Özel varyetelerde yapılan mantık hataları
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İ. K. G. H. - Numbers Explained © - Steve Elliott
İ. K. G. H NUMARA AÇIKLAMALARI
Kongre ve lepistes yarışmaları yeni yerinde büyük başarı sağladı.Lepisteslere büyük bir ilgi ve diğerlerinden daha çok sorulan bir soru vardı: Tanklarınızda ki numaralar nedir? (Örneğin: 6:3:12)
Basitçe lepistes türlerini belirlemek için üçlü sayı sistemidir bu sayede hakemler puanlamalarını aynı tip lepistese göre verebilmektedirler.Tüm kuyruk şekillerini toparlamaya karar verdik ancak bu sefer de renk farklılıklarını belirtemedik. Numara sistemi tek tip balıklar için kullanılır.Örneğin bütün kırmızı balıklar,bütün mavi balıklar vb. Numara sistemi kuyruk tipiyle birlikte renk tipini de gösterir.
Ilk sayı kuyruk tiplerini ifade eder . 12 tip kuyruk vardır.
Ikinci sayı arka renk veya baz rengi belirler.
1 Gri 6 Albino
2 Altın 7 Beyaz
3 Sarışın 8 Gümüş
4 Mavi 9 Krem
5 Pembe 10 Lutino
Denk geldiğimiz birçok lepistes gri veya sarışına benzerdi. Çoğunlukla fark lepistesin kafa bölgesindeki rektedir. Lepistesler üçlü ve çift olarak birbirinin aynısı olmalıdır.bu belki basit gelebilir ama aynı batın bile farklı balıklar içerebilir Bu,gösteride kolayca yapılabilen bir hatadır . Renk kartelası kendiliğinden anlaşılır biri hariç ( ve bu her zaman ikinci soru olur ) lutino nedir?
Lutino WREA albinodur! Wine Red Eye Albino(Şarap kırmızısı gözlü albino) . Temel renk farklı albino genlerden köken alır. Lutinolardaki göz koyu kırmızıdır.Normal albinolarda olduğu gibi parlak kırmızı veya pembe değildir. Bu kırmızı renk kırmızı şarap rengi veya kil tuğla rengine benzer. Ayrıca vücut rengi gerçek normal albinolara göre biraz daha koyu gözükür.
Üçüncü ve son numara ön rengi belirler ve yine kendiliğinden açıklayıcıdır.
1. Kırmızı 11. Yılan derisi
2. Mavi 12. Viyana zümrüdü
3. Yeşil 13. A-renkli (tek renk)
4. Sarı 14. Çok renkli (Karışık çok renkli)
5. Beyaz 15. AC (bütün renkler)
6. Siyah 16. AOC (bütün diğer renkler)
7. Neon 17. Çoğul renkli (2 ton renkli)
8. Moscow 18. Japon mavisi
9. Metalik 19. Mavi/kırmızı çimen
10 ½ siyah ve ¾ siyah
Böylece 6 : 3 : 12 sarışın, Viennese emerald ve üst kılıç olmalı.
Ancak bu biraz karmaşık olabilir………
A 2 : 1 : 10/4 gri, yarı siyah,sarı üçgen kuyruk olmalı !
yada 11 : 3 : 8/1 sarışın, kırmızı Moscow yuvarlak kuyruk olmalı.
Yakında buna alışmış olursunuz.
Yardımlarından dolayı Cem beye (ruptur) ayrıca teşekkürler.
Raif Arda
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
• Çeşitli boyutlarda tanklara ihtiyacınız olacaktır. Aslında lepistesleri yetiştirmeye çalışıyorsanız tür başına en az 13 tank gerekecektir. Bunu daha az tankla da yapabilirsiniz ama muhtemelen başarı şansınızı da azaltmış olursunuz. Nedenini biraz açıklayalım; üretim tankı ile erkek –dişi için ayırmış olduğunuz tanklarla şimdiden 3 tankınız oldu bile. Şimdi de varyete için seçmiş olduğunuz umut verici adaylar için üç nesil bunu tekrarlarsanız dokuz akvaryumuz daha oldu. Bir adet de secim dışı kalan satılacak balıklar için yetiştirme tankı gerekli. Hepsi 13 adet tank eder. Belki de iki adet hasta tankı yapmaya karar vereceksiniz. ( erkek ve dişiler için birer tane)
• Lepistesin dişileri altı batın sperm tutma yetenekleri mevcuttur. Yani dolu alan bir dişi erkek olmadan yaklaşık altı kere yavrulayabilir. Bu erkek ve dişlerin olgunlaşmadan ayırmak zorunda kalacağımız anlamına gelir. Burada yapılacak hata önemli ölçüde başarı oranını düşürecektir. Bu nedenle lepistes dişilerinin bakireliğinin koruyucuları olmanız gerekir. Bu durum gülünç gelebilir şuanda bunu okuyan ciddi üreticilerde gülümsüyorlar çünkü bunun ne kadar önemli olduğunu biliyorlar.
• İki lepistesin çiftleşmesinden genellikle yeni lepistes varyetesi çıkması ihtimali çok azdır. Genellikle %25 beklentiniz gibi olur %75 yetiştirme tankına yani ıskartaya ayırırsınız.
• Sonuç olarak başarılı bir yetiştirme programı için lepisteslerinizi çiftleştirmeye 6-8 aylık olduklarında başlamalısınız. lepistesler 2 yıl yaşarlar eğer çok beklerseniz güçlü bir yetiştirme programı şansınız azalır.
Buna devam etmeniz için bazı nedenler vardır.
• Lepisteslerin üreme döngüsü kısadır. Yaklaşık 26-28 gün. Bu sonuçları çabuk göreceğiniz anlamına gelir. Bir yıl geçmeden ilk denemenin sonuçlarını görebilirsiniz. Seçeceğiniz birçok tropikal balıktan daha hızlı ürerler. Bu süreci otomatikleştirebilirsiniz. Lepistesler günde birçok kez gezdirmeniz için üzerinize atlamazlar. Çok endişelenmeden uzun hafta sonu geçirebilirsiniz. Karar vermelisiniz artık gerçekleri biliyorsunuz. Seçim size kalmış.
İyi şanslar eğer yola devam etmeye karar verdiyseniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Raif kardeşim çok güzel konu açmışınız öncelikle teşekkür ederim.
Özel tür lepitese kısa süre önce başladım.Hobiye hiçbir zaman okuduklarımla ben bu işi biliyorum diyerek sürdürmedim.Hangi türü beslerseniz besleyin döngüyü görmeden, sorunlarla karşılaşmadan tecrübeli bilgiye sahip olunamıyor. Bu başlık altında çok güzel paylaşımlarla lepistes üzerindeki bilgimizin artacagına inanıyorum. Lepites dışarıdan bakıldıgında basit ve önemsiz görüksede ,özel tür beslemek veya üretmek plansız ve notlar tutmadan yapılınca kısa süre sonra fiyasko olabiliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben şunıu belirtmek istiyorum. hiç döl almamış yeni çiftleştirilen balıkların ilk jenerasyon yavruları anne babanın özellikelrini çok daha baskın olarak taşır. profesyonel üreticiler. İlk batıın burada şu karıştırılmasın; ilk batın derken hiç eşleşmemiş çiftlerden aldığımız ilk jenerasyon yavrular çok önemli ve çokdeğerlidir. ve tamamı ile ayrılırlar. 2. batın jenerasyonda değerlidir . Fakat, 3. batın yavrularda anne babadan geçen bağışıklık sistemleride dahil ilk jenerasyonn yavrular kadar olmamaktadır. Daha sonra bu ilk jenerasyon yavrulardan ırk özelliğini taşıyan en güzel yavrular seçilerek diğerleri elenir.
Bunları şu açıdan yazmak istedim. Raif bey, 3 tanktan sonra diğer gelen jenerasyon yavrular için de 3 x 3 9 tank dediği için bunuda belirtmek istedim discusçular bu dediğimi uygulamaktadırlar. Bir çok arkadaşımızında belki bunu daha ilk defa burada duyuyor olabilir. Arkadaşlar arkadan gelen yavruları verecek yeriniz var ise, ufak 6 tank ile bu işi yapabilirsiniz. Ancak doğru olan, ve başarıya götürecek olan yöntem Raif beyin belirtmiş olduğu gibi en az 9 tank ile başlamaktır.
Dediğim gibi arkadaşlar, Hiç çiftleşmemiş çiftlerden gelecek olan, ilk batın jenerasyon yavrular çok önemlidir. Daha sağlam, daha dayanıklı immun sistemleri güçlü balıklara sahip olacağınıza emin olabilirsiniz..
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]213582,younsoi[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Backcrossinde aynı ırk varyete kullanılarak ırkın kanının, saflığının bozulmadan korumak, devamlı sabitlemektir. bununla birlikte ırk elbetteki doğru seçmelerle güzelleşmektedir.
Outcrossing'de de yöntem farklı bir ırk çıkartmak için yapılan bir yöntemdir. Bunda da aynı varyete yerine, iki farklı ırk ele alınarak, bunarın çiftleştişrmeleri ile, farklı yavrular elde edildiğinde en beğenilen tüm ırklardan farklı renk, desen özelliklerine sahip yavrular seçilip bunların üzerinde çaprazlama yaparak ırkı sabitlemektir. Sabitlendiğinde de, onlardan gelen yavrular anne ve babanın tam olarak özelliklerini taşıyan yavrular gelmeye başladığında, size ait farklı bir ırk çıkarmış olursunuz. Bu yöntemde farklı gördüğünüz yavrulardan bir kaç tane seçilip, backcrossindeki yöntemin aynısını uygulayabilirsiniz. Bundaki farklılık gördüğünüz gibi iki farklı ırkın çiftleştirilmesi ve daha sonra bu gelen yavruları sabitlemek için çalışmaktır.
Saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir