Petshop Acmak İstiyorum...


Gökhan özceyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 98
Gökhan özceyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2013 03:53
[QUOTE=cömert-istanbul] Bir önceki yazımda yazı uzamasın diye yazmadıklarımı şimdi yazayım. ( Kısa yazılar ve kelimeler kullanılarak asıl anlatılmak istenen anlatılamıyor , ancak nedense insanlar uzun yazı okumayı sevmiyorlar. Toplumca iyice tembelleştik. )


1- Marketlerde kedi - köpeke maması ve basit aksesuar satışı yapıyorlar. Açmayı düşündüğünüz  mekan çevresinde bu tür market varsa dolaşın. Ve asla bunlarla rekabet edemeyeceğinizi unutmayın.

2- Her mahalli bölgenin canlı besleme potansiyeli farklıdır. Kimi yerde köpek sahibi çokken , kimi yerde kuş besleyen çoğunluktadır. Çoğunluğun talebi yönünde hem ekipman malzeme hemde bilgi olarak uzmanlaşın. Kimsede olmayan ekipmanı veya türü getirirseniz insanlar 3-'e 5'e bakmaz alır.

3- Sigara içimi ve dükkanın düzeni önemlidir. leş gibi sigara kokan bir dükkana kimse girmez. Gelişigüzel sağa sola atılmış  malzemelerde göze batacaktır. Kendi işinize saygınız olduğunu bu yöntemle müşterilerinize  belli edeceksiniz. Ve gerekirse bir iç mimar yardımıyla dükkanızı dizayn ederseniz satışarınızda bariz bir artış olacaktır.

 Bu unsur  Türkiyede hiç ciddiye alınmadığı için , Buna anlaşılır bir örnek vermek isterim:

Diyelim ki açtınız bir dükkan ancak yapılan cirodan memnun değilsiniz ve dükkanınıza daha çok insanın girmesini ve içerdede daha çok uzun zaman geçirmesini ve daha çok alış veriş yapmalarını istiyorsunuz.

Fransada iç mimarlarla satışi anlaşması yapılabiliniyor. Şöyle oluyor. iç mimar dükkanıza geliyor ve inceliyor.Size hiç bir extra masraf yaptırmadan veya ekipman aldırmadan , neyi nereye koymanız gerektiğini söylüyor. Hatta gerekirse aydınlatmanın yönlerini değiştirerek ürünü nasıl daha cazip hale getirebileceğinizi gösteriyor.Satışlarınız artarsa mimara para ödüyorsunuz, artmazsa ödemiyorsunuz.

Türkiyede her zaman bu suaistimal edileceği için iç mimarlar buna yanaşmıyor. Ancak daha kurulum aşamasında bir iç mimar ile anlaşırsanız.Aklınızın ucundan bile geçmeyen  dekor malzemeleriyle amacınıza en uygun aydınlatma ile daha baştan insanların içini açan girerken ve dolaşırken mutlu olacakları bir dükkan haline getirebilirsiniz.

Siz ne kadar boya yapmakla alakalı usta olursanız olun ve ucuza getirmek için dükkanın boyasını kendiniz atmayı düşünün , iç mimar öyle bir renk kombinasyonu seçer ki , dükkanın içinde hiç bir mal olmasa bile millet bu duvarlara dikkat eder ve bakmak için içeri girer. .Ayrıca diyelim ki tasfiye etmek durumunda kaldınız eğer mimarla daha baştan demontesi kolay ve 2. el güçlü gidecek bir  dekorasyonda  anlaşırsanız , iflas durumlarında bile miminum zararla paçayı kurtarabilirsiniz.

 Not: Ben iç mimar değilim. Ama iç mimarlara çok iş verdim. İnanın mimara verilecek bedel , kendinizin bu olay deneme yanılmayla harcayacağınızdan çok daha az.

4- Sırf satış yapabilmek için müşterinize bariz ve asla uzun vadede olmayacak olaylar  hakkında  yalan söylemeyin.Bunu anladıkları an bir daha gelmezler.Melekle japon uzun vadeli yaşamazlar. birisi av diğeri avcıdır. Bunu söyleyin varsın möüşteriniz bunu bilerek alsın. Zaten alıyorsa siz ne kadar olmayacağınızı söylerseniz söyleyin bir başka dükkandan alır yine de düşündüğünü yapar.
 Her ne kadar yalan söylemeyin dediysekte arada bir pembe yalana başvurmaktada fayda var. Burada ki fark müşteriyi kandırıp cebindeki parayı almak için yalan söylememeni istenmektedir. Ama başka durumlarda pek ala pmebe yalana başvurulabilinir. yazının devamında ne demek istediğimi anlyacaksınız.

5- yapamayacağınız işin taahhüdünü vermeyin. ( örnek duvar içi akvaryum talep edene, o duvarı akvaryum ebatı kadar kıracak ve uygun şekilde boyayacak  ustanız yoksa, asla söz vermeyin ) Yalancı esnaf yakıştırmasını takıverirler.

6- Toptancılar özellikle adrese teslimciler ,satacağınızdan çok daha fazlasını vermek isterler ki , sizi kendilerine borçlu bırakıp , bundan sonraki her alış verisi kendilerinden yapmanızı garantilemek için ,

Satamayacağınızdan fazlasını almayın. Piyasa o kadar ilginçleştiki yeterki alın. topcancı her şeyi ayağınıza öylede böylede getirir. Fazla alıp elinizde patlatacağınıza azar azar alın , sattıkça telafi edin.

7- Hobicilerin en büyük şikayeti olan , ellerinde üreyen canlıları almamanızın veya çok ucuza almanızın sebebini anlayabileceği şekilde izah edin. bu illaki başınıza gelecektir. Çoğu hobici 50 liraya satılan bir balığı , dükkancıya 30 liradan satma peşindedir.Burada kurulan mantık bu balığı sizin 40 lira gibi bir bedelle alıp , 50 liraya sattığınızı zannetmeleridir.bu durumda 30 lira teklife havada atlamanızı beklerler. Bu balığı 10 liradan aldığınızı söylerseniz bu durumdada kazıkçı sıfatını yapıştırıverir. Bu durumda her zaman can simidiniz olacak olan 8. numaralı maddeyi uygulayın.

8- Ticari hayatınızı en kolay hale getirecek. yapamayacağınız veya yapmak istemediğiniz her ne ise  bunu bahane ederekten , kimseyi ve kendinizi üzmeden ve zarara uğratmadan paçayı sıyıracağınız sihirli formülü veriyorum Fırat bey.Bunu ciddiye almanız ve uygulamanız menfaatinize olur.

 Her ne kadar tüm ruhsatlar ve izin belgeleri sizin adınıza olacaksa da , kendinize "hayali" bir kar ortağı yaratın.Bu olmayan ortağı bahane ederek işinize gelmeyen her türlü teklifi , kimseyi üzemeden geri çevirirsiniz.

 Komşu esnaf borç mu istiyor..  Ortağınız buna  izin vermez.Bunu yaparsanız ortağınızla olan ortaklığınız bozulur olmaz.Kusuruma bakma komşu

 Komşu esnaf kefil mi olmanızı istiyor..Ortakla geçmişte aynı şekilde birilerine kefil oldunuz ve başınıza büyük dertler açılınca büyük yemin ettiniz. bu yüzden olmaz. Yine kusura bakmasın.

 Müşteri anormal indirim mi istiyor. Siz yanlız değilsiniz ki ortağınız buna izin vermez.

 Müşteri veresiyemi istiyor... Bunu ortağınız kabul etmeyeceği için çok istesenizde yapamıyorsunuz.
 Olsa dükkan sizin Vallahi.

 Müşterinizin yapacağı ve kabul etmek istemediğiniz her türlü teklifte, topu bu hayali ortağa atın. Siz olsanız elbette yaparınız ancak ortak yapmıyor kardeşim , siz ne yapacaksınız bu durumda.?  bu olay kimseyi gücendirmez, kimseyide üzmez.

9- Küçük alış yapana normal muamele , büyük alışveriş yapana çok özel muamele yapmaya gayret edin .Yapmak durumunda kalacaksanızda bunu kimsenin görüp duyamayacağı şekilde yapın. bugün iki metre hortum alan yarın gelir komple set alabilir. Bu hiç belli olmaz.

10-Dükkanınızda asla çevre esnafını toplayıp geyik yapmayın. Bu kadar erkeği bir arada gören kadınlar  dükkana girmez. Siz müşterinize ne kadar ilgi göstermeye kalkarsanız kalkın bu geyikçi esnaf yaptıkları geyiğe sizide dahil etmek için işinizi çabuk bitirmenizi isteyecektir. Müşteri kahvehaneyi andıran bu manzaradan ve kendisine verilen baştan savma hizmetten asla memnun kalmaz.Bu yüzdende bir daha gelmez.

11- Müşteri her zaman pazarlık yapma konumundadır. ve her zaman şurada daha ucuzmuş lafını eder. Asla ama asla "git ordan al o zaman" sözünü etmeyin. Belki oraya gidip almaz ama bir dahada size gelmez. ne denilebilinir. ya o ucuz ürünün son kullanma tarihi geçiktir veya çok yaklaşmıştır o yüzden ucuzdur. ya da bunu satan eleman  , bu ürünü bir daha satmak istemediğinden elinde kalan son numuneleride satabilmek için zararına bir fiyat söyklüyordur. Ya da dükkanının kapatacaktır veya o bölümü komple kapatacaktır bu yüzden bu fiyata satıyordur. Müşterinize bu fiyatın asla uzun süreli olamayacağını söyleyin. Dedikleriniz çıktığında size hak verecektir.

12- Asla küçük düşünmeyin.Yoksa küçük bir dükkan olarak kalırsınız. Bizlerin yaptığı en genel hata budur. eldekiyle yetinmeyi maharet sayarız. büyük düşünemezseniz işlerinizi büyütemezsiniz. Dolayısıyla büyükte kazanamazsınız.

13- Özellikle yaşlılar yanlız kaldıklarında arkadaşlık etsinler diye kedi veya köpek veya kuş beslerler. Yürüme ve merviden çıkma sıkıntılarıda oldukları için , bizzat gelmlip almak yerine adrese servis yapacak eli ayağı düzgün ve konuşmasını bilen bir servis elemanı bulursanız , sizi diğer arkadaşlarına tavsiye edeceklerinden , otomatikman reklamnızı yapmış olurlar.

14- Ara sıra küçük kampanyalar yapın. Akvaryum alana şu ve bu balıklar bedava ,  beta veya kampumbağa alana, yemi ve  kabı bedava gibi. Varsın kar etmeyin , kafa kafaya gelsin hiç önemli değil. Nasıl olsa zamanla bunu alana yetmeyeceği için illaki size gelecektir.

15- Müşterinin yanında duyabileceği şekilde asla ağlamayın, sızlanmayın ve işlerin durgunluğundan şikayet etmeyin. Bunu sakın yapmayın.Aksine işlerinizin yoğunluğundan bıktığınızı tatile bile gidemediğinizi söyleyin.

 Eğer ağlaşırsanız müşteri işi bilmediğinizi düşünür. İşi bilmeyen dükkanında müşterisi de az olur. eğer  işlerin yoğunluğundan şikayet ederseniz öüşteriniz işi bildiğinize kanaat getirecektir ve söylediğiniz hiç bir şeyin gerçekliğini sorgulamayacaktır. Ee peki işler az ama siz işlerin yoğunluğundan şikayetcisiniz bunu nasıl iddia edeceksiniz. ?

 Genelde stoklanan malzeme müşterinin göremeyeceği alanlarda bekletilir. Sırf bu iddianızı güçlendirmek adına  Kolay gerekirse dekorunuzun görünümü bozarak bu malzemeyi görünür bir yere geçici olarak yığın.Ama bununda bir düzeni olsun. Dükkanın genel düzenini bozmasın. Hayali isimler ve teslimat adresleri yazan kağıtları bu yığınlara yapıştırın. neticede 1 A4 kağıt. Asıl satışı internet üzerinden yaptığınız söylerseniz, müşteri yığınlara bakar ve dediğinizin doğru olduğuna kanaat getirir ( her ne kadar pembe bir yalan gibi görünsede , bazen yapmak lazım) aynı malzemeleri defalarca yığarak ve geri koyarak , satışlardan dolayı  başını bile kaşıyacak vakti olmayan ve bu durumda  demek ki işine ve konulara bu kadar hakim derin bilgi ve deneyim sahibi olduğunuzu gösteren bir hale gelirsiniz.

 Bu tavsiyeler genel tavsiyedir. Sadece pet shop için değil tün ticari mekanlarda uygulanabilir. zaten tamamı kendi tecrübelerime dayanmaktadır. ve işe yaraması garantidir. Yazmayı unuttuğum sonradan aklıma gelen olursa , bunlarıda yazarım Fırat bey.
[/QUOTE]
Cömert abi sana helal olsun gerçekten işi çözmüş biri olarak yazılarını hayranlıkla okudum süpersin abi diyecek söz bulamıyorum sana .. helal helal helal.. 
omardaing2013-12-04 03:06:13

Beğenenler: [T]218676,Arda B.[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osman003Çevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2012
İl: Afyon
Mesaj: 3
osman003Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 18:02
O kadar emek vermiş yazmışsınız @cömert bey internette okuduğum en uzun ve akışkan metindir bu kesinlikle. Hem gayet güzel ve anlaşılır bilgiler, tavsiyeler sunulmuş. Tebrik etmek gerekir. Ellerinize sağlık @Cömert bey omardaing2013-12-04 03:07:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hercumercÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2013
İl: Osmaniye
Mesaj: 474
hercumercÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2013 15:09
[QUOTE=cömert-istanbul]Bende dahil çoğu hobinini ara sıra acaba açsak mı bir tane diye düşünmeden edemediği bir oluşum pet-shop. Ancak zorlukları çok , Nerede ne ne kadar büyüklükte bir pet-shop açmak istiyorsunuz bilemem.Ancak gözlemlerime dayanarak size nacizene bir kaç tavsiyede bulunmak istiyorum

01- Bayan  müşteriyle asla tartışmayın. Sinirli hallerine denk gelirseniz Dünyayı başınıza yıkar, adınız tacizciye çıkar.

02- Fiyatları yüksek bulanlarla asla tartışmayın. Bırakın nerde ucuz olduğunu zannediyorsa oradan alsın.Eski ve günü geçmiş yem veya ilaç aldıklarını anlayınca zaten size geri dönerler.

03- Her şeyi bildiğini iddia eden ergenlerle asla ama asla tartışmayın. Onlar her şeyi bilirler. Önce kendi bildikleri kısıtlı konularda bilginizi yoklarlar , sonra bunu yüzünüze açık açık söylerler, sakın kızmayın , yoksa forumlara bir başlık açıp döşerler iftirayı , kalakalırsınız ortada.

04- Kedi ve köpek aşırı mama seçen canlılar. Kedi ve köpek sahiplerinin istediklerini tedarik edemiyorsanız asla elinizdeki vermeye çalışmayın.Müşteri bir daha adımını atmaz.

05- Asla ama asla anormal indirim yapmayın. Demek ki her satışında anormal kar ediyormuş zannedilip , Kazıkçı sıfatını takıverirler

06- Müşteri her zaman satıcıyı suçlar. Asla hatayı kendinde görmez.Bununla karşılaşınca şasırmayın.

07- Küçük yaşta yanında velisi olmayan çocuklara  satış yapmaktan kaçının." çocuğumu kandırıp elindeki parayı almışsın " diye köpüren verlisi ile karşı karşıya kalırsınız.

08- Bizim milletimiz kanka olmayı sever, iki selam verenle yüz göz olmayın. Yoksa kendi dükkanıymış gibi hareket etmeye başlarlar. Bunlar müşteriyi mağdur ederse , müşteri Ahmeti Mehmeti tanımaz, firmayı tanır ve ayağını keser. Olan size olur.

09- Özellikle akvaryum konusunda sorulmadıkça , kimseye akıl vermeyin. Sizin verdiğiniz akılla kazaylen elindeki canlıları öldüren , balık satabilmek için kasten yaptığınız yönünde kabahati sizde bulur. Adınız dolandırıcıya çıkar.

10- Parası çıkışmadığı için fiyatın küçük bakiyesini ödeyemeyen müşteriye 3- 5 tl borç bakiyesini müşterinin duyabileceği şekilde yüzüne  helal edin. Özellikle gençler bu parayı vermemek untuutğunuzu düşündükleri bir süre kadar dükkanıza uğramıyor hatta önünüzden geçmemek için  yollarını bile değiştiriyor.

11- Aldıklarının parasını ödemeden çıkanlar , Ufak tefek hırsızlıklar olacaktır. Gençler bunu macera için yapıyor. yakaladınız vakit çalmaya çalıştığı bu ufak tefeği kendisine hediye edin. Utandıkları için bunu telafi edebilmek için çok daha fazlasını sizden alış veriş yaparak kendisini affetirmek isteyecektir.


12- Her zaman güler yüzlü ve temiz olun. kadın milleti bunlara çok dikkat ediyor.

13- Kedi veya köpek sahipleri hayvanlarını gerçek çocukları gibi severler. Oğlum veya kızım dedikleri vakit kesinlikle altı üstü kedi veya it demeyin. kendi gerçek çocuğu için nasıl alış veriş yapıyorlarsa kedi veya köpekleri içinde aynı hassasiyetle alış veriş yapıyorlar. bunu kendinizde göreceksiniz.

14- Ufak tekef promosyonlar her zaman işe yarar. Müşterinin hiç bir zaman atmayacağı hoş bir anahtarlık , bayanlar için küçük cep aynası , öğrenciler için kalem her zaman iş görür. Kartvizit zamanla atılacaktır. Ancak bir yüzünde  4 büyük futbol klübünün bayrakları olan bir kartvizit yaptırırda müşteriye tuttuğu takımın kartvizitinden verirseniz , takımın hatırına uzun süre kartvizitinizi cüzdanında tutacaktır.

15- Mutlaka toplu taşıma araçlarıyla ulaşımı ve tarifi kolay bir yere dükkan açın.Kirası fazla olsa dahi kimse  ara sokaklardaki tenha dükkanlara güle oynaya gitmez.

Yazı fazla uzamasın diye kısa kesiyorum. Açarbilerseniz şimdiden hayırlı işler dilerim.
[/QUOTE]


abi SEN BU İŞİ ÇÖZMÜŞSÜN. KESİNİKLE ESNAFSIN YADA PETSHOPÇU TANIDIĞIN ÇOK. BENDE PETSHOPDA BİR AYDA OLSA ÇALIŞTIM AMA BU MADDELERDEN İKİ ÜÇ TANESİNİ ANCAK KAPABİLDİM :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BykuSsBÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2012
İl: Ankara
Mesaj: 20
BykuSsBÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2013 15:19
Valla Doğru Teşhisler bunlar ayrıca.

Esnaflığın altın kuralı olan 1 yıl cepten yemeyi kaldırabileceksen giriş bence bu işlere.

Semt'in ve muhitin çok önemli . Etrafında başka pet shopçuların olup olmaması çok önemli . Muhitte tanınan biri olman gerekiyor.

ama sonuç olarak şunu söylemek gerekirse. Ben akvaryumcumu Hobici seçmek isterim hobici olmayıp pet shop açanlar balıkları mal olarak satarlar ama hobicilerde bu böyle değil çoğu insanda böyle düşünüyordur bence o yüzden güler yüz ve hobicilik prensipleriyle hareket edersen Allahın izniyle işlerin yoluna girer diye  düşünüyorum.



Not: Açtığın yerdeki hobicilerle içli dışlı olmanda çok güzel açılır senin açından ;) Her hobici bir toptancı olabilir sana :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakansazakÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 103
hakansazakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2013 16:12
Yeni üye oldum yeni gördüm bütün yazılanları okumadım üşendim artı moralim bozuk dükkan açmaya kafayı taktıysan balıkları kendin üret dükkan açmadın ise içinde ukte kaldıysa evin müsaitse üretimhane kur balığını gel burdan sat ya da başka siteler de var Hem hobini yap hem para kazan ama şu nu unutma ek iş olarak yap evinin ekmeğini bu işe bağlama bu işte en kralı mennun değildir.Akvaryumcu tanıdıklarımın hepsi ağlıyordu UNUTMA BALIK EKMEK DEĞİLDİ Bİ SAAT SONRA TEKRAR ALMAYA GELSİNLER Bİ BALIK ALIR 10 SENE BAKAR HAFTADA BİR KERE YEMLE GAYET BALIK YAŞAR DENEME AMAÇLI YAPTIM KUSURA BAKMAYIN BİR BALIK ALIRSIN ÇOĞALIR BİN BALIK OLUR BENCE EVDE YAP KAR KIŞ TA SOKAĞA ÇIKMA OTOBÜS BEKLEME V.S. UĞRAŞMAZSIN

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kemalyigitÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 20
kemalyigitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2014 23:44
Cömert Bey;
 İnanın her iki yazınızı da sonuna kadar kelime kelime okudum, hayranlıkla. Bu konu hakkında belirtiğiniz tespitlere tespitler hakkında sanki doktora yapmış gibi yorumlar bence, Gerçi bu işlerin doktorası yapanların bu gerçeklere ulaşması mümkün değil fakat ayrı konu.
 Çok teşekkürler, emeğinize sağlık. Yani bu yazıyı burada kaleme almak bile büyük gayret gerektirir. >Bilmem abarttımmı acaba, Ancak sanmam. 
Saygılar, hürmetler. Bu mesajımı okuyan olurmu ki acaba::))

Beğenenler: [T]95001,merfatöz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

meskureÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2014
İl: Diyarbakir
Mesaj: 21
meskureÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2016 00:55
Arkadaşlar öncelikle merhaba diyerek başlayayım. Bende yazıyı bir solukta okudum ancak hiç mi bu işten para kazanılmaz yorumlar cesaretten uzak gibi geldi. Yeni açan arkadaşım gayet iyi para kazıyor. Ha kazanılan paranın miktarı ayda 15 20 bin kazanacağım diyen için daha başka işler var. Ancak bunca yıldır yapanlar para kazanamasa nasıl devam ediyor? bir sormak lazım diyerek şükür diyen için gayet yapılabilir bir iş.
Cömert Bey'e teşekkür ederim. hiçte olumsuz cümle kurmadan olması gerekeni anlatmış gerisi ya nasip...

Beğenenler: [T]128923,nihatcbci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir