Discus Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 13:53
2005 - 2008 yılları arasında yazdığım makaleleri güncellemeye karar verdim. (bir yerden başlamalı)
Bu sefer makale ile bağlantılı konuları ayrı ayrı ve çok daha kapsamlı yan konular halinde işlemek istiyorum, öğrendiğim yeni gelişmeleri de ayrı başlıklarda paylaşmaya çalışacağım...

Güncel olmayan eski makaleyi okumak isterseniz tıklayın. Güncellemeyi bitirdikten sonra linki ve açıklamaları buradan kaldıracağım.

Discus Püfleri İndeks
- Discus Alımı
-- Discus alırken dikkat edilmesi gerekenler [Şu anda buradasınız]
Discus Bakımı
-- Filtrasyon
--- Markalı filtre malzemeleri
--- İleri filtrasyon [Modern ve yeni sistemler, yabancı dilden çeviriler, videolar vb.]
---- Alternatif filtrasyonlar [Öneriler/Tartışma]
-- Yemleme ve yem yedirme
--- Alternatif yemler, mama tarifleri [Güncellenecek]
---- Renklendirme [Spirulina, astaxanthin, lecithin, folic acid]
--- Markalı yemler [Tartışma/Öneriler]
--- Canlı yemler
--- Yavruların kuru yeme alıştırılmaları 
-- Su değişimi
- Discus Üretimi
-- Katkılar
-- Çiftlerin dezenfeksiyonu
-- Çiftlerde yaşanan sorunlar [Genel]
-- Alınan yavruların bakımı
- Unuttuklarım / Tavsiye ve İstekleriniz
-- ?
--------------------

Konu 1 : Discus Alımı

Seçiminiz görsellik ve bitkili akvaryum ise ;

* Yavru discus almamalısınız, gelişimini tamamlamış yahut tamamlamaya yakın discusları tercih etmelisiniz. Discus dışında türlerle güzel bitki akvaryumları kurabilirsiniz.

* Maliyetler dolayısıyla gücünüz yavruya yetiyorsa ve illa ki bitkili discus akv. olsun diyorsanız ilk 6-8 ay sıkı bir bakımla cama cam akvaryumlarda büyütmelisiniz. Daha sonra emek verdiğiniz bu yavrular bitkili akvaryuma hazır hale gelir. Sağlıklı, görsel anlamda da hayli tatmin eden genç yetişkin balıklarınız olur.

* Eğer bu iki şıktan birini tercih etmiyorsanız ve hem yavru olsunlar hem de bitkili diyen sabırsızlardansanız. Maalesef bodur discuslarınız olacaktır. Belki hemen farkına varmayacaksınız ama discus görgünüz geliştikçe farkına varacaksınız.
Ya elinizde ki iyi gelişmemiş, sağlıksız bodurları vicdanınıza inat bir bilmeyene "kakalayacaksınız" ya da huzursuz olarak yola devam edeceksiniz.

2014 NOT: Discus akvaryumlarında kum ve bitki konusu süregelen bir tartışmadır. Makaleyi uzatmamak adına uzun uzun değinmeyeceğim, kısaca; biz dip çekimi ile dışkıları değil yem artıklarını çekiyoruz, günde 6-8 öğün beslenen bir balığın yem artığı ile bitkili / kumlu akvaryumda baş edemezsiniz. Discus suyu pisleten bir balıktır.
Kum ve bitki diğer türler için sağlayabildiği faydaları discus için yeterince sağlamaz ve özellikle su kimyasını bilmeyen acemi kişiler için çoğu zaman toplu ölümlere kadar gidebilecek sorunlara yol açabilir.

Sağlıklı discus nasıl olur?
Bitkili discus akvaryumu kuracaksak veya üretim düşünüyorsak sağlıklı ve yetişkin discuslar almalıyız.

Sağlıklı yetişkin discus;
- Adı gibi disk şeklinde olmalı
- Gözleri vücuduna orantılı yani fazla büyük olmamalı
- Mukozası tertemiz ve parlak olmalı, kararma olmamalı ; üreme dışında kararma dış veya iç parazit belirtisidir, balık mukoza salgılıyordur, sağlıksızdır.
- Türüne göre stres çizgileri az görünmeli ya da görünmemeli ; Yavrudan değil yetişkinlerden bahsettiğimizi hatırlatayım. Yetişkinlerin renkleri oturmuştur, türünden kaynaklı veya ani irkilmeler dışında stres çizgilerinin sürekli gözlenmemesi gerekir.
- Stres çizgileri (barları) mümkün olduğunca düzgün olmalı ; Eğik, V şeklinde veya iç içe geçmiş olması gelişim bozukluğuna işaret edebileceği gibi genetik kusur sayılabilir. 
İleride yarışmalara katılmayı düşünmüyorsanız küçük kusurlar normaldir, özel discusların hali hazırda fiyatları çok yüksek ve teminleri zordur.
- Bazı istisna türler haricinde gözleri canlı ve kırmızı olmalıdır.

Tekrar belirteyim en önemlisi adı gibi disk şeklinde olmalı.

Sağlıklı Yetişkin Discuslara Örnekler
Form tam yuvarlak, gözler kırmızı, alındaki kıkırdaksı doku yerinde. 
- Kıkırdaksı dokunun çökmemiş olması uzun süreli kötü şartlara mağruz kalmadığının, ciddi bir hastalık geçirmediğinin yani iyi bakılmış olduğunun işaretidir.
Çok kullanılan bir tabirle resimdeki discus tabak gibi. Besili, kalın bir gövdeye sahip, kağıt gibi değil.
Sağlıklı bir çift. Zamanında satmadığım gibi kimse sağlıklı ve yavru veren çiftlerini satmayı düşünmez veya çok yüksek bedeller istenir.
Dolayısıyla üretme amaçlı çift edinirken iki ve üçüncü batım yavru alınmış çiftlerin durum ve kondisyonlarını iyi etüt etmelisiniz. Çiftler her batımda daha fazla yıpranırlar.
Form ve renk harika, gözler vücutla orantılı.

Formlar tam yuvarlak değil ama high body, yüksek vücutlu olarak tanınan bir tür. Bu durumda göz orantısı, fin uzunlukları, canlı mukoza v.b. size fikir verecektir.

Sağlıksız Discuslar
Kağıt gibi ince gövdeliler, uzunlamasına büyümüşler, formlar yuvarlak değil. Gözleri büyük ve vücutları ile orantısız.
Muhtemelen uzun süreli iç parazit sonucu yetersiz beslendiler ve su şartları sıkıntılıydı. 
Parazitle mücadele eden, zayıf düşmüş bir discus.
Gözler pörtlemiş ve büyük. Kıkırdak dokuda çökmeler başlamış.

Örneklerin hep bitkili akvaryumlarda olması sizce tevafuk mu? 

Sağlıklı Discus Yavruları ; 
Sonradan bitkili kurmak veya büyüterek üretmeyi düşünüyorsak sağlıklı yavrular edinmeliyiz.


Sağlıklı yavrular, gözler ufak, formlar düzgün. Bir kaçı ise normal olarak sağlıksız. Orta en arkada olan gibi (Uzunlamasına büyümüş.)
Discus yavrularında bu normaldir. Her zaman aynı batımdan bazı yavrular diğer yavrulardan hızlı gelişir, bazıları ise bilinen rahatsızlıklardan veya genetik olarak iyi gelişemezler.
Çok karşılaşacağınız 1 tl büyüklüğünde discus yavruları. Bu boyda yavruları beslemek biraz tecrübe gerektirir, en azından bir hobi geçmişiniz olmalı.
En çok dikkat etmeniz gereken şey iştahlarıdır. Yem yiyen yavru sağlıklıdır düsturuyla iştahlı ve göbekleri şiş olan yavrular edinmeniz gerekli. 

Disk şekli bu boy yavrular için "henüz" bir kriter değildir. Daha iyi anlaşılması için aşağıya daha genç ve boyu uzun yavrularımı ekledim; disk şeklini biraz daha büyüdüklerinde alacaklar ve bantları da o zamanlarda oturmaya başlayacak. 
Ne yaptığınızı bilmiyorsanız bu boyda yavru edinmeye çalışmayın, üreticisinden daha iyi bir bakım sağlayabileceğinize inanıyor, ne yaptığınızı biliyorsanız alabileceğiniz en temiz boy budur.


1 tl büyüklüğünde yavrular ile juvenil (genç) boy arası sağlıklı yavrular. 

Disk formu alınmaya, bantlar oturmaya başlamış.
Tecrübesi kısıtlı ve yeni başlayacaklar için en uygun boy. (Olması gereken en erken satış boyu) 
Sağlıklı yetişkinler olmak üzere olan yavrular (juvenil), gözler küçük, bantlar nizami(düz), formlar yuvarlak. Normal olarak bu yavrular arasında da form bozukluğu olanlar var. En sol üstteki gibi.

Sağlıklı Çiftler
Sağlıklı eşler, mukozaları temiz ve canlı, gözler kırmızı ve orantılı. Sağdakinde hafif bir form bozukluğu olsa da güzel balıklar.
Bant ve formları düzgün, ideal bir eş :)
Bir diğer çiftim, yumurta dökümü.

Fin ve yüzgeçler kısıldığında formunun yuvarlaklığı daha net ortaya çıkmış. Sağlıklı ve canlı görünmeleri dışında eş alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey mukoza temizliğidir.

Sanırım sağlıklı ve sağlıksız discus ayrımını yapabilmeniz için bu kadar örnek yeterli olur.

-----------

Özet

Kaliteli discuslar yetiştirmek için sağlıklı discuslar almak gerekir, yavru yahut yetişkin. Özellikle sağlıklı, güzel yavrular almak çok önemlidir çünkü emek vererek büyüteceksiniz, güzel sonuçlar almak istersiniz. Formu bozuk yavrular çok ekstrem bakımlar olsa dahi tam olarak iflah olmazlar ve emeğiniz boşa gidebilir.

Bu nedenle konuyu resimli örneklerle kapsamlı olarak irdeledim, özellikle discusa yeni gönül verenler en çok bu hataya düşüyorlar. İleride pişman oluyor ya discus ya da hobiden soğuyorlar.

Konu hakkında sormak / eklemek istediklerinizi başlık altına yazabilirsiniz.
Ulvi Özuğur2014-09-30 16:25:58

Beğenenler: [T]151275,Nefer[/T][T]86652,azadca[/T][T]131926,okyoky[/T][T]168086,brigantes[/T][T]218009,SonOfWolf[/T][T]203055,mutlubaba[/T][T]194695,Bismarck[/T][T]164683,digiman22003[/T][T]220205,Alpay74[/T][T]205105,çulsuz[/T][T]63010,sadangur[/T]
Teşekkür Edenler: [T]151275,Nefer[/T][T]129280,cenk bayık[/T][T]86652,azadca[/T][T]131926,okyoky[/T][T]187718,SemihAlci[/T][T]168086,brigantes[/T][T]204480,subalik[/T][T]203055,mutlubaba[/T][T]194695,Bismarck[/T][T]164683,digiman22003[/T][T]63010,sadangur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 14:05
Güzel bir tartışma, öğrenme ve mevcut bilgilerimizi güncellemek için birebir bir konu başlığı olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Trop AnkÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 96
Trop AnkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 14:05
Ulvi bey güzel verimli bir konu hakkında paylaşımda bulunmuşsunuz tebrik ederim. Üretim amaçlı bizde Discus almayı planlıyoruz sizin paylaşımlarınızı da göz önünde bulundurmak epey faydalı olacaktır düşüncesindeyim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaanzÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 82
kaanzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 19:42
Tebrik ederim. Konuyu takipteyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alyagizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 177
alyagizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 20:04
Hem bilgi tekrarı açısından, hem de güncellik açısından oldukça verimli olmuş. Diğer tecrübeli arkadaşlardan da eklenecek bilgileri her zaman bekleriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 21:51
Oldukça faydalı bir paylaşım olmuş, özellikle iç parazitle ilgili tedbir amaçlı sarımsak takviyesi güzel bir nokta olmuş. Teşk ederiz.
metinmcse2014-09-03 23:22:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lllserhatlllÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 219
lllserhatlllÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 23:12
Bu kadar vakit harcayarak biz acemilere yol açtığınız için teşekkürler....keyifle okudum ve okumaya devam edeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balikci23Çevrim Dışı

[B]9885,2[/B]
Kayıt: 20/07/2006
İl: Elazig
Mesaj: 3041
balikci23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2014 01:00
Bir çok arkadaşımıza yol gösterebilecek bir konu olmuş. Elinize sağlık.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2014 18:05
İlgi ve alakanız için teşekkürler, faydalı olduysa ne mutlu :)

Pazar gününü fırsat bilerek indekse yazdığım 5 başlığı daha ele almaya çalıştım.

Öncelikle mevcut olmayanları yazıp eskileri son olarak gözden geçireceğim, ilk fırsatta ileri filtrasyon sistemleri hakkında yazmayı düşünüyorum.
Tavsiyelere açığım.

Beğenenler: [T]78942,muratdeg[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2016 23:42
Bitki ve discus birlikteliği konusunda güzel açıklamalar olan bir konu, ekstra okunmasını tavsiye ederim=[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/discus_buyutme_tankinda_kumsuz_bitki_kullanimi_k879755_sn2.asp?PID=5193798[/URL] Hiç değilse İlyas ve Refet Bey'lerin mesajlarını sindire sindire okumanızı faydalı buluyorum.
Sağlıklı discuslar, mutlu hobiler...[EDIT]Ulvi Özuğur,2016-10-08 23:47:33[/EDIT]

+1: [T]78942,muratdeg[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FerhatKayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 800
FerhatKayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2020 20:13
Öncelikle bizim gibi çaylak hobicilerle böyle eşsiz bilgileri paylaştığınız için size teşekkür etmek istiyorum. Fotoğraflarda ki blue turkuaz balığınızın formuna bayıldım. Bende discus akvaryumu kurma aşamasındayım. 6 yada 8 adet yavru discus alıp 100x45x45 ölçülerinde günlük yüzde 20 dip çekimi+su değişimi ile ev yapımı dana yüreği mamayla beslemeyi hedefliyorum. Bunun haricinde böyle tabak gibi yusyuvarlak discuslara benim gibi sahip olmak isteyen hobicilere püf noktalardan bahseder misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2020 01:08
[QUOTE=FerhatKaya]Öncelikle bizim gibi çaylak hobicilerle böyle eşsiz bilgileri paylaştığınız için size teşekkür etmek istiyorum. Fotoğraflarda ki blue turkuaz balığınızın formuna bayıldım. Bende discus akvaryumu kurma aşamasındayım. 6 yada 8 adet yavru discus alıp 100x45x45 ölçülerinde günlük yüzde 20 dip çekimi+su değişimi ile ev yapımı dana yüreği mamayla beslemeyi hedefliyorum. Bunun haricinde böyle tabak gibi yusyuvarlak discuslara benim gibi sahip olmak isteyen hobicilere püf noktalardan bahseder misiniz?[/QUOTE]Teşekkürler faydalı olursa ne mutlu.

En az 10 adet almanı tavsiye ederim, bu konuda şuraya bakabilirsin=[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/discuslarda_tank_secimi_ve_maliyetler_k798648.asp[/URL]

Yanlış hatırlamıyorsam 20 adetle başlamıştım, hiç kayıp yaşamadım ama yaşayabilirdim, o yüzden başlangıçta sayıyı normalden fazla tutmak iyi olur.

En önemlisi yukarıda belirttiğim gibi sağlıklı yavrular almak. Aldığın yavrular sıkıntılı ise süreç te sıkıntılı gider. Mutlaka göbişleri şiş, gözleri canlı bakan, hareketli yavruları bire bir görerek seç. Kuru yem yiyen yavru iştahlı yavrudur, bu da senin için bir kriter olabilir. Yine discusları tek seferde almalısın, kesinlikle sonradan discus ekleme.

Sağlıklı yavrular aldıktan sonra ikinci önemli nokta filtrasyon ve tank. Ne kadar büyük hacim olabilirse o kadar iyi, bu konuda imkanlarını olabildiğince zorlamanı tavsiye ederim, yapacağın basit hataları geniş hacimler daha rahat tolere eder.

Tankı hazır mı alacaksın, yaptıracak mısın, ya da aldın mı bilmiyorum ama sana özel, kimsede görmediğim bir sistem önereyim. Tankını bu şekilde modifiye edebileceksen bunu dene; kum alanı/taban filtresi. Yeniden discus beslesem böyle beslerim.

Atıyorum 100*45cm bir taban alanın var. Camcıdan 16 cm'e 26 cm 1 adet, 16 cm'e 16 cm 1 adet cam kestir. Bu camlar ile akvaryumun sağ veya sol arka tarafında bir kutucuk oluştur.(Birbirine slikonlayarak) Şu resimdeki gibi bir taban filtresi al =
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/133013/070220200337291.jpg[/IMG]
O cam kutucuk içine 3 sıra bu mazgalları döşe (mazgalları önce alıp camları ona göre de kestirebilirsin, çünkü markaya göre ölçü fark edebilir), mazgalların üzerine de şu resimdeki gibi ama daha fazla, 1-2 sıra sera siporax diz.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/133013/090220200036091.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/133013/060220200243251.jpg[/IMG]
Onun üzerine 4-5 cm orta boy lav taşı koy. Onun üstüne daha küçük boy 4-5 cm kalınlığında lav taşı koy. Son olarak 1-2 cm suya salınım yapmayan orta taneli bir kum ile bitir. (kullanılmış ada amazonia en iyisi olur ama silis kum, siyah hagen, dere kumu, quartz kum, mıcır vb iş görebilir)

Bu sistemin borusuna da dış filtrenin emiş borusunu yerleştir. Yani dış filtren bu malzemelerin en altından suyu çekmiş olacak. Yine dış filtren ne marka bilmiyorum ama içine kesinlikle sünger, elyaf vb koyma. Sadece sera siporax, seachem matrix, denitrate ve lav taşı gibi biyolojik filtre malzemeleri ile doldur. Kaba pislikleri zaten dip çekerek halledeceksin.
Bu kum alanına kesinlikle yem atmayacaksın, karıştırmayacaksın. Yemleri cama cam alana, uzak köşeye atacaksın.
Buna ek, tanka pipo filtre vs ekleyebilirsin.

Bu kurduğun sistem ile bakteri kültürü vs ekleyerek tankını 15-20 gün boş çalıştıracaksın. Balıklar daha sonra gelecek.

-----
Bakıma gelirsek;
Ben resimdeki canlıları çeşme suyunda büyüttüm, dana yüreği, kuru yem ve canlı yemlerle besledim.
Canlı yem olarak envanterde de linklerini verdiğim 3 kalem her zaman sende de bulunsun. Grindal kurt, mikrokurt, su piresi. Yine envanterde dana yüreği tarifim var.

Asıl mesele ise; bu canlılara yem yedirebilmektir. Bunun için de "İç parazit önlem ve tedavi yöntemleri" konusunu iyi incelemen gerek. İllaki canlılarında bu olacak, olduğu zaman müdahale edemezsen tabak gibi discusları unutabilirsin. Discus dediğin canlı seni bile yemeli, yemiyorsa bir sıkıntı vardır ve acilen icabına bakmak gerekir.

Bunların dışında bol bol oku, aklına takılanları da sor. Discus emek ve sabır ister bunu bilip, kabul ederek başlarsan Allah'ın izniyle başarı elde edersin.
Şu rahatlıktan sonra discus bana çok uzak sana yakın olsun :)=[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/4_yillik_2x_120x60x40h_karides_tanki_-_sifir_bakim_k952715_sn1.asp[/URL]
Şimdiden kolay gelsin...[EDIT]Ulvi Özuğur,2020-02-09 01:10:23[/EDIT]

Beğenenler: [T]167708,WaveRider[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FerhatKayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 800
FerhatKayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2020 01:53
Teşekkür ederim üşenmeden bu kadar detaylı bilgi verdiğiniz için [:O] Yavruları üretici Ertuğrul Erdinç Bey’den almayı planlıyorum. Damızlıkları son derece sağlıklı ve hayalini kurduğum “tabak” formunda [:3] Önerinizi dikkate alarak 10 adet alacağım. Bu konuda sormak istediğim her sağlıklı discus yavrusu iyi bakımla tabak diye tabir edilen forma ulaşabilir mi? Yani genetik faktörlerin etkisi var mı bu forma ulaşmalarında? Dediğiniz filtre yönteminin amacını ve işleyişini gayet iyi anladım ama bu filtreye yapabilir miyim kendime tam olarak güvenemiyorum şuan için ama mantığını anladım gerçekten faydalı bir filtre olacağını düşünüyorum sizin gibi. İç parazit tedavisine başlamak için balığın iştahının az olduğunu fark etmemiz yeterli mi yoksa beyaz dışkı görene kadar tedaviye başlanmamalı mı? Çünkü okuduğum bir kaynakta iç parazit için beyaz dışkının en önemli belirti olduğu yazıyordu...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2020 05:20
[QUOTE=FerhatKaya]Yavruları üretici Ertuğrul Erdinç Bey’den almayı planlıyorum. Damızlıkları son derece sağlıklı ve hayalini kurduğum “tabak” formunda [:3][/QUOTE]Şimdiden hayırlı olsun.
İzlediniz mi?
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=oMcSi_v5J04[/VID]
Ben ilk 2 videoyu izledim, doğru tavsiyeler vermiş, şahsen tanımasam da iyi bir üretici sanırım. İnşallah size de güzel yavrular verir.
Yalnız yazmayı unutmuşum, sizin şartlarınız için; bence ince hortumla dip çekip günlük %10'u geçmeyin, hatta testlerle ölçüp mümkün gözüküyorsa günlük %5 daha iyi olur.[QUOTE=FerhatKaya] Önerinizi dikkate alarak 10 adet alacağım. Bu konuda sormak istediğim her sağlıklı discus yavrusu iyi bakımla tabak diye tabir edilen forma ulaşabilir mi? Yani genetik faktörlerin etkisi var mı bu forma ulaşmalarında? [/QUOTE]Hayvanın rengi, deseni, türü, fin uzunluğu vs anaçları ile ilgilidir. Formu ise bakımıyla.
Baba tabak gibidir ama sen yavrusuna bakamazsan salata kasesine çevirirsin :) Yine baba tabak gibidir ama yavrusunda iç parazit vardır ve kuru yeme gelmiyordur, tedavi edemezsen kase gibi kalır.[QUOTE=FerhatKaya]Teşekkür ederim üşenmeden bu kadar detaylı bilgi verdiğiniz için [:O]Dediğiniz filtre yönteminin amacını ve işleyişini gayet iyi anladım ama bu filtreye yapabilir miyim kendime tam olarak güvenemiyorum şuan için ama mantığını anladım gerçekten faydalı bir filtre olacağını düşünüyorum sizin gibi.[/QUOTE]Aslında oldukça basit yapması ama sen bilirsin, sen yapmazsan bir yapan çıkar elbet :)
O yüzden özelden değil de forumdan yanıt vermek istedim. Beni favorileyen, konularımı takip eden veya daha sonradan bulup okuyacak bir sürü insan var sonuçta.[QUOTE=FerhatKaya]İç parazit tedavisine başlamak için balığın iştahının az olduğunu fark etmemiz yeterli mi yoksa beyaz dışkı görene kadar tedaviye başlanmamalı mı? Çünkü okuduğum bir kaynakta iç parazit için beyaz dışkının en önemli belirti olduğu yazıyordu...[/QUOTE]Beyaz dışkı son aşamadır, özellikle discusda iştahsızlık durumunda hemen müdahale etmek gerekir.
Kuru yemi sevdiklerinden ya da çok faydalı olduğundan vermiyordum. Biri burun kıvırdımı hemen yakalayıp tedavi ediyordum, kontrol amaçlı veriyordum yani.
İştahsız discus, discus değildir, tedavi edilmesi gerekir :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir