Başlıca Bitki Hastalıkları


devrimdptÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 557
devrimdptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2020 23:45

[B]BAŞLICA BİTKİ HASTALIKLARI[/B]
Akvaryumunuza yoğun bir biçimde bitki diker ama gübrelemeyi yetersiz, plansız bir şekilde yaparsanız, bitkileriniz kısa bir zaman sonra açlık çekmeye başlayacaktır. Bu açlık nedeni ile yaşadıkları problemlere yaygın olarak bitki hastalıkları denir.
Gübre yetersizliği durumunda birçok bitki ölebilir. Bazı bitkiler ise bu kötü koşullara rağmen yaşarlar hatta büyürler. Bunlar çoğunlukla kaba büyük yaprakları olan yavaş büyüyen anübias, cryptocoryn gibi bitkilerdir.

Sağlıklı,canlı bir bitki örtüsü için, suyun üçte birinin haftalık olarak değiştirilmesi ve sonrasında sıvı gübreler eklenmesi gerekir.
Bitkiler beslenmek için ayrıca ışığa ihtiyaç duyarlar. Genellikle gübreleri üretici firmanın tavsiye ettiğinden daha düşük bir dozda vererek başlamak iyi olacaktır. Aşırı gübreleme, gübre eksikliği ile aynı sorunlara yol açacaktır. Özellikle başlarda, denge ve düzen kurulana kadar su değerlerinizi bol bol test etmeyi, gh, kh ve ph değerlerinizi gerekli değerlerde dengelemeyi unutmayın. Ph değerleri bitkilerinizin suda bulunan elemenleri kullanma kabiliyetini belirleyen bir faktördür. Aşağıda belirteceğimiz belirtiler sadece elementlerin eksikliğinden değil, uygun olmayan su değerleri yüzünden kullanılamamasından da olabilir.

Minumum ölçüde gübrelemenizi yaparak, akvaryumda tüm elementlerin bulunmasını sağlamalayız. Bu yaklaşımla bütün bitkileri yaşatabilirsiniz, problem yaşayan bitkiler varsa,belirtilere göre eksik olanı anlayıp dozunu arttırabilirsiniz.

Bitkiler tek yönlü beslenemezler. İhtiyaçları olan tüm elementlerin hazır olmasını isterler. Biri eksikse diğerlerini de kullanamazlar. Bu nedenle, gerekli tüm maddeleri doğru oranda vermek gerekiyor. Bu oranlarla ilgili daha önce bir makale paylaşmıştık. [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/gubreler_-_macro_elementler_hakkinda_bilgiler_k950449.asp[/URL]
Karbondioksit, bitkilerin beslenmesinde en gerekli elementtir. Co2 verdiğimiz durumlarda gübre dozunu da arttırmamız gerekir.

Bu yöntem ile elementlerin eksikliğinden kaynaklı tüm semptomlar zamanla ortadan kalkacaktır. Verdiğimiz macro (NPK) gübre bitkilerimizin ihtiyaçlarına yanıt vermiyorsa, semptomlar mutlaka bitkilerden birinde kendini gösterecektir. Bu semptomlara göre gerekli elementin dozunu arttırarak sadece o bitki değil, aynı zamanda diğer tüm bitkiler için de en iyi dozu elde ederiz. Bitkideki hastalık bizim için bir yol göstericidir. Bize kullandığımız gübre bileşimindeki kusurlu kısımları göstermiştir.

[B]BAŞLICA BELİRTİLER
[/B]
[B]Beyaz veya sarı yeni yapraklar[/B] Bu azot eksikliğidir.
Yeni çıkan yapraklar normalden daha küçük ve açık renklidir. Küçük olmanın yanında koyu renk ve çürüyorlarsa bunun nedeni fosfor eksikliği de olabilir. Eski yapraklar ise sararıp çürürler.
[K]Azot (N) bir organik elementtir. Azottan başka oksijen, hidrojen, karbon da diğer önemli organik elementlerdir. Bitkilerin % 95'i bunlardan oluşur.[/K]

[B]Bükülmüş ve bodur genç sürgünler:[/B] Nedeni kalsiyum (Ca) eksikliğidir.
Bitkinin yapısını oluşturmak için kalsiyum gereklidir. Bu nedenle, eksikliği, henüz gelişmemiş olan genç yapraklarda görülebilir.
Su sertliği kalsiyum miktarı ile belirlenir. Bu element ne kadar fazla olursa, su o kadar sert olur. Akvaryum uygulamasında kalsiyum eksikliği sorunu çok nadiren ortaya çıkar.

[B]Sararmış yapraklar: [/B]Demir (Fe) eksikliğini işaret eder.
Yeni yapraklarda damarlar yeşil kalırken diğer bölgeler sarı-beyaz renktedir. Bu akvaryumlarda sık görülen bir sorundur. Kontrollü biçimde demir eklememiz gerekiyor.

[B]Soluk yapraklarında koyu damarlar:[/B]Bu magnezyum (Mg) eksikliğidir.
Bu belirtinin yanında belki pek önemsemediğimiz eski yaprakların dökülmesi de görülür. Uçtan sapa doğru sararma başlar. Damarlar yeşil kalmaya devam eder. Demir eksikliği belirtisnden farklı olarak eski yapraklarda görülür.
Çok yumuşak su kullanılmasından dolayı ortaya çıkabilir.
[K]Unutmayalım ki fazla magnezyum olan ortamda Manganez, kalsiyum ve potasyum emilemez.[/K]

[B]Eski yaprakların düşmesi:[/B] Fosfor Eksikliğidir
Eski yapraklar sararıyor, yapraklar üzerinde yeşil noktalar oluşuyorsa ve hızlı bir biçimde dökülüyor. Azot eksikliği gibi görünüyor olsa da asıl neden fosfor eksikliği (P). Fosfor en çok aranan elementlerden biridir. Başlıca fosfor kaynağı balık yemi ve ölü balıklardır. Eğrelti otları sınıfı bitkilerde (Java, bolbitis, Microsorum vb.) yapraklar aşırı koyulaşır.

[B]Yapraklarda delikler[/B] Bu ise bir potasyum eksikliğidir
Delikler genişler ve yaprak kenarları sararır. Potasyum (K) organik formda bulunmaz. Bu nedenle, her zaman eksiktir ve sürekli eklemek gerekir.

[B]Sarı noktalar, damarlar arası uzunlamasına delinmeler: [/B] Manganez eksikliğidir.

Yukarıdaki belirtilerin çoğu makro besinlerin miktarlarına özen gösterilerek giderilebilir. Bu bize büyük oranda başarı getirecektir. İkincisi önemli faktör ise demirdir. Daha sonra da diğer micro elementler gelir.

Makro elementler, bitkilerde% 80 ila% 0,01 oranında bulunan maddelerdir. Bunlar oksijen, karbon, hidrojen, azot, fosfor, potasyum, kükürt, klor, kalsiyum, magnezyum, sodyumdur. Bunların % 98'ini de hidrojen, karbon, oksijen ve azot oluşturur. Ancak karbon (C), azot (N), potasyum (K) ve fosfor (P) içeren makro elementlerle daha fazla ilgileniyoruz. Gerisi musluk suyunda ya da bitkilerin kendilerinin habitatında da bulunabilir.

Demir bir micro (eser) elementtir ama çok önemlidir. Demir eksikliğinin ilk belirtileri (Fe) genç yaprakların parlaklaşmasıdır, yapraklar daha sonra sararır ve vitreus haline gelirler.

Eser (mikro) elementler Bitkilerde sadece% 0.001 ila% 0.00001'dir. Ancak yine de çok önemlidirler. Eksiklikleri bitki hastalıklarına ve muhtemelen ölüme yol açar. Akvaryum için demir (Fe), manganez (Mn), molibden (Mo), bakır (Cu), bor (B), çinko (Zn), iyot (I), kobalt (Co) önemlidir.

Sağlıklı Bitkiler
Derleyen Devrim Demirpolat


Beğenenler: [T]152518,onur55[/T][T]182834,Ugur79[/T][T]158509,melekler27[/T][T]208569,Beta_balik[/T][T]214318,engin045[/T][T]222814,BalikSever342[/T][T]178138,Obsesif Akvarist[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T][T]135907,Hakan ARP[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182834,Ugur79[/T][T]158509,melekler27[/T][T]178138,Obsesif Akvarist[/T][T]240703,ozizim[/T][T]135907,Hakan ARP[/T]
+1: [T]158509,melekler27[/T][T]222814,BalikSever342[/T][T]228169,Musa3452[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5067
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2020 00:03
Bilgilendirme için teşekkürler. Yakın zamanda aynı başlıkla konu açmıştınız ve bu başlıkla içeriği birebir aynı. Neden böyle yaptığınızı anlayamadım. Yanlışlıkla yapmış olabilirsiniz.

önderim Zamanı: 13 Ocak 2020 20:38 Alıntı Yap

BAŞLICA BİTKİ HASTALIKLARI https://www.akvaryum.com/Forum/baslica_bitki_hastaliklari_k951521.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devrimdptÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 557
devrimdptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2020 00:06
[QUOTE=lemur]Bilgilendirme için teşekkürler. Yakın zamanda aynı başlıkla konu açmıştınız ve bu başlıkla içeriği birebir aynı. Neden böyle yaptığınızı anlayamadım. Yanlışlıkla yapmış olabilirsiniz.

önderim Zamanı: 13 Ocak 2020 20:38 Alıntı Yap

BAŞLICA BİTKİ HASTALIKLARI https://www.akvaryum.com/Forum/baslica_bitki_hastaliklari_k951521.asp[/QUOTE]

Daha önce makaleler başlığını görmemiştim. Burada olmasının daha iyi olduğunu düşündüm. Diğer başlıklar altında açtığım konuların silinmesi için yönetime mesaj yazdım hemen. Duyarlılığınız için teşekkür ederim.

+1: [T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

a.kemalÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 148
a.kemalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2020 18:25
Teşekkürler faydalı bir yazı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir