Bitkili Tankda Led Kullanımı


can laleÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2014
İl: Ankara
Mesaj: 10
can laleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2015 20:44
[QUOTE=can lale]90×45×45 ölçülerimde yeni bir tank kurmayı düşünüyorum içinde bakımı zor bitkiler (cuba gibi) bakacağım.Sizce kaç watt ışık olmalı?[:?][/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2015 03:00
Can bey,
Yapacağınız tasarıma göre 0,2 ila 0,4 watt/litre gibi kullanımlar uygundur.

Niye böyle geniş bir aralık verdim.
Önceki sayfada Mustafa bey par denilen bir kavramdan bahsetti. Açılımı kısaca fotosentetik aktif radyasyon oluyor. Ben okuyanlar için biraz daha açayım. PAR: fotesentez yaptıracak aktif ışık diyebiliriz. Yani ışığın fotosentezde daha pasif noktaları bulunur siz gücü bu noktalara kaydırırsanız daha fazla güç kullanıp aynı fotosentezi elde edersiniz. Diğer taraftan fotosentez elde edecem deyip pasif ışığı da tamamen yok sayamazsınız, belli oranda bu ışığıda sağlamalısınız.

Yüksek par değeri için mavi ve kırmızı ışıklar kullanılır. Konuyu okuduysanız 430 450 640 ve660nm bölgelerinin önemini biliyorsunuzdur. Buralardan ışık verirseniz par değeriniz çok artar. Ancak mesela siz 10 tane ledin 5 i ile 450nm yi, 5ile de 660 nm yi verdiniz. Bu takdirde hesaplamalarda belki par değeri yüksek çıkar ama fotesentez yavaş olur. Ama mesela bu 10 ledi öyle dağıttınız ki az bişey 410nm biraz daha fazla 430 aynı oranda 450 yine bir miktar 470-480nm lerden bunun gibi kırmızı bölgede yine640 660a ilave olarak 680-700e kadar olan bölgeyi verdirirseniz, fotosentez yapacak sktif ışığınızın gücü katlanır.
Yani ışık çeşitlenince bir elin nesi var iki elin sesi var misali güçlenir.
Diğer taraftan öyle bir ışık yapabilirsinizki 0,5 watt nafile kalabilir.
Size tavsiyem dimmlenenilir bir72w yapmak olur, ileride daha büyük akvaryumda da kullanma şansınız olur.
Ancak daha önce bitki tecrübeniz yoksa ve bolca renkli led kullandı iseniz bu gücün tamamını kesinlikle kullanmayın.


Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4348
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2015 09:12
İlyas beyinde dediği gibi 72w uygundur ama tankın tam performansında olduğu, düzenin oturduğu, hızlı gelişim zamanlarının dışında fazla gelecektir. Dimmable olmasında fayda var. Dimmable donanımların temininde zorluk yaşarsanız 18x4 yada 24x3 seklinde kademelide yapabilirsiniz. Bu ihtiyacınız olan esnekliği sağlayacaktır.

Beğenenler: [T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2015 19:28
[QUOTE=Detay][QUOTE=darkaura]Simavi bey sistematik deneyleriniz oldukça faydalı bilgi sağlıyor. İlerdeki araştırmalarınızıda paylaşmaya devam ederseniz seviniriz. Yanlız bir konuda uyarayım, lumen ölçümüne birebir güvenmeyin. Keza lumen insan gözünün gördüğü ışığın parlaklığını ölçer. İnsan gözüde mavi ve derin kırmızıyı iyi görmez. Yeşil ve sarı renkler daha parlak gözükür. Yani yeşili ve sarısı yüksek bir aydınlatmanın lümeni yüksek ölçülür ama onun yarı lümenindeki kırzmıı mavi bir aydınlatma bitkiye çok daha fazla enerji verebilir ki bunun aydınlatmalarda par değeri olarak verirler. Bitkilerin fotosentezde kullanabilceği ışık gücü olarak.[/QUOTE]

Mustafa Bey, uyarınızı çok önceden dikkate almıştım zaten :) Burada lümen üzerinden deney yapmamdaki amaç, bizim gördüğümüz gerekli tayfı içermeyen güçlü bir ışığa karşılık, bitkilerin gerek gördüğü tayfı içeren daha az güçte ışığın etkisini ön plana çıkarmaktı. Daha kolay anlaşılabilir olmasından dolayı ışık yoğunluğu üzerinden örnek verdim, orijinal ışık kaynağında akvaryum çok daha ışıl ışıl görünüyor ama fotosentez gözlemlenmiyor iken şimdi ışık yoğunluğu daha az olmasına rağmen kabarcıklar ahenkle çıkmaya devam ediyor.

Yosun konusunda su ve katkılar (gübre, elementler, co2 vb) haricinde ışık süresi hakkında yapılan birçok yazıda fasılalarla aydınlatma tavsiye ediliyor. Ben buna pek sıcak bakmıyorum doğal gelmiyor açıkçası. Diyelimki denemeler sonucunda günde 8 saat ışıkla istediğimiz gibi bir ortam elde ediyoruz. Bunu gün doğumu ve batımı efekti kullanarak 8 saat gereken güçte, 2 şerden 4 saat te düşük güçte ışık versek bitkiler üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu? Aklıma şu geliyor, ışığın yeterli düzeyde olmadığı bu 4 saat içerinde bitkiler ışığa ulaşmak için çaba gösterir ve yaprak-gövde orantısını bozacak şekilde uzamaya başlarlar. Sizin görüşlerinizi almak isterim.

Sağlıcakla kalınız.[/QUOTE]

Simavi bey,
fasılalı aydınlatma hususu, algle mücadele için söylenen bir yöntem. Etkinliği vesair hususları ayrıca tartışabiliriz. Ancak bu tür bilgiler yosun için ikincil derecede önem arzeden bilgiler olup çoğu hobici fasılalı aydınlatma yapmasa dahi yosun derdi yaşamayabilir. Bu bilginin akademik bir alt yapısı olup olmadığını bilmiyorum ve varsa henüz bu bilginin akademik tabanına rastlamadım, ancak diğer taraftan bu bilginin arkasında büyükçe bir akademik bilgi olabilir. Kısaca şöyle diyorlar, bitki ve alg rekabetinde, uzun süreli ışıklandırmada algler daha avantajlı oluyorlarmış. Ancak bu bir gözlem sonucu bilgimidir yoksa kimilerinin dediği gibi ışık ilk açıldığında bitkiler beslenirken algler daha geç mi beslenmeye başlıyorlar tam emin değilim.
Diğer taraftan şunu gözlemsel olarak gayet iyi biliyorum ki, bitki ışığı ilk açtığınız gibi tam performans beslenmiyor, balıklar gibi sanki yavaş yavaş uyanıyorlar, gittikçe fotosentez hızlarını artırıyorlar. Biraz bu hususu da düşündüğüm için, biraz da basit canlıların çoğu zaman gelişmiş canlılardan daha yetenekli olduklarını gördüğüm için bu bilginin doğruluğu noktasında bazı şüphelerim var. Ancak diğer taraftan çok uzun ışıklandırma süreçlerinde bitkiler belki bir dinlenme sürecine ihtiyaç duyduklarından olsa gerek yosunlar gerçekten avantajlı çıkıyorlar.
Doğal gün ışığında, milyonlarca yılda evrimleşip gelen canlılar için doğanın işleyişi önemli fikirler verir. Doğada gün ışığının şiddeti günün belli saatlerinde değişir, hava bazen bulutludur, su bazen dalgalıdır ışığı daha farklı kırar, sabah akşam kelvinler değişir vesair durumlar oluşur. Ortalama olarak 8 saat kadar bir aydınlatma tavsiye edilmesinin nedeni de bitkinin doğada yaklaşık olarak bu kadar süre yüksek ışığa maruz kalması sebebiyledir. Bu süre 7 saatte olabilir 9 saatte olabilir. Ancak bitkiler akıllı canlılar oluyorlar, mesela bir bitki ışıklandırma süresinin uzunluğundan yaz mevsiminde mi kış mevsiminde mi bulunuyor onu dahi anlayıp ona göre çiçek açıp açmayacağını belirleyebiliyor. Yapay ışıkla özellikle meyve çiçek gibi derdi olanlar bu hususlara da dikkat ediyorlar. Ancak bizim akvaryumlardaki bitkilerden meyve almak gibi bir derdimiz olmadığından çok sıkı kurallar uygulamasak da, yeşillik olarak büyüttüğümüz bitkiler için çok belirgin farklılıklar gözlemlemeyiz. Diğer taraftan bir bitkiyi tam olarak doğal ortam sağlamak isterseniz, gün doğuşu ve batışını taklit etmek, bitki için önem arzeder. Düşünün bitki ışığı milyonlarca yıl o şekil görmüş, yani hava yavaş yavaş aydınlanmış, yavaş yavaş kararmış ve bitki o ışıkta gelişip bu günkü halini almış.

Beğenenler: [T]166198,Detay[/T][T]101090,darkaura[/T][T]173545,segado[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DetayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2014
İl: Mugla
Mesaj: 311
DetayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2015 21:56
Size katılıyorum, birde diğer canlılar var. Işığın birden bire açılması ile sağa sola kaçışıyorlar balıklar, aynısı bana yapılsa kavga sebebimdir :) Bitkiler yazınızda belirttiğiniz gibi gerçekten belli bir süre sonra ışığa tepki veriyorlar, kapalı olan yaprakları belli bir süre sonra yavaş yavaş açılıyorlar. Ben uğraşmamak adına Çinya'dan sipariş verdim, aynen dediğiniz gibi gün doğumu gün batımı haricinde bulutlu ve kapalı hava efektleri yapmak istiyorum, renk tayfı ile uğraşmayacağım. İlginiz için teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]41753,ringo[/T][T]173545,segado[/T][T]185996,sadoking[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4348
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2015 11:35
Fotosentez için genelde oksijen çıkışına bakıyoruz ama oksijen çıkış hızı sadece fotosenteze bağlı bir durum değil. Su oksijene doymadan serbest oksijen baloncukları oluşmaz. Bu sebeble oksijenin bir süre sonra çıkmasını fotosentezin geç başlamasına yoramayız. Çok çok eskiden, bu hobiye başlamadan önce bu konuda bir araştırma okumuştum. Bitkiye bir anda kuvvetli ışık verildiğinde kısa bir süre kırmızı ışıma yapıyorlarmış. Ama kısa bir süre. Sadece özel kameralarla tespit edilebiliyor. Bence bitkinin fotosenteze tepki süresi odur. Daha fazla beklemesi içinde bir sebeb yok keza gece dinlenirken sistemindeki tüm emzimleri proteinleri tazeleyip hazır etmiş olması gerekir. Işığa tepki konusunda yosunla bitki arasında ciddi fark olduğunu düşünmüyorum. Ama ışık süresi uzadıkça bitki yorulup, performansı düşüyor olabilir. Metabolizmasında eksilen maddeleri aynı hızda sudan ememiyor olabilir. Öte yandan yosun su ile daha çok temas halinde bulunan bir canlı. Siz ne kadar kaynak verirseniz o hızla sudan emmeye devam edip üssel olarak çoğalmaya devam edecektir. Tabi bu konuda doyurucu bilimsel bir kaynakla karşılaşmadım. Muhtemelen hobicilerin seneler içinde gözlemledikleri bir tecrüme. Kontrollü deney ortamında incelemedikden sonra bu konuda kalabalığın önsezisine güvenmek en mantıklısı.

Bende bitkilerin tüm canlıların doğal yaşamlarını, burdaki alışkanlıklarını gözlemleme yanlısıyım. Bu şekilde ihtiyaçlarını anlamak daha kolay. Ama unutmamak gerekki canlıları doğal bir ortamda bakmıyoruz. Doğal ortamında her canlı başına tonlarca su düşerken, biz evimizin bir köşesinde canlı başına bir kaç on litre suyu zorlukla sağlıyoruz. Bitki doğal ortamındayken atıkları su tarafından hızla uzaklaştırılıyor, organik artıklar büyük sistemin başka bir köşesinde yıkılıp, elemental hale indirgeniyor ve büyük su kütlesi içinde sürekli sabit oranlarda dağılmış halde bulunuyor. Aynı sistemi 100lt hacimde yapmaya kalkınca atıklar birikiyor, gübrelerden/minerallerden biri çok hızlı tüketilip sıfıra inebiliyor, attığımız yapay gübreler kullanılamayıp üst üste birikip aşırı yoğunlaşabiliyor. Buda farklı şartlara daha iyi adapte olabilen yosunların önünü açıyor. Kısaca doğa ile aynı şartlarda canlı yetiştirmiyoruz. Bu sebeble bazı şeyleri doğadakinden farklı uygulamamız bazı durumdalrda çok mantıklı olabiliyor.

Günbatımı, gündoğu için elimde çalışan bir prototip var ama hala bazı nedenlerden ötürü tankın üzerine kurabilmiş değilim. Şimdide yeni yaptırdığım armatürde malzeme tedariği sorunu çıktı. Onla uğraşıyorum. Gündoğumu mutlaka bitkiler içinde faydalı olacaktır ama en çok balıklar için istiyorum. Aynen benimde gözüme bir anda parlak ışığı vurup uyandırsalar bende deliririm. Amerikanın guantanamoda uyguladığı işkence yöntemlerinden biridir bu. Mahkum derin uykusundayken bir anda parlak ışığı gözüne vurarak uyandırmak. Bunu gecede 4-5 kere tekrarladınmı kurbanın direci ve morali ciddi oranda düşüş gösteriyor.

Beğenenler: [T]41753,ringo[/T][T]173545,segado[/T][T]178767,stonefree[/T][T]185996,sadoking[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2015 19:03
Elbet suyun oksijene doymuş olması, kabarcıkların görünürlülüğünü artırır.
Ancak çok hızlı fotosentez zamanlarında (yüksek ışık şiddeti altında) su oksijene doymamış olsa da kabarcıklar yüksek oranda görünmesi gerekir. Çünkü ortama verilen oksijen bir anda suda çözünemeyecektir, kaldı ki çözündüğünü varsaysak çok kısa sürelerde suyun oksijene doyduğunu kabul etmemiz gerekir. Benim akvaryumun üstünde sump bulunuyor, oksijenin fazla düşebilmesi olanaksız gibi, halbuki ortalama bir ışık şiddetinde fotosentezin maksimize olması 3-4 saati buluyor. Buradan çıkardığım sonuç şu oluyor, bitki metabolizması gereği, belli bir süre sonra bitkinin besin üretme faaliyeti hızlanıp artırıyor. Bu bana şundan dolayı da çok mantıklı geliyor, bitki kendi gelişim sürecinde ışığı hep yavaş yavaş almış ve ışık öğle saatlerinde maksimize olmuş, dolayısıyla da bitkinin metabolizması bu ışığa göre kodlanmış, yani giderek performans artıran bir metabolizma olduğunu düşünüyorum.


Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]173545,segado[/T][T]185996,sadoking[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YoKuSaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2011
İl: Aydin
Mesaj: 929
YoKuSaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2015 01:46
[URL]http://www.ebay.com/itm/331027788931[/URL]

S.a.

Konuyu daha önc okumuştum. Araya birtane bundan koyacağım ama doğru mu bilemedim. Varsa sizin bildiğiniz link oradan alayım. Tankım 60*45*40. dipte cuba ya da montecarlo ve kayalara sarılı mosslar olacak. Sizce nasıl yapmalıyım. Hesaba göre 24 watt dizilim sizce nasıl?


10 adet soğuk beyaz
5 adet 660 nm deep red
2 adet 630 kırmızı
3 adet royal mavi
3 adet 420 430 mor
1 adet 730 far red[EDIT]YoKuSa,2015-10-18 01:59:37[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4348
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2015 14:45
Cuba olacaksa o hacme 30w den fazla isik gerekir. benim tavsiyem 12x3 36w yapin.

Dalga boyu yada kelvini net sekile belirtilmemis hic bir ledi almayin. Keza purple dendiginde bunu mavi ile kirmizi isigi karistirarakda yaparlar. [EDIT]darkaura,2015-10-19 10:24:08[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YoKuSaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2011
İl: Aydin
Mesaj: 929
YoKuSaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2015 15:11
Sizin öneriniz nedir? Alabileceğim bir link var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4348
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2015 15:15
Onerebilcegim bir link yok. Aratip bulacaksiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YoKuSaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2011
İl: Aydin
Mesaj: 929
YoKuSaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2015 15:17
Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stonefreeÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2015
İl: Izmir
Mesaj: 5
stonefreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2015 12:06
Merhabalar...

Öncelikle böyle bir konu açıp bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Benim için çok faydalı oldu.

Düşük destekli bir kurulum yapmak isteyen birisi olarak bir konuda fikrinizi almak isterim...
aliexpress de ledlere bakarken şöyle bir ürüne rastladım http://www.aliexpress.com/store/product/10pcs-lot-1w-3w-5w-full-spectrum-led-grow-chip-led-grow-lights-broad-spectrum-400nm/903774_32373663607.html
"full spectrum led grow chip" olarak geçiyor ve anladığım kadarıyla karasal bitki yetiştirmeye yönelik satılan bir ürün. 400 - 840 nm arasında ışıma yapıyor ve sitede gösterilen dalga boyu grafiği de şu şekilde
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178767/growled.PNG[/IMG]

Sizce, işin biraz kolayına kaçıp [:)] bu ürünü 6500 kelvin beyaz ledlerle beraber kullansak nasıl bir sonuç alırız?

[EDIT]stonefree,2015-10-19 12:07:23[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4348
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2015 12:20
Önceki sayfalarda bunu baya bir tartışmıştık ama sayfa sayısı artıkça konu karmaşıklaşıyor. Bunları aldık denedik. Açıkcası çok bir verim vermedi. Yada biz tam doğru led oranlarını ayarlıyamadığımız için verim alamadık. Yanına soğuk beyaz ekleyip kullanırsanız 2 beyaza, 1 full spektrum gibi iş yapar. Ama yüksek verim için test edip ince ayarını bulmak gerek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir