Vermitorf Saksı Toprağı Hakkında


sefercndÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 138
sefercndÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2019 23:09
Herkese iyi forumlar. Lowtech bir bir akvaryum kuracağım. İlk birkaç ay zorunlu olmadıkça canlı koymayı düşünmüyorum. Bol bitkili olan, nano ölçülerde, maksimum 30lt olan ve filtresiz bir akvaryum planlıyorum(aslında filtresi var: bitkiler). Yabancı forumlarda ve videolarda sıkça böyle tanklar gördüm ve hepsinde neredeyse ortak bir şey var: normal kum altına 1cm kadar saksı toprağı.

Bu araştırmalarım sonucunda katkısız bir saksı toprağı ararken bu ürüne denk geldim. Ürünün linki bende mevcut ancak alışveriş sitesinin linkini vermem doğru olur mu bilemediğim için eklemiyorum. Kullanan veya ben söyledikten sonra inceleyip fikrini söylemek isteyenler olursa bu başlık altında tartışmak isterim.

Merak edenler için akvaryuma ilerde karides ve yosun yiyici küçük bir tür ve nitratı çokça tüketen su üstü bitkileri ile destekleyeceğim. Buna örnek bir akvaryum kurulumunu aşağıya ekliyorum:

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=ZvmGJuquuLE&list=PL2155euLw9DN6EU2zBTlDj8-q572aZv7w&index=6[/VID]

Herkese iyi günler dilerim.

Edit: Ürünün fotoğrafını eklemeyi unutmuşum. Buyrunuz:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/156663/180620192329461.jpg[/IMG][EDIT]sefercnd,2019-06-18 23:30:02[/EDIT]

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 00:22
Özel olarak bu torfla ilgili bir tecrübe görmedim. Fakat videonun devam videosunu izlerseniz bazı bitkileri çıkarmak zorunda kaldığını, büyümenin sağ kalanlarda yavaş olduğunu göreceksiniz. Her ne kadar bazılarını budamak durumunda kalsa da... Ne yazık ki böyle bir sistem pek sağlıklı olmuyor. Zaten olsaydı aktif topraklara bu denli paralar ödemek zorunda kalmazdık [:)] Sudaki ekoloji ile karadaki ekoloji arasında ciddi farklılıklar var. Bu tür torfların hangi elementlerden günde ne kadar miktarda suya salınım yapacağını, eklediğinizin ne kadarını tutacağını bilemiyorsunuz. Genelde çok kısa sürede fazla miktarda salınım yapıyorlar. Dolayısıyla kontrollü bir ekosistem kuramıyorsunuz.

Gel gelelim Diana Walstad, bitkili tankların ekolojisiyle ilgili kitabında, bu tür toprakların akvaryumlarda kullanılmamasının bir tabu olduğuna dem vuruyordu. Fakat ben henüz, high-tech iyi durumda bir akvaryum seviyesinde bu şekilde yapılmış bir çalışma göremediğim gibi low-techlerde bile birçok sorun olduğunu gördüm.

Oturup şu durumda şöyle olur bu durumda şu element şöyle girer gibi teorik varsayımlar yapmak bu konuda işe yaramıyor. Çünkü çok fazla parametre var ve her birini hesaba dahil edemiyorsunuz. En iyisi deneme yanılma yöntemiyle görmek. Eğer olumsuz sonuçlardan çekiniyorsanız denemenizi önermiyorum çünkü iyi bir ihtimalle sıkıntılar yaşayacaksınız. Fakat deneysel olarak merak ediyorsanız, lütfen bizimle de sonuçları paylaşın. Hep birlikte ne olduğunu görelim. Belki bu tabuyu yıkan siz olursunuz [:)]

Beğenenler: [T]156663,sefercnd[/T]
Teşekkür Edenler: [T]156663,sefercnd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sefercndÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 138
sefercndÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 10:49
Güzel cevabınız ve dilekleriniz için teşekkür ederim. Videoda çıkardığı bitkileri görmüştüm. Zaten bu işin güzelliği de burada sürekli kontrol, budama, düzenleme vs. Bitkilerin normalden biraz daha yavaş büyümesi ile de sorunum yok aslında.

Bu merakımdan sonra Diana Walstad'ın kitabını da edindim. Deneysel bir çalışma yapmak istiyorum. Konu hakkında fikirlerimi tabii ki forumda paylaşacağım[:)]

Teşekkür Edenler: [T]206719,Flexa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3521
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 11:04
Geçen ay ben de paylaştığınız YouTube kullanıcısının videolarından Diana Walstad metodu ile tanıştım. Üzerine yaptığım araştırmalarda, metodun temelini kavramak için direkt akvaryum ile değil de daha çok 5-10 lt hacimlerinde fanus vb. şeyler ile basit bir kurulum yapılması ve deneyimlenmesi tavsiye ediliyordu. Bir de bu metodun tipik bitkili akvaryumlardansa emers bitkilerin olduğu, kendin kendini idare eden bir ekosisteme sahip havuz,riparyum benzeri akvaryumlar için daha uygun olduğunu düşünüyorum. Bunun için örnek olarak bilyap.com’daki Tunç Ali Kütükçüoğlu’nun kurulumlarını inceleyebilirsiniz.Kendisi bahsettiğim şekildeki çalışmalara sahip ve Walstad metodunu kullanıyor. Bu YouTube kullanıcısı da çalışmalarında sık sık torf kullanıyor:
[VID]https://youtu.be/G_nFZn-g_5I[/VID]

Kanalı takip etmenizi tavsiye ederim. Çok basit ve güzel çalışmaları var.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]156663,sefercnd[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206719,Flexa[/T][T]156663,sefercnd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 909
MertAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 11:15
Akvaryumda sadece bitki olacaksa denenebilir ancak balık ve özellikle karides eklemek istediğinizi söylediğiniz bir akvaryumda bu tarz bir riske girmeye gerek yok. Çoğu karasal bitki torfu/gübresi içerisinde bakır bulunmaktadır ve düşük dozajlar bile karidesler ve salyangozlar üzerinde ölümcül etkileri vardır.Karasal bitki torfları suyu yedikçe içerisindeki organik ve inorganik maddeleri salarlar. Sürekli suyun içerisinde kalması ile yüklü miktarda suda atık oluşacak ve yosunlanma artacağını düşünüyorum. Herhangi bir tecrübem yok sadece mantık yürütüyorum. Ancak zamanında karasal bitki gübresi ile koca bir akvaryumu çökerttiğimi ve onlarca balığımı öldürdüğümü biliyorum.

Kullanacağınız toprağın içeriğine çok dikkat edin.

Beğenenler: [T]156663,sefercnd[/T]
Teşekkür Edenler: [T]156663,sefercnd[/T]
+1: [T]206719,Flexa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 13:03
Selamlar öncelikle konunun uzmanı değilim tamamen kendi tercübe ettiklerimi yazıyorum ,
Daha önceden hobiye giriş yıllarımda bitkili akvaryumumda canlı doğuran türlerine baktığımdan. Hemen hemen benim hobiye girişimden bu tarafa bende bulunan Cryptocorynelerimi İstanbula gelirken zorunluluktan bu türü ve diğer bitki türlerimi vermek zorunda kalmıştım. Geri planda en sevdiğim türlerden biri olan Bu türü çok sevdiğimden Kuzenime vermiştim.Tabi o zaman bu kadar yaygın olarak canlı bitki bulmak çok kolay değildi en eski edinilmiş bitkim ilk göz ağrım olduğundan bu kararımda bu etkili olmuştur. Onun akvaryumunda,da canlı doğuranlar ve benzer şartlar olduğundan daha sonrasında bir sebeple gittiğimde bitkilerin hala çok güzel olduğunu ve baya baya akvaryum tabanını içerisini sardığını görerek imrendim Cıchlid türleri bakmama rağmen neyse kuzenim gitmene yakın sana bunlardan biraz hasat edeyim götür Cıchlidlerin akvaryumunda olmasada başka bir akvaryumda bakarsın dedi neyse bitkilerden bana 4-5 kök baya anaç büyüklerinden ve 6-7 tanede yeni filizlerinden verdi .
Aldım ben onları İstanbula geldim yeni bir bitkili akvaryum yaptığım gibi bu bitkilerin yeni sürgün filiz kökleriyle anaçlaırını,da daha öncesinde Boğaziçi üniversitesinde hobimizle uğraşan öğrencilerin bire bir yaptığı uygulamayı görmüştüm aynen onu Cıchlid türlerinin akvaryumunda uyguladım .
Büyükce bir çömleğin içerisine 3-4 cm dediğiniz türden birki torfu üzerine bitkiyi koydum ve üzerine 6-7 cm midye kırığı kum doldurdum üste 3-4 cm boşluk kalacak şekilde ve üzerlerine Cıchlitlerin ağızlarıyla alıp atamıyacağı büyüklükte ağzına kadar çakıl taşları doldurdum.
O dört beş anaç köke bu şekilde uzunca süreler baktım ve oldukcada başarılı oldu yanlardan baya sürgünler yeni kökler verdiler. Bu saksıların içerisinde kulladığım standart karasal bitki torflarından bir sorun yaşamadım . Balıkların bulunduğu akvaryumda orta boy Frontoza Brundi ve çok az sayıda yunus vardı [:iyi:]

Daha sonrasındaki bitkili kurulumumda yine tabanda Fondo Vivo destek malzemesi olduğu halde 2 cm kadar yine en alta aynı şekilde bu torftan kullanmıştım açtığım konudada aynen sıralamasını bu şekilde yazmışım belirtmişim . Konuya gelen sadece bir kişi torfu gündeme getirmiş sormuş ayrıca oda bir şey olmaz sadece katkısız olsun demiş ben hep standart karasal bitki torfu kullandım plastik poşetteki sadece torfu alırken tabana koyarken söyle fazla büyük ve olası gözüme takılanları aldım sadece.
2 cm torf 3 cm Fondo Vivo Sineklik 5 cm Hagen siyah kum kullanmıştım akvaryum hala bu şekliyle faal durumda içerisindeki bitkilerle devam etmekte akvaryumda Full red Lepistes tabanda L 144 vatoz yavruları daha sonrasında L 144 çıkarak tabana Red Marbıl Longfin yavruları gelmiştir bakılmıştır .Bu akvaryumumdada en alttaki torftan dolayı bir sorunla karşılaşmadım ya oran ve orantılarından bu kullanılan torffun ya etkin filtremeleri olduğundan olabilir düzenli peryodik dinlenmiş su ile su değişimlerinden olabilir bilemiyeceğim . Toplu bir ölüm Allah göstermesin olumsuz durumla karşılaşmadım şimdilik.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/72-30-45_h_bitkili_akvaryum_baslangic_k899216_sn2.asp[/URL]

Yanlız bu uygulamaları yaparken yapılmış örneklerine denk geldiğim baya baya akvaryum bitkisi yetiştirenlerde bire bir gördüğümden bende uyguladım .Çömlekten Saksı uygulamasında Fondo vivo olmamasına rağmen o zaman bu ürünler yoktu farklı markaların vardı faydası yararı tartışılmaz. Ama diğer bitkili kurulumunda tabanda destek malzemesi varken ( Fondo vivo ) ne kadar bir fayda sağladı yararımı oldu zararımı oldu derseniz canlı ölümü yaşamadım bitkilerde çok çeşitlik olduğundan ve uzunca süre fazla ilgilenemeyip tatilde oluşumdan düzenli aydınlatmanın açılıp kapanmaması gibi sorunlardan bayası elendi kalanlar hiç şans tanınmıyanlar tam tersi hala hayatlarını idame ettiriyor .
Kullandığım torfta budur .

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/81103/190620191332401.jpg[/IMG][EDIT]Kınayu,2019-06-19 13:46:44[/EDIT]

Beğenenler: [T]156663,sefercnd[/T]
Teşekkür Edenler: [T]156663,sefercnd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

calderonÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kütahya
Mesaj: 233
calderonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 14:16
Bende bu bitki toprağı işe yarıyor mu diye çok merak ediyordum sonra küçük akvaryumumda denemeye karar verdim 1 sene önce

Bitki toprağını elekten geçirip tabana komple yaydım sonra üstüne 3-4 cm kadar dere çakılı doldurup Subulata (2-3 dal) ile denemeye başladım ve çok memnun kaldım

Subulatalar 1 aydan fazla bi sürede o kadar çoğaldılar ki büyük akvaryumun tabanına yetecek kadar oldular

Sonra benzeri basit bitkileri denedim zeytin,saz,Bacopa monnieri vb. sonuçtan yine memnunum

Amazon deniyeceğim birde [:iyi:]



Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]156663,sefercnd[/T]
Teşekkür Edenler: [T]156663,sefercnd[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T][T]202789,Hamza Özel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3521
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 14:23
Bahsi geçmişken bilmeyen arkadaşlar için giriş niteliğinde Walstad metodunu anlatan kaynak :
[URL]https://www.google.com/amp/s/aquaist.com/walstad-metodu/amp/[/URL]

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]165030,rizasirman[/T][T]185812,calderon[/T][T]156663,sefercnd[/T]
Teşekkür Edenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]156663,sefercnd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 14:25
[QUOTE=calderon]Bende bu bitki toprağı işe yarıyor mu diye çok merak ediyordum sonra küçük akvaryumumda denemeye karar verdim 1 sene önce

Bitki toprağını elekten geçirip tabana komple yaydım sonra üstüne 3-4 cm kadar dere çakılı doldurup Subulata (2-3 dal) ile denemeye başladım ve çok memnun kaldım

Subulatalar 1 aydan fazla bi sürede o kadar çoğaldılar ki büyük akvaryumun tabanına yetecek kadar oldular

Sonra benzeri basit bitkileri denedim zeytin,saz,Bacopa monnieri vb. sonuçtan yine memnunum

Amazon deniyeceğim birde [:iyi:]


[/QUOTE]

Bitkili kurulumumda belli bir süre sonra hiç şans tanınmayan Subulatalar bende,de şuan maşallahları var gerçekten tabanı baya sardılar . Çok özendiğim Eleocharis Parvulalardan eser kalmadı mesala [:(]

Beğenenler: [T]185812,calderon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]156663,sefercnd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

calderonÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kütahya
Mesaj: 233
calderonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 14:35
[QUOTE=Kınayu]

Bitkili kurulumumda belli bir süre sonra hiç şans tanınmayan Subulatalar bende,de şuan maşallahları var gerçekten tabanı baya sardılar . Çok özendiğim Eleocharis Parvulalardan eser kalmadı mesala [:(][/QUOTE]

Subulataları daha önce lav kırığı üstü dere çakılı taban da denedim ne ölüp ne çoğalmışlardı [:D]

Siz bitki toprağına kil,misket gübre vb kullandınız mı ?

Teşekkür Edenler: [T]156663,sefercnd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 14:39
Toprağında misket gübre ve kil değil ama bitkili akvaryum suyuna sıvı gübre hazırlanan kimyasallardan kuru elle dozlama yöntemiyle kullandım hala kullanmaktayım. [EDIT]Kınayu,2019-06-19 14:47:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]185812,calderon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]156663,sefercnd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sefercndÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 138
sefercndÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 15:23
[QUOTE=calderon]Bende bu bitki toprağı işe yarıyor mu diye çok merak ediyordum sonra küçük akvaryumumda denemeye karar verdim 1 sene önce

Bitki toprağını elekten geçirip tabana komple yaydım sonra üstüne 3-4 cm kadar dere çakılı doldurup Subulata (2-3 dal) ile denemeye başladım ve çok memnun kaldım

Subulatalar 1 aydan fazla bi sürede o kadar çoğaldılar ki büyük akvaryumun tabanına yetecek kadar oldular

Sonra benzeri basit bitkileri denedim zeytin,saz,Bacopa monnieri vb. sonuçtan yine memnunum

Amazon deniyeceğim birde [:iyi:]


[/QUOTE]

Litre ve ışıklandırma konusunda bilgi verebilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

calderonÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kütahya
Mesaj: 233
calderonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2019 15:54
[QUOTE=sefercnd]

Litre ve ışıklandırma konusunda bilgi verebilir misiniz?
[/QUOTE]

Yaklaşık 36 Lt
Samsung 5630 smd led (30cm)
Işıklandırma süresi 4 -3- 4 8 saat açık

Teşekkür Edenler: [T]156663,sefercnd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sefercndÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 138
sefercndÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2019 00:13
Ayrı bir konu açmak istemedim. 25 küp lowtech akvaryum için 6wx2 armatür ya da 6w ledden hangisi sizce daha uygundur? Bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum.
Ürün 1 : [URL]https://www.atakanpetshop.com/hopar-t5-armatur-low-output-6wx2-25cm[/URL]

Ürün 2 :
[URL]https://www.markimya.com/LAMP-LEDDY-SMART-6W-PLANT-WHITE,PR-217.html[/URL][EDIT]sefercnd,2019-06-20 00:42:41[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir