ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Cahit abim gene döktürmüşsün.. Bu sefer kide harika olmuş.. bir daha ki gelişimde yanına bir tanesini alıp ta gideceğim haberin olsun :)
Harikalar yaratmışsın yine abi ellerin dert görmesin çok güzel olmuş en yeni gelen bir çalışmada her yeni bir başarı görüyoruz. Tebrikler walla
Güven bey haklı olabilirsiniz benim oturduğum dairenin tüm odaları 25 26 derece o yüzden ben gerek duymuyorum artemia kabınıda güneşin yaklaşık 6 7 saat vurduğu bir noktada tutuyor tabi siz bu yöntemi yapmak ve uygulamak zorunda değilsiniz lakin ben sizin %10 luk yapabildiğiniz başarıyı %80 e kadar çıkartabildim. Ama siz bedava almıyorsunuz artemiayı o yüzden bildiğiniz tecrübeden şaşmayın zaten. Yinede kendi tecrübelerinizi açıklamışsınız teşekkürler.
Şimdi fotoğraflarımız hazır..
Dilersiniz ki yoğun iş temposu, hobiye ayırdığım zaman dilimini gerçekten çok şiddetli bir şekilde yaralıyor. Bayramın da araya girmesi ve bir kız evladı beklemenin bize vermiş olduğu olumlu olumsuz tatlı heyecan da takibinde gelince işler biraz daha farklı boyutlara gelebiliyor ama şu bıçak gibi kestirip attığımız konuya bir daha el atmanın zamanı geldi diye düşünüyorum hemen bir tane da ha hazırlayıp fotoğrafları ve videoları çekip yayınlayacağım hatta şimdi bir çok yükün altından kalkmanın vermiş olduğu hafiflikle kolları sıvadım başlıyorum :D
[QUOTE=DaSKaPiTaL]Konuyu açıp kaybolup kendi konusunu takip etmeyenlere de ayrı bi ayar oluyorum :s. Belki arkadasın isi gücü vardır bilemem. Benimki genelleme sadece.. [/QUOTE]
[QUOTE=TitWobble]Herkese çok teşekkürler. Allah verdikçe veriyor. Şimdi bir baktım başka bir balığım daha yumurta almış. Darısı tüm hobicilerin başına. [/QUOTE]
[QUOTE=pasha09]
2- Stres altında olan balık renklerini sergileyemez. Her zaman canlı görmek isteğimiz balıklarımızın renkleri solar, üzerinde normal olmayan lekeler oluşur.
3- Doğrudan beslenme, geniş ortam, kaliteli su ile alakalı olsa da, strese maruz kalan balık dolaylı yoldan normal bir gelişim gösteremez. Olması gerekenden daha küçük kalır.
4- Uygun koşulların sağlanamaması sebebi ile balık üreme görevini yerine getiremez. Bunu pek çok stres sebebine bağlayabiliriz. Kötü su koşulları, güven duygusunun yerleşmediği ortam, saldırgan türlerin bulunmasını örnek olarak verebiliriz.
A. Dış Faktörler ile Etkilenme
Akvaryumlara etki eden temel dış faktör insan unsurudur. Akvaryumlarımızı ne kadar iyi izole eder, ne kadar az müdahalede bulunursak o kadar fazla stresten uzak tutmuş oluruz.
1- Akvaryumlar ani hareketlere açık, orta alanda olmamalıdır. Dış hareketlilik balıkları rahatsız edecektir. Nispeten hareketliliğin uzak olduğu bölgeler akvaryum kurulumu için uygundur.
2- Akvaryum titreşim yaracak unsurlardan uzak olmalıdır. Yüksek şiddette yayın yapan ses sistemleri gürültü açısından etki yaratabileceği gibi, oluşturacakları titreşim balıkları olumsuz etkiler.
3- Aynı balık üzerinde abartılı sayıda flaşlı fotoğraf çekimi yapmakta bir başka stres kaynağıdır.
4- Uygun olmayan balık transferi stres faktörüdür. Balık nakli başlı başına bir konu olsa da, akvaryumlara yeni alınan balıklar adaptasyon sorunu yaşamaktadır. Bu süreç onlar için oldukça yorucu ve uzun olabilir. Konumuz çerçevesinde değerlendirilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
5- Balıkların sürekli ortam değişikliğine maruz kalması stres faktörüdür. Özellikle yumurta tutmuş ya da hamile balıkların yavru alma kaygısı ile sürekli ortam değiştirmeleri yanlış bir uygulamadır. Bu işleme bir kez karar verilmeli ve sık müdahaleden uzak durulmalıdır.
6- Gereksiz kimyasal kullanımı ve dozunda kullanılmayan ilaçlar stres faktörüdür. Balıkta görülen rahatsızlığın tedavisi mümkün olduğunca farklı bir ortamda yapılmalıdır. Özellikle bulaşıcı bir hastalık değilse ana tankta tedavi uygulanması son derece yanlıştır. Bir balığı kurtarmak için uğraş verirken, diğer balıklar gereksiz yere rahatsız edilmiş olur. Tedavide karantina tankı kullanılmalıdır.
B. Ortam Faktörleri ile Etkilenme
Ortam faktörleri, balığın yaşam alanındaki olumsuz etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
1- Türün uygun olmayan hacim ve alanda beslenmesi stres faktörüdür. Balık demek yüzmek demektir. Yeterli alan bulamayan balık stres altında kalır. Taban balıkları içinde yeterli dolaşma alanı yaratılmalıdır.
2- Kötü su şartları stres faktörüdür. Düzenli su değişimi yapmak ve uygun yaşam alanını oluşturmak gerekir.
3- Uygun su değerlerinin olmaması bir başka faktördür. Beslediğimiz türün hangi sertlikte, hangi ısıda suya ihtiyaç duyduğunu iyi bilmek gerekir.
4- Gerektiğinden fazla şiddette ışık kullanımı stres faktörüdür. Bizim gözümüze hitap eden bir ışık düzeni balıkları aşırı rahatsız edebilir. Yine buna bağlı olarak ani açılan ışık balıklarda stres yaratır. Kimi zaman bu durum kalıcı hale gelir ve saklanan balıklar bulundukları ortamdan çıkmazlar. Bunu en aza indirmek için önce oda ışığı ve akvaryumda birden fazla lamba varsa kademeli olarak açılması gerekir. Bitkili akvaryumlarda nispeten yüksek şiddette ışık kullanılır. Yeterince gölgelik alan yaratılmasına özen gösterilmelidir.
5- Işıkların gece boyunca açık kalması stres faktörüdür. Unutulmamalıdır ki balıklarda uyur. Bu süreç onların metabolizmalarını güçlendirmesi ve enerji toplaması için gerekli bir zaman dilimidir. Yine gece dolaşan ve avlanan türler, sürekli ışıklı bir ortamda rahat edemez ve yaşamsal etkinliklerini yerine getiremezler.
6- Uygun olmayan taban malzemesi stres faktörüdür. Doğada rastlamadığımız pembe, mor renkle boyalı, iri taneli taban malzemelerinden uzak durmak gerekir. Balığımıza uygun kalınlıkta ve özellikte taban malzemesi tercih edilmelidir. Türüne göre, üreme bölgelerini kumları şekillendirerek belirlediklerini, saklanma alanları oluşturduklarını ve hatta yaşamlarının bir bölümünü kum altında geçirdiklerini unutmamak gerekir.
7- Bize göre dekor, onlara göre yaşam alanı olan malzemeler mutlak suretle bulundurulmalıdır. Bu malzemeler türe göre değişir. Bitkiler, kayalar, kütükler, hatta salyangoz kabukları bile bazı türler için vazgeçilmez ve olmazsa olmazlardandır.
8- Gereğinden fazla sirkülasyon olmamalıdır. Balığın fiziksel olarak yorulmasına neden olduğu gibi, bu zorlu ortam stres faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Akvaryumlarımıza uygun, ergonomik filtre ve dalga motorları kullanılmalıdır.
C. Sosyal ve Fiziki Faktörler ile Etkilenme
Türümüzün sosyal davranışlarına uygun ortam yaratılmalı ve yaşam alanı içerisindeki fiziki olumsuzlukların önüne geçilmelidir.
1- Balıklar tür olarak birbiri ile uyumlu olmalıdır. Çok geniş kapsamlı olan bu konuda, aynı habitattan olmayan türlerin aynı ortamda bakılmasının, herhangi biri için stres faktörü doğuracağı vurgusunu yapmakla yetineceğiz.
2- Erkek ve dişi sayısının orantılı olmasına dikkat edilmelidir. Baskı altında kalan balığın sürekli panik halinde olduğu unutulmamalıdır.
3- Sürü balıklarının yeterli sayıda bir arada bulundurulması gerekir. Yalnız kalmaları üzerlerinde bir baskı oluşturacak, kimi zaman bu baskı diğer türlere yansıyacaktır. Bazı türler korumasız kalırlar, bazı türler agresif tavırlar sergilerler, bazı türlerde saklanarak ortamdan uzaklaşırlar.
4- Aynı habitattan olmalarına karşın farklı mizaçlı balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Sürekli baskıcı saldırgan bir tür, daha uysal türleri rahatsız edecek ve akvaryumda bir stres faktörü olarak yerini alacaktır.
5- Eş tutan ve üreme dönemine girmiş balıklar türdeşlerine göre saldırgan bir tavır içine girerler. Bu gibi durumlarda eşlerin olduğu kadar, eş tutmamış balıklarda stres altında kalacaktır. Mümkün olduğunca eşler ayrı bir ortamda bakılmalıdır.
6- Çevik ve hareketli balıklar ile, hantal yavaş hareket eden balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Sürekli yüzen bir balık etrafında karşılaşacağı diğer balıklardan etkilenir. Aynı şekilde durağan bir balık kendisine çarpılmasından veya sürekli etrafının hareketlilik olmasından hoşlanmaz. Karma akvaryumlarda türe göre taban, orta alan ve yüzey balıkları doğru tercih edilmelidir. Aynı bölgede yoğunlaşacak fazla sayıda türden uzak durulmalıdır.
Görüldüğü gibi bir veya birden fazla neden balıklarımızı, akvaryumlarımızı ve dolayısıyla bizleri etkiler. Birden fazla stres faktörünün bir araya gelmesi ile telafisi mümkün olmayan durumlar karşımıza çıkabilir. Anlam veremediğimiz pek çok durumun cevabı yukarıdaki satır aralarında gizlidir. Stressiz bir ortam yaratmanın temel koşulu beslediğimiz türün özelliklerini iyi bilmekte yatar. “Benim akvaryumum da her şey yolunda, hiçbir tür diğeri ile uğraşmıyor” ya da “Bu kadar şey yazılmış, fakat benim hiç sorunum yok” diyenler olabilir. Ancak şu var ki her şey siyahsa, içinde beyazı görmek mümkün olamaz.
Stres tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlık olmamakla birlikte, temel koşulların sağlanması stres sonucu erozyona uğramış bir balığı, normal hayatına döndürmekten daha zor değildir.
SON MESAJLAR
- Betta Kuyruğunda Sorun Mu Var? Conix, 20:13
Labirentliler - High Tech Yeni Kurulum Sorular paxal, 20:10
Bitki Akvaryumları Genel - Karidesler Ve Katil Salyangozlar Muratakdag, 20:02
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Camda Küçük Canlılar ÇaĞRı, 19:57
Yeni Üye Forumu - Bu Şişliğin Nedeni Nedir ? Ehtiyar, 19:49
Yeni Üye Forumu - Karideslerde Pamukçuk Gibi Beyaz Beyaz Şeyler AlperKrks, 19:42
Yeni Üye Forumu - Sizce Bunlar Ne ? HOPPALA, 19:40
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Dedikodu Zamanı 2 Kara Karga, 19:36
Discus Tanıtımları - Bir Zamanlar Keyhole Vardı - Ne Oldu? İskorpit, 19:09
Güney Amerikan Cichlidleri - Yeni Hobi Lapistes xellence07, 19:05
Yeni Üye Forumu - Yazım Kurallarına Neden Uymuyorsunuz Gwynbleidd, 19:05
Forum ve Site Hakkında - 30cm Küp Betta Akvaryumu Mirza Adar, 18:58
Akvaryum Tanıtımı - Father Fish Yöntemiyle 50x30x30 Laterthanbefore, 18:49
Akvaryum Tanıtımı - Olumlu Olumsuz Yorumlarınızı Bekliyorum son1koz, 17:24
Akvaryum Tanıtımı - Uzunca Bir Aradan Sonra Geriye Dönüş - Tavsiyeler Bahar06, 17:09
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Bitkilerinde Oluşan Olumsuzluklar mutlubaba, 17:02
Bitki Akvaryumları Genel - Demir Oksit Midir? Zararlı Mıdır? KaanE, 16:48
Akvaryum Bilimi - 15-20 Arası Kh Tehlikeli Mi? Reed, 16:46
Akvaryum Bilimi - Şelale Filtrenin Altında Takılıyorlar KaanE, 16:39
Akvaryum Bilimi - Alternanthera Reineckii Yaprak Sorunu Reed, 16:39
Yeni Üye Forumu - Siyanobakteri AETHM, 15:22
Yosun - Garip Yara Tulpar99, 14:23
Hastalıklar ve İlaçlar - Internetten Akvaryum Siparişi aleko61, 13:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Isıtıcı Sorunu. Odayı Isıtsam Olur Mu? KaanE, 13:40
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Walstad Karides Ölümleri musteynn, 13:11
Omurgasızlar - Moli Balığım Doğuracakmı? SaRCoPhiLiuS, 12:27
Canlı Doğuranlar - Termometre Sorunu GkhaNLioN, 12:19
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Astronot Balığıma Hangi Yemi Vermeliyim bendeniztayfun, 10:25
Yeni Üye Forumu - Walstad Akvaryumunda Hangi Canlılar Bakılır ahmetfiratozkaya, 10:02
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığı Hastalık Bilgi Aguamentist, 10:00
Hastalıklar ve İlaçlar - Ramirezi neomeo, 09:16
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Filtre Cama Zarar Verir Mi? Orhan76, 08:48
Filtreleme Seçenekleri - Kuhli Almak İstiyorum KaanE, 08:33
Yeni Üye Forumu - Yeni Balıklarım Tuhaf Davranıyor Aguamentist, 07:40
Hastalıklar ve İlaçlar - Japon İle Mücevher Ciklet Takası Doğru Mu Sizce xellence07, 00:48
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryum Yapımı musteynn, 00:20
Yeni Üye Forumu - Danio Zebra, Neon Tetra, Furcatus, Galaxy Rasbora berkeyazer, 00:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon MuratCan81, 23:54
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Kurulum Yaparken Su Düzenleyici Ve Bakteri Kültürü Mderhan, 23:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Led Seçimi Ardasa, 22:43
Aydınlatma - Baliklar Asagi Bakıyor Ardasa, 22:01
Yeni Üye Forumu - Sarı Prenses Cinsiyet Ayrımı draff10, 21:43
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Yeni Bir Başlangıç Aguamentist, 21:35
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Hemianthus Cuba Hagen De Yetişirmi Hüdai, 19:35
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Armatür Yapıyorum Azizdurdenn, 19:20
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Ne Yavrusu Moli, Kılıçkuyruk, Tetra, Zebra, Çöpçü ytugcek, 19:19
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Melek Yavruları Artemia Verme Zamanı Hamite07, 19:04
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığı Gözündeki Buğu Buziak, 18:32
Hastalıklar ve İlaçlar - Poso Rabbit Snail Hakkında Aguamentist, 18:03
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 30 Litre Akvaryum Balık Önerisi xellence07, 17:59
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Akvaryum Ve Malzemeler İlanı Shotokan 20:01
- Premium Siyah Paslanmaz Çelik Aquascaping Set vahitender 19:21
- Co2 Set Manometreli+ Co2 İndikatör+co2 Difüzör vahitender 19:21
- Uygun Akvaryum Endersnmez 19:07
- Led Driver 36-48w ilh4n 18:37
- Powerled - Powerled Pcb - Led Driver Bulunur.... ilh4n 18:37
- Powerled Soğutucu Blok ilh4n 18:37
- Wi- Fi Bağlantılı Otomatik Yemleme Makinesi serdar131977 18:36
- Damızlık Maulana Ve Blue Neon Cigled ( Usisya ) serdar131977 18:36
- Altolamprologus Compressiceps Gold Head Çift Cichlid_Universe 18:19
- Afrika Cichlidleri devito 17:57
- Altın Kafa Melekler Tekin35 17:36
- Betta Çeşitleri Fade 17:17
- Estetik Kökler - İç Ve Dış Filtre Vasfi 17:14
- 6000tl - Hazır Kurulu Tank Vasfi 17:14
- L144 Tül Tam Damızlık Mavi Göz & L144 Düz Yavru yns325 17:13
- Akvaryum Malzemeleri Best Fish 17:03
- Java Moss Miller 16:49
- 100-40-50(55) Akvaryum Arıyorum Miller 16:49
- Karides Türleri * Canlı Bitki * Moss * ExceL 16:33
- Lowtech Bitkiler Gönderim Vardır . ExceL 16:33
- Malawi Erkekler,protomelas Steveni Taiwan,fryeri Burak PEKDEMİR 16:23
- Arkadan Sumplı 4 Katlı Set Ve Malzemeler Burak PEKDEMİR 16:22
- Venüsaqua Çift Çıkışlı Akvaryum Hava Motoru SinanBulut 15:52
- Vatoz Küpü Ve Frontoza Küpü SinanBulut 15:52
- Frontosa Küpü Emirk 15:40
- Nano Tank - 37x22x37(h) Emirk 15:40
- Salyangoz Fiyatına Xl Kongo Tetra!! paXua 15:36
- Resun Aco 001 18 Wat Hava Motoru Sıfır ALP85 15:26
- Lepistes Özel Türler (stok Listesi Eklenmiştir) serkancilek 15:18
- Cüce Kerevit Katil Saly. Ramshorn Ve Kiraz Karides scorpion26 15:18
- T5 Floresan Beyaz Ve Mavi Renk (takas Olur) scorpion26 15:18
- Su Piresi Mikrokurt Canlı Yem scorpion26 15:18
- L144 Super Red Düz Dişi scorpion26 15:18
- 400 Litrelik Akvaryum (125*50*65h) vseckn 15:16
- Co2 Regülatör Set egedin 15:00
- Hazır Kurulu Zahmetsiz Masrafsız Akvaryum ozan_1903 14:30
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 14:30
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 14:30
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 14:30
- Minare Salyangozu Adet 5 Tl. Takaslı ARMONYS 14:22
- 0,5 Mm Silis Kum 20 Kg. 550 Tl. Takaslı ARMONYS 14:22
- Sakura Karides Mavi Karides Katil Salyangoz Rocky Volkan 14:19
- Anubias Bucelandra Rocky Volkan 14:19
- Filtre Malzemeleri, Moss Rafı Ve Kapsül Gübre. ÇaĞRı 14:12
- Bitki , Sıvı Gübre , Akadama Toprak , Ramshorn CevdetSERBEST 13:56
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 13:56
- Moli Plati Gold Barbus Neon Blue Lepistes CevdetSERBEST 13:56
- Bitki Çeşitleri emreemin 13:55
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 13:55
KULLANICILAR
- 149 Online Kullanıcı, 81 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.