ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
MosfeT
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
8
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
25 Şubat 2012 21:19
Son Ziyaret:
06 Haziran 2020 04:15
Toplam Mesaj:
74 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Erhan ÖZDOĞAN
Doğum Tarihi:
28 Ocak 1978
Yaş:
46
İl:
Ankara
Meslek:
Elektronik
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Erhan ÖZDOĞAN
flickr

SON 10 MESAJI

otocinclus affinis üremesi (Video ve foto ekledim)

Az önce çiftimizin telaşlı hareketleri dikkatimi çekti. 2. nesil yavrular için çalışmaya başlamışlar bile keratalar. Yumurtlama olayını görüntülemeye çalışıyorum. :D

Bu arada birinci nesil yavruları saymaya çalıştım. Sadece camlarda 19 adet sayabildim. Hepsi halinden memnun görünüyor. Tek seferde 40'a kadar yumurta bırakabiliyorlarmış.

Su ısısındaki düşüşlerin bir çok tür gibi üremeyi tetiklediğini öğrendim. Alg sorunları yüzünden sık su değişimleri yapıyordum, ısı 25'den 23 civarına iniyordu. Bu da etkili oldu galiba.

MosfeT2014-03-03 12:50:23
otocinclus affinis üremesi (Video ve foto ekledim)

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=KoBwo2KbGM8[/VID]

otocinclus affinis üremesi (Video ve foto ekledim)
Yavruların hepsi aynı gelişmişlikte değil. Sanırım üreme işini belli bir süreye yayıyorlar. Bazıları alttaki fotodaki gibi serbest yüzüp beslenmeye başlamışken bazıları cama yapışık duruyorlar. Yumurtlama belli bir yerde olmamış, tankın her yerinde camda kafa ve kuyrukları belirginleşmiş halde yurmurta görülebiliyor. Gelişim tamamlanmadan camdan ayrılamıyorlar, yapışıklar.
 
Tankta sakura karideslerden başka rahatsızlık verebiecek canlı yok.
 
Ciddi şekilde siyah fırça yosunu sorunum var. Bu yüzden olumlu katkısı olur diye uv filtre çalışıyor. Yumurtaların bozulmaması bakımından bunun etkisi olmuştur diye düşünüyorum.
 
Alttaki foto yetişkin bir oto gibi çıktı ama minicik, 3mm kadar boyu var.
 
 
MosfeT2014-02-24 15:51:26
otocinclus affinis üremesi (Video ve foto ekledim)
Tankımda iki adet otocinclus affinis var.  En az 1.5 yıldır bendeler. Az önce tankın ışığını yakınca kaçışan minik noktacıklar farkettim. Bir de baktım ki camlarda minik yavrular. :)) MosfeT2014-02-26 17:48:16
bitkili akvaryumda UV Sterilizer

UV-C ışınlarının tek marifeti DNA'yı parçalayıp canlıları yok etmesi değil. Bildiğim kadarı ile belli koşullar altında kimyasal bağları koparıp bileşikleri, kendini oluşturan elementlere bile parçalayabiliyor. Mesela su molekülündeki bağı koparıp hidrojen ve oksijeni serbest bırakmak gibi.UV filtrenin eğer sıvı gübre kullanılıyorsa bitkili tanklarda bir sebepten mecbur kalınmadıkça çalıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tahminimce UV-C ışınları sıvı element gübrelerindeki şelat denen yapıyı kısa sürede bozarak elementlerin serbest kalıp çökmesine ya da işe yaramaz bileşikler yapmasına sebep oluyor. 

Tankımı ilk kurduğum zamanlar yeşil su sorunundan dolayı uv filtre takmıştım. Sabah gübre eklediğim tankta henüz ciddi bir bitki gelişimi olmadığı halde akşam üstü yaptığım teste göre demir ve fosfattan eser kalmıyordu. UV filtreden şüphelenip bir deneme yaptım. Eğer uv açık ise gübrelemeden 6 saat kadar sonra demir ve fosfat yok oluyordu, kapalı ise ölçümlerde demir ve fosfat çıkıyordu. Fosfat bir makro besin olmasına rağmen yok olmasını serbest kalan demir ile bileşik yapıyor olma ihtimaline bağlamıştım.

Kimyadan pek anlamam, kesin bir şeyler söyleyebilmek için konu hakkında bilgili birilerinin uv-c ışınlarının şelat denen yapılar üzerindeki etkisini araştırıp deney yapması lazım. Benim tecrübem lamba gücü ve tankın su hacmine göre değişmekle birlikte uv filtrenin tanka eklenen sıvı gübreyi kısa sürede işe yaramaz hale getiriyor olabileceği yönünde.


Şu an yine tankımda 7/24 uv filtre kullanıyorum. Bir süredir bakımsız kaldığı için "siyah fırça yosunu" denen illet tamamen ele geçirmiş durumda. Bildiğim kadarıyla suya spor salarak çoğaldığı için yok edene kadar mecbur uv açık kalacak.

MosfeT2014-02-01 12:25:35
Ankara'da Co2 Tüp dolumu
Aldığımda vaşak gaz'da doldurttuğum 3lt lik tüpüm bitmiş durumda. Yakın tarihte tüp doldurtmuş olan Ankara'lı arkadaş var mı? Şu an nerede doldurtabilirim?
277Lt bitkili tank ile hobiye dönüş.

Görsel olarak pek bişeye benzetemediğim için şimdiye kadar fotoğraf paylaşmadım. Tankta yeni bir düzenleme yapmaya karar verdim. Bitkileri kayaları çıkardım. Kurduğumda 12 adet eklediğim sakuralar inanılmaz üremişler. Abartısız 1000 den fazla irili ufaklı karides var. Sifonlayarak mümkün olduğu kadar tanktan çıkarmaya çalıştım, tül yavruluğa doldurdum. Şimdi bu kadar karidesi ne yapacağımı düşünüyorum. 20-30 kadarı tankın yeni düzenlemesinde yer alacak ama gerisi ne olacak bakalım.

Yati kökü ve fosil kaya ile bir şeyler yapmaya çalışacağım ama aquascape konusunda çok beceriksizim yine ortaya bir şey çıkmayacak sanırım.

Güncel olmasada muhtelif zamanlarda telefon ile öylesine çekilmiş bir kaç foto:

Parvula tankın son halinde bu alanı tamamen kapladı ve boylandı.


Aldığımda farkında olmadan çöpe attığım parvula özellikle son zamanlarda coştu. Fotodakinin 5-6 katı kovanın içinde. Gittigidiyorda bir satıcıdan almıştım. O kadar berbat durumdaydı ki çürük kök parçası sanıp çöpe atmıştım. Daha sonra paketten parvula çıkmadığını farkedince çöpe attığımı farkettim. Sararmış halde 30-35 dal kadar dikmiştim ve bu hale geldi.

Böyle arsız bir türün neden pahalı satıldığını anlamıyorum. Acaba sadece bende mi böyle gelişiyor bu bitki? Satış fiyatlarına bakılırsa benim kovanın içinde servet yatıyor. :)

MosfeT2012-12-07 13:54:56
Ali Kustepesi akvaryum sorunla ilgilenmiyor...
  Ben de tankımı forumdaki olumlu görüşler üzerine Ak akvaryum'a yaptırmıştım. Şimdiye kadar hiç söz etmedim ama buraya yazayım. 7. gün camları sıkıldı denilen akvaryum 25. gün ancak teslim edildi. Her aradığımda bir bahane uydurulup 3-5 gün öteye atıldı. Arka camda iki yerde derin çizikler var, neyseki arka camdalar. Mobilya işinden pek anlamam ama mdf üzerine boya atılarak mobilya yapıldığını pek sanmıyorum. Ya boya kaliteli olmalı ya da vernik falan olmalı. Tırnağınız deyse boyası çiziliveriyor çünkü. Evinize alacağınız en dandik sehpada bile böyle bir durum söz konusu olmaz herhalde. Daha önce başka bir konuda mobilya boyası üzerine eleştiri yapan birine epey yüklenen olmuştu. Meğer adam doğru söylüyormuş.  MosfeT2012-09-18 17:06:51
Grkn adlı üye

Exif bilgilerine bakılırsa bu fotoğraf yaklaşık 1,5 yıl önce iphone 4 ile çekilmiş.

Sera ve ithalatçısı Orijinpet (Aquatan kullananlar dikkat!)

Bu şikayet konusunu açtıktan hemen sonra linkini Juen Pet'e gönderdim. Onlarda durumu Orijin pet'e ilettiler ve konuyu açmamın ertesi günü İlker bey beni aradı.

Kendisinin izinde olduğunu ve kargonun da geç ulaştığını söyledi. Gönderdiğim örnek sudan klor çıkmadığını söyledi. Neredeyse iki hafta pet şişede duran sudan tabiki klor çıkması beklenmez. Çeşme suyu ile ürünü test etmelerini istedim. Bir süre sonra İlker bey tekrar aradı ve yine bir sorun olmadığını, ürünün kloru yok ettiğini söyledi. Eğer firmaya gelebilirsem testi birlikte yapabileceğimizi belirtti ve davet etti. Eğer mesaimden vakit bulabilirsem gidebileceğimi söyledim ve görüşme bitti.

Şimdi öncelikle şu izin meselesini bilemem ama kargonun geç ulaşma kısmının mümkün olmadığını söyleyebilirim. Kargo takibi diye bir şey var. Paketi kargoya vermemin ertesi günü firmaya teslim edildiği kimin teslim aldığına kadar görülüyor sorgulandığında.

Ben üründe sorun olduğundan kesinlikle eminim. Alt tarafı 10ml örnek su alıp içine 8 damla test sıvısı damlatıyor ve suyun aldığı renge bakıyorsunuz. Renk değişimi yok ise klor giderilmiştir. Eğer sarı ya da kırmızıya kaçan bir renk alıyorsa klor vardır. Renk kırmızıya doğru kaydıkça klor miktarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Suya olması gerekenin 5 katı aquatan eklediğim halde test sonucu direk çeşme suyu ile aynı çıkıyorsa, aynı testi farklı bir su hazırlayıcı ile yaptığımda klor çıkmadığını görüyorsam ürün hiç işe yaramıyor demektir, bu kadar basit.

Bu durumda firmaya gidip bizzat testi tekrar edip sorun çıkmadığını görsem dahi bu bana hiç bir şey ispatlamaz. Aksine aklımda daha vahim soru işaretleri oluşur.

Benim için konu kapanmıştır. Sizlere tavsiyem bu tip ürünleri eğer test etme imkanınız var ise mutlaka test edin. Klor testi çok pahalı bir şey değil. 20TL gibi bir fiyatı var. Ayrıca test kullanmanızın sadece ürünün işe yarayıp yaramadığını anlamak dışında başka bir faydası daha var. Kullandığınız su hazırlayıcının kullanım miktarı şebeke suyunuzdaki klor miktarına göre değişiklik gösterebilir. Yani eğer şebeke suyunuz aşırı klorlu ise ürünün üzerinde yazan miktar yetersiz kalabiliyor. Bu durumda test kullanmanız kloru tamamen yok edecek doğru miktarı tespit edebilmeniz için gerekli.

Bu arada artık su hazırlayıcı kullanmıyorum. Değişim için gerekli suyu bir bidona alıp 1 gün boyunca aktif karbon ile filtreleyip ondan sonra tanka ekliyorum. Hem klordan hemde suda bulunması muhtemel zararlı ağır metallerden daha garantili bir yol ile kurtulmuş oluyorum.

MosfeT2012-08-09 11:22:00

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.