ÖZELLİKLER
![](/Forum/avatars/14801.jpg)
BİLGİLER
İMZA
![](https://www.akvaryum.com/Forum/imzalar/14801.jpg)
ISTANBUL
SON 10 MESAJI
Merhaba,
Derin bilgi değil de hazin tecrübe demek daha doğru olurdu sanırım. Burak Bey diğer forumdan özel mesaj atarak yemleme ve tedavi konularındaki uygulamamı sormuş. Cevabı buraya yazarak sizlere de bu konudaki uygulama seçimimi ve gözlemlerimi aktarmak istedim.
Bloat olan balık hemen şişmeyebiliyor. Önce karın bölgesinde veya yan yüzgeçlerin gövde ile birleştiği yerin çevresinde kızarıklıklar oluşuyor, bununla birlikte gözler şişiyor ve büyüyor. Bloat hatırladığım kadarıyla virütik bir hastalık. Dolayısıyla antibiyotikler pek etki etmiyor. Ama yine de tedaviye denemek gerek. Tedavi olarak alttaki linkte bulacağını 11. mesajda verilenleri uyguluyorum.
http://www.akvaryumklubu.com/vbulletin/showthread.php?t=50794
Fakat dış parazit sorunu olmadığı için, metilen mavisi, beyaz benek ilacı (malaşit yeşili) veya Permasol kullanmadım. Tuz ise balıktaki ödemi gidermek için gerekli sanırım.
Tedavi boyunca kullandığım ilaçlar: Tetra, Piyeloseptyl, Flagyl ve tuz dur.
30derece sıcaklık ve bol havalandırma uyguluyorum.
hasta balıklara çok az yem veriyorum ve yem de mutlaka sarımsak suyuna batırılmış oluyor.
Hastalığa kalabalığın, kirliliğin ve sürekli olarak hayvansal ağırlıklı yemlemenin neden olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden yemleme rejimini değiştirdim. Haftada 14 yemleme yapıyorum (sabah-akşam).
2 kere dondurulmuş yem (artemia-kan kurdu) bunun akşamında bitkisel yem (sera flora veya jbl novo vert veriyorum, sera granugreen'de şeker olduğu için tercih etmiyorum)
2 kere tetra bits ve akşamında bitkisel yem.
geriye kalan 3 gün de sabah akşam ana yem (sera vipan)
Yemlere haftada bir sarımsak suyu ve vitamin damlatıyorum. Balıkların 20-30 saniyede bitirebileceği kadar yemliyorum. O kadar iştahlılar ki dibe bile düşmüyor yemler.
2 gecede bir de salyangozlar ve vatozlar için ışıklar sönünce sera wels-chips veriyorum. Gündüz verince bunu da yiyorlar çünkü :)
Benim uygulamam bu yöndedir.
Sağlıcakla kalın
Merhaba,
Balıklarınız yavru verdi mi?
Merhaba,
Dış filtrelerde bir rotor (mıknatıslı pervane) bir de stator var. Stator bizim bildiğimiz elektrik motorları gibi açıkta ve kolayca müdahale edilecek durumda değil. Sargılara su girmesini önlemek için statoru bir kutu içine koyup etrafına reçine döküyorlar. Bu da müdahale etmeyi neredeyse imkansız kılıyor. Yani dış filtrenizin motoru (sarımları) yanmışsa büyük ihtimalle çöpe atmanız gerekecektir. Elektrikçi de derdinize derman olamaz.
Bu arada, tüm bunları forumun yanlış bölümünde tartışıyoruz. Başlığınızı "hastalık" bölümlerinden birinde açarsanız ve arama yaparsanız bilgiye daha kolay ulaşırsınız.
Benden tavsiye, her okuduğunuzu da hemen denemeyin. Daha fazla okuyun ve önce gözlem yapın.
Sarp Bey merhaba tekrar,
Beyaz benek hastalığı genellikle su sıcaklığındaki ani değişimler ile ortaya çıkıyor. Gözlemlediğim kadarıyla da bu parazit öyle kolay kolay yok olmuyor, siz ana tankı dezenfekte etmek adına ilaç kullansanız da, kumda vb. kalabiliyor ve yoğun dip temizliği ve su değişimi yaptığınız bir günün ardından tekrar karşınıza çıkabiliyor. Kısaca bu paraziti tamamen ortadan kaldırmak zor ama balıklarımızı etkilemesinin önüne geçebiliriz. Bunun için öncelikle balıkların sağlıklı ve stresiz olmaları gerekiyor. Balıklarınızı kaliteli yemlerle besleyin, sudaki amonyak ve nitratın az olmasına (kötü bir kokusu vardır, bunu hafif bir balık kokusuyla karıştırmayın) -düzenli su değişimleri ile ve kurulu olan biyolojik döngüye müdahale etmeyerek- çalışın, yukarıda verdiğim örnekteki gibi dip temizliğinde balıklarınızı fazla korkutmayın, dip çekimini dikkatli ve yavaş yapın, dipteki kumdan çok fazla tortu havalandırmayın, bu sudaki amonyak ve nitratı arttıracak ve kumda kalması muhtemel parazitleri de havalandıracaktır.
Tüm bunlara ragmen balıklarınız hasta olmuş ise; güçlü bir balık çoğu zaman bu paraziti kolayca yenebiliyor, balığınızı ayırmakta fayda var, fakat ayırırken yakalamaya çalışmanız dahi bazen balığı daha da fazla strese sokabiliyor. Onun için ben artık küçük balıklara özellikle müdahale etmiyorum. Parazitin yayılmasını önlemek için UV sterilizasyon cihazı kullanıyorum. Forumda UV'nin pek bir işe yaramadığını yazanlar var. Bu görüşleri doğru da olabilir, fakat parazit balıkta varsa suda da vardır ve ilaçlamadan, tuzlamadan öldürmenin tek yolu UV. Ayrıca ilaç kullanımı balıkların karaciğerlerinde kalıcı hasarlar bırakıyor ve bazı durumlarda büyümelerini de durdurabiliyor. Çok fazla dozda ilaçlanan bir balık kısa vadede hastalığı yenebiliyor fakat daha sonra çok uzun yaşamıyor.
Beyaz benek tedavisinde sıcaklığı arttırmamızın sebebi ise, parazitin yaşam döngüsünü kısaltmak, balığın üzerinde iken çabuk olgunlaşmasını ve suya dönmesini sağlamak. Parazit suda iken, suyun içindeki ilaçlara ve tuza karşı korunmasız kalıyor ve ölüyor fakat balığın üzerinde iken bunlardan daha az etkileniyor. Bu nedenle tedaviyi kısaltmak için sıcaklığı arttırıyoruz. Eğer parasiti öldürecek bir ilaç ya da tuz kullanmadıysanız sıcaklığı arttırmanız hastalığın hızlanmasına yol açabilir, dikkatli olun.
Balığınız yeterince büyük ve dirençli ise, parazitin olduğu bölgeye elle de müdahale edebilirsiniz. Önce küçük bir fincan suda aşırı miktarda tuz eritin, doygun çözelti olsun. (permasol de kullanabilirsiniz, ayrıntılar için forumda arama yapın). Sonra balığınızı yakalayıp parazitin veya mantarın olduğu bölgeye pamuklu kulak çubuğu ile bu tuzlu sudan veya permasolden sürün. Balığı incitmemeye özen gösterin, Tekrar akvaryuma salın. Büyük olasılıkla parazitin o bölgeden silindiğini göreceksiniz. Şartları normale çekebilirseniz benekler bir süre sonra kayboluyor.
Şimdi sorularınıza tecrubem ölçüsünde cevap vermeye çalışacağım.
Hastalıklı balığınızda beyaz benek kalmadı ise ana tanka alabilirsiniz. Ana tanka almadan önce biraz tuzlu suda banyo yaptırabilirsiniz. Ana tanka alma işlemini yaparken sıcaklık farkı olmamasına ve içinde durduğu fanustan ana tanka su geçmemesine dikkat edin.
Diğerlerinde hastalık yoksa ana tanka aktarın, sıcaklık farkı olmasın, mümkünse bulundukları kaba ana tanktan yavaşça su ekleyin (30 dk kadar sürsün) ve sonra balıkları ana tanka alın.
Japon balıklarında tuz kullanımı nasıl olmalı bilemiyorum. Forumda arama yapın.
2 gün tedavi için az gibi, genelde 4-5 gün bazen 1 hafta sürebiliyor. İlacın prospektüsünü okuyun. Ana tanktaki ilaç kalıntısını atmak için %50 su değişimi yapın, (balıkları koymadan önce) ve eğer varsa karbon kullanın 2 gün ve sonra bu karbonu atın.
Başarılar
Filtre akvaryumun içinde halen çalışırken bir poşetin içine su dolduruyorum ve filtreyi poşetin içine yerleştiriyorum. Sonra filtrenin fişini çekip poşetle dışarıya çıkarıyorum. Özellikle filtreyi kapatmayın çünkü kapandığında içindeki pislikler de sertbest yüzer hale geçiyor. Açık kalınca pislikleri niçinde tutuyor.
Sarp Bey,
Akvaryuma akuple bir filtreniz var anladığım kadarıyla. Bu durumda tedaviyi ayrı bir tankta yapmalısınız. Yoksa filtrenizin içindeki faydalı bakteriler ölecektir.
Ayrı bir tank yok diyorsanız tedaviyi su damacanasında yapabilirsiniz. 20lt'lik kullan at su damacanasını kullanmıştım bir keresinde. Kafa kısmını kesin, içine akvaryumunuzdan su aktarın, ısıtıcı yerleştirin ve bir de hava taşı ile hava verin. Bu şekilde tedaviyi tamamladıktan sonra balıklarınızı tekrar tanka alabilirsiniz.
Bu arada beyaz benek konusunda çok aceleci olmayın. Balıklarınız gözlemleyin. Eğer tuza dayanıklı iseler forumda bulabileceğiniz ölçülerde tuz ekleyin ve sıcaklığı biraz arttırın. Beyaz benek çoğu zaman müdahaleye bile gerek olmadan geçebiliyor. Tedayivi son çare olarak değerlendirin.
Tedaviyi ana tankta yaparsanız, filtrenizi kapatsanız dahi, ilaçladığınız suyu %100 değiştirmediğiniz sürece ilaç kalıntıları kalacak ve yeniden bakterilerin yerleşmesi sürecini uzatacaktır. Ana tankı komple dezenfekte etmeyi ve sıfırlamayı düşünmüyorsanız bence bundan kaçının.
Saygılar
Balıklarımız problemli olabilir bence. Gelen balıkların direnci nakliye sırasında düşmüş ve bu nedenle dayanamamış olabilirler diye düşünüyorum.
Benim regani'ler 2. haftasına girdi. Bir problem yok şimdilik. Agassizii'ler ile aynı şartlarda (aynı tankta) kaldılar, kendi boylarındaki 5 tane cüce vatozla birlikte çok rahatlar. Erkekler dişilere kur yapmaya başladı bile. umarım böyle gider ve bir problem olmaz.
Sağlıcakla kalın
SON MESAJLAR
- Beta Akvaryumu MustafaŞ, 15:22
Akvaryum Tanıtımı - 15 Litrede Danio İle Betta Dostluğu NightWist, 15:18
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryuma Hangi Filtre Uygun İsmail_194606946, 15:15
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Mavi Karideslerim Üremiyor musavavo, 14:59
Omurgasızlar - Ana Tankta Yavrular Yeme Ulaşma Problemi KaanE, 14:43
Canlı Doğuranlar - Su Düzenleyici KaanE, 14:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum 30 35 C Ye Ciksa Nolur? ArjenB, 14:20
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ne Yapmam Gerek ? Erensrens, 14:08
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Japon & Beta, 14:03
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Isıtıcı Mı Bozuk Yoksa Isıtmaya Gücü Mü Yetmiyor ? hokia386, 14:00
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Yunus Yavruları İç Parazit Mi Olmuş ozgur_22, 13:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Acaba Bu Taşları Akvaryumda Kullanabilir Miyim serhevde, 13:37
Yeni Üye Forumu - Sakal Yosununa Son! M.levent, 13:35
Yosun - Akvaryum Sehpa Önerisi vamos, 13:25
Yeni Üye Forumu - Apistogramma Nijsseni Tankım HarunYILDIRIM, 13:23
Akvaryum Tanıtımı - Beta Balığım Yem Yemiyor İstekli Değil BeyzPl, 12:06
Yeni Üye Forumu - Dışı Betam Hasta Corpse, 11:57
Hastalıklar ve İlaçlar - Lise Son Sınıfım Pasif Gelir İçin Bir Kaç Akvaryum TuRKeR, 11:55
Yeni Üye Forumu - 6 Litre Bitkili Akvaryumda Co2 Nasıl Karşılanır İnci Kefali, 11:48
Yeni Üye Forumu - Hardscape Tamam TayfunSylkn, 11:22
Akvaryum Tanıtımı - Bitkili Yeni Tank Kurulum-bitki-kök Tavsiyesi akinerayy, 11:08
Yeni Üye Forumu - Arifhb’s Aquatics Sosyal Medya Hesaplarım ArifhbsAquatics, 11:05
Akvaryum Dünyasından Haberler - Akvaryum Yemleme Ve Işıklandırma Saatleri musavavo, 10:34
Amerikan Tetraları - Beta Aynadan Kaçıyor M0nty, 10:31
Labirentliler - Cüce Channa Besleyen Varmıdır Halil12345, 08:27
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - ▶️ Şu Anda Hangi Şarkıyı Dinliyorsunuz? HaydarGul, 05:50
Forum ve Site Hakkında - Neon Tetra Balığım Kayboldu Bulamıyorum Tortuga4, 04:46
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryum İçin Kum Önerirmisiniz Taha Yanık, 01:12
Bitki Akvaryumları Genel - Aguamentist Youtube Ve Sosyal Medya Tanıtımları Aguamentist, 00:48
Akvaryum Dünyasından Haberler - ⛔ Balığım Hamile Mi? Ne Zaman Doğurur? ⦗Güncel⦘ YunusYldz54, 00:20
Canlı Doğuranlar - Japon Yumurtlama Durumu Emirrztrk, 00:08
Yeni Üye Forumu - Betama Kum, Bitki Öneri Emirrztrk, 00:04
Yeni Üye Forumu - Beta Balığı İçin Yem Önerisi NightWist, 23:49
Labirentliler - Karidesler Yumurtadan Ne Zaman Çıkar ? Ayberk1634, 23:22
Omurgasızlar - Yavru Balığa Sebze Verilir Mi? Erensrens, 23:19
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığı İsmail_194606946, 23:11
Yeni Üye Forumu - Beta Balığı İçin Şelale Filtre Erensrens, 22:42
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - İceman Ağzı Dolumu oguzozt, 22:25
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Pico Deniz Akvaryumu Praton, 22:25
Akvaryum Tanıtımı - Kaya sizce yararlı mı zararlı mı? echeveria, 22:18
Malzemeler ve Yemler Forumu - Kribensisi Olanlar Buraya Ferdi2327, 21:53
Victoria ve Batı Afrika Cichlidleri - Lelupiler Neden Renk Değiştiriyor? 1Balikci, 21:26
Tanganyika Cichlidleri - Bettamarketimden Gelen Frodo Stonelarda Yosun! Bvarisli, 20:17
Şikayet Var! - Şelale Filtre İçin Malzeme Sıralaması Buraksamet, 20:09
Filtreleme Seçenekleri - Uzun Tam Kuyruklu Betta İçin İdeal Tank bendeniztayfun, 20:03
Labirentliler - Balığım Dibe Çöktü, Kuyruğunda Kırmızılık Var ahmetfiratozkaya, 18:17
Yeni Üye Forumu - Silis Kuma Bitki Önerisi Utku_kerem, 17:54
Bitki Akvaryumları Genel - Japon Balığı Dibe Çöktü Bol Dışkılama Hoppala, 17:20
Yeni Üye Forumu - Mücevher Çiklet Sametmnv, 16:23
Yeni Üye Forumu - En Sessiz İç Filtre Hangisidir oherek, 16:22
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Toplam Fiyatta %20 İndirim Kampanyalı Bitkiler🌼🌺 hasancn 14:37
- Toplu Su Üstü Bitkisi hasancn 14:37
- Tropica Soil Powder hasancn 14:37
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 14:35
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 14:35
- Altolamprologus Compressiceps Gold Head idiopatik 14:34
- Hb White Lep,tül Melek,fern,trident,tiger Lotus metsi 14:23
- Led Driver 36-48w ilh4n 14:05
- Powerled - Powerled Pcb - Led Driver Bulunur.... ilh4n 14:05
- Powerled Soğutucu Blok ilh4n 14:05
- Sunsun Jp 014 F İç Filtre Gursoyhasan 14:03
- Atman F 201 Sıfır Gursoyhasan 14:03
- Apistogramma Cacatuoides (kakadu) Damzılık Dişiler Shinouzen 14:02
- Red Tail Fil Kulak Lepistes Damızlık Altı EyupAsik3452 13:45
- Hemianthus Micra EyupAsik3452 13:45
- Siyah Cüce Vatoz Cucevatozcu 13:44
- Nerite Salyangoz Ve Hava Motorları, Yemler Cucevatozcu 13:44
- Ful Red Lepistes Cucevatozcu 13:43
- Melek Balığı Arıyorum sadangur 13:37
- 40x40x40 Ultra Clear Küp Akvaryum Son 1 Adet yamansengonca 13:35
- Blackten Gelme Gold Ramirezi yamansengonca 13:35
- Super Red / Lda16 / L144 Siyah Tül Kuyruk Vatoz kopruluonur 12:30
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 12:30
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 12:30
- Chihiros Vivid 2 10th. Siyah Armatür. Hüdai 12:15
- Oase Biomaster Thermo 850 Dış Filtre. Hüdai 12:15
- Bitki , Sıvı Gübre , Akadama Toprak , Ramshorn CevdetSERBEST 12:15
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 12:15
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 12:14
- Su Kaplumbağa Akvaryumuna Mandallı Kıskaçlı Lamba asliaral 12:14
- Amazon Frogbit (limnobium Laevigatum) 10 Kök 125tl sıtkı 12:12
- Salvinia Natans 10 Kök Su Üstü Canlı Bitki 100tl sıtkı 12:12
- Su Piresi Daphnia Magna+0,5lt Yeşil Su150tl sıtkı 12:12
- Mikro Kurt Kültürü Un Kurdu Moriokurdu 100gr 100tl sıtkı 12:12
- Gübre Çeşitleri, Ve Malzemeler Balikcidede 11:52
- Bitki,karides ,ö.t.lepistes,vatoz,salyangoz,s.pire Balikcidede 11:52
- Lda16 Red Marble Düz Kuyruk Ve Cüce Vatoz Yavrular Balikcidede 11:52
- Creaqua Gübreler Balikcidede 11:52
- 120.50.47h Full Set Akvaryum erhan2204 11:38
- Karışık Tetra Türleri erhan2204 11:38
- Eheim 200watt Isıtıcı erhan2204 11:38
- Tam Damızlık Pleco Varyeteleri PlecoTown 11:13
- Komple Set heydu 11:11
- Kusursuz Anubiaslar/yeni Tasarımlar Aşşağıda ballantines 10:57
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 10:56
- Cryptocoryne Wendtii Brown - Takas Olur kerem1135 10:29
- Galaxy Rasbora & Albino Cüce Vatoz - Takas Olur kerem1135 10:29
- Bitki+ Red Tail Lepistes+melek+gurami+vatoz umutuyar 10:16
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 10:16
- Damızlık Katil Salyangoz Ve Tuxedo Lepistes Başak u 10:08
KULLANICILAR
- 132 Online Kullanıcı, 74 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.