Balık Hafızası Saniyelikmidir? (şartlı Refleks Hk)


RedkitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/04/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 530
RedkitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2018 22:54
Fen Dersi için hocanın serbest konuda proje istemesiyle aşağıdaki yazıyı hazırladım. Aşağıda yazdıklarımda sizcede yanlış bir bilgi yok değilmi?

(Eski halini silip düzenlenmiş ve 3. tekil şahıs ağzından yazılmış olarak paylaşıyorum.)

[B]Balıkların Hafızası gerçekten üç veya beş saniyemidir?[/B]
Proje Özeti: Balıkların hafızası gerçekten üç veya beş saniyemidir? Bu projede bu konunun gerçek olup, olmadığı araştırıldı ve Balıklar üzerinde “Şartlı Refleks” gibi deneyler uygulandı. Şartlı Refleks şöyle bir deneyle açıklanabilir; Örneğin bir köpeğe yiyecek verilirken, aynı zamanda bir çıngırak çalınır. Bunun defalarca tekrarlanması sonucunda köpek şöyle bir alışkanlık edinir; Çıngırak sesini her duyduğunda ağzı sulanır, kendine yiyecek verileceğini sanarak koşup gelir. Deneyden anlaşılacağı gibi, çıngırak sesi uyarıcıdır ve refleks niteliğiyle köpeğin ağzını sulandırmaktadır. Bu refleks şartlı bir reflekstir, çünkü çıngırağın çalmasıyla bağılantılıdır. Balıklara yapılan bu ve benzeri deneyler sonucunda hafızalarının saniyelik olmadığı kanıtlandı. Bu deneyle toplumda şehir efsanesi olan bir bilginin aslında gerçek olmadığı ortaya çıkarıldı.

[B]Proje Amacı:[/B] Hafıza demek belli bir olayı zihinde tutmak veya bir süre saklamak olarak olarak nitelendirilebilir. Sıklıkla karikatürlere konu olan ve genellikle üzerinde çokça espiriler yapılan “Balıkların Hafızası Saniyelik midir?” konusunun gerçek olup, olmadığını öğrenmek ve şartlı refleksi Balıklar üzerinde denemek bu projenin (araştırmanın) en temel amacıdır. Çünkü saniyelik hafızaya sahip Balık düşmanlarından nasıl saklanabilir yada nasıl çiftleşip soyunu devam ettirebilir ve hafızası olmadan nasıl kendine yiyecek bulabilirdi? Daha doğrusunu açıklamak gerekirse hafızası olmadan düşmanını nasıl tanıyacak, yiyeceklerini nasıl ayırt edecek, kendi türünü bilip nasıl onunla çiftleşecekti? Bu araştırmada aynı zamanda balıkların hafızasının gelişmişlik seviyesini test etmek ve onların yaşamını incelemekte amaçlandı.

[B]Proje Yöntemi:[/B]
Test edilen üç balık: Tatlı su balığıdır ve sazansıgiller ailesinden "Brachydanio rerio" türündendir.

[B]Deneyde kullanılan malzemeler;[/B]
40 Litrelik cam Akvaryum.
İnce kuvars (silis) kum taban
İç Filitre (Daha çok Fiziksel birazda biyolojik temizlik için)
Hava Motoru (Tamamiyle Biyolojik Temizlik için)
Balık Yemi
Bitki (Patos Sarmaşığı)

[B]Akvaryumdaki Biyolojik döngü nedir?[/B]
Dünyadaki birçok ekosistemde olan bir dönüşüm ve yenilenme olayının Akvaryumdaki halidir. Olayı açıklamak gerekirse; Balıklar tarafından atık olarak bırakılan Amonyağın bazı bakteriler tarafından Nitrite ve ardından Bitkilerin besin olarak kullanabileceği Nitrata dönüştürülmesidir. Böylece Akvaryumdaki Amonyak bu bakteriler sayesinde balıklar için daha zararsız hale gelir. Eğer Akvaryumdaki Amonyağı, su değiştirme ve yararlı bakteriler gibi yöntemler ile bir şekilde uzaklaştıramassak Amonyak balıkların kan dolaşımına zarar verebilir ve kalıcı hasarlara yol açabilir.

[B]Şartlı Refleks ve deneylerin Balıklara uygulanması;[/B]
İlk olarak Balıklar için onların doğal ortamı taklit etmeye çalışılan bir Akvaryum hazırlandı.
Ardından Balıklar suya alıştırılarak eklendi ve onların yeni ortamlarına stressiz alışmaları, Akvaryumun biyolojik döngüsünün oturması ve fiziksel-biyolojik temizliği mümkün olduğunca sağlandı. Uzun bir süre Balıklar yemlenirken hep aynı yerde (Akvaryumun sol köşesi) ve aynı saatte yemlendi. Ayrıca yemlemeden önce Balıklara Akvaryum önünde el şıklatıldı. Sonrasında balıklar düzensiz saatlerde ve Akvaryumda düzensiz yerlere yem atıldı. Lakin Balıklar Akvaryumun diğer köşelerine atılan yemleri fark edemediler. Ayrıca Akvaryumun önünde hareketli bir cisim bulununca sol köşede dönüp durmaya başladılar. Aşağı yukarı genelde beslenilen saatte de sol köşede beklemeye başladılar. Böylece balıkların hafızasının saniyelik olmadığını kanıtlandı.


[EDIT]Redkit,2022-07-09 23:42:57[/EDIT]

Beğenenler: [T]191426,lojistisyen[/T][T]188949,aquascapeworld[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selahaddinnÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/09/2016
İl: Diyarbakir
Mesaj: 985
selahaddinnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2018 11:13
Boşa uğraşma bu balıkların hafızası baya uzun yeni aldığımız bir balık bazen 1 hafta saklanıyor sebebi ortama alışamaması yani eski evinden ayrıldığı için. Eğer hafıza olmasa yeni bir ortama girdiğini bile hatırlamazdı.[EDIT]selahaddinn,2018-11-02 11:14:29[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4747
SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2018 11:55
Bu konu hakkında Oscar ve Japon türleri ile ilgili çalışma vardı. Hatta oscar, toplama işlemi bile yapıyordu o derece. Şehir efsanesi bu üç saniye. [:)]

+1: [T]196575,Hasancan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lojistisyenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 1683
lojistisyenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2018 12:06
Ek olarak forum ansiklopedisinde https://www.akvaryum.com/symphsodon_aequifasciatus_discus_tatlisur_4_323.asp bu linkten şu yazıyıda kullanabilirsiniz.
" En gösterişli tatlı su balığı olarak bilinir. Anne ve baba yavrularını üzerinden salgıladıkları mukoza tabakasıyla beslerler. Çok akıllı balıklardır. [B]Sera'nın kitapçığında bir discusun kafada delik (hole in head) hastalığına yakalınışı ve balığın tedavi edilişi anlatılırken şöyle ilginç bir olaya değinilmektedir; balık her gün yakalanıp kafasına ilaç sürülmektedir, bir süre sonra tedavi edildiğini anlayan balık akvaryuma kepçe konulduğunda kendisi yüzerek içine girmiştir.[/B]... "

Beğenenler: [T]196575,Hasancan[/T][T]214919,omerali06[/T]
Teşekkür Edenler: [T]196575,Hasancan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EtiÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 399
EtiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2018 13:27
[QUOTE=lojistisyen]Ek olarak forum ansiklopedisinde https://www.akvaryum.com/symphsodon_aequifasciatus_discus_tatlisur_4_323.asp bu linkten şu yazıyıda kullanabilirsiniz.
" En gösterişli tatlı su balığı olarak bilinir. Anne ve baba yavrularını üzerinden salgıladıkları mukoza tabakasıyla beslerler. Çok akıllı balıklardır. [B]Sera'nın kitapçığında bir discusun kafada delik (hole in head) hastalığına yakalınışı ve balığın tedavi edilişi anlatılırken şöyle ilginç bir olaya değinilmektedir; balık her gün yakalanıp kafasına ilaç sürülmektedir, bir süre sonra tedavi edildiğini anlayan balık akvaryuma kepçe konulduğunda kendisi yüzerek içine girmiştir.[/B]... "[/QUOTE]
Siz bu olayı paylaşınca yaşadığım bir şeyi paylasayim.Buyuk bir hikaye değil ama benzer diyebilirim.😁2.el bir akvaryum aldım 1 gün dış filtreyi baglayamadim arıza verdi tabi içinde bulunan 22 cm vatozda mantar oluştu.tedaviye başladım(hatta forum da da paylaştım)ilk başlarda deli gibi kaciyordu 3.gun normal her zamanki goreviymis gibi pek hareket bile etmedi.Benim için diğer güzel tarafı ise akvaryumun önüne gelip balıkları izlemeye başladığımda kafa hizama kadar gelip beni seyrediyor olması😄defalarca şahit oldum.

Beğenenler: [T]191426,lojistisyen[/T][T]196575,Hasancan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratantalya007Çevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2018
İl: Antalya
Mesaj: 89
muratantalya007Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2018 13:35
Araştırman için tebrik ederim. Balık hafızası sözünün geçersiz olduğunu gayet net kanıtlamışsın. Herkese keyifli hobiler.

Teşekkür Edenler: [T]196575,Hasancan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2018 13:39
Merhaba Abdullah Kardeşim,

Proje ödevini gayet güzel ve özenerek hazırlamışsın. Geçen sene oğlum senin yaşındaydı ve serbest konu projesinde, akvaryum ortamında oluşan olası bir probleminin çözümlerini ödev olarak hazırlamıştık. Tabi orada ödevin bir çoğunu neredeyse ben yapmıştım. Senin konuyu okuduğumda geçen seneki ödev aklıma geldi :)

Öncelikle araştırarak ödevini yapmanı tebrik ediyorum. Çünkü bu devirde ödevler kopyala yapıştır olduğu için, genelde hepsi birbirinin aynı oluyor. Senin yaptığın ise farklı olduğu için takdir kazanacaktır.

Ayrıca her zaman bir insanın hobisi olması gerektiğini savunuyorum, senin yaşına bakıldığında uğraşmış olduğun hobinin sana neler kattığı hemen fark ediliyor.

Son olarak ödevinde eksik bir durum görmedim, gayet başarılı olmuş.
[EDIT]fkarakaser,2018-11-02 13:42:30[/EDIT]

Beğenenler: [T]196575,Hasancan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]196575,Hasancan[/T]
+1: [T]192491,Ches[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2018 14:35
Canlılar ve çürükçüller atık olarak amonyum salgılar, amonyum normal şartlarda çok da zehirli değildir, ancak ortamda PH 7.3+ ise amonyum zehir olan amonyağa dönüşür diye hatırlıyorum. Araştırıp, doğru hatırlıyorsam bu detayı da ekleyebilirsiniz.

Beğenenler: [T]196575,Hasancan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquascapeworldÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 1119
aquascapeworldÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2018 18:11
Çok iyi bir deney kardeşim, emeğine sağlık [:iyi:]

Beğenenler: [T]196575,Hasancan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]196575,Hasancan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AKTTÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2018
İl: Mugla
Mesaj: 33
AKTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 12:42
1 yıldır japon balığı bakıyorum onlara yemleme şeklini motoru kapatıp alıştırdım iç motoru her kapattığımda suyun yüzeyine çıkıp yem arıyolar motor çalıştığında tekrar yaşantılarına dönüyolar 3 saniye hafızaları olsaydı bence bunu huy edinemezlerdi :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertGezerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/03/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 286
MertGezerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2020 00:36
Unutkan kafa bunu yapabilirmi zaten :)


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213877/220120200036241.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]196575,Redkit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir