Tanganyika balıkları hobiciliği nereye gi
Bundan yaklasık 3 ay once bu balıkları nevsehıre, oradanda nevsehır bır ılcesi 2 balık gonderdım.Posette oksıjensız olarak ,trop boylarıen en fazla 5-6 cm gelır. Bunlar ölmeyip 2-3 ay sonra yavru bıle vermısler. Anlattıklarına göre
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yazacaklarımı konunun dağılmaması açısından forum dışından size ulaştırırım.Çok güzel iki kelime gerçenten de Daima Tropheus.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tanganyika da Türkiye nerde diyecek olursak konuşacak çok şeyler var fakat kısaca kendi düşüncelerim şunlar. Son yılarda revaçta olması nedeniyle tropheuslardan bahsetmek istiyorum. Canlı hobici tarafından talep görüyor ve haliyle ithalatçılar bu türlere yöneliyor sonuç nedir? Yaklaşık olarak Türkiyede tahminimce ithalatçı firmalar aracılığıyle son 1 yılda benim şahit olduğum yaklaşık 4000 adet civarı sadece redrainbow kasanga ve bir o kadarda ilangi ülkemize meşru ve gayri meşru yollarla giriş yapıyor. Balıklar hobicilerin eline geçip koloni akvaryuma oturana kadar yaklaşık benim tahminlerim bu balıkların yaklaşık %30-40 ı kayıp veriyor. Geriye kalan canlıların yaklaşık yarıdan çoğundan yavru alınabiliyor. Ama hala hernedense hobici F0 balığın peşinde ve yerli üretim balığa olan talep nadir tür olsa bile yok denecek kadar az. Bende çoğu kez litaratürlerin tabiriyle F0 canlı besledim besliyorumda ve bir çok kez yavru aldım ve almaktayım. Ama benim görüşüm bir çok arkadaşımız gibi yerli canlıdan yana ve bu konuda temin konusunda sıkıntı yaşadığımdan( hali hazırda beslediğim ve beslemek istediğim türün yerli damızlk olarak temini) kendi yavrularımı boylandırıp kendi damızlık kolonimi oluşturmaktan başka bir çare bulamadım. Şu bir gerçekki yerli üretim canlı hemen hemen her hususta daha dayanıklı fakat bu F0 gelen balığın dayanıksız olduğunu göstermez. Şahsım adına balık ister F0 isterse F100 olsun yeterki türünün güzel örneği olsun. Bu yüzden bir noktaya kadar ithalat doğru olabilir fakat bir noktadan sonra ithalat hem hobiciye hemde gelen türe zarardan başka bir şey vermemektedir. Redrainbow ilangi ve kasakalawe şu an türkiyede doyum noktasına ulaşmadı ulaştığında olacaklar belli her hobicinin temin edebileceği rahatlıkla alabileceği bir canlı olacak ama ithalat hala devam edecek niye cünki ortalıkta hala F0 manyakları dolaştığından. Tanganyika türleri furya gibi bir arkadaşımında bahsettiği gibi zamanın Leptosoma Albino Kitumbası şu an nerelerde hiç talep görmüyor neredeyse. Ama şu bir gerçek bu furya her zaman değişkendir belkı 2 yıl sonra hit canlılar furciferler , ventralısler olacak belkide güney america cüceleri bunu bilemeyiz ama tartışmamızın konusu her daim sıcak ve güncel kalacak. Sonuç olarak bu sıkıntıyı çözmemiz biz hobicilere bağlı. Ben şahsım adına bulabidiğim sürece her zaman ilk tercihim yerli üretim canlıdan yana olacaktır. Mecbur kaldığımız durumlar da tabiki yapacak bir şey yok. Ama şu an hit olan tropheusların dışında kalan türlerin yaşatılması ve varlıklarının hobiye kazandırılmalarının devam edilebilmesi için biz hobicilere çok iş düşmekte.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
F0 tabiri, bilinçsiz hobiciler tarafından, türünün engüzeli olarak zannediliyor. (Bir zamanlar kendim de bu bilinçsizliği yaptım.) İlk önce bunda hemfikir olmamız gerekiyor. Her F0 balık, türünün en güzeli demek değildir. Şimdi konu başlığını ele alarak gidersek. Bu başlık 5 yıl önce açılsaydı, acaba neler yazılırdı? Koskoca "AYNI ŞEYLER" diyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir