ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
darkaura
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5307
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrimiçi
Üyelik Tarihi:
02 Kasım 2010 08:47
Son Ziyaret:
1 dakika önce
Toplam Mesaj:
4457 [0.84 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
134 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa KALIN
Doğum Tarihi:
08 Kasım 1978
Yaş:
46
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/020220180957011.jpg[/IMG] [url=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp]Bitkili Tanklarda Led Kullanımı[/url]

SON 10 MESAJI

40x40 Utricularia High Tech
Güncelleme: Bu kurulumda her zaman kullandığım renk karışımlarından farklı olarak 420uv ve full spectrum ağırlıklı bir aydınlatma kullanmıştım. Utride tabanda iyi sonuç vermesine rağmen normalden fazla yosunlanma yapıyor. Daha sonra denediğim farklı tanklarda eski karışıma dönünce bitkilerin kızarmasındada artış oldu. Eski dağılımı tekrar yazmak gerekirse %20nin biraz üzeri 20ila 25 arası 660nm deep red, %10un az üzeri 450nm royal blue, %5 420-430nm uv, kalanı %60a yakını 6500-7000kelvin soğuk beyaz.
Aydınlatmanın Yeterlı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılı
Işığın yeteli olup olmadığını bitki söyler. İncelip yukarı uzanıyorsa ışık yetmiyordur.

Akvaryum hacminden bakarsak ışık az, high tech için az, low tech seviyelerinde bir ışık ama şu durumda ideal ayarda keza zemindeki bitki gördüğüm kadarıyla parvula, çok ışık istemez, özellikle ilk zamanlarında adaptasyonu vakit alır, kuvvetli ışık verirseniz olduğu yerde yosunlandırırsınız, bir dekorda çok, hepsinin temizliğiyle uğraşrısınız. Ama parvula adapte olup yayılmaya başladıkdan sonra özellikle kızarmasını istediğiniz kırmızı bitkilerde ekliyecekseniz ışığı artırmak gerekir.
Low Tech Bitkili İçin Power Led
[QUOTE=furkan0626]


Çok teşekkür ederim. Bakalım malzemeleri tedarik edersem powerled yapacağım. Olmadı 10000k led kullanırım. 10000k Şerit led kullansam olur mu? Şerit ledlerde watt hesabı nasıl oluyor bilmiyorum kaç metre kullanmam gerekir?

Şimdi baktım 10000k modül ledlere. Samsungun üzerinde 1.2w yazıyor üç adet led var. Üçlüden her biri mi 1.2w yoksa üçü toplam mı 1.2 w? Çok soru sordum kusura bakmayın. [/QUOTE]

Şerit yada modül olur, derin kırmızı yada royalblue yoksa az daha fazla güç kullanılabilir. Litrede 0.2watta yakın.

Samsung modüller 1.2w. Modülün tamamının gücü. Akvayumda mevcut kapak varsa hiç uğraşmadan modül takabilirsiniz. Kendi su koruması ve yapışkanı var, hemen hızlıca takılabiliyor.
Low Tech Bitkili İçin Power Led
[QUOTE=furkan0626]

Akvaryumun ölçüleri 45x30x40h hocam.
Power ledi şu şekilde dizsem olur mu?
Beyaz-Kırmızı-Beyaz-Mavi-Beyaz-Kırmızı-Beyaz

Yada direkt yuvarlak pcbye de yapabilirim.

Bu kurulumda yosun problemi yaşar mıyım? Hiç bulaşmadan 10000k soğuk beyaz smd 5630 mu yapayım sizce? Ben powerledden yanayım ama yosun sorunu da gözümü korkutuyor. [/QUOTE]

Küp yakın bir şekli var. Brüt 54lt. Bu durumda 9watt daha uygun olur. Gene 2 deep red, 1 royalblue gerisi 6500k soğukbeyaz. Round pcb kullanılabilir. Elde hazır power led malzemeleri yoksa 10bin kelivin beyaz alın low techde oda iş görecektir.

[QUOTE=KaanE]Lowtech akvaryum. Watt olarak yeterli geldiği sürece 2700K sarı ışık veren led ampul taksan bile yeter. [/QUOTE]

Low techde bazı bitkilere ne ışık versek gider sorun değil ama 2700 sarı genede tavsiye etmem. Fotosentez mavi ve kırmızı renkte oluyor. Sarı ve yeşil ışığın katkısı sıfıra yakın.

[QUOTE=UEK]

Hocam aynı hataya düşmüş biri olarak yazıyorum bence power led yerine smd led kullanın. 50cm yüksekliği olan akvaryumda merceksiz şekilde power led armatür kullanıyordum çok aşırı derecede yosun problemi yaşıyordum ne zaman basit smd lede geçtim yosun problemim bitti. High-tech ya da mid-tech bir kurulum yapılmayacaksa power led faydadan çok zarar veriyor.[/QUOTE]

Royalblue deep red renkleri olan power ledin gücünü daha dikkatli ayrlamak gerekiyor. O yüzden 0.15watt diyorum, çok daha etkili. İhtiyaçdan fazla ışık her zaman fazladan yosun riski demek.[EDIT]darkaura,2025-05-02 17:52:40[/EDIT]
Low Tech Bitkili İçin Power Led
45lt brut hacimse litreye 0.15 den yuvarlak 7watt uygun olur. 2deep red 1 royalblue gerisi 6500k beyaz. Ama tank uzunlamasınaysa renkleri eşit dağıtmanız zor olur. Küp tanksa yuvarlak round pcb ile uygun dağılım olur ama uzunlamasına tankda zor. Uzunlamasına tanksa tek renk 10bin kelvin soğuk beyaz düşük destekde iyi sonuç veriyor. Özellikle samsung chipli ledlerden çok iyi verim alıyoruz. Smd şerit yada modül farketmez, power ledde olabilir ama özel renkler kullanmadıkca fazla masrafa gerek yok. Smd yada modül kullanacaksanız 7w den az daha yüksek daha uygun olur. Hiç bir durumda 9wattı geçmeyin.
Dereden Salyangoz
Akvaryuma getirebileceği hastalıklar parazitler bir yana insan sağlığı içinde risk. Dünyada sivrisinekden sonra en çok insan ölümüne neden olan hayvan salyangoz. Uzakdoğuda prinç tarlalarında çalışanlar salyangozla çok temas kurduğu için rakam yüksek. İnsan içinde çok tehlikeli parazitler hastalıklar taşıyabiliyorlar.
Bu Medya Artık Emekli Mi Olmalı? Tavsiyeniz Var Mı
Biolojik medyanın zamanla kirden pislikden gözenekleri tıkanır performansı düşer, ara ara medyanin yenilenmesi gerek diyorlar ama hobideki bunca senelik tecrübemde zaman içinde performansı düşen bir filtreye rastlamadım, aksine eskidikce su şartları daha istikrarlı hale geliyor.
Akvaryumdaki Akıntı Problemi
İç filtrenin asıl amacı fiziksel filtrasyon ve suyun sirkülasyonudur. Bu kadar yüksek sirkülasyonda geniş iç hacme sahip olmadan biolojik filtrasyon yapamaz, bu kadar akıntıda faydalı bakteri filtre içinde tutunamaz, ancak sirküle eden su ile akvayum camındaki dekorlarındaki bakterilere dolaylı biolojik filtrasyon yapıtırır oda sınırlı ölçüde. Gerçekci bir fayda sağlamazken balıklarınızı bu kadar yüksek akıntıda yormak eziyet olur. En sağlılısı dış filtre tabi ama bütçe kısıntılı diyorsunuz. Gürültüde yapmasın istiyorsunuz, o zaman dophin in motorlu pipo filtresini önerecem. Süngerleri biraz büyük olan modelini alırsanız balıkları yormadan sağlıklı biolojik filtrasyon yapacaktır.
Sump Su İniş Sesi Nasıl Giderilir ?
Resif tanklarında kullanılan herbie metodu var. Herbie overflow diye aratırsanız çizimlerini ve örnek videolarını görebilirsiniz. İki adet boru kullanıyor, birinin ağzı yukarıda ötekininki suyun altında. Suyun altında olan içine hava almadan kesintisiz su boşalttığı için ses yapmıyor. Suyun altındakinin hızını vana ile ayarlıyorsunuz. Suyun üzerinde olan boru ikinci boru hattının ağzı U şeklinde aşağı bakıyor, U seklinde olması sesini azaltıyor, ikinci hat güvenlik amaçlı, birincisi tıkanırsa taşmayı engellemek için.

[IMG]https://www.bcaquaria.com/attachments/hybridbeananimal-jpg.7982/[/IMG]

Sizin mevcut kalın borunun içinden kurulabilir. Oldukça sessiz bir düzenektir ama düzgün yapılmazsa taşmaya neden olabilir. İyi araştırmadan emin olmadan girmeyin.
Akvaryum, Masasından Geniş Olursa
Cam esnemeye gelen bir malzeme değil. Aradaki bosluk ufak ama ağırlık zeminde eşit dağılmadığında camın üzerinde belli noktalarda stress yaratacak, gereksiz risk. Ama çözümü kolay, Akvaryum tabanı boyutlarında uygun kalınlıkta bir sunta kestirin ağırlığın tüm tabana dağılmasını sağlar.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.