Diskuslara tubuflex verilir


soner08Çevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 28
soner08Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2014 09:39
Fatihkök arkadaşımızın dediği gibi ‘’azı karar çoğu zarar’’ Tubufles verip kayıp yaşayan arkadaşlar bunun sebebini tubuflex se bağlıyor ama inanın hiç tubuflex vermeden kayıp yaşayan hobicilerin oranı kesinlikle daha fazla.Bunun sebebi biyolojik dengenin oturmaması fazla yem verilmesi(Balık yeme isteksiz olunca 8-10 öğün yem vermek ) ki bu ençok yapılan hatadır.Su değerleri stabil olan bir akvaryumda balık sağlığının normal ölümler haricinde bozulması imkansız gibidir.soner082014-01-18 09:39:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mete keskinelÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 70
mete keskinelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2014 09:16
İşlerimin yoğunluğu nedeni ile biraz ara verdim forumda yazmaya .Arkadaşlar ilk başta söylediğimin arkasındayım, ama görüyorum ki tubuflekse karşı aşırı güvensizlik var.Bakın daha öncedende dediğim gibi uzun yıllar önce internet gibi dünya veli nimeti bir şeyin olmadığı zamanlarda, ancak akvaryumcunun ağzından kerpetenle bilgi alındığı dönemlerde,Tubuflexsi balıklarıma vermeye başladım .Hatta onları kücük kücük yapıp birçok yavruyu bunla besledim ve halen beslemekteyim . akvaryumcuların hepsinde tubuflex satılılırdı.Her akvuryumcuda kendi balıklarına tubuflex verirdi (şu anda birçok akvaryumcu da alenen değilsede tubufleks balıklarına veriyor) Evet arkadaşların endişesini anlıyorum tubuflex sin yaşadığı ortam hiç de iç açıcı değil .Ama gerekli yıkama yapıldıktan sonra fazla verilmemek kaydı ile herhangi bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum .Diğer konular zaten arkadaşlar tarafından değerlendirilmiştir.
Dondurulmuş yemleride kullandım, hem ekonomik değil hemde onun yerine ev yapımı yem vermek daha mantıklı bence
Sağlıklı hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4351
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 10:05
Aynı şeyleri tekrar yazacam ama yerli üretim türleri sürekli tübifeksle beslerseniz doğal olarak ordan gelecek bakterilere, parazitlere karşı bağışıklıkları olacaktır. Hele yavruda besliyorsanız kaç tane yavru yetişkinliği görebiliyor. O ölenler işte bu hastalıklara parazitlere bağışıklık kazanamayanlar. Bu şekilde yetişkin olana tubifeksi yıkamadan verin fark etmez. Ama şuda bir gerçekki türkiyede satılan balıkların ciddi bir kısmı uzakdoğudan, yurtdışından geliyor. Kendi yetiştirdiğiniz balıkların bağışıklıklarıyla, ölmemesiyle tubifleksi temiz ilan edemezsiniz. Uzakdoğudan yada kendi vahşi ortamından gelen türleri tubifleksle buranın mikrop ve parazitlerine bir anda maruz ederseniz sonuç hüsran olur. Nitekim oluyorda. 

Farklı bölgeden gelen hastalığın hiç şakası yoktur. Biz insan türü global olarak yaşadığımızdan aşa yukarı herşeye bağışıklığımız var, böyle bir tehditin çok farkında değiliz. Çünkü bunun bedelini dedelerimiz zamında büyük salgınlarda hayatlarıyla ödemiş. Bizede miras olarak bağışıklıklar kalmış. BU durumun ne kadar tehlikeli olabilceğine örnek verirsek; 16yüzyıla kadar dünyanın geri kalanın  izole yaşayan amerikan yerlilerin çoğu avrupalılar tarafından değil avrupadan gelen hastalıklardan öldü. 16yy da amerikanın nufusu avrupaya eşitti. Şimdi kaç tane yerli yaşıyor. Tek başına çiçek virüsünün amerikan yerli nufusunun %90nını yok ettiği tahmin ediliyor. Bu yüzden amerika bu kadar hızlı avrupalılaştı. Avrupalılar geldiklerinde önlerinde boş bir kıta buldular, kalanlarıda kovarak üzerine yerleştiler.

Uzun bir örnek oldu ama anafikri açıklamıştır. Siz gidip uzakdoğudan, afrikadan, amerikadan gelen canlılara buranın en çok mikrop, parazit taşıyan canlı yemini verirseniz canlının hayatıyla ciddi kumar oynarsınız. Yerli türlerle edindiğiniz tecrübeleri genelleştirerek insanları yanıltmayın. Ayrıca temizlik olayıda külliyen yalan. Parazitler hastalıklar canlının içinde. Canlının yapısını zarar vermeden düz temizlikle bunları yok edemezsiniz. Ancak sağlam bir pişirme yada kuvvetli bir strelizasyonla güvenli hale gelebilir. Bunun dışında yapacağınız her işlem yalancı bir güven duygusundan ileri gitmez.

Hepsini bir kenera koyuyorum. Balık bunlara bağışıklık kazanabilir, kazanamayan ölür, kazananı büyütür üretirsiniz. Esas tehlike bu tubifleks insan lağımının olduğu bölgelerden çıkıyor. Bu demektir ki her çeşit bulaşıcı insan hastalığını taşıyabilir. En basitinden hepatit bu şekilde bulaşır. Dizanteri difteri ve diğer sayısız hastalığa, insana bulaşan parazitlere, kistlere hiç girmeyecem. Doğada en kötü kabuslarımızda bile göremiyeceğimiz parazitler var. Sudan bulaşabilen bir örnek: 

http://animal.discovery.com/tv-shows/monsters-inside-me/videos/the-snail-fever-parasite.htm

En iyisi hiç muhattap olmamak. Hiç öğrenmemek. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 16:36
Mustafa bey güzel örneklemişsiniz ben pencereyi az daha açayım,o kadar parazitten kurtuldunuz sterilize ettiniz diyelim yok öyle bir durum da içerdiği ağır metalleri ne şekilde uzaklaştıracaksınız,insan sağlığı konusunu geçtik de balık sağlığı açısından söylüyorum.Az az vererek sadece ölüm sürecini uzatıyorsunuz o kadar.Mete beyin söylediği dönemlerde hepimiz kullandık bu canlı yemi ama Mete beyinde yazısında söylediği gibi böyle forumlar yoktu satan akvaryumcular bilgisizdi bizim bir fikrimiz yoktu balıklar güzel yiyordu sadece,mevcut kuru yemler balıkları sağlıkla uzun süre beslemek için yetersizdi,insanlar bilgilendikçe uzak durmaya başladı bu yem den.Bir de biz genel sıkıntılarından bahsediyoruz genelde, daha önceki bir mesajımda yazmıştım türden türe bağışıklık sistemi değişkenlik gösteriyor iyice yıkayıp bazı türlere veriyorsunuz birşey olmuyor diye genelleme yapamazsınız bu başlığın bulunduğu konu discus balığı ise belirteyim ki dünyanın hiç bir yerinde discusa tubifex verilirmi diye bir tartışma konusu olduğunu zannetmiyorum.Ha diğer verilen hazırlanan mamalar hazır yemler tartışılıyor iyi yönleri kötü yönleri ortaya konuyor ancak tubifex tartışılmaya dahi tenezzül edilmeyen bir yemdir discus için.Gün gelir birisi düzgün bir şekilde sterilize etmenin bir yolunu bulur bizde ikna olursak inanın kullana bilirim bu konuda çalışmalar yapan konusunda uzman kişiler var şuan da,kirli sulardan toplamak yerine steril şekilde üretimini yapmak maksadı ile çalışılıyor ancak maliyet açısından sıkıntılar mevcut ileri ki zaman da yapıla bilir yada daha uygun ve steril canlı yemlere yönelinir bilemiyorum zaman gösterecek.   milamber2014-01-27 16:37:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4351
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 17:24
Doğru noktaya deyindiniz İbrahim bey. Birde olayın ağır metal boyutu var. Her ne kadar kanunlarla yasaklansada ciddi miktarda endüstriyel atık, ağır metal dere çıkışlarına, kanallara, lağımlara karışıyor. Ağır metalde öyle pis bir şeydir ki, canlı bünyesine bir kere girdinmi kolay kolay çıkmaz, katalizör etkisi gösterip hücredeki doğal kimyasal reaksiyonlara defalarca ve defalarca dahil olarak hücre biokimyasının yanlış çalışmasına neden olur. Ve bunu sürekli yapar. Bu yüzden sinsi bir zehirdir. Yavaş yavaş canlının dengesini bozar. Bu tip kimyasalların bir başka tehlikeside canlı vucudunda birikmeleridir. Tubifleksde yada diğer bir kanal canlısında az miktarda olabilir ama avcı canlılar bunları tükettikce vucudlarında birikir ve zehirli eşiğe ulaşır. Bu yüzden ekosistemlerde önce ölenler hep besin zincirinin tepesindeki avcılardır. Örnek vermek gerekirse kel amerikan kartalı bu yüzden yok olmanın eşiğine gelmiştir. Yediği canlılardan gelen zehirler vucudunda birikerek yumurta kabuklarının incelmesine neden olmuş, buda üremelerini imkansız hale getirmiştir. Sorun farkedilip sağlam bir kurtarma programı uygulanmasa bugün soyu tükenmiş olabilirdi. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oğuz ErmanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 88
Oğuz ErmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 20:45
[QUOTE=mete keskinel]Evet ezberleri bozacak bir idda ! 1 senedir ayda 1 hafta canlı tubiflex'le besledim, ve kesinlikle hastalık olmadı .Üstelik meleklerle birlikte . [/QUOTE]


 
Eğer tubifeksinizi 134°C de 1,5 atm basınç altında en az 3,5 dakika  veya 121°C de 1,5 atm basınç altında en az 7 dakika pastör fırınında pişirirseniz tam olarak bakteri sporlarını dahi öldürmüş yani tıbbi olarak sterilize etmiş olursunuz ve artık discuslarınıza yedirebilirsiniz. Tabii yandığı için yiyemeyeceklerdir:))


Yıllar süren tecrübemize dayanarak tubifeks her ne olursa olsun discus için risktir. tubifeks verilen sağlıklı balıkta spor formunda uygun anı bekleyen patojen bakterilerimiz balığın en ufak zayıflık anında onu hasta edecek ve sonunda öldürecektir.
Burada yapılan en büyük hata STERİLİZASYON'un yanlış anlaşılmasıdır. Sterilizasyon işlemini tubifekse yapmak gerçekten çok ama çok zor olacaktır. Ancak özel birtakım yöntemlerle (ışınlama,sıcak buhar,pastörizasyon vb.) sterilize edilebilir ve bu işlemlerin maliyeti inanılmaz yüksektir. Bunun dışında yapılacak hiçbir işlem o tubifeksin barsak sistemindeki bakteri ve virüsleri temizlemeyecektir.Sadece sizi vicdanen biraz daha rahatlatır.
Oğuz Erman2014-01-27 20:51:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mete keskinelÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 70
mete keskinelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 10:10
Arkadaşlar ben bu konuyu burada DİSKUS başlığı altın da İddalı olarak açmamın sebebi birçok forumdaki tubuflex karşıtlığına isyandır.Ben söylediklerinizin çoğuna katılmıyorum.ve tekrar söylüyorum Tubuflex verilir bu tezimde israrcıyım her konuda tartışırım.Canlılarla insan bağışıklık sistemi kesinlikle bir değildir. Görüyorum ki herkes tubufleksin tamamen temizlenemeyeceğini konuşuyor ,bende zaten tamamen temizlenir demiyorum. Ve birçok arkadaşı forumlardaki yanlış bilgilerden etkilenmiş görüyorum. Discusta 2 günde bir %50 su değişimi veya %30 sudeğişimi yok hergün dip çekimi ph dengesi ve birçok bilgi kirliliği. İnanın bunları yapan birçok hobiçi balıklarını öldürüyor.Ve ondan sonra diskus zor balık deniyor.Hayır !!! ….Discus hiçde zor balık değil.Diğer balıklara uyguladığınız şartları dıscusa uygulayın inanın çok sağlıklı balıklar yetiştirirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 11:48
Mete bey, arkadaşların bildiği yanlış bilgiler diyorsunuz, tubifex hakkında yaptığınız detaylı bir araştırma, çalışma, makale, tez varmı dediklerinizi doğru olarak niteleyecek şekilde ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mete keskinelÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 70
mete keskinelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 12:56
[QUOTE=sametk] Mete bey, arkadaşların bildiği yanlış bilgiler diyorsunuz, tubifex hakkında yaptığınız detaylı bir araştırma, çalışma, makale, tez varmı dediklerinizi doğru olarak niteleyecek şekilde ?[/QUOTE]


30 senelik tecrübem en büyük deneyimim ..... ayrıca istanbuldaki hobi severlerle biryerde buluşup bu konuları karşılıklı tartışmaya hazırım ...

Burdanda tamamen kendi yavrularım olan Diskus ve Melekleri görebilirsiniz... ve bunlar ayda 10 gün ( yaz sıcakları hariç )tubuflex le beslenmektedir.

http://www.youtube.com/watch?v=yXOemWfpCMk&feature=youtu.be
mete keskinel2014-02-01 13:41:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oğuz ErmanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 88
Oğuz ErmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 14:22
Mete Bey ne yazık ki akvaryumunuzdaki discusların durumu içler acısı, melekleriniz ne kadar sağlıklıysa discuslarınız da o kadar kötü durumda balıklarınız size sağlıklı gözüküyor olması sağlıklı oldukları anlamına gelmiyor, pigeon stres yüzünden tamamen pigment almış, diğerlerinin dikey barları sürekli belirgin ayrıca ne yazık ki yanık kalıyorlar, Melekleriniz discuslarınızdan daha büyükler, profilimden bakarsanız hem discus hem ayrı tankta meleklerim var discuslarım 9 aylık; meleklerim 1.5 yaşında ancak daha şimdiden discuslarım meleklerin boyutunu geçti.
Discusa ilk başladığım yıllarda yaklaşık 3 yıl sizin gibi bitkili akvaryumda besledim son 9 yıldır camdan cama akvaryumda besliyorum ve esas keyfine ancak böyle varabildim.İnsanların discuslarına o dönemde hayretle bakıyordum nasıl böyle olabiliyorlar diye. Balıklarım bitkili akvaryumumda 12-13 cm'leri geçmiyor üremiyorlardı oysa son 9 yıldır 16-20 cm arasına ulaşıyorlar ve sağlıklı olduklarını görüyorum.
Tabi yine de tercih sizin ama inanın camdan cama akvaryumda yürek ve bits yem ile tubifeks verilmeden beslendiğinde çok daha keyif veriyor diye düşünüyorum,linkte bendeki şu an 9 aylık olanları görebilirsiniz,
saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mete keskinelÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 70
mete keskinelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 15:44
oğuz erman arkadaşım  pigeon oluşumu sadece sıtrese bağlamak yanlıştır dıscus ve birçek balık çevresindeki renklerden etkilenir.Burdada hagen kumdan dolayı pigeon oluşmuştur.Ayrıyeten ben bu görsel zevke varmak için evimin engüzel yerine koydum, kusura bakmayın cama cam akvaryum yapamam ki zaten bu akvaryumdan yavru alma gibi bir beklentim yok.Cama cam üretim akvaryumlarım işyerindeki depomdadır ve üretimi kesinlikle ticari olarak yapmamaktayım 
İnanın bu akvaryumda birçok dıskus büyüttüm ve eşe dosta çok verdim 
mete keskinel2014-02-01 15:51:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4351
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 16:22
Discuslarınızın durumuna hiç girmiyecem ama meleklerinizde hiç iyi durumda değiller. Aşırı yağlanmışlar. Dengeli ve sağlıklı beslenmedikleri açık. 

Kusura bakmayın ama sağlıklı diye gösterdiğiniz balıklar bunlarsa 30 senelik tecrübenizi sorgulamanız gerekli. Belkide sizi yanıltan bu 30 senelik tecrübe. Çünkü son 5-10 senede internetin sağladığı bilgiye kolay ulaşımla hobi çok büyük mesafeler katetti. Doğru bilenen pek çok noktanın yanlış olduğu anlaşıldı. Tecrübelerinizi en baştan gözden geçirmenizde fayda var.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oğuz ErmanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 88
Oğuz ErmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 16:44
Mete Bey pigeon ve red melon,pigeon blood, red/white,ghost,snow gibi kırmızı discuslarda az ya da çok pigment gövdelerinde bulunmaktadır ancak discusların özellikle huzursuz oldukları durumlarda pigmentleri çok daha seçilir hale gelir, hagen kum suya hiçbir salınım yapmadığı için pigment yapmaz. Tabii ki seçim sizindir saygı duyarım ancak sadece söylemek istediğim, en azından yeni başlayacak arkadaşları bilgilendirme açısından, bu balıkların tüm dünyada kabul görmüş,kanıksanmış bakımı cama cam akvaryumlarda ve olabildiğince onların hasta olmasını sağlamayan yürekli karışım,bits yem ve kan kurdu gibi gıdalarla olmaktadır. 
Tubifeks verildiğinde balık o an hasta olmasa bile ileride sorunlara neden olabilmektedir. Discusun zor olarak ifade edilmesinin bence en önemli nedeni doğru sandığımız yanlışlarımızdır. Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mete keskinelÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 70
mete keskinelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 18:23
[QUOTE=Oğuz Erman] Mete Bey pigeon ve red melon,pigeon blood, red/white,ghost,snow gibi kırmızı discuslarda az ya da çok pigment gövdelerinde bulunmaktadır ancak discusların özellikle huzursuz oldukları durumlarda pigmentleri çok daha seçilir hale gelir, hagen kum suya hiçbir salınım yapmadığı için pigment yapmaz. Tabii ki seçim sizindir saygı duyarım ancak sadece söylemek istediğim, en azından yeni başlayacak arkadaşları bilgilendirme açısından, bu balıkların tüm dünyada kabul görmüş,kanıksanmış bakımı cama cam akvaryumlarda ve olabildiğince onların hasta olmasını sağlamayan yürekli karışım,bits yem ve kan kurdu gibi gıdalarla olmaktadır. 
<span style="line-height: 1.4;">Tubifeks verildiğinde balık o an hasta olmasa bile ileride sorunlara neden olabilmektedir. Discusun zor olarak ifade edilmesinin bence en önemli nedeni doğru sandığımız yanlışlarımızdır. Saygılarımla...</span>
[/QUOTE]


oğuz erman arkadaşım bende size demiyorumki suya salınım yapar ortamdan daki renklerden etkilenir diyorum. Ya ben derdimi size anlatamıyorum yada siz anlamak istemiyorsunu aynı balıkları beyaz zeminli bir akvaryuma koyun pıgeon lar ortadan kalkar Bunlar tarafımca denenmiş iddalardır. Bu iddalar melek balıkları içinde geçerlidir.Birde siz sadece pıgeon'lardanmı balığın stresli olup olmadığını anlıyorsunuz Sizler çoğu forumda okuduklarınızı uyguluyorsunuz. Bende kendi yöntemlerimi sizlerle paylaşıyorum katılıp katılmamak size kalmış.
Birde lütfen ''yeni başlayan arkadaşlar......'' diyerek sizinkilerin doğru benim yazdıklarımım yanlış imasından kaçınılmasını özellikle istirham ediyorum   



Zaten sizin şu çümleniz benim anlatmak istediğimin özeti : Discusun zor olarak ifade edilmesinin bence en önemli nedeni doğru sandığımız yanlışlarımızdır

mete keskinel2014-02-01 18:26:05

[QUOTE=darkaura]Discuslarınızın durumuna hiç girmiyecem ama meleklerinizde hiç iyi durumda değiller. Aşırı yağlanmışlar. Dengeli ve sağlıklı beslenmedikleri açık. 

Kusura bakmayın ama sağlıklı diye gösterdiğiniz balıklar bunlarsa 30 senelik tecrübenizi sorgulamanız gerekli. Belkide sizi yanıltan bu 30 senelik tecrübe. Çünkü son 5-10 senede internetin sağladığı bilgiye kolay ulaşımla hobi çok büyük mesafeler katetti. Doğru bilenen pek çok noktanın yanlış olduğu anlaşıldı. Tecrübelerinizi en baştan gözden geçirmenizde fayda var.


[/QUOTE]


darkaura arkadaşım bu  meleklerin 4 adeti  3.5 senelik balıklar.Kendi  üretimim balıklardır.Bunlara diyetisyen uzmanı gibi aşırı yağlı sağlıksız diyorsanız size başka bir şey demiyeceğim 

sadece  ....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir