Bambu Ormanı Temalı Yeni Akvaryum Kurulumu


GokhanPPasaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 10
GokhanPPasaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 04:46
Merhabalar ;

Dün akvaryum kurulumu ile ilgili konu açmıştım ; yardımınız için teşekkür ediyorum.Çoğu şey netleşti.Akvaryumun fotoğraflarınıda paylaştım.Netleşmeyen birkaç konu var sadece bu konuda tavsiyelerinizi bekliyor olacağım.

İlk olarak şunu söyleyeyim ; 10-13 yaşlarım arasında çok ciddi olarak bu hobiyle ilgilendim.Bakmadığım ciklet türü discusuna kadar kalmamıştır.Ozamanlar kurulumunu ve bakımını akvaryumcu eve gelir yapardı.Bende izler bilgilenirdim.Fakat aradan geçen 15 senede epey şeyi unutmuşum.Eskiden istediğim canlıya karar verip akvaryumu kurardım , şimdi tematik akvaryumlar tasarlayıp ona göre canlı bakmak istiyorum.

Akvaryum ölçülerim 80.25.25. Zeminde lav kırığı var,55 adet 3-5cm moss ball var.Şelale filtre,ısıtıcı, 2 adet nano akvaryum için led kullanıyorum.Canlı olarakta karides,neon tetra,salyangoz ve çöpü eklemeyi planlıyorum.

Akvaryumun içindeki su 3 gündür filtre açık şekilde bekliyor.Fakat bambuların salınımından kaynaklı düşündüğüm bulanıklık yüzünden;hergün %30 su değişimi yaptım.Yani klor hala mevcut.Bu yüzden 3 gün daha bekleyeceğim.Daha sonra 'bakteri kültürü' ekleyip 'bakteri feeder' ile besleyeceğim. Su 3-5 gün sonra berraklaştığında canlıları yavaş yavaş ekleyeceğim.

2 konuda sadece kararsız kaldım
1)Şelale filtre kuvvetli değil , su yüzeyinde dalgalanma yok.Daha güçlü bir şelale filtremi yoksa ; hava motoru ve hava taşı mı önerirsiniz ? Hatta akvaryum 80cm olduğu için epey durgun olan yerler var , bu yüzden akvaryum suyunu tamamen boşaltıp yeniden doldurmamı önerir misiniz ?
2)Akvaryum zemininde taşları taşıması için 5cm kalınlığında EPS strafor kullandım.Bu strafor türünün XPS strafore göre daha çok su tutabileceği ve nitrat patlaması riski olabileceğini forumda okudum.Akvaryumu tamamen bozduracak kadar ciddi bir risk barındırır mı ?Bu konuda bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237509/121220221824421.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237509/121220221824391.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237509/121220221824361.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237509/121220221824331.jpg[/IMG][EDIT]GokhanPPasa,2022-12-12 19:17:34[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RafayelÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2017
İl: Bursa
Mesaj: 921
RafayelÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 06:36
1- hazır dengesi oturmuş bir akvaryumdan 5 6 litre su kullanırsanız bu döngüye hiç gerek kalmadan aldığınız canlıları ekleyebilirsiniz.
Sadece güvenilir bir petshopun show akvaryumundan 5 litre dip çekiminden çıkan su yetecektir.
( Asla dikkat etmedim ve şimdiye kadarda çok bi zarar görmedim bu konuda, tamamen balıkların metabolizmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum )
2- suyun rengi tam oturunca kendini belli ediyor zaten, malesef net bir zaman vermek çok zor.
3- şart değil ancak iç filtre yetmiyorsa ve değiştirmek isterseniz asansörlü pipo filtre tavsiye ederim. Görsel olarak şık duran ve asıl önemli olan biyolojik temizliği hakkıyla yaptığını düşünüyorum.
4- akvaryumda tuz kullanmanıza asla gerek yoktur. Ne tedavide ne başka bir şeyde.
5- elyaf kâfidir ancak çok hızlı tıkanacağından sürekli müdahale etmeniz gerekecektir. 2 günde olacak su basınç farkını gözle ayırd edebilirsiniz.

Kendi eklemem ise
Mümkün olduğunca dayanıklı canlılar beslemeye çalışın ki hobiye yeni başlayan bir insanın balık ölümleriyle karşı karşıya kalmasını istemem.
Tür tavsiyesi olarak zebra daniolar her petshopta bulunur.
En az medaka kadar dayanıklı ve beslemesi hoş canlılardır tavsiye ederim.
İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşıyorsanız daha uygun güzel türlerde önerebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CrostyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 314
CrostyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 08:10
Çeşme suyuna direk bakteri kültürü atarsanız hiç bir işe yaramaz dinlenmiş suya atmanız lazım. Markadan markaya değişir bekleme süresi hangi marka bakteri kültürü kullanıyorsunuz?

Beğenenler: [T]229265,ahmetfiratozkaya[/T][T]237509,GokhanPPasa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alpb9Çevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 204
Alpb9Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 08:31
Akvaryumunuz high flow nehir akvaryumu yapmak için çok uygun hillstream aquarium olarak internetten araştırın, çeşme suyu kullandıktan sonra Su düzenleyici ekleyip 1 saat çalıştırın, klor ucacaktir sonra seachem stability yada sera nitrifitech ekleyin, ufak canlılar ekleyebilirsiniz ancak 1 hafta 10 gün bu bakteri kültürünü kullanın bol su degistirin 15 gün sonrasında istediğiniz balığı(zor türler hariç) ekleyebilirsiniz, ramirezi apistolari ise garanti olarak 1 ay sonrası ekleyebilirsiniz.

Bacteria feeder yerine salyangoz yada dayanıklı tetra türleri eklerseniz otomatik bakteri yemini sağlayacaktır, yada yemde atabilirsiniz günlük, bunları yapmazsa iz bacteria feeder ekleyerek riske girmeden kurulum yapabilirsiniz. Suyunuz oturduktan sonra kesinlikle tek seferde tüm balıkları eklemeyin arada 1 2 hafta olacak şekilde dayanıklı türlerden nazik türlere doğru ekleyin.

Filtreleme yetersiz bakteri tutmanız için iyi bir filtre edinin, çünkü akvaryuma kum,taş vs koymaniz lazım bakteri tutmasın diye ancak hacmimiz küçük olduğu için bunu sağlamanız zor balıklara alan kalmaz, 2.el bir sunsun yada muadili bı filtre edinin, şelale filtre yerine aşkı dış filtreler var buna seachem matrix ve sünger eklerseniz yeterli filtreleme sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı hobiler dilerim.

Beğenenler: [T]237509,GokhanPPasa[/T]
Teşekkür Edenler: [T]237509,GokhanPPasa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCY4Çevrimiçi

Kayıt: 04/11/2022
İl: Ankara
Mesaj: 405
MCY4Çevrimiçi
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 09:03
[QUOTE=GokhanPPasa]Merhabalar ;

Yeni bir akvaryum kurulumu için sitedeki tüm yazıları okudum.Öncelikle bilgi paylaşımında bulunan herkese sonsuz teşekkürler.Çok yararlı bilgiler var.Fakat bazı konuları kafamda netleyemedim.Kurulum esnasında aklımda oluşturduğum yol haritasını yazacağım.Eksik veya hatalı bir durum varsa;aydınlatırsanız çok sevinirim. Akvaryum ölçülerim 80*25*25 ve 50 litre.

1)İlk olarak musluk suyu ile akvaryumumu dolduracağım.
2)Daha sonra ısıtıcımı ve şelale filtremi akvaryuma koyacağım.(Filtremde sadece sünger mevcut ufak bir akvaryum olduğu için ufak bir şelale filtre aldım)
3)Belirtilen ölçülerde 'bakteri kültürü ekleyeceğim' ve filtrem,ısıtıcım çalışır vaziyette kalacak.
4)3 gün sonra hem suyum dinlenmiş(klor vs temizlenmiş) hemde bakteri kültürüm oturmuş olacak ve canlı eklemeye başlayabileceğim

Buraya kadar yanlış anladığım veya yetersiz olan bir durum varsa bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Bunlar anladığım kısımlardı.Anlamadığım ve farklı farklı yorumların belirtildiği kısımlara gelince ise ;
1)Bakteri kültürüyle birlikte bakterilerin beslenmesi için 'bakteri feeder'da kullanmak zorunlumudur.
2)3 gün beklemesi süresi , bakteri kültürü atılan bir akvaryum için yeterlimidir değilse bu süre ne kadar olmalıdır ?
3)Hava motoru ve hava taşı şart mıdır ? Değilsede tavsiye eder misiniz ? Şelale filtre tüm akvaryumda ve yüzeyde güçlü bir döngü yaratmıyor çünkü.Tüm yüzeyin hareketli olması gereklimidir.
4)Bakteri kültürü haricinde herhangi su düzenleyici yada kaya tuzu kullanmak garekir mi ?
5)Şelale filtre içinde sünger yeterli değilse , başka neler eklenmesi şarttır kömür vs gibi

Merhaba,

Hobiye yeni başladım, yaklaşık bir ay önce low tech bitkili 50x40x35(h) ölçülerinde bir akvaryum kurdum. Bildiğim kadarıyla sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

Musluk suyu doldurduktan sonra hiç bir işlem yapmadan önce 2-3 gün beklemeniz iyi olacaktır. Bu sayede suda bulunan klor vs. uçup etkisiz hale gelir. (Bu esnada su düzenleyici kullanabilirsiniz. Düzenleyici, suda bulunan ağır metaller, klor, amonyak vs. maddelerin etkisini azaltıyor.) (Su değişimlerinden öncede kullanacağız suyu iki-üç gün önceden hazırlamanızı ve su düzenleyici eklemenizi tavsiye ederim)

Filtre malzemesi konusunda; süngere ilave olarak ince bir kat elyaf ve bakteri döngüsüne faydalı olması adına sera siporax tarzı bir malzeme kullanabilirsiniz. (Benim kullanımım şu şekilde; alttan üste doğru - ince bir kat elyaf, sünger, sera siporax, ince bir kat elyaf. İlk kurulumda aktif karbon da kullanmıştım iki hafta kadar, suyun daha çabuk berrak olması için.)

Daha sonra bakteri kültürü ekleyebilirsiniz. Tecrübeli arkadaşlar canlıları iki haftalık süre geçtikten sonra eklemeyi tavsiye ediyor, bence de haklılar fakat ben mecburiyetten dolayı bakteri kültürü ilavesinden 3 gün sonra canlıları ekledim. Çok şükür bir sorun yaşamadım. (Bakteri kültürü dışında ilave bir şey kullanmadım.)

Şelale filtre benim işimi görüyor. Aquaclear 30 kullanıyorum. Debisi ve filtre sepeti oldukça yeterli. Bu nedenden dolayı başka bir şey kullanmıyorum.

Saygılar,

Teşekkürler[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugur.5392Çevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ugur.5392Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 09:15
[QUOTE=Crosty]Çeşme suyuna direk bakteri kültürü atarsanız hiç bir işe yaramaz dinlenmiş suya atmanız lazım. Markadan markaya değişir bekleme süresi hangi marka bakteri kültürü kullanıyorsunuz?[/QUOTE]
Ben akvaryumu 3 gün önce kurdum. Çeşme suyuna direk bakteri kültürü kullandım sanırım boşa kullandim. Ne yapmam lazim bugün tekrar kullansam işe yararmi yoksa dahami kötü ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetkngrÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2022
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 2046
AhmetkngrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 09:33
[QUOTE=ugur.5392]
Ben akvaryumu 3 gün önce kurdum. Çeşme suyuna direk bakteri kültürü kullandım sanırım boşa kullandim. Ne yapmam lazim bugün tekrar kullansam işe yararmi yoksa dahami kötü ederim[/QUOTE]
3 gün bekle suyu vs değişmenesende olur.
3 günün sonunda yazan miktarda bakteri kültürü ekle.
Ondan sonra da bakteri besinin varsa onla devam et yoksa da bir adet salyangoz ekleyip bakteriler için Besin oluştur.

+1: [T]234268,Crosty[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugur.5392Çevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ugur.5392Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 09:52
[QUOTE=Ahmetkngr]
3 gün bekle suyu vs değişmenesende olur.
3 günün sonunda yazan miktarda bakteri kültürü ekle.
Ondan sonra da bakteri besinin varsa onla devam et yoksa da bir adet salyangoz ekleyip bakteriler için Besin oluştur.
[/QUOTE]
Bugun 3. Gün bu akşammi eklim tekrar bakteri kültürü. Bide akvaryum 200 litre aldığım bakteri kültürü 50 ml di. Yarısını üç gün önce kullandim. Şimdi tüm kalan bakteri kültürünü akvaryumami kullanmaliyim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetkngrÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2022
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 2046
AhmetkngrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 10:00
[QUOTE=ugur.5392]
Bugun 3. Gün bu akşammi eklim tekrar bakteri kültürü. Bide akvaryum 200 litre aldığım bakteri kültürü 50 ml di. Yarısını üç gün önce kullandim. Şimdi tüm kalan bakteri kültürünü akvaryumami kullanmaliyim[/QUOTE]
Hangi markanın hangi ürünü olduğunu bilmiyorum.
O yüzden ne kadar kullanmaniz gerektiği şişenin arkasında yazar. Ordan bakıp gerekli miktarda ekleme yapmanız doğru olacaktır.
Boş dönen 3.ncu günü ise ekleyebilirsiniz.

Beğenenler: [T]234268,Crosty[/T]
Teşekkür Edenler: [T]113247,ugur.5392[/T]
+1: [T]234268,Crosty[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GokhanPPasaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 10
GokhanPPasaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 19:14
[QUOTE=Crosty]Çeşme suyuna direk bakteri kültürü atarsanız hiç bir işe yaramaz dinlenmiş suya atmanız lazım. Markadan markaya değişir bekleme süresi hangi marka bakteri kültürü kullanıyorsunuz?[/QUOTE]

Merhabalar ; Seachem Stabilit almayı düşünüyorum. Bende karides bakmayı planlıyorum akvaryumun resimlerini ekledim

[QUOTE=Alpb9]Akvaryumunuz high flow nehir akvaryumu yapmak için çok uygun hillstream aquarium olarak internetten araştırın, çeşme suyu kullandıktan sonra Su düzenleyici ekleyip 1 saat çalıştırın, klor ucacaktir sonra seachem stability yada sera nitrifitech ekleyin, ufak canlılar ekleyebilirsiniz ancak 1 hafta 10 gün bu bakteri kültürünü kullanın bol su degistirin 15 gün sonrasında istediğiniz balığı(zor türler hariç) ekleyebilirsiniz, ramirezi apistolari ise garanti olarak 1 ay sonrası ekleyebilirsiniz.

Bacteria feeder yerine salyangoz yada dayanıklı tetra türleri eklerseniz otomatik bakteri yemini sağlayacaktır, yada yemde atabilirsiniz günlük, bunları yapmazsa iz bacteria feeder ekleyerek riske girmeden kurulum yapabilirsiniz. Suyunuz oturduktan sonra kesinlikle tek seferde tüm balıkları eklemeyin arada 1 2 hafta olacak şekilde dayanıklı türlerden nazik türlere doğru ekleyin.

Filtreleme yetersiz bakteri tutmanız için iyi bir filtre edinin, çünkü akvaryuma kum,taş vs koymaniz lazım bakteri tutmasın diye ancak hacmimiz küçük olduğu için bunu sağlamanız zor balıklara alan kalmaz, 2.el bir sunsun yada muadili bı filtre edinin, şelale filtre yerine aşkı dış filtreler var buna seachem matrix ve sünger eklerseniz yeterli filtreleme sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı hobiler dilerim.[/QUOTE]

Merhabalar ; akvaryumun resmini ekledim.Zeminde epey lav taşı kullandım aslında.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetfiratozkayaÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 22/01/2021
İl: Konya
Mesaj: 895
ahmetfiratozkayaÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 20:07
Corydoras türü için taban müsait değil o canlıları lav kırığı olan bi tabanda bakmamalısınız o canlıların dipteki yemleri bulmak için ağız kısmının çevresinde bıyık benzeri sensörleri bulunur lav kırığı sert sivridir bıyığa benzer uzuvlara zarar verir balık zarar görür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alpb9Çevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 204
Alpb9Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2022 20:12
Herhangi bir kedi balığı türü için uygun değil kiraz barbus ve cüce Gürami olabilir, tetralar olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir