Bir low tech daha
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 12:47
Tebrik ederim Tümer Bey. Çok güzel bir tank olmuş. Bitkilerin sağlığına da diyecek yok. Başarılar dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 13:21
Mustafa Beyin de dediği gibi düşük destekli akvaryumlarda canlı miktarını mümkün olduğunca fazla tutmak bitki gelişimi açısından önemlidir. Canlılar illa balık olacak diye bir şey de yok. Solunum yapan her canlı olabilir. Yüzme alanında az yer kaplaması açısından salyangoz ve karidesleri de kullanarak hem yosun oluşumunun önüne geçilebilir hem de daha fazla karbondioksit kaynağı elde edilmiş olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 13:30
Yazmayı unutmuşum bolivyanlarımdan kaçmayı başaran yaklaşık 15 adet de beyaz sırtlı karidesim var tankta, yukarıda bahsettiğim ve önümüzdeki haftalarda sizlerle de paylaşacağım nano tankım ise yüzlerce beyaz sırtlı ile dolu
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 15:15
[QUOTE=mustafaerdogar] Ben fikrimi yazayım sadece;
2x39w ve 4x21w... Flolar aynı uzunlukta, toplam ışık gücü neredeyse aynı...Reflektör kullanımınıda aynı, tankıda aynı varsayıyorum.
39w larda bir florasandan çıkan ışık yoğunluğu daha fazla. Bu nedenle daha derine nüfuz etme söz konusu. Tank yüksekliği ve bitki türleride işin içine giriyor.
Diğer taraftan yan yana ve birbirine yakın kullanılan florasanlarında ışık yoğunluğunu arttırdığını duymuştum. Ancak 39w lar kadar etkili bir nüfuz etme sağlayacağını sanmıyorum.
Bir başka açıdan tankın eni ve florasanların ışığı dik açıya yakın verebildiği su yüzeyi alanıda önemli. Fazla açıda yansıma nedeniyle ışık kaybı söz konusu. Bu yönden 2x39 w ları aralıklı (4x21w'ın bitişik olarak sıralandığı ene yayacak şekilde) kullanmak durumunu göz önüne aldım yukarıda. Tabi bu bile durumu bu açıdan eşitlemiyor aslında... Bu açıdan 21w lar öne geçiyor gibi...
Sonuç olarak ben mevcut duruma göre net bir sonuca varamadım :) Daha iyi bilgi sahibi kişilerden yardım almak yada tecrübe ederek görmek lazım.
**********
Kelvin konusu ise biraz değişik. Normalde kelvin değerinin fotosentezle doğrudan bir ilişkisi yok. Bunu daha önce şu başlık altında açıklamıştım. Sadece küçük bir gözlemimi aktarayım: Standart daylight ampullerin spektral grafiklerinde kelvin değeri düşük olanların kırmızı tonlarda daha güçlü ışık verdiğini görüyorum çoğunlukla. Buradan hareketle daha düşük kelvinlilerin (warm white, sarı ışık vb.) daha uygun olabileceği sonucu çıkarılabilir çoğu bu tip lamba için. Fakat çokda önemli bir fark oluşturacak düzeyde değil bu durum.
[/QUOTE]
Mustafa Bey tankımda uzun süreli denemesemde 2x39w HQ (yüksek verimli) 865 kodlu ışıkları taktığımda gördüğüm ışık oranı ile 4x21w HE (yüksek performans) aynı değildi. Zaten düşününce 40cm alana 2 floresan ışık koymak istediğimizde 4 ışık koymamız arasında fark olacaktır diye düşünüyorum.
Şöyle ki; kapaktaki mesafede önden ve arkadan 7,5 'er cm boşluk bıraktığımızı varsayalım kalan ışıkların yayılacağı alan 25cm olacak. Dizilimi arkadan öne doğru düşünüyorum ve dizilim şöyle işaretlenebilir 1) 7,5. cm 2) 16. cm 3) 24. cm 4) 32,5. cm
2 floresan 39w sıralaması:
1. floresan : 16.cm
2. floresan : 24.cm
4 floresan 21w sıralaması:
1. floresan : 7,5. cm
2. floresan : 16. cm
3. floresan : 24. cm
4. floresan : 32,5. cm
Özetle 4 tane 21w lık floresan hem daha yaygın alana etki edecek arkada kalan ve ön plan bitkileri güzel ışık alacak hem de ışık yoğunluğu daha da artacak diye düşünüyorum.
Son olarak gerekirse elimde mevcut 4*21w 865 kodlu ışıklar ile 2 hafta süreyle deneme yaparım sonrsında ise 2*39w ile deneme yapabilirim, herkese bi katkı fayda sağlayacak ise seve seve.
Diğer bir konuya daha değineyim bu arada; 4*21w 865 kodlu ışıklarımı kullanırken ile 2*21w 840 + 2*21w 865 kodlu ışıkları kullanırken kızıl bitkilerdeki kızarmada fark gözlemledim 840 kodluları kattıktan sonra durum daha iyi oldu bitkilerin kızarması gözlemime göre daha iyileşti.
Bu 840 kodlu ışıklar daha sarı olduğu için sıcak beyaz grubuna giriyor ve kırmızı ışığı daha fazla ama 865 kodlular daha beyazımsı ve soğuk beyaz grubuna giriyorlar mavi tonlaması daha yüksek diye biliyorum hatam varsa düzeltin, bu durumda kırmızı ve mavi dengelemesi yaptığım için bitkilerdeki etkisi bundan olabilir mi? Bir makalede kızaran bitkilerin mavi ışığı daha çok kullandığını okumuştum öylemidir?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 18:25
Tümer abi süper bi kurulum olmuş kıskandım yaniii ,lotus gerçekten harika bir hal almış .tebrik ederim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 20:09
[QUOTE=lodosemre]Tümer abi süper bi kurulum olmuş kıskandım yaniii ,lotus gerçekten harika bir hal almış .tebrik ederim...[/QUOTE]
Emrecim lotus için sana bir kere daha teşekkür ederim ne de olsa vesilesi sensin
[QUOTE=halilag]TÜMER hocam elinize sağlık çok güzel bir akvaryum olmuş sabırsızlıkla nano tankınızı bekliyoruz[/QUOTE] Halil hocam teşekkürler nanoyu bazı rutuşlardan sonra paylaşacağım inşallah
[QUOTE=halilag]TÜMER hocam elinize sağlık çok güzel bir akvaryum olmuş sabırsızlıkla nano tankınızı bekliyoruz[/QUOTE] Halil hocam teşekkürler nanoyu bazı rutuşlardan sonra paylaşacağım inşallah
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 20:20
Tebrik ederim gerçekten çok hoş olmuş, tam yarışmalık ve derecelik akvaryum kıvamına gelmiş gerçekten....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2012 17:11
Hakancım estagfurullah kızmak ne demek biz dostlarımızın ricasını emir telakki ederiz, durum bundan ibaret
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir