Discus ile Başlangıç


metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 03:35
Selamlar arkadaşlar, 5 yıl akvaryum yaptıktan sonra 7 yıl ara verdim ve yeniden akvaryum yapmak istiyorum ve discus ile başlamak istiyorum. Önceki tecrübemde lepistes, yapon, köpek vb. türler beslemiştim lepistes yavrulatarak 200 e yakın yavru yaptırmıştım ama bunları tecrübeliyim diye anlatmıyorum o yaptıklarım discus için yeterlimi hayır hemde hiç. Discus hk. hiç bilgim yoktu sadece türlerini beğeniyordum biraz araştırdım akvaryumculardan int vs. ve başlamaya karar verdim mobilyalı bir akvaryum alacağım 100*50*50 akvaryumda birkaç yerde var ama daha almadım.
8 adet yavru ile başlamak istiyorum onuda birkaç yerle görüştüm bir yer güvenebileceğim bir kişi gibi geldi onunla görüşeceğim.
Yani sıfırdan başlayacağım. Forumda evet bu konuda birkaç makale tecrübeler okudum çoğuna denk gelmemiş olabilirim.
Kısacası arkadaşlar durumum budur sizin değerli tecrübelerinizi ve önerilerini paylaşmanızı istiyorum.

100*50*50 akvaryum hazır gibi motor,ısıtıcı,kum, seçimleri çok önemli tabiki bana net marka-model isim verirseniz onu bulup alacağım.
Sonra başlangıç aşamasında nelere dikkat etmem gerekiyor?
Balıkları aldım diyelim nelere dikkat etmem gerekiyor?
Bu konuları genel olarak toparlayarak adım adım nasıl ilerleyeceğim konusunda yardım ve önerilerini söylerseniz çok memnun olurum.
Şimdiden ilginiz için tşk ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurdemir014Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2013
İl: Bolu
Mesaj: 97
onurdemir014Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 09:48
Discusların 250-450 tl arasında yaşadığını biliyorum sizin akvaryum tam 250 lt ama yavru alacağım demişsiniz.Akvaryum boyutu bence ideal ölçülerde.Discuslar hem bitki hemde kaya,ve kütükleri severler.Su sıcaklığı 29-30 derece olmalıdır.
Şu sitelere göz atarsanız ayrıntılı bilgiler yazıyor.


Birde dış filtre için ben jebo 1200 lt kullanıyorum çok sessiz hatta bazen yanına gidip dinliyorum bana çalışmıyor gibi geliyor ama aslında canavar gibi çalışıyor.
kum konusunda da salınım yapmayam kumlar tercih edilmelidir.Özellikle bitkili akvaryumda bu gerekli
Volkanik kum (lav kırığı)(lavalit)
Hagen siyah kum
Quartz kum
Dere kumuda olur ama aldığınız kumların üzerine tuz ruhu döküp deneme yapmanızı tavsiye ederim. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sopacı34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 336
sopacı34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 10:49
Hayırlı başlangıçlar

Başlangıçta tek bir tavsiyem olacak kurulumda mutlaka Ters ozmoz (R/O - arıtılmış su) kullanmaya çalış. Gerisi bir şekilde düzene giriyor. Balık koyarken sakın acele etme. Discus için özel iz elementleri ve bakteri kültürünü ekle  en az 1 ay dönsün akvaryum. 1 Ay teorik bir süre asıl yapman gereken amonyak - nitrat testi alman. Ne zamanki akvaryum da Amonyak değeri 0 - sıfır olur ve Nitrat biraz yükselir, ozaman ilk balıkları koy. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yelpeliÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2013
İl: Tokat
Mesaj: 142
yelpeliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 11:49
Merabalar metin bey bende diskus için kolları sıvadım şuan bütün sistem hazır sadece bayramdan sonra balıklarımı almak kaldı iyi bir araştırma yaptım ben 500 lt akvaryum için tetra ex1200 kullanıyorum bence sende kullanabilirsin saatte 4 devir yapar güzel bir akıntı oluşturur. Isıtıcı konusunda ben 300 watt atman kullanıyorum ama elimdeki malzemeyi değerlendirmek için yeni bir ısıtıcı alınacaksa jager en iyisi, akvaryumum bitkili olduğu için ben hava taşını tercih ettin ama genel olarak pipo filtre öneriliyor. Bunun dışında filtre ısıtıcı gibi malzemeler yerleşip su doldurulduktan sonra en az 15-20 gün suyun oturması ve düzene girmesi için beklenmeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4323
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 11:53
Ne kadar araştırdınız bilmiyorum ama discusa başlangıç için yavru iyi bir seçenek olmayabilir. Disc formları ve güzelliklerini kaybetmeden büyümeleri için gün aşırı dip çekimi ve  haftada 2 hatta 3 kere su değişimi yapmanız gerekir. Yoksa yanık kalırlar, discusdan başka herşeye benzer bir şey olurlar. Discus yavrusunu düzgün büyütmek zahmetli bir iştir. Ucuz olmalarının bir sebebi var. Bu zahmetin bilinci ile bu işe başlamak istiyorsanız tercihiniz cama cam olmalı. Kum olan bir akvaryumda gün aşırı dip çekimleri çok zor olur. Benim şahsi tavsiyem fiyat farkına bakmadan 10cm den büyük discuslar alın. O zaman haftada bir su değişimi ve muntazam dip çekimleri yeterli olcaktır. Formlarının bozulma yada yanık kalma korkunuzda olamz. Bakımı çok daha kolay olur. 

10cm den büyükde camacam gene daha kolay olur ama görsellik için salınım yapmayan silis yada bitki kumları kullanabilirsiniz. Yanlız siyah hagen kum kullanmayın. Koyu fonra kararıp renklerini kaybederler. kaya yerine mangrow köklerinden oluşan bir dekor suyu yumuşatarak daha uygun ortam sağlıyacaktır. Aydınlarmada çok aşırıya kaçmadan grolux floresan kullanın.  

Bunlar dışında malzeme oalrak kesinlikle kaliteli bir dış filtre şart. Jebo kullanıyorum kesinlikle tavsiye etmem. Zaten üzerinde yazan 1200lt/saat in 3de 1ini bile vermez. Size gerçek değeri 1000lt/saat civarı olan bir dış filtre gerekli. Tetra 1200 uygun gözüksede malzeme kalitesi düşüktür. Fluval 306 tavsiye ederim. İkinci el temiz 1000lt civarı eheim bulursanız oda olur. Paradan yana sorununuz yoksa direk eheim alın. Istıcı kaliteli olmaz zorunda. Bİr ısıtıcı arızasının bedeli ağır olur. Eheim ısıtıcı öneririm. Aslında en baştan sump lı akvaryum hazırlasaymışsınız bakımı daha kolay olurdu. Kule sump biraz gürültü yapsada elyaf değişimi temizliği çok daha kolaydır. Discus gibi çok bakım isteyen bir türe gircekseniz bunların hepsini hesaba katmanız gerek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgakırcalıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 392
tolgakırcalıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 11:59
Yavru balık alıp boylayacaksanız..Tavsiyem benden önce yazan arkadaşların tersine kum kullanmayın ozmos suyu asla kullanmayın.......Şunu bilin sadece; discus boylamak çok yorucu ve zahmetlidir.Hemen hergün yada 2 günde 20lt min dip çekerek su değiştireceksiniz.haftanın bir günü çok daha fazla su değiştirmeye ihtiyacınız olacak .Balıklarınız enaz 12 cm boya gelene kadar.Aylarca devam edeceksiniz...Bu süre içinde kum kütük bitki vs.. koyamayacaksınız..
 
Burası Onur beye ; Onur bey dediğiniz gibi su hazırlayıcı elementler vs .. eklemek ve 1 ay  döndürmek hiç bir işe yaramaz sisteme balık girmedikçe.Yani suda bakteri olsada bakterilere besin olacak amonyak nitrit vs.. olmadıkça bakteriler gelişemez..Bu yüzden 1 ay yada 1 yıl dönse sistem faydası yok..Sonuç olarak testlere para versenizde ki boşuna dır bence değerler elbette balık olmadığı için sıfır çıkacak ancak balık koyduktan sonra birden fırlayacak..Ayrıca ozmos suyu mineral vs. bakımından çok çok zayıftır özellikle yavru için çok faydasız. Bu yüzden balık besleme amacındaki arkadaşları böyle bir cihaza ihtiyaç var şeklinde yönlendirmeyelim bence tabii benim fikrim bu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 18:52
Onur sopacı kardeşim, o dediğin ters ozmoz nasıl yapcam yani nasıl arıtılmış su. musluk suyu ile akvaryumu doldur ve balık olmadan su dönsün mü motorda onumu demek istedin? acemiyim pek anlamıyorum neyi nasıl yapmam gerektiğini ben daha önce bu konulara hiç dikkat etmedim.
"Discus için özel iz elementleri ve bakteri kültürünü ekle" demişsin bunlar balıkları koymadan önce akvaryuma koymam gereken ilaç türü şeyler mi?
Amonyak-Nitrat testini nasıl yapacağım?
PH ve suyun sertliğini nasıl neyle ölçeçeğim.
Bu arada akvaryumu 130*60*60 almaya karar verdim özel yaptırcam orjinal akvaryum modelinde biyer buldum isteyeni yönlendirebirim birde metal ayak yaptırıyım diyorum köşebent mi ne deniyordu ona otursun diyorum akvaryum.Bu dediğim boyutlarda orjinal petshop lardan aldığınız akvaryum yani 190 TL ye yapıyor nakit son dedi ayağıda 130 a yaparım dedi başka bir yer metal işleri yapan biyer. nasıl sizce fiyatlar? metinmcse2013-10-01 18:53:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yelpeliÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2013
İl: Tokat
Mesaj: 142
yelpeliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 19:41
Metin bey ben akvaryumu kurdum bitkilerimi ekledim seranın baktari kültürünü koydum suyu çevirmeye başladım lakin bunu boş yapmadım için diskusun yanında besleyeceğim balıklarıda ekledim ilkinde akvaryumda kirlenme çok fazlaydı akvaryumu kompile derin bir temizliğe aldım yeniden bakteri kültürünü ekledim iki gün sonra balıkları yeniden ekledim balıkları 2 gün yemleme den bıraktım balıklar tabanı eşelediler bitkilerin üzerindeki parçacıkları yediler şimdi yem artarken bitkilerin üzerine doğru atıyorum yüzeyde yemedikleri bitkilerin arasına düşüyor ve  oralarda temizlenmiş oluyor şimdi tolga abinin dediği gibi bitkiler filiz veymeyede başladılar su hazır halde ozmos kullanmadım sadece sera bakteri kültürü ve deep aqua-fix kullandım bence ozmoz gidi teknik olaylar biraz daha işi öğrenip yavru almak istenildiğinde yapılması gerekilen olaylar onun dışında suyun temizliği ve tankın ısısını tutturduktan snra iş bitiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurdemir014Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2013
İl: Bolu
Mesaj: 97
onurdemir014Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 20:53
Discus beslemek zormuş galiba...onurdemir0142013-10-01 20:55:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2013 07:30
Merhaba,

Tolga hocam çok güzel yorum getirmiş. Discus beslemekten ziyade, yavru boylandırmak çok zor ve zahmet gerektiren bir durumdur. 

Ülkemiz şartlarında üretilmiş ve satış boyu dediğimiz minimum 5 cm boydaki balıkları çok daha rahat besleyebilirsiniz. Zormuş dan kastınız eğer su değişimleri ise, yetişkinlerde bu oran daha az olması yeterli gelmektedir. Ters ozmos yerine 3 lü kartuş filtreler denenebilir. Şahsen ben kullanmaktayım ve direk şebekeden gelen kartuş filtreden geçip akvaryuma girdiği için benim için mucize gibi oldu... Su taşıma işini bitirdi :) Discus da su değişimi sık yapılmasının sebebi evde hazırlanan bu mamalar özellikle suyu çok erken bozabiliyor. Filtrasyon ne kadar iyi olsada sudaki bariz bozulma için bu değişim şart.

Kum olayına gelince, bence ilk etapta cama cam ile başlayın... Sonrasında kum olayını da ekleyebilirsiniz...

Örneğin kendi akvaryumum,

Kumsuz cama cam iken,



Bu da kumlu hali :)



Büyük bir de mangrow köküne ihtiyacım var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2013 11:53
130*50*40 akvaryum buldum mobilyalı onu alacam bugün, düşündüm de discus dan önce acaba Cichlid türleri ile mi başlasam. millet hep aynı zor su değişimi sık olacak ph oranı, sertlik oranı vs ilk başta 200-300 tl verip discus alıp öldürmek de istemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2013 15:08
[QUOTE=metinmcse]130*50*40 akvaryum buldum mobilyalı onu alacam bugün, düşündüm de discus dan önce acaba Cichlid türleri ile mi başlasam. millet hep aynı zor su değişimi sık olacak ph oranı, sertlik oranı vs ilk başta 200-300 tl verip discus alıp öldürmek de istemiyorum.
[/QUOTE]

Maddeler basit hocam, emek ve sabır isteyen bir türdür Discus. Karşılığını da veriyor bence. PH Nitrat vs uğraşmaya hiç gerek yok...

TR de üretilmiş Discus maddelere uymak yeterli bence. Eğer ben şu an bu sabır ve tecrübeye sahip değilim diyorsan, ne parana ne de balıklarına yazık etmeyip tür değişikliği yapabilirsin. Bence değiştirirsen de Tropheuslara dön :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir