Kurulum Başladı(14.01.2012)
Boyut (cm): 90*70*55h sump 60*45*40h tamamlama ünitesi 10*45*40h
Kapasite (litre):Brüt 450LT
Canlılar:Önerilere Açığım
Malzemeler:Newjet 2300 ve 1700 kafa motoru
Akvaryum Bakımı:Önerilere açığım
Kullanılan Yemler: Kurulum devam ediyor
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:Brightwell microbacter
Arkadaşlar, 2 senelik tatlı su maceramdan sonra tuzlu su dünyasını keşfetme kararı aldım,umarım herşey gönlümce ve gönlünüzce olur,değerli yorum ve önerilerinizi bekliyorum. Şimdi tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum,İlk kurulum aşamasında dikkat etmem gereken teknik konular nelerdir?Süreç nasıl işlemeli?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
2- Refigium benim için o kadar gereksiz bir ayrıntıki bu da sizin kişisel tercihiniz olmalı. Ve cevapları beklemeniz gerek çünkü dediğim gibi taraftarı olmadığımdan yorumum yok diyelim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kişisel yapı olarak benziyoruz yaptık mı iyisi olsun istiyoruz ancak bu bazen gereksiz harcamalara yol açabiliyor. Ben Ca reaktörüne verilecek masraf yerine Dalga motorunuzu takviye etmenizi ya da kaliteli dozajlama makinesi almanızı tavsiye ederim. Ca reaktörü ucuz değil. Durumunuz ne kadar iyi olsada anlamlı bir satınalma olmaz bu boyutlar için. Onun yerine bubblemagus dozajlama unitesini ve ek ünitesini alabilirsiniz. Nerede ise bir tanede Vortech MP 40 alırsınız :D Abartmış olabilirim ama iki tane MP10 yeterli olacaktır bu boyutlara.
Zeolit reaktörüde anlamsız. Ancak sizin durumunuzda canlı kaya yerine seramik olduğundan bir bakteri yatağına ihtiyaç duyacaksınız. Bunu refigiumla başarabilirsiniz ancak sumpınız yeterli mi bu uygulama için bilemem. Zeolit en çok canlı kaya işlevi için ideal sayılır. Gözeneklerinde aerobik anaerobik bakterilerle bir sistem oluşabilir. Nitrat filanda fosfatta bağladığı söylenebilir ama bunun özellikle fosfat için içerdiği demir iyonları sayesinde yaptığı söyleniyor. Bir diğer tartışılan nokta gözenklerinin bu tür maddeleri bağlamak için uygun olmadığıdır. Yani halen zeolit tartışılıyor Clinoptilolite, Mordenite içerikli olanların bağlayabileceği söyleniyor zeolitlerden ama kesin inceleme internette yok. Zeovit denen bir başka sistem var o apayrı bir şey uzun sürer anlatmak heleki ben tam bilmez iken :D Öncelikle neyi neden istediğimizi bilmek zorundayız. Refigiumu neden isteriz? Nitrat ve fosfat başta olmak üzere bunlardan kurtulmak için. Açıkcası bunlar adım adım ilerlenmesi gereken konular. Her bir mercan eklediğinizde sisteminizin ihtiyaçları tüketimi ve atık oranı artacaktır. ULNS denen çok çok düşük atık sistemleri uygulanıyor. Basitçe karbon dozlama bakteri kültürü dozlama ile Nitrat ve fosfat sıfıra yakınlaştırılıyor oldukça. Ancak sistem farklı işler gerçek hayatta. Basite simbiyotik yaşarlar polipler ve zooxanthellaeler. birisi diğerine yem koruma sağlar diğeride mercanın iskeletini ve oksijen sağlar polipe kısaca. Bu algler sudaki nitrat ve fosfatada ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bu atıkları sıfırlamak mantıklı değil . İdealde tutmak en önemlisi. Belirli bir rakamı yok. Tamamen sizin canlılarınız ihtiyacına bağlı. Zamanlaölçümlerle anlarsınız. Fazla oldu mu zaten yosun hemen belli eder :D Refigiumdaki makroalglerde aynılarını tüketir. Bu atıklar varoldukça onlarda büyürler. Benim kişisel kanaatim DSB ve canlı kaya uygulamasıdır. Sumpınızda 20 cm derinliğinde bir kum yatağı üzerine canlı kaya koyup üzerinden orta şiddette akıntı sağlarsanız refigium görevini makro algsiz sağlarsınız. Dikkat edilmesi gereken şey bu bölmede pislik biriktirmemektedir ve 6 ayda bir bir miktar kum değiştirmektir. Işık görmemeli yoksa yosun oluşur dikkat! Dediğim gibi karışık konular aslında basit ama tek cevaba sığmaz hazır sisteminiz otururken siz bu forumu ve diğer forumlarıda okuyarak inceleyebilirsiniz :) Ama elinizde iki medya reaktörü her daim hazır olsun derim güzel bir iş çıkartmayı düşünüyorsanız. Birine RowaPhos gibi fosfat bağlayıcı malzeme diğerine aktif karbon koyarak güzel bir sistem kurarsınız. Tabiki bunları zamanla değiştirmek kaydı ile.
Uzun oldu biliyorum ama sorularınız kısa olsada cevap kısa olamıyor bu nedenle bize yardımcı olmak için iğnelenmiş tüm konu başlıklarını okumanızda aklınıza takılanı sormak daha hızlı yol aldıracaktır. Saygılarımla
Unutmadan birde o elyaf sünger tarzı şeyleri çıkartın kuleden koyacaksanız az bir kalınlıkta bir göze bir parça elyaf su üstünde kalacak şekilde yeterli olacaktır 2 günde bir değiştirmek kaydı ile oda kurulum aşamasında. İleride gerekmedikçe ki çoğu zaman gerekmiyor kullanmayınız. Kule devri bitti artık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Öncelikle tüm
bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim,şunu belirtmek isterim ki,mantık
olarak kesinlikle olursa en iyisi olsun mantığı içerisindeyim(tabi şartlar
doğrultusunda)
Şimdi konumuza gelirsek;sizin yardımlarınız
ve yaptığım araştırmalar doğrultusunda,tankımın boyutlarına,teknik
özelliklerine ve kafamda ki canlı yüküne göre bana en uygun olacak sistemin
balling sistemi olacağını düşünüyorum.(yorumlara açığım)dozaj makinası ve ek
üniteleri ile yapacağım Ca,MG,Kh ve potasyumu otomatik eklemeler ile, hem tüm
kontrolün bende olmasını sağlayacağım,hemde su kimyası ve ölçümleri ile bu
hobimi daha da ilerletmeme destek olacağını düşünüyorum(bakalım görücez
araştırmalarım sürüyor)
Bu arada yurtdışı kaynaklı bir sitede, bu yöntemi
kullanıcaklar için hesaplama sistemi var,işimizi çok kolaylaştırıyor.
Ayrıca reeflowers
yetkilileri ile de bu konuyu konuşup onlarında fikirlerini alacağım,tabi ki
böyle bir hizmetleri var mı bilmiyorum?(buradan paylaşırım)
Vortech aklımda
fakat sırası var(Aslında Hydor’un performansıda fena değil)
Refugium için nasıl
bir düzenek yapacağım onu hala düşünüyorum,öneri ve fikirlerinize açığım,ama
şimdilik dışarıdan bakteriği desteği yapmaya çalışacağım.
ULNS(Ultra low
nutrient system)bu konuyu araştırıyorum,çok detaylı veri yok ama temeli okyanus
ve çöllerdeki minimum bakteri dönüşüm sistemine dayanıyor galiba,onuda tanka
nasıl adapte edebiliriz bilmiyorum açıkcası da benim bu emekleme dönemimde
böyle birşeye girmeye gerek olduğunu düşünmüyorum.
Kule kısmına
gelince;sump’ım maalesef tek göz,düzen açısındanbunu kullanıyorum ve ilk etapta
da balık ağırlıklı gidip yavaş yavaş mercan yüklemesi yapacağım için(şimdilik
düşüncem bu) bu sistemi kullanıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Benimde sumpım tek gözlü. Kulemde vardı tek cekmeceli. Ne yaptım biliyor musunuz ? :) Çekmeceyi çıkartıp ters cevirdim. Cekmece girişine skimmerın su emişini dayadım :) Böylece akvaryumdan inen su nerede ise direkt skimmerıma giriyor. İçinede elimde kalan ölü kaya parçalarını koyduğumda ek bir biyolojik yer ayarlamış olacağım. Bu benim taktiğim tabiki.
Dozajlama konusu tabikide zamanla tecrübe ile daha bir pratikleşiyor. Ama bu eninde sonunda akvaryumdaki canlılara ve tüketimlerine bağlı oluyor. Bir yabancı sitede bir değerli üye bana bir söz söyledi o gündür bugündür onu uygulamaya çalışıyorum. Bu şahıs TOTM yarışmasını kazanmış bir üye idi. Sır nerede diye sordum. Sır filan yok dedi işin sırrı kendi canlını tanıyacaksın buna mecbursun dedi. Canlı olrak mercanları sorduğumda ondan bahsetmediğini asıl canlının akvaryumundaki SU olduğunu söyledi. :) Sen ne yaprsan yap asıl beslediğin o su dedi. O suyu ne kadar çok tanırsan müdahalen ona göre olur dedi. Neyse uzatmayayım. Canlıları koydukça sizde göreceksiniz.
http://www.aquacalculator.com/acalc/Windows.html
bundan mı bahsediyorsunuz bahsetmiyorsanız bir deneyin güzel bir programdır.
Refigium a gelirsek, ideali amacı olanın gerçekleşmesi için boyutlarının yüksek olması gerekiyor. Buda mekan sıkıntısı demektir. Refigiumun bize faydası pod geliştirmek ve beslediğimiz makro algleri arada yolup bir kayaya tutturup akvaryuma atıp Tanglerin yemesini seyretmek ve onlara besleme seçeneği sunmak.Refigium a ben sadece MODA gözü ile bakıyorum.
ULNS en çok uygulanma şekli karbon dozlanmasıdır. Yan destek olarak 20 cm lik bir kum yığını ve yeterli canlı kaya takviyesidir. Ancak benim gibi acemiler için biraz tecrübe gerektiğinden Şubat ayı ortası gelmeden sirke ile deneme yapmayı planlıyorum. Yurtdışından hediye Seneye diye bir tür control cihazı geldi onunlada nitrat takip etmeyi planlıyorum. Bakalım göreceğiz. Ah bir de Hanna fosfat checker a ulaşabilse idim mükemmel olurdu.
Vortech e gelince o bir mizansendi önerim. Ben Hydorwavemaker 2 kullanıyorum sizin ölçülerinize yakın tankımda bir hydor 4 ve hydor 5 bağlı. Oldukça memnunum. Vortech avantajları var tabiki. Yer kaplamıyor ışıklar kapatıldığında otomatik gece moduna girebiliyor janjanlı kumandası filan. Ama bana bir şey çok övüldüğünde ister istemez bende kuşku yaratıyor ve uzaklaşıyorum aslı astarı olmasada :)
DSB deki amaç anaerobik bakteri yatağı oluşturmak ve nitratı N ye döndürebilmek ve gaz olarak çıkışını sağlamak. Biyolojik süngerden suyu geçirdiğinizde oksijensiz ortam isteyen bu canlıyı oksijenden uzak tutamazsınız. Aerobik bakteriler için yeterli olabilir ama tuzlusuda nitratı uzaklaştırmak amaçtır. Tatlısuda su değişimi bu konuda faydalı oluyor ancak tuzlusuda bunun bir sisteme oturması gerekiyor ki yükselmesini kontrol edebilelim canlılarımızın buna toleresi çok az. Gariptir besin bulamadan mercanların yaşaması çok besinli ortama göre daha fazla olasılık dahilindedir.
Temizlik ekibi olarak ne düşünüyorsunuz? Canlı olarak ilk onlar eklenir. Snail,conch deniz yıldızı vb.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Deniz Bey,öncelikle size teşekkür ederim
,yardım ve ilginiz için,daha buradan çok başınızı ağrıtırımJ
Araştırma ve inceleme konusunda şunu
söyleyebilirim,elimden geleni yapıyorum,araştırıyorum vakit buldukça
okuyorum,ama maalesef forumlarda ki sabit konular ve tanıtımlar daha
açıklayıcı,sonuçları gösteren,uygulamaları daha ayrıntılı olsa işime daha çok
yarar diye düşünütorum(belki de ayrıntılı ama ben anlamadığım için karışık
geliyorJ)öğrendikçe
görücez.Am şunu söyleytebilirim tüm deneme metodlarını ve sonuçlarını vaktim
olduğunca buradan paylaşacağım.nşallah herkes faydalanabilir bir konular
buluruzJ
Kule konusuna
gelince evet bence ters cevirip kullanmak güzel bir fikir,onun içerisinde
kesinlikle güzel ek bir biyolojik bir destek sağlamış olurum,fikir için
teşekkürler,uygulayabilirsen detaylarını paylaşırım.
O değerli üyenin
size önerisi ve verdiği fikir son derece doğru,benimde okuduklarımdan anladığım
kesinlikle suyu yaşatmamız gerekiyor,gerisi geliyor zaten,su düzgün olunca
canlıları tanımak en kolay iş diye düşünüyorum.Bu arada verdiğiniz hesaplama
sitesini bilmiyorum,onuda kullanacağım teşekkür ederim.
Eveeett,bu durumda
refigiumu ikinci plana atıyorum,onun sağlayacağı desteği manuel sağlayabilirim
diye düşünüyorum,ama gene sormadan edemeyeceğimJ
önerdiğiniz DSB ile refigium ‘un işlevsel olarak farkı nedir?ikiside aynı
biyolojik desteği sağlamaıyor mu?
Temizlik ekibi
olarak,tabi ki buradan başlayan dostluğun üzerine bir deniz yıldızı şart olduJsonrası da klasik snail
ve conch diyorum,sizin farklı bir öneriniz var ise buna da açığım.bu arada suyu
tanka basalı yaklaşık 15 gün oldu ve hiçbir test yapmadım,bunları ekleme vakti
geldi mi?öneriniz nedir?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Siz bu işi adam gibi yapma niyetini gösterdiğiniz için bu canlı ekleme temizlikçi ekleme işinide hızlı yapmanızın gerekmediğini görüyorsunuzdur. Heleki ölçüm yapmadan. Onlarda canlı olduğundan dikkatli davranmak gerekiyor. Ph ı tuzluluğu ve Kh ı en azından ölçmeniz gerekiyor. Elinizde imkan var ise birde nitrat testi şimdilik yerinde olacaktır. Ph ı 8.1-8.3 arasında Kh ı 8-9 arasında tutturduysanız yavaş yavaş ekleyebilirsiniz canlıları. Sizden ricam deniz yıldızı özellikle sand shifter diye geçen yıldızı eklemeyiniz. Hobiciler genelde kumu karıştırsın ve temiz tutsun diye alırlar ama bu canlı o kumun içindeki mikro fauna ile beslenir ve o bittiğinde hep ölür :( Bunun yerine Conch gibi nassarius snail gibi canlılar eklemeniz yeterli olacaktır. Hem kumu karıştırırlar hem oburdurlar. Böylece diatom sürecine girdiğinizde kum üzerini hızlıca temizlerler. Belki balık ekleme sırası geldiğinde diamond goby veyahut watchmen goby gibi bir balık eklersenizde onlarda kumu kazmayı severler. Maalesef deniz yıldızları akvaryumlarımız için uygun olmayan canlılar :( Elle kum altına yemde koysanız bir süre sonra ölüyorlar.
Soru sormaktan çekinmeyin elimden geleni yaparım. Zaten Kurtköy tarafında oturduğum için çevremde tuzlu hobicide yok. Böylece sohbette etmiş oluruz forum aracılığıyla :)
İlk paragrafınızda yazdıklarınıza katılıyorum. Ancak durum şundan ibaret. Çok bilen kişiler pek paylaşmayı sevmiyor. Nirvanaya ermek gibi bir şey sanırım. Aslında işin hiç bir tarafı ile bilimsel ilgilenmedikleri için bildikleri sizin bizim bir süre sonra öğrenip bitireceğimiz şeyler olduğundan açığa vurmak istemiyorlar. :D
Tuzlusuyun can damarı sistemdir. Allah aşkınıza kendinize sorun şöyle adam gibi bir peyzaja sahip yıllar içinde gelişmiş bir tuzlusu mercan akvaryumu gördünüz mü hiç Türkiyede? Firmaların referans akvaryumları ise zaten ana koloniler olarak kurulduğundan sadece dzgün büyümeleri sağlıklı büyümeleri yeter onlara. Oysa bir tuzlusu akvaryumunu fragtan kurmaya başlayıp elinize adam gibi birşeyin çıkması 4 yıldan az çok zordur. Aslında türkçelerini bilmiyorum ama 3 sınıf der isek massive, staghorn ve branching mercanlardır. Bu üçünden en yavaş büyüyeni massive olanıdır yılda yarım milimden 25 milime kadar büyürler. Diğer sınıfların 20 cm e kadar büyüdükleri belirtilmiştir. Yani yarama parmak bastınız. Yurtdışı forumlarda kendini aşmış uzman denebilecek kişiler paylaşımı sevdikleri halde bizimkiler burnundan kıl aldırmıyor deyip geçeyim :D
Ama azimliyim paylaşmayada öğrenmeyede imkanlarım tükenene kadar denemeye devam .:)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir