Led İle Sorunsuz Bitki Yetiştiren Göremedim.


mahmut özenÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2015
Mesaj: 14
mahmut özenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2015 22:33
Forumda bitki akvaryumları tanıtımı başlığı adı altında kaç tane power led ile kurulum yapıldıysa hepsinin sonu belirsizlik oldu. Low tech için evet başarılı olan gördüm (moss+saz+çınar vs) Özelden görüştüğüm tanıtım sahibi hobici arkadaşlar ise ya hobiyi bırakmışlar yada power led ile high tech bi kurulumun imkansız olduğundan bahsettiler. Acaba gerçekten de bu power led işe yarıyo mu ? Şahsi görüşüm t5 in yanına power led eklenince başarıya + katıyor fakat tek başına power led ile başarıya ulaşan görmedim. Belli bi süre çok iyi giden tank bi anda ya yosuna bulaşıyor yada armatür içinde bi ledin çalışmaması yada yanması sonucu tüm sistem çöküyor.Malum hepimiz elektronikten anlamıyoruz ve arızalı ledi söküp yerine yedek led takamıyoruz. İşin açığı ADA gibi markalara bakınca metal halide kullanırlarken kurulumlarında, sitelerinde led de satıyorlar (aquasky serisi). Acaba led kullanımı ticari bi ürün mü yoksa gerçektende yurtdışında sadece ada nın başardığı bi aydınlatma mı?
SAYGILAR

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ExedraÇevrim Dışı

Özel Üye
Site Gelistirme Grubu Üyesi
Kayıt: 16/09/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 2806
ExedraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2015 22:35
Bende tuzlu su akvaryumunda led kullanıyordum gerçekten yetersiz bir ışık kaynağı floresan kullanmaya devam[:iyi:].

Beğenenler: [T]175762,mahmut özen[/T][T]143633,nurioztomsuk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4323
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2015 22:57
Ben olsam cok emin konusmazdim [8)]

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/101724/IMG_6331.JPG[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/101724/IMG_6327.JPG[/IMG]

2 senedir powerled kullaniyorum. Sunu tecrube ile soyliyebilirim, power ledleri dogru sectiginizde en iyi bitki floresanlarinin bile otesinde sonuclar aliyorsunuz. Keza son 2 sene icinde pek cok arkadasa led sistemi yaptim. Geri donusler cok olumluydu. Yani bir tankda sansa elde edilmis sonuclar degil. Su an kendi tankimi tasima asamasindayim. Ordan foto veremiyecem. Yukardaki fotolardaki akvaryumun tamamen power led ile yapilmis bir kurulum asagidaki linkden gelisim safhalarini detayli inceleyebilirsiniz.

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/fw_garden_k818908.asp[/URL]

Asagidaki akvaryumda sivasdan Ugur beyin kurulumu.

ilk hali. Aylarca 4x18w t8 bitki floresanlariyla ancak bu kadar ilerliyebilmis:
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/IMG-20150908-WA0005.jpg[/IMG]

Buda power led sistemi dosedikden 1-1,5 ay sonrasi. Sanirim 3x18w kurmustuk. Net hatirlamiyorum
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/IMG-20150908-WA0004.jpg[/IMG]

Mekanimizida bekleriz [;)]
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp[/URL]

Beğenenler: [T]131352,-doctore-[/T][T]119532,erhanyeni[/T][T]101834,ÖZGÜR İNCE[/T][T]152122,zekigonlum[/T][T]169473,OzanCevik[/T]
Teşekkür Edenler: [T]96014,kemakinen35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mahmut özenÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2015
Mesaj: 14
mahmut özenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2015 23:10
Bende tam burda asagidaki linkleri paylasayim sizlerle...




http://www.akvaryum.com/Forum/60x40x40_kurulumu_--_yeni_resimler_3_sayfada_k838969.asp




http://www.akvaryum.com/Forum/highend_hightrend_ve_tabiki_hightech_23062015_k832528.asp

Takip ettigim konulardi ve ledden sikayetci olduklarini biliyorum.

Yapilan yuzlerce calisma var bunlarin icinden birkac tane basariya ulasilmis olmasi ledin faydali oldugu yada evet lede yetisir anlamina gelmez. Ki link veremicek olsamda led tanitimlarinda ustteki t5 leri sokup led konup resim cekildigini dahi okumustum. Dedigim gibi ticari kaygilar insanlarin yuklu elektrik faturalarina ragmen hobiyi devam ettirme adina cozum arayisi.
Bir diger nokta ise su;
Ben elktronikten anlamam evimde dahi priz bozulsa usta cagiririm. Ve hobiyle ugrasirken hepimiz anlamakta zorunda degiliz dogal olarak. Bazi ledler sanirsam yurtdisindan siparis ediliyor vs. Armatur icinden 1 led arizalandiginda onu sokup yeni led takmak? Yada elde yedek led bulundurmak gerektigini bilmek? Yurtdisindan girilen siparislerin bu surecte 1 aya yakin surelerde ele ulasmasi vs.
Takashi amano dahi kendi showroomunda metal haline ile kurulum yaparken led ile cekilmis resimlerle aquasky serisini piyasaya surmusken amerikayi yeniden kesfetmeye gerek yok diyorum. Ulkece hobiye harcadigimiz paralar uzakdogu ulkelerinin yaninda baya cuzi bi miktarken sorunlarla ugrasmak daha sonrasinda yine onlarca para harcamak bana mantikli gelmedi.
SAYGILAR




Eklemeyi unutmusum kusura bakmayin.

http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_hayalim_renkli_ormanim11052015_k830943.asp


Ayrica t8 florasanlari su uzerinde o kadar yuksekteyken zemin bitkisi yetistirilemez kaldi ki zemin bitkileri icin t5 onerilir. Dedigim gibi ben onlarca forum onlarca tanitim takip ettim devamliligi olup basariya ulasan kisi sayisi yuzdeye vurdugunuzda cok cok dusuk rakamlar. Misal iaplc yarismalarinda kurulan devasa tanklar.... Hic birinde led yoktur. Led ile mukemmel sonuc aliniyorsa acaba neden kullanmadilar onu da merak ettim.

Duzeltmeler icin kusura bakmayin mobil baglaniyorum eklemelerim oluyor.
[EDIT]mahmut özen,2015-09-27 23:33:31[/EDIT]

Beğenenler: [T]117945,Keys[/T][T]117056,mek44[/T][T]143633,nurioztomsuk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4323
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2015 23:33
Mahmut bey tek akvaryumda kullanmiyoruz bunlari. Sayisiz akvaryuma kurulum yaptik. Pek cogundada aninda fotosentez patlamasi yasandi. Hatta ta ingiltereden bile gelip benden led alan arkadaslar oldu. Onunda whatsappdan gonderdigi cok guzel fotolar var. Sonucdan gayet memnun. Yani sansa bir tankda alinmis sonucdan bahsetmiyoruz.

Diger ledlerin neden basarisiz olduklarini konumu okursaniz anlarsiniz. Led dogal bir isik degil. Dogru renk karisimlarini vermezseniz bitkiyi degil, yosunu besliyor. Isin sirri burada. Ayrica en az 1 tankda basarili oluyorsa basarili olabiliyor demektir. Ki biz sayisiz tankda basarili sonuclar aldik. Ama takdir edersinizki bitkide basari sadece aydinlatmayla iliskili degil. Benden led aldikdan bir sene sonra hic gubre kullanmamis arkadaslar oldugu ogrendim. Neden gelisim yok diye sordular. Hic NPK eklemeden nasil gelissin. Gubreleme konusundada elden geldigince yardimci olduk.

Tamir konusuna gelirsek duzgun yapildiginda, bir power ledin kullanim omru 50bin ile 100bin saat arasindadir ki bu gunluk 8 saat kullanimla 10-20 hatta 30 yil demek. Bu rakamin 4de 1ini bile yaklasabilcek bir floresan biliyor musunuz? Yapim asamasinda kaza ile led patliyabiliyor ama yapimdan sonra patlayan bir ledden henuz sikayet almadim. Ama patlarsada oyle buyutulcek bir sey degil yani. Elektrikciye gidersiniz yenisini 5dakikada lehimler. Keza zamaninda sorunlu bir driver yuzunden problem yasadik, parca gonderdim elektrikcide kolayca haledildi. Artik o driverdan kullanmiyorum. Turkiyede bulamiyacaginiz tek led 430nm indigodur onunda bir yada ikisini, hatta tamamini bile cikarsaniz performansda ciddi fark yaratmaz. Geri kalan tum ledleri turkiyede siparis ile internetten 1-2gun icinde temin etmesi mumkun. Yurtdisina gore biraz pahali oluyor ama patlarsa patlayacak olan 1-2 leddir, fazlasi degil.

Su an bitkiye ozel power ledlerin biraz maliyetleri yuksek. Aslinda buyuk kurulumlarda bunun elektrik faturasindan 1 yili doldurmadan cikartabiliyorsunuz. Neticede elektrikde pahali. Ilerde power led fiyatlari dustugunde floresanlar tungsten ampuller gibi tarih olacaklardir. Aradaki performans farki inanilmaz. Kullananlar bunu cok iyi biliyor.

Beğenenler: [T]174750,Batuhan.05[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mahmut özenÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2015
Mesaj: 14
mahmut özenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2015 23:40
Mustafa Bey;
Ben ise sunu demek istiyorum arastirmalariniz takdire sayan 90 kusur sayfa yazinizi dahi okudum. Ulkemizde ve yurtdisinda onlarca forum karistirdim. Low techde led gayet basarili. Fakat high tech de ayni sey soz konusu degil. matasoy nickli hobici arkadastan cok umitliydim bu sefer led yurur dedim ama ondan da uzun zamandir guncelleme gelmedi . Kaldi ki kendisi gubreleme konusunda baya arastirmalar yapmisti konusunda. Ek olarak ulkemizdeki ledleri kullanan arkadaslardan sunu duydum... Belirtilen lumen degerlerdinde degiller. Mecbur yurtdisindan getirtiyoruz. Bu cevap karsisinda yine ulkemizde kaliteli led uretiminin olmadigini dusunuyorum yada cin mallarinin gazabi diyelim. Keske led tutsaydida high techlerin vazgecilmezi olsaydi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4323
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2015 00:07
Mahmut bey bir iki arkadasin tecrubesiyle sonuca variyorsunuz. Ben size sayisiz basarili ornek sayabilirim. ikna olmadiysaniz bu kurulumada bakabilirsiniz. Yuksek destekli montecarlo tanki

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/yeni_bitki_akvaryumum_k844532_sn2.asp[/URL]

Yuksek destekli bitki kolay is degildir. Cok tecrube ister hatayi agir cezalandirir. Yazin baslangicinda bende benzeri bir hata yapip oturmus tankda buyuk capli sokum yaptim. Tank ondan sonra toparlanmadi. Mehmet Atasoyun tankinlada yakindan ilgilendim. Hatta fw garden tankinin sahibi Haydarda yardimci oldu. Ama Mehmet bey cok sabirsiz davrandi bazi yerlerde kuvvetli mavi kullanma gibi asiri uygulamalarda bulundu. Su an tankinin son hali nedir bilmiyorum ama kendisinin led kurulumunda teknik yardimda bulundugu bir arkadasi benle iletisime gecti. Aldigi sonuclarin cok iyi oldugunu bildiriyor.

Ledin yuksek desteklide soyle bir riski var, cok daha kuvvetli. Bu sebeble isik fazla verildiginde en ufak gubreleme hatasinda sonucu cok agir yosunlanma oluyor. Uygun gucu ayarlamasi cok onemli bir nokta. Biz ilk kurulumlarda litreye 0.5w deger kullaniyorduk ama sonradan bunun bile cok fazla oldugunu anladik. Yeni kurulumlarda 0.4w yi gecmemeye ozen gosteriyorum, hatta 0.3w bile cok iyi sonuc veriyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2015 22:14
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=nkQmpuh_87A[/VID]

Buyrun, maşallah mis gibi gidiyor. Ufak ufak yosun vs. oluyo ama dozlama ile sınırlandırdım. [:nazar:]

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/152084/20150928_205248.jpg[/IMG][:nazar:]

Bu akşam çektiğim foto, sanırım 2 ay oldu...18w kendi yaptığım power led, yaptığım armatür de bu forumda ilgili başlığımda fotoları ile mevcuttur.[:nazar:][:nazar:][:nazar:][:nazar:]

Bu iş tak fişi bitir işi değil, ben tüm gelişimi yaptığım hataları, gübre dozlamalarını, aydınlatma dozlamalarını vs. yazdım. Çok okudum, bitki bazında okudum, gübre, iz element vs...hala da soruyorum okuyorum. Tak fişi bitir işi yapmaya çalışılırsa patlar, olmaz, okumayan araştırmayan adam işi değil, sonra tankı boşaltır atar. [EDIT]fahrisinan,2015-09-28 22:18:18[/EDIT]

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]174750,Batuhan.05[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2015 23:33
Öncelikle bu işe emek veren, ortaya bir şeyler koymaya çalışan, bunu insanlarla paylaşan herkese saygım olduğunu belirteyim.

Mustafa Bey'e benim de birkaç sorum olmuştu ledle ilgili. Ama icraate dökmedim. Ben de hala led sistemlere mesafeli olanlardanım. 90 küsür sayfalık güzel bir konu var forumda. Herkes bilgisini paylaşıyor. Özellikle dikkat ettim neredeyse hiç zemin bitkisi göremedim. Her sayfaya bakmadım. Belki aralarda tek tük vardı. Sormaya da çekindim aslında tepki çekmemek için. Herkes stem bitkilerin fotoğrafını paylaşmış. Mustafa Bey'de hemen yukarıda zemin görünmeyecek şekilde fotoğraf paylaşmış başarılı olduğunu belirtmek için.

Uğur Bey'in akvaryumunda da şu dikkatimi çekti. Lambalar t8 ve neredeyse akvaryumun yüksekliği kadar daha mesafe eklenecek şekilde yukarıda konumlandırılmış. Işık konusuna kafa yoran herkesin o mesafede t8 lambaların iş yapmayacağını öngörmesi gerekir.

Başarı kriteriniz sadece fotosentez mi?

Neden hitech sisteminize ve güvendiğiniz lede rağmen kolay denilen monte carlo yerine cuba, utri, sp mini denemediniz? Başarılı olduk dediğiniz tankta herkesin kolay diye bahsettiği bir zemin bitkisi var. Üstelik ışığın konumu da tüm akvaryuma dağılmasını engelliyor olacak ki bir bölgeye çekmişsiniz.Peki diğer taraftaki bitkiler ne olacak bu süreçte?

Son olarak matasoy nickli arkadaşımızın tankından bahsedeyim. Ben de sonuçları merak ediyordum. Yanlış hatırlamıyorsam elektrik elektronik yada bilgisayar mühendisiydi ve yazılım konusunda oldukça rahat hareket ediyordu. Ama istediği verimi alamadı. Ledlerin patlamasından sonra üç adet tasarruflu lamba kullandığını ve oldukça memnun olduğunu duydum. Yanlışım varsa ve okuyorsa düzeltsin lütfen.

Not olarak peşinen belirteyim. Körü körüne yazmadım ben de. Siz ledlerle çok fazla deneme yapmış olabilirsiniz. Başarı kişiden kişiye değişir. Ama forumda ledlerle zeminden başlayıp su yüzeyine kadar hakkını veren bir bitkili akvaryum görmedim. ADA'nın aquasky ledleri dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Eminim çok iyi iş yapıyordur. Ama yanlış hatırlamıyorsam Mustafa Bey o ledlere uygun değerlerde değil power ledlerle daha iyi kombinasyon çıkar demişti. Elimde Aqualighter adlı bir markanın hazır led armatürü var. Mustafa Bey'e bilgilerini gönderdim ve hitech bitkili için uygun olmadığını söyledi. Ben direkt reddetmiyorum işe yarayabileceğini. Ama deneyip kendim de göreceğim. Eğer dediğim tarzda Türk işi bir akvaryum varsa paylaşmanızı bekliyorum. Başarıyı yorumlama tarzım size farklı gelebilir. Herkese saygı duyuyorum.

Beğenenler: [T]175762,mahmut özen[/T][T]173392,heyuLa[/T][T]117056,mek44[/T][T]114380,eralpx[/T][T]174750,Batuhan.05[/T][T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mahmut özenÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2015
Mesaj: 14
mahmut özenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2015 23:37
Bende diyorum ki aman gubreyi fazla vermeyim aman az vermeyim derdiyle ugrasmak yerine hobiyi zulum yapip can sikmak yerine eziyet cekmemek adina T5 kullanilmali. Evet videonuzda gayet guzel fotosentez olmus konunuzu da okudum ama okurken sunu da anladim baya baya temkinli ilerlemis ve tedbirli gitmissiniz bu noktada arastirmalariniz takdir edilmelik. Onlarca bitkili calismasindan yada denemelerinden yukarda da yazdigim gibi basariya ulasmis olanlar ledin bitkili akvaryumda basarisi olmaz bu olsa olsa sizin gozlem ve deneme basarinizdir. Yukarda yine linklerini paylastigim konular da sizin gibi itina ile baslamislar ve devam etmislerdi ama basaramadilar yada forumdan ciktilar bilmiyorum.
Ek olarak soylemek istedigim su var ;
Dunya uzerinde yapilan bitkili akvaryum yarismalarinda bu kadar verimli olan led neden kullanilmiyor? Yoksa hic bi konuda Dunyaya evet biz yaptik diyememisken acaba bi ilk olduda biz ledi bitki akvaryumuna adapte mi ettik? Onlarca firma var ar-ge muhendisleri kalite kontrol calisanlari var... Sanirim cevap dusundurucu oluyor. Klasik bi hobi mantigi ile dusununce testlerini yap gubrelemeyi yap mantigiyla kaliteli ekipmanlarla T5 ile basariya ulasilmisken, ayni mantigi yuruterek ledde yakalayan olmadi. Ne bitkilide ne tuzluda... Kisaca zengin insanlar degiliz yada sahsim adina degilim ve deneme yanilma ile fazladan harcayacak param da yok vaktimde yok. Hobiyi kendimize zulum etmeyelim... Stresimizi atmaya yarayan bi yol kabul edip zorlastirmayalim.

Beğenenler: [T]173392,heyuLa[/T][T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 11:21
Tabii ki herkesin görüşüne saygı göstericez, biz hobici, kültürlü adamız. Benim armatürle yapılmaz iddiam yok, ama senin power led'le olmaz diye bir iddian var. İddia sahibi net kendi tecrübesini yansıtır, olmuyor arkadaş, bakın hiç yapan da yok der.

Benim armatür modifikasyonumu izlediysen, modifiyede armatürün içinde bir köşede balast olduğundan 4 5 cm'lik kısımda malesef ışık dağılımı az kalıyor. Benim bunun yönünü değiştirmem ve diğer kısımdaki bitkilerle konunun özünün ne ilgisi var? Diğer yandaki bitkiler ne olacakmış? Konu ne yazılan ne? Diğer yandaki montecarlo zaten yayıldı, ben diğer yöne de yayılması için uğraşoıyorum ve yayılıyor. Başlangıçta bitkinin güçlü şekilde yayılabilmesi için ışık ihtiyacı fazla, bunu tespit ettim, bu net. Diğer yanda da hiçbir gerileme yok aksine ölçülü şekilde gelişiyor.

Monte Carlo kolay bitki ise senin tankında armatürle yapmanı izlemek istiyorum. "Kolay denilen", bak hep başkalarının ağzıyla, başkalarının tecrübesi ile konuşuyorsun. Bu forumda kaç kişi monte carlo tabanlı tank yapmış armatürle? Youtube'da gelişim videosu koyan adamlar var, kolay falan değil, çok nazlı, haftalarca tık etmiyor, beğenmeyince kararıyor, dağılıyor. 3 kap monte carlo aldım, hepsini ektim. 4 hafta sonunda bir tutam kaldı ya da kalmadı. Ama bu armatür konfigürasyonunu yapıp, kaliteli gübre ve sabırla bu hale geldi. Hala da gelişiyor. Üstadımız Serkan Çetinkol da gelişimin izleyicisidir, kendisine defalarca soru sordum. Bu adam yarışmalarda dereceye girmiş birisi olarak bana ne power led'le olmaz dedi, ne de uğraşma dedi. Bence iddia ederken alçakgönüllü olmalıyız.

Tekrar ediyorum, sen yazmışsın ki high tech tankta led olmaz. Olur, oluyor. Oldu. Youtube'a gir olan daha çooook video var, yapan yapıyor. Yapamayan armatürle de yapamıyor.

Yani bak, sen bir konuda görüş geliştirmişsin, ama yazılanları hiç dikkate almıyorsun.

Maliyetse mesele, power led çok daha az maliyetli. Başlangıç maliyeti değil, işletim maliyeti de hesaplanır. 3 sene kullanınca senin maliyetin ne olacak? Farklı boydaki armatürleri başka tankta kullanabilecek misin? Bu armatürün maliyeti nedir? Power led'in ömrü nerden baksan 10 sene.

Al sana hesap, net olalım.

18w powerled lüminansını yaklaşık 72w floresan karşılayabilir. Bu mercekli konfigde ölçülmüştür, ispatlıdır.

Ben ledleri ebayden aldım, mercekler yerli, armatür seastar, balast en iyisinden;
18x2tl+18x0.4tl+49tl+12tl=36+7.2+49+12=105tl.

Ömür? 10 sene. Ben bu seti 10 sene kullanıcam, istersem ledleri de minimum maliyetle değiştiririm renk dağılımını bitki florasına göre ayarlarım. Olmadı tuzlu yapcam derim, ona da kullanırım. Sen floresana parayı verirsin biter gider.

Floresan hesabı;

armatür, sylvannia grolüx (Hadi 72 değil, 54 watlık alalım, zaten o boyda 72 watt yok, yani zaten o performansı elde etmen imkansız, 54 watt da yok da hadi o olsun)=
49+45=94tl.

Bu başlangıç maliyeti, maliyet başlangıç maliyeti olarak hesaplanmaz, işletim maliyeti de hesaplanır. Maliyet yaratacak mal alınırken kullanım maliyeti de işin içine katılır.

Bu fiyatlar gittigidiyordaki en ucuz fiyatlar. Bunun ömrü ne? 1 sene, bir daha değiştireceksin o lambayı, hiç şansın yok. 2.senenin sonunda maliyetin 139TL. Elektrik tüketim maliyetin ne? 54 w'a karşı 18 w...Onun maliyetine hiç girmiyorum. Yani kullanım maliyeti yıldan yıla katlanarak artıyor.

Yani maliyet mevzusuna hiç girmeyelim karşılaştırmada. Komik olur.[:kotu:]

Yani yapmış insanların kişisel tecrübeleri senin görüşünü değiştirmiyor ise kendin yap dene, yok yapmayacam diyorsan da böyle bir başlık açıp, insanların yanlış bilgilenmesine sebep olmamak lazım. Ben yaptım olmadı desen neyse. Yazmışsın bence denemende fayda var, ama sen denedin de olmadı diye de birşey yok.

Saygılar.

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]167786,Ahesya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 11:28
Tam olarak kimin mesajini referans alip cevapladiginizi belirtirseniz daha iyi olur. Ona gore cevap yazalim biz de.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 13:37
Bazı yerleri tekil şahısla yazdım, ama çoğul şahıs olarak algılanabilir, başlığı açan arkadaşımız ve sizin bana cevabınıza yöneliktir cevabım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4323
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 13:57
Uğur bey ben coğu fotomda oksıjen çıkışına odaklandığım için zemin pek gözükmüyor. Bunun üzerinden bir ithamda bulunacaği hiç aklımdan geçmedi açıkcası. Zira led ile zemin bitkileri en kolay olan şey. Hatta 7000kelvin düz beyaz ledle bile cuba yapılabiliyor. Buyrun örnegi

[IMG]http://www.akvaryum.org/Forum/dosyalar/111170/16_7_2013_4_11_55_1.jpg[/IMG]

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/ilk_high-tech_denememled_sistem_ile_cuba_k704584.asp[/URL]

Bu aşağıdakide sonradan ledleri geliştirirken yapılan tanklardan biri. İlk burda küçük ölçekde 730nm infra red ledin yosun yapabilceğini gördük. Onun dışında sonuç güzeldi. Hatta bunu yapan arkadaş başlarda hiç npk vermemesine rağmen cubalar gelişim gösterdi hatta yayıldı. Zayıf bir gövde vardı ama sadece led ışığının bile tek başına cuba geliştridiğini görmemiz açısından iyi bir deney oldu. Uygun gübreleme ile sonradan bu hale geldi.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/115861/cuba.jpg[/IMG]

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/cuba_tankim_soru_k838905.asp[/URL]

Utri hiç denenmedi ama açıkcası şimdiye kadar seçicilik yapan hiç bir bitki ile karşılaşmadım. Özellikle zemin bitkileri daha çok mavi renkleri sevdiklerinden çok daha iyi sonuç veriyorlar.

Uğur beyin tankındaki ilk ışıklara dikkatli bakarsanız T8 değiller. O foto ledin ilk kullanılmaya başladığı anın fotosu. Lenslere güverenek aydınlatma o kadar yükseğe yerleştirilmiş. Yoksa Uğur beyin T8 leri o kadar yüksekden kullanacağını sanmıyorum.

ADA konusunda düz soğuk beyaza benzediklerini söyledim. Ledin çekirdeğinden farklı özel bir üretim olduysa farklı bir konu. Böyle konularda hiç kesin konuşmamışımdır. Kesin konuşmak için ledin spektrumunu görmem gerek. Spektrumu gördükden sonra bitki ledi diye ne saçma ışıklar satanlar gördüm. Bunlarla ledi tecrübe ederseniz ledle bitki olmaz demeniz normal.

Ustaların tecihine gelirsek, bir aydınlatmanın spektrumunu ayarlamak bitki yetiştirme ile çok farklı tecrübeler. Adamın uzmanlığı bitki, doğal olarak yarışmaya hazırlanırken uzun yıllardır iyi sonuçlar aldığı donanımları tercih edecek. Yarışmaya hazırlanan birinin işletme maliyeti diye birşey zaten sözkonusu olmaz. Bu konuda referans alınabilcek bir veri değil.

[EDIT]darkaura,2015-09-29 14:02:21[/EDIT]

Beğenenler: [T]167786,Ahesya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir