Bitkili Tankda Led Kullanımı


AVENDATOR71Çevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2014
İl: Amasya
Mesaj: 56
AVENDATOR71Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2015 00:57
powerledle powerluxün arasındaki fark nedir mustafa abi ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2015 09:38
Ben 50lt'lik akvaryumda 18w yaptığım power led kombininde aşırı yosunlaşma yaşadım. Kombinasyon burada vardı. Kırmızı ve mavi tonların hepsini söktüm. Beyaz ve soğuk beyaz kullanıyorum sadece ve 12w'a indirdim. Yosunlar beyazlaşıp 3 günde dağıldı.

Litre, güç, renk önemli ama renk dağılımı her koşulda iyi sonuç vermiyor, tank derinliği, su özellikleri vs. hepsi kombine. Ben beceremedim küçük tankta. Büyük tankında sıfır yosunlanma var, sadece yeşil noktalar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2015 16:06
Fahri bey,
normalde 18 ledde 1 tane yeşile fazla denemez, tabii yapılan kombinasyon önemli, 17 tane 4000k kullanıp 1 tane yeşil eklenirse tabii fazla olabilir çünkü o beyazlarda yeterince yeşil bulunur, ancak diğer taraftan yeşili mavi ve kırmızı ile birlikte de değerlendirmek gerekir. 

7 mavi 10 kırmızı kullanıp bir 1 yeşil olursa da bu seferde yeşil eksik kalabilir. Yani kombinasyon önemli. 
Spectrumu dengeli ayarlamak da önemli, önceki sayfada Cemil beye yazmak istediğim husus da bu, 18 tane ledi mavi kırmızı yeşil olarak ayarlamak birşey, çoğunluğu beyaz olan bir 18li pcb ye mavi kırmızı gerekirse yeşil desteği vermek başka birşey. 

Birinci seçenekte çok dengesiz bir specturum oluşurken, diğer seçenekte, beyaz ağırlıklı ancak beyaz ledin grafiğinin düşük kaldığı yerleri kaldıracak şekilde renk kullanımı dengeli bir spectrum oluşturur. 
Yani dengeli spectrum iyidir öyle olmasa idi rgb ledle bile iyi sonuçlar alınabilirdi. 

Diğer taraftan mesela 2aquastar 2grolux kullanımı mavi ve kırmızı kalkık olduğundan mantıken daha iyi sonuç vermesi gerekirken öyle olmuyor ben 2aquastar 2grolux ü de denedim, 1aquastar 1grolux 1 6500k 1 4000k da denedim, sonuç ne kadar farklı kombinasyon kullanırsanız o kadar iyi oluyor. 
Bütün bu floresanlar da önemli ölçüde yeşil ve sarılar da içeriyor, üstelik 1/18 oranından çok daha fazla.
Yani 18 lede 1 yeşil ekledim yosun oluyor cümlesi teorik olarak doğrulanmıyor. 

Diğer taraftan yeşil renk bütün fotosentetik canlılar tarafafından en az kullanılan renk, par grafiği hangi renklerin daha iyi kullanıldığını gösteren bir grafiktir, yani bir renk yosun yapacaksa en az yeşil renk yosun yapar diyebiliriz. Yosun fotosentekik bir canlı ise bu grafiğe göre söylediğiniz doğrulanmamış oluyor.
Diğer taraftan  yosunlar ile bitkiler arasında kullanılan dalga boyları arasında bir fark bulunmamakta, yani bir yosun bir bitkinin kullandığı aynı dalga boyunda rahatlıkla fotosentez yapabiliyor. Yani fotosentetik bir canlı sadece tek bir dalga boyunda fotosentez yapmaktan ziyade bazı dalga boyu aralıklarını daha efektif kullanabiliyor, yoksa diğer dalga boylarını kullanamıyor değil. Yani grafiklerde sadece tepe noktalarına değil tüm grafiğin altında kalan alanı da gözetmek gerekiyor. 

Fahri bey, sizin bahsettiğiniz yosunlar yeni kurulan oturmamış akvaryumlarda genellikle ortaya çıkan yosunlar olup ben yeşille bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum, bilmiyorum daha önce floresanla falan bitki tecrübeniz oldu mu. Yani böyle bir tecrübeniz olmadıysa 1/18 yeşil yosun yaptı cümleniz çok iddialı olabilir ve çok da kafa karıştırabilir. Diğer taraftan yosunlarınız arttığında doğal olarak gübreyi azaltmışsınızdır, bol su değişmişsinizdir, renk kombinasyonunuz da değişince bitkilerinizin veya yosunlarınızın spectral olarak kafaları karışmıştır ve bu süreçte akvaryumunuz biraz daha oturmuştur ve yosunlarınız belki öyle azalmıştır. 
Ya da biri bana açıklasın hangi renk yosun yapmıyor diye çünkü hepsinin yosun yaptığını okudum.
Eskiden de çeşitli konularda şu floresanı taktım yosun yaptı falan diyenler oluyordu, o durum aklıma geliyor. Halbuki hobicinin dediği floresanı herkes kullanıyor onlarda sorun olmuyor bu nasıl oluyor.

Tabii benim henüz ledle bir tecrübem yok, tabii tecrübeli arkadaşların tecrübelerinden yararlanmak istiyorum ancak, ya bugüne kadar öğrendiklerimizde bir hata var ya da kimi hobicilerin paylaşımlarında. 
Eğer sizin söyledikleriniz doğru ise bütün bu hiper fizik, grafikler dalga boyları par grafikleri, floresan grafikleri falan hepsi hikaye olması lazım. Gerçi memlekette bildiğimizi unutmaya alışığız. Neyse bu konuya girmeyeyim..

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4348
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2015 15:59
Yosun sadece isikdan kaynaklanan bir durum degil. baska sartlarda etkili. birinde duzgun calisan isik sizde ayni sonucuda vermiyebilir. ama tecrubemde 18de 1 yesilin biraz fazla oldugunu soyliyebilirim. ayrica yesil ve hatta infra red isigin yogun vurdugu yerlerde degisik yosun turleri ile karsilastim. yesili bitkiler fotosentezde kullanmaz ama aynisi yosunlar icin gecerli degil. yesil isikla fotosentez yapan algler ve bakteriler mevcut. hatta dunyanin ilk ilkel zamanlarindan bitkilerden once bu alglerin dominanat olduklari biliniyor. dikkat ederseniz bazi gollerde alg patladiginda renk kirmiziya donuyor. cunku yesil rengi kullanip kirmiziyi kullanmiyorlar, yansitiyorlar.

yosunla ilgili onemli nokta, tek bir tur canli olmamalari. hemen hemen her farkli sartda ve besin dagiliminda yasayabilcek, bundan faydalanabilcek en az 1 yosun turu mevcut. yesil isigi fazla verirseniz, kirmizi alg bundan faydalanir asiri cogalir. mavi cok verirseniz sakal yosunu bunu iyi kullanir. fosfati cok verip, nitrati az verirseniz mavi-yesil alg havadaki serbest azotdan nitrat sentezleyebildigi icin avantajli duruma gecer, her yeri sarar. isin sirri herseyi bitkinin istedigi kullanabilcegi oranlarda vermek ki, bitki tum kaynaklari tuketip yosuna cogalacak alan birakmasin. mavi yesil alg ornegine donersek suda nitrat tukendiginde bitki gelisimi durur. sonrasinda suda kalan fosfat ve eser elementlerin hepsi mavi yesil alge kalir. yani onemli olan herseyi, gubreleri, isik dagilimlarini bitkinin en optimal kullandigi oranlarda saglamasi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2015 18:58
Figure 1: Absorbance spectrum of the most important algal pigments: chlorophylls (green),carotenoids (yellow, orange and red), phycocyanin (blue) and phycoerythrin (red).


İngilizcem pek iyi değil şöyle diyor galiba,
en önemli alg pigmentlerinin absorbans sepecturumu. 

Yani klorofil a pigmentine sahip bir yosun varsa ben şurada iyi fotosentez yaparım falan demiş oluyor.
Şimdi soru şu, aynı pigmenti kullanan bitki varsa ne oluyor. 

Daha önce yazmıştım bitkiler ile yosunlar aynı dalga boylarını kullanıyor diye.
Grafikte tek dikkat çekici olan nokta acaba yeşilde phycoeritrin (kırmızı alg oluyor bu) fotosentez yapıyor denebilir ancak aynı grafiğin biraz öncesine bakarsanız 430-450 lerde de çok iyi absorbans yaptığını görebilirsiniz. Şimdi ışıkta mavi olmasın mı yani, ne diyebiliriz.

Mavi yeşil alg (phycocyanin) spirulinalar da bu gruba giriyor   galiba, 610 civarını iyi kullanıyor yani çoğunlukla o pigmenti kullanıyorlar. (unuttum şimdi cyano da olabilir) , o da burayı kullanıyor ancak oturmuş akvaryumlarda doğru şartlar varsa da oluşabilen bir yosun değil bu. 
Ayrıca diğer birçok yosun vesair de bitkilerle aynı pigmentleri kullanıyorlar. Aynı fotosentetik göze sahipler diyelim ki iyi anlaşılsın.
Kısacası 610nm hariç bitkilerle yosunların ortak kullanmadıkları daha doğrusu alglerin kullanamadığı bir dalga boyu yok denebilir. Bunun da önemsiz olduğuna yukarıda değindim. 
Son olarak bir de bu pigmentler sınırlayıcı değil, yani bir alg birden fazla değişik pigment taşıyabiliyor, işine gelen klorafil a ise o reseptörü kullanıyor başkası ise o pigmenti kullanabiliyor. Yani bir cyano için 600 nm civarı ışık olmazsa olmaz diyemiyoruz. Hal böyle iken ışık rengi ile vesair yosun nasıl durdurulabilir.

Mustafa bey, değindiğiniz gibi bu bir denge meselesidir, benim itiraz ettiğim nokta yeterli bilgi ve tecrübe yokken şunu taktım yosun oldu, 5 saat ışık verdim yosun oldu şu renk yosun yapıyor şeklindeki hatalı yaklaşımlardır. Dengesiz bir akvaryumda hatalı uygulamalarla en az yosun yapıyor denilen bir ışıkla da yosun üretmek mümkündür.
Bunu renge şuna buna bağlamanın ne anlamı var.
Bir de sanki bitkiler sadece klorofil a b pigmentlerini kullanıyormuş gibi yazdım ancak, öyle değil yani bitkilerinde başkaca gözleri var. Pigmentlerin adları latince aklımda kalmıyor. 
Kısacası bir bitki veya bir alg aynı pigmenti kullanır, hangisinin öncelik alacağı hobicinin yeteneği ile alakalıdır.

Yeşil konusunda daha önce yazdıklarınız da aklımın bir köşesinde, ben de hakikaten merak ediyorum sistemi toplayınca ne olacak diye, siz 25-30 ledde bir tavsiye ediyordunuz. 
Ancak ben teorik olarak programdan falan baktığımdan, o grafikler doğru ise ve baktığım floresan grafikleri vesair de doğru ise fazla gelmeyecekmiş gibi duruyor. Deneyince göreceğiz artık.
Diğer taraftan  zaten her iki pcb yi çapraz bağlayıp her bir pcb den bir yeşil ve diğerinden bir sarı söküp yerlerine beyaz ekleme gibi düşüncelerim de var. Yani önceki sayfada verdiğim dağılım aslında bir temel, ufak tefek değişiklikler olacak. 
Aslında 24lü pcb ile istediğimi tam yapabilirmişim, ancak 18li almış bulunduğumdan ve armatürü de bitirdiğimden bu kadar renk de kullanınca beyazlara yer kalmadı yani biraz az kaçtı, anlayacağınız biraz mecburen böyle oldu, yoksa en az renkli kadar beyaz kullanırsam ancak kafamdaki grafik tam oluşabiliyor. 
Konuyu okuyanlara şöyle bir tavsiyem olsun, benim yaptığıma bakmayın en az yarı yarıya hatta 2/3 beyaz kullanıp birer ikişer mavi ve kırmızı kullansanız bile mavi ve kırmızı bölgeler yeterince kalkıyor, çünkü 1 watt bir led bütün enerjisini maviden verince, bir 1000k beyazın verdiği mavinin onlarca katı size mavi sunmuş oluyor, bu hususa herkesin dikkat etmesinde fayda var. Yani 10-20 ledde bir mavi bile hayli yeterli olabilir. Gördüğüm kadarıyla çok fazla mavi ve kırmızı kullanılıyor, klorofil a b pigmentleri renk körü oluyor. Şaka bir yana dengeli olmakta fayda var.

Saygılar.

Bu da armatürüm, ortaya bir de t5 attım, son halinin fotosu yok gerçi,



Polistrenli hali,




Banyodan bir boyama sahnesi, uzun hikayesi var, kapalı yerde sprey boya kullanmayın,


Bumerang ayağım,


Düğmeler, gerçi sayısı bir tane arttı, t5 ekledim


Ufak bir detay, aslında başka incelik ve detaylarım da var, anlatması uzun



ringo2015-06-14 13:48:23

Beğenenler: [T]152084,fahrisinan[/T][T]166198,Detay[/T][T]101090,darkaura[/T][T]93491,UĞUR[/T][T]114234,shimendifer[/T][T]157668,matasoy[/T][T]174194,enginm2000[/T][T]150810,mcetindas[/T][T]184039,bluegravel[/T][T]196907,Altispinoza[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AVENDATOR71Çevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2014
İl: Amasya
Mesaj: 56
AVENDATOR71Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2015 21:37
ilyas abi bu aliminyum levhanın adı nedir ve nerelerden temin edilir ? bu arada ellerine sağlık çok güzel iş çıkartmışın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2015 13:39
Tayfun kardeşim,
adı; alüminyum soğutucu, soğtutucu profil vesair diye geçiyor.

http://www.armaltd.com/
buradan bulabilirsin. Benim aldığım modelin adı as760. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AVENDATOR71Çevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2014
İl: Amasya
Mesaj: 56
AVENDATOR71Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2015 00:57
[QUOTE=ringo]Tayfun kardeşim,
adı; alüminyum soğutucu, soğtutucu profil vesair diye geçiyor.

http://www.armaltd.com/
buradan bulabilirsin. Benim aldığım modelin adı as760. 


[/QUOTE]

eyvallah ilyas abi. peki bu şirket istediğimiz ölçüde soğutucu kesebiliyormu yani özel ölçü kestirebiliyormuyuz bilgin varmı abi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4348
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2015 12:07
İlyas bey tabiyki derin tecrübesi olmayan birinin bunu taktık şöyle oldu demesine çok bakmamak gerek. Bu işin zorluğu etkileyen çok fazla parametre olması ve bu parametlerin birbirleri ile ilişki içinde olmaları, birbirlerini etkileyebilmeleri.

Işık konusuna gelirsek tabiyki bitkilerle aynı dalga boylarını kullanan yosunlarda. Olay hemen hemen herşeyi kullanabilen yosun çeşitlerinin olması. En basitinden bitki sarı ve yeşil ışığı çok çok az kullanır ama yeşili effektif biçimde kullanabilen algler var. Burdaki genel stratejimiz herşeyi bitkinin enhızlı gelişeceği optimum oranlarda sağlamak. Bunu yaptığınızda hızlı gelişen bitki yosuna çok fazla yaşam alanı tanımaz. Ama yeşil fazla olursa yada nitrat fosfat oranlarında dengesizlik olursa bitki kullanabilceği kadar kaynağı kullanır kalan dengesiz kaynağı kullanan mutlaka 1 çeşit yosun türeyecektir. BU yüzden yeşilin fazlası yosunu patlatır. Yada sadece mavi renk kullanmakda yosun yapar. Ha bitki kullanabildikden sonra mavi kırmızı oranı mükemmel şu oranda olmalıdır diyemeyiz.


BU arada aydınlatmanız gayet başarılı olmuş. Elinize sağlık. Paylaşımlara devam ederseniz seviniriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canku77Çevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 38
canku77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2015 13:26
Konu ile ilgili bende hayran kalıp akvaryumun üzerinde gelen led (power değil) sökerek kendim bir led armatür yapmak istedim. elektronik konusunda yeterince bilgim olmamasına rağmen bu yazı ve yorumları okuyarak yapılabilir. 12 adet led alıp kuracaktım sistemi ancak kolayını buldum :) Osakalight 230V 12X1W E27 Par38 Power Led Beyaz bu lambayı aldım. akvaryumum nano olduğu için gayet yeterli geldi. (15 litre - 12 watt) şimdi planım lambanın içini açarak ordaki 12 adet olan soğuk gün ışıklarından bazılarını burada bahsedilen blue royal , deep red gibi ledlerle değiştirmek. benim gibi fazla uğraşmadan daha ucuz maliyetlere bu işi çözmek isteyenlere duyurulur. Bu arada sadece soğuk gün ışığı da gayet başarılı 4 günde monte carlolardan fotosentez ve yeni küçük yapraklar gördüm. tabiki co2 de etkilidir. Tekardan elinize sağlık böyle güzel bir yazı ve devamında da bu kadar uzun soluklu bir konu için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2015 15:30
Tayfun bey,
tabiki istediğiniz boyda kestirebilirsiniz, ( profillerin boyları genelde 6 metre falan oluyor)

Ancak firma, kargo vesairle gönderir mi bilmiyorum, ben gidip kestirip aldım.
Daha çok toptancı gibi bir firma diyebiliriz, uğraşırlar mı bilmiyorum,
telefon açıp sorarsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2015 11:43
Merhaba bir süredir havanında düzelmesi ile motosikletlerle uğraşıp akvaryumları kendi haline bırakmıştım.. İlyas bey tam aklımdaki kapağı yapmışsınız. Bende elimdeki line pcb lerde olan ledleri daha homojen dağılım yaptığı için yuvarlak pcb lere gecirip sistemi yenileyecektim. Bir turlu armaya gidemedim kalmıştı. Konuya bir suredir bakmıyordum. Bakınca gördüm cok güzel olmuş elinize sağlık benimkide sizinki gibi bişi olacaktı. Benim tank ithal onun kapağını kullanarak bişi cıkarmaya çalışıyorum. Umarım 1-2 hafta içinde cıkar bende paylaşırım.

Ama sizinki çok güzel görünüyor. hayırlı olsun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2015 16:18
Atıl bey, yorumlarınız için teşekkürler,

Hem armatürü hem de izlenimlerinizi paylaşmanızı bekliyoruz.

Saygılarımla.

[EDIT]ringo,2016-04-02 20:35:58[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginm2000Çevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 231
enginm2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 10:43
Bende aldım ebaydan tr de olmayan ledleri ve bu işi öğrenmek istiyorum, bitkilerin büyümesini görmek çok zevkli, 1 ay kadar önce hazır bir led set'i aldım işin uzmanı olduğunu iddia eden bir siteden, ama bir tankım daha var, ona da kendim yapmak istiyorum becerebilirsem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir