Doğum kontrol hapından gübre
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Genlerde değişme yapmayacağı için mutasyona yol açmaz.
Ben de merak ettim. Bitkilerin hormonları daha farklı. Örneğin büyüme hormonu oksin, insanın hormonlarıyla alakalı mı bilmiyorum. Sanırım doğum kontroldeki hormonlar steroid yapıda hormonlar, acaba oksinle uyuşuyor mu? Bunun araştırmasını doktorlar değil de ziraatçiler yapmıştır. Cevaplarını bekliyoruz.
Saygılar,
Arkdaşlar dogum kontrol hapları Ostrojen ve progesteron hosmonunun sentetik türevlerini içeriren Haplardır. Vucutta bu hormonların yaptıgı görevlerin aynısını yaparlar. Yani steroid yapıda deildirler.
Balıklara nasıl etkisi olur bilmem maa sanırım bitkilerde bu ostrojen ve progesteron hormonu metabolizmasını hızlandırarak buyumesini hızlandırıyor. Balıklarada aynı etkiyi gösterebilirmi bilemiyorum.
Ama bitki gelişiminde kullanıldıgını bende duymuştum.
Saygılar
Bitkilerdeki pytosterol bir nevi hayvan hücrelerindeki kolesterol gibi işlev görür. Kolesterol hayvanlarda hücre zarının yapısında bulunurken pytosteroller bitkilerde hücre zarı yapısında bulunur. Ayrıca yeterli miktarda verildiğinde hücre zarının hızla yapılanması sağlanır fakat fazlası bitki için zararlıdır.
Bitkilerdeki ve hayvanlardaki steroidler yapısal bakımdan birbirlerine benzer ve aynı sınıftaki maddeler olsalar da aynı yapıya sahip değillerdir ve birbirlerinin yerini tutmazlar. Bu sebeple progesteron ve östrojen içeren bu hapların içindeki başka bir etken maddenin hem bitki hem de hayvan hücrelerini etkileyerek steroidlerin metabolizma tarafından kolayca kullanılabilmelerini sağladıklarını düşünüyorum. Mesela steroidlerin hücre yapısında kullanılmalarını kolaylaştıracak veya bu işlemi hızlandıracak bir madde içeriyorlarsa bu bitki ve hayvan hücrelerindeki steroid kullanımını etkileyerek gelişmeyi hızlandırabilir. Tabii bu konuda uzman olan kişilerin yorumlarını da dinlemek lazım.
(Yanlış anlamayın, anestezistsiniz, bu konuda da eğitim görmüşsünüzdür mutlaka. Ama bitkiler ve hormonlar konusunda da uzmanlaşmış olan birinden dinlemek iyi olacaktır sanırım. Umarım sitemizde bu özelliklerde biri vardır.)
Ama balıklara bi zararı olurmu bilmem.
Saygılar...
[/QUOTE]
Hormonlu sebzeler yiyoruz tabiri de burdan geliyor demek ki
Birde bitkiye ters etki edip etrafa saldırmasın?