,7 kg ağırlığa ulaşabilmektedirler.

Mezgit
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-mezgit.jpg[/IMG]
Karadeniz ve Marmara Denizi’nde çok yaygındır, ama diğer denizlerimizde az rastlanır. Ortalama 20–40 cm boyunda olur. Aslında denizin 30-40 metre derinliğinde yaşar ama hamsi ve sardalya gibi küçük sürü balıklarını avlamak için yüzeylerede çıkar. Genelde şubat ile mayıs ayı arasında üreme zamanıdır, ama bu bölgesel olarak değişebilir. Eti çok lezzetlidir ve bütün sene boyunca bolca avlanılır. Ekonomik değeri yüksektir.

Orkinos
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-orkinos.jpg[/IMG]
Çok hızlı yüzerler. Kendinden küçük balıkları avlar. Eti konservecilikte kullanılır. Vücutları yuvarlak olup, ön kısmı büyük, arkaya doğru incelen bir yapıya sahiptir. İki dorsal yüzgeç arasında az bir mesafe vardır. Sekiz veya dokuz adet pinnul denen yalancı yüzgeç bulunur. Göçmen balıklardır. Sürü halinde gezerek, kendilerinden küçük balık türleriyle beslenirler. Sardalya, hamsi, tirsi, uskumru, torik, palamut, lüfer gibi balık sürülerini kovalar ve yerler.

Palamut (Torik)
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-palamut.jpg[/IMG]
Genellikle sıcak ve ılık denizlerde, hem açıkta hem de kıyı bölgelerinde yaşayan kemikli balık türü. Oldukça büyük ve keskin dişlerle kaplı olan ağzı, torpil biçimindeki bedeninin ucundadır. Sırtlarının genellikle mavimsi rengi, yanlara doğru gidildikçe karında gümüşi beyaza dönüşür. Sırtlarından başlarına kadar siyaha yakın koyu renkte birçok şerit bulunur. Büyük sürüler oluşturarak mevsimlik uzun göçlere girişir.

Sardalya
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-sardalya.jpg[/IMG]
Vücut yuvarlak, yanlardan hafif basık, solungaç kapakları dalgalı görümündedir. Vücudun yanlarında ve sırta yakın bölgelerde siyah noktalar bulunur. 10–25 cm arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan Omega-3 açısından çok zengindir. Ekseriyetle sürü halinde dolaşırlar.

Sarıgöz
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-sarigoz.jpg[/IMG]
Sarıgöz balığı midyelik, kayalık ve akıntılı bölgeleri çok sever. Dip balığıdır yenimi dipte arar. Sarıgöz balığı irilik olarak çok fazla büyümez. En fazla 2 kg. kadar olanları görülmüştür. 400-700 gr. kadar olanlar ideal boylarıdır. Yazın en yakın kumsallara kadar sokulur, kış aylarında ise 25 -100 metre derinliklere açılır.

Tekir
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-tekir.jpg[/IMG]
Vücut yuvarlak olup, başın altında bir çift bıyık bulunur. Büyük olan başın uzunluğu, yüksekliğinden fazladır ve baş profili eğimlidir. Genelde 15 ila 25 cm arasında olup nadiren 40 cm’ye kadar çıkar. Ortalama ağrlığı 50-75 gram civarındadır. 20cm’e ulaşır. Karadeniz’de çok bulunmaz, barbunyalar arasında rastlanır. Batı Karadeniz’de yanlışlıkla barbunyaya tekir denilir.

Turna Balığı
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-turna.jpg[/IMG]
Füze şeklinde ama yan tarafları düz olan bir vücutları ve içeriye dönük “köpek dişleri” ile dolu olan uzun, ördek gagasını andıran bir ağızları vardır. Sırt ve anal yüzgeçleri vucutlarının çok arka kısmında kalır. Genç yaşlardakiler yeşil, olgun yaşlara ulaşanların ise sarımsı kahverengi renkleri vardır. Turna balıkları Avrupa, Kuzey Amerika ve kısmen Asya’da bulunur. Bol su bitkileri bulunan ama temiz sularda yaşamayı tercih eder. Türkiye’nin özellikle kuzeyinde ve büyük ırmakların İç Anadolu’ya düşen kesimlerinde ve iç Anadolu’da da bulunur.

Uskumru
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-uskumru.jpg[/IMG]
Vücut iğ şeklindedir. Sırtta aşağıya doğru inen açık veya koyu yeşilimsi-mavi, üzeri lekeli bantlar vardır. Başta beyin görünmez, karın tarafı açık gümüşi renktedir. 8 ila 11 yıl arasında yaşarlar. Büyüklüğü ortalama 30–35 cm’dir, maksimum 50 cm olur. Ortalama ağırlığı 200-500 gram civarındadır. Kuzey Amerika sahilerinde, Kuzey Denizi, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’de yaşar.

Zargana
[IMG]https://ekliyo.com/wp-content/uploads/2017/12/balik-cesitleri-turleri-zargana.jpg[/IMG]
60–70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar. Çaça, hamsi, kıraça ve çamuka gibi küçük balıklarla beslenir. Ilıman denizlerimizin yerli balıklarındandır. Kılıç balığının başlıca düşmanıdır. Vücut yapısıyla gayet çevik ve hızlı yüzen bir balıktır. Kendini korumak için su yüzeyine Sıçrayarak da ilerliyebilir. Lezzetli eti ticari açıdan değerlidir. Ege’de daha fazla bulunur. Ilıman kıyı kesimlerde yaşamaları için en uygun ortamdır.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.