ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Eminsalih
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
135
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
13 Ocak 2023 15:53
Son Ziyaret:
14 Saat 55 Dakika önce
Toplam Mesaj:
182 [0.22 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
27 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
emin
Doğum Tarihi:
20 Eylül 1999
Yaş:
25
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

emin

SON 10 MESAJI

Chihiros Aydınlatma Performans
[QUOTE=CoryCory]Emin beyin 2 hususta hatası var. 7/24 co2 düzgün çözebiliyorsanız hiç bir mantığı yok çünki bitkiler ışık yokken zaten oksijen kullanacaklar ve co2 verecekler selenoidli sistemlerde co2 checker ile ayar yapmak çok zor değil ışıklar yanmadan kaç dk yada saat önce açılması gerektiğini co2 checker ile test etmeniz gerekiyor, açık yeşile döndüğü anda ışıkların devreye girmesi gerekiyor. musluk suyu konusuda hatalı ve/ veya eksik bir husus var. düşük kh isteyen bitkileriniz yok ise ki ben görmüyorum öyle bir bitki, musluk suyu kullanmanızda hiç bir problem yok parayı boşuna bu tip şeylere harcamak yerine aydınlatmaya harcayın kimse anlatmıyor ama en önemli şey iyi bir aydınlatma ve kaliteli bir co2 sistemi. Akıntı konusunda haklı bitkiler iyi akıntıyı sever ölü nokta kalmaması önemlidir. Diatom oturmamış tanklarda olan bir sorun kendiliğinden geçer bunun için extra bir çabaya ihtiyacınız yok çoğu temizlik ekibi üyesi diatomu zaten yer. Sae iyi bir alg yiyici değil, Nerite tartışmasız 1 numaradır peşine otocat gelir. bulamadıysanız hillstreamloachlarda çok iyi alg yiyicilerdir sae tembel ve pragmatik bir balıktır yem varsa algle falan uğraşmaz sürekli yatar. internet siparişi verin gerekiyorsa ama en az 4 adet nerit alın elektrik süpürgesi gibi temizlik yaptığını göreceksiniz. Her tankta yarışma tanklarında bile yosun olur çuvalla temizlik ekibi kullanıyor bu tanklar. Substratı çok oynattıysanız işler karışacaktır yakın zamanda ciddi su değişimleri öneriyorum acil %50 sonrasında 3 günde 1 %20 1 hafta boyunca devam edin tank kendine gelsin. Filtrenize ciddi tortu birikecektir bu süreçte o kısmını iyi temizleyin biofiltreye dokunmayın. Her bitkili tankta ışıklar açıkken ve kapalıyken ph oynar düzenli olması gerekmez yosun yapan şey bu değil kh bunu dengeler ro su kullandığınız remineralize etmediğiniz için ve kh dengelemediği için ph çakılmış olabilir bu yosun yapabilir işte ama çeşme suyuyla bu sorun olmaz, yosun normaldir her tankta olur temizlik ekibi bunu tüketir, patlama olması bir sorundur ozaman suçlu ararsınız. Aquasoiller suya korkunç salınım yapar kullanmayı bilmeniz gerekiyor herkese bunları satıyorlar sonra acemi hobici sorun yaşıyor. Sonuç olarak çok detaylı şeyler yaptığınızda fazla kontrol etmeye çalıştığınızda daha çok sorun yaşarsınız çünki insanların bilmediği yada önemsemediği bazı püf noktalar var. [/QUOTE]

Merhaba yorumunuz için teşekkürler ama ben co2 konusunda maalesef size katılmıyorum bu benim kendi düşüncem tabi ki ayrıca bu konuda yanlış yada doğru olduğunu da düşünmüyorum tercih sebebi nasıl verim alırsanız o şekilde uygulamak daha mantıklı özellikle 300lt gibi bir hacme sahip tanklarda co2 yi yeterli bir seviyeye getirmek için ışıklardan 2-3s önce açmanız yeterli olmuyor ha olur ama saniyede 5-6 damlaya çıkmanız gerekir konudaki tank boyutunda tankım var bu boyutta ki bir tankta zaten ben tüp te kullanmıyorum sitrik asit karbonat sistemi fazlasıyla yeterli geliyor ama büyük tankta tüp şart hale geliyor dediğim gibi ben 7/24 co2 vererek daha stabil bir ortam oluşturduğumu düşünüyorum. Musluk suyu konusunda bir yorum yapmayacağım çok fazla detay hakim değilim sadece musluk suyunda slikat olduğu için yosun oluşumunu tetikler ve arttırır ozmoz su bence daha iyidir sebebi musluk suyunda olan mineralleri ve seviyelerini bilemeyiz sıfırladıktan sonra kendimiz ekleyerek fazlalığı önleyebiliriz mesela çeşmeden gelen demirin seviyesini ölçüp ona göre hareket edilebilir ama hiç ölçüm yapmadan hareket etmek işi şansa bırakır artık gelen musluk suyunda ki değerlere bağlı. Yosunsuz akvaryum olmaz ama düzene girmiş akvaryumda olsa olsa yeşil nokta yosunu olur onuda 2-3 nerite daha atıp halledersiniz konuda ki tank hiç normal değil. Ayrıca benim dediğim sae değil cae idi ikisi farklı hayvanlar eğer ona istinaden yazdıysanız orayı tam anlayamadım bu ağzı vatoza benzeyenler ama ottoda tabiki çok güzel temizlik yapıyor. İyi günler.

[QUOTE=Meryemmm]
Hocam dün akşam akvaryumda kıyım yaptım resmen:D bitkilerimin kötü olanlarını budadım,ön tarafta beyaz kumum vardı komple kaldırdım ve soil ekledim oraya da biraz glossotigma ve cuba biraz da çim tarzı bi bitki ekicem,dalım yani ağacım çok büyüktü bence ışığımı engelliyodu dalımı bıraz böldüm bir kısmını çıkardım.taşlarım seiryu taşıydı biraz onlardan çıkardım.tüm bunları yaparken balıklar akvaryumdaydı su çok bulandı ve aşırı moralim bozuldu ölürler mi diye.o kadar bulanacağını düşünemedim.sonrasında balıkları çıkarmak için artık çok geçti yakalayamazdım.ro suya geçerim belki ama biraz zamana ihtiyacım var maddi yönden zaten çok sıkıntı olmaz demişsiniz.apt e aldım gelsin onu kullanıcam bu bitkiler bence azot ve fosfat eksikliği çektiler ışıklandırmam sıkıntılı olabılir co2 yi verme sürem falan hepsınde haklı buraya yazan herkes.deneyip bulucam çaresını,ama arada güzel bilgiler de kaptım valla başlığı açınca:Dsaolun.


Hocam bellki uzun süredir bu hobidesiniz.Valla helal olsun.bizim gibi acemilere destek oluyosunuz üşenmeden uzun uzun anlatıyosunuz teşekkürler🙏🏼şimdi hocam kimi hobici apt 1 kullan kimi apte kullan demiş.ben dün akvaryumda bi kıyım yaptım bu yazınızı daha okumadan önce:) bütün kötü bıtkıleri yapraklrı budadım çıkardım,kullandığım ağacım dalım çok büyüktü ışığı kesiyodu bence iki parçaya böldüm.sonra ön tarafta beyaz ceraqua bej kumum vardı komple kaldırıp tropica soilimden ekledim.su çok bulandı balıkları çıkarmamıştım vallahi tahmın edemedim öyle bulanabılcegını.balıklar ölür korkusuyla uyudum gece.ama çok şükür bişi olmamış.seachem aquilibrium Var elimde.
Osmos suya dönücem hocam yeni bi osmos alcam zatek markasından çünkü benim diğeri çok dandik çıktı.ama maddi olarak şu an ona yer açamam.ışık da aynı şekılde çok pahalı ya cihihiros çok güzel aydınlatöaymış ama sanırım başka bahara kaldı.orionledın hangisini alayım peki o daha uygun???forumda ışık yapan birine mesaj attım henüz dönüş olmadı.co2 yi de sürekli verirsem ayarlarım ince ayardan ama yine de korkuyorum ayarlayamam diye.zaten tankı baştan aşağı değiştirdim:D onu da bi 15 gün sonra denerim bakalım.[/QUOTE]

Estağfurullah sadece kendi deneyimimi paylaşıyorum illa şöyle olacak vs demem bu hobi epey maaliyetli olabiliyor benzde zatek kullanıyorum bu arada ışık olarak orionled d serisi olabilir ben bu boyuttaki tankta iki adet c serisi kullanıyorum gayet verim alıyorum ama normali bir adet d serisidir benim elimde vardı ondan kullandım. co2 konusunda dediğim gibi yüzey dalgalanırsa sorun olmaz ama tercih sizde tabi ki selanoid ile de devam edebilirsiniz. Ben bunu böyle yapın diye değilde daha çok kendi kullandığım şekilleri ilettim siz istediğinizi kendinize göre uyarlayabilirsiniz.
60p Bitkili
Uzun bir süre sonra güncelleme yapayım dedim 👍

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/120420250418191.jpg[/IMG]
Chihiros Aydınlatma Performans
[QUOTE=Vlademirol]

Valla armaturk hiç kullanmadım modeli nedir yazar orda kaç watt olduğu. Dediğim gibi size asgari 40 watt civarı mevcut sistemle sorunsuz çalışır. Kullanılan ledler bilemeyeceğim için yorum yapamıyorum. [/QUOTE]

gördüğüm kadarıyla yeşil nokta yosunu haricinde ciddi bba var sizde siyah sakal yosunu ayrıca diatomda var gibi size kendimce bildiğim uyguladığım düzenden yola çıkarak örnekliyim siz kendinize uyarlarsınız artık. Öncelikle akvaryumun yerini değiştirin o konumda çok güzel gün ışığı alacaktır karanlık bir köşeye taşıyın. Şimdi akvaryumda su sirkülasyonunu yüksek tutun filtreniz güzel su çıkış girişlerini doğru yerleştirin ve debiyi yüksek tutacak mesela şelale ağzını vs kullanın ön filtreyi düzenli temizleyin tıkanmasın. bu görseldeki bitkilerin hiç biri kurtulmaz temiz filiz varsa kesin alın yoksa komple atın en kısa çözüm olur yok atmak istemezseniz excel vs kullanarak temizleyebilirisniz ama inanın uğraşmaya değmez tabi bba için diyorum yeşil nokta için nerite salyangozu alın yerler diatom yani kahverengi yosunlar için cae alın yerler yada cüce vatozda olur. Musluk suyu kesinlikle tavsiye etmem ozmoza geri dönün tds metre ile kontrol sağlayın ozmozdan çıkan suyun 10tds altında olması lazım 20 üstündeyse filtreleri dolmuştur değiştirin. ozmoz su değişiminden sonra seachem aquilibrium veya benzeri bir ürün ile suyu minerallendirerek 120tds de tutmaya çalışın su değişiminden sonra 4-5 günde bir su değişimi yapın tds değerleri 200ü geçmesin su değişimleri aralığında sürekli artacak çünkü atıklar ile. apt kullanmaya devam edebilirsiniz tankınızdaki balık sayısı eğer fazla bitki az ise apt 1 kullanın tam tersi için apt3 kullanın ama kurulumdan sonra ilk 3 ay apt 1 ile devam edin sonra değiştirebilirsiniz. co2 bence çok önemli bir konu selanoid valfli vs her türlü şeyi denedim en stabili 7/24 vermek ince ayarı ile ayaralyın indicatör yoksa edinin ve hep yeşilde kalmasını sağlayın düzensiz co2 düzensiz ph yapar oda bba gibi yosunlara sebebiyet verir. ışık olarak armatürk kullanmadım f/p için orionled tavsiye ederim yoksa creaqua yada chihiros iyidir creaqua kullanıyorum ama chihiros kullanmadım ayrıca aydınlatma süresini 6s de sabit tutun 2s aç 1s kapa 2s daha aç gibi saçma sapan şeyler yapmayın örn 18:00 da açın 00:00 da kapatın yeterli fazla ışık süresi yosun yapar ama o fazla süre 6-7s değil 8s üstü için geçerli fazla süreden çok yanlış ışık yosun yapar. co2 konusunda yüzey dalgalanması fazla olsun ayarlayana kadar co2 fazla kaçarsa balıklar boğulmasın dikkat edin hepsi yaşandı o yüzden diyorum :) . şimdilik aklıma gelenler bunlar kolay gelsin.
Bu Ne Yosunu
[QUOTE=52MaviGolge]

Günlük aydınlatma sürem 6 saat yosun sorunundan dolayı henüz hiç 8 saatlere çıkarmaya cesaret edemedim.

Co2 ile ilgili çok fazla bilgim olmadığı için konunun cahili olarak bir şeye de başlamak istemediğimden henüz hiç kullanmadım onun yerine kapsül gübre ve sıvı gübre kullanıyorum.

Ölü yaprakları düzenli olarak budamaya çalışıyorum. Yemlemeyi her zaman gözlemleyerek yapıyorum ve gübrelemeyi de belirtilen ölçülerden daha az oranda yapıyorum. (Yosun oluşumunu gözlemlemek için)

Peki bu oluşan yosundan nasıl kurtulabilirim. [/QUOTE]

Şimdi şöyle bu ve benzeri yosunların oluşma sebebi birden fazla olabilmekte öncelikle yapılan en büyük hatalardan biri yosun olmaya başlayınca ışık süresini olması gerekenin altına çekmek gübreyi kısmak vs.

1-co2 kullanmanızı tavsiye ederim sadece fotosentez için değil co2 yosun oluşumunu da baskılar tüp şart değil ben bir akvaryumuda tüp diğerinde sitrik asit karbonat sistemi kullanıyorum internette bu sistemi kurmak için gerekli aparat satılmakta 2 şişeden oluşan sistem işinizi görecektir.

2-Bir tds ölçüm cihazı edinin arıtılmış su kullanıyorsanız tds i 120 de tutmaya çalışın musluk suyunu dinlendiriyorsanız tds in 300 ü geçmemesi elzem normalde önerilen değer 120 dir ama arıtmıyorsanız yapacak birşey yok su değişim sıklığını sabit tutun 4 günde bir su değişimi yapabilirsiniz %30-35 civarı ayrıca musluk suyunu sadece dinlendirip değil sera aquatan gibi bir ürün kullanarak akvaryuma ekleyin.

3-Gübreleme epey detaylı bir konudur ben zamanında seachem set kullanıyordum fosfatı microsu macrosu vs detaylı verirdim hem sıkıldım hem yoruldum bu yüzden all in one gübreye geçtim apt yada tropica gibi markaların tek sıvı gübresini kullanabilirsiniz o konuda balık sayısı ve bitki oranı önemli gübrelerin üzerinde yazar kimisi az balık çok bitki için kimisi tam tersi ona içindeki fosfat,demir ve nitrat oranlarını değiştirir genelde yerli marka olarakta nixa vardı sanırım bunlara bakabilirsiniz önerilen dozda kullanın.

4-Yosunlu ne varsa temizleyin bitkileri kesin camları kazıyın yosun yiyen canlılar alabilirsiniz sae kıl saç gibi yosunları yiye bilir ottosinclus olabilir karides epey iş yapar illa amano şart değil nerite salyangozu genelde yeşil nokta yosunlarında iş yapar cae kahverengi yosunda alglenmelerde iyidir.

Ve son olarak akıntıyı yüksek tutun akvaryumda filtrelemeniz iyi olsun akvaryumda suyun sirküle edilmemiş noktası kalmasın akıntıyı yüksek tutun derken iç filtre ile boş akıntıyı demiyorum yeterli debiye sahip bir dış filtreyi kast ediyorum tabi bu hobi epey maliyetli bir hobi bütçenizin el verdiği kadarıyla artık orasına bir şey diyemem keyifli hobiler dilerim. Işık süresi 6s de sabit kalsın yeterli olacaktır.[EDIT]Eminsalih,2025-04-04 21:21:45[/EDIT]
Bu Ne Yosunu
[QUOTE=52MaviGolge][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/255235/030420250925361.jpg[/IMG]
Böyle bir yosun oluştu akvaryumumda bir süredir gözlemliyorum boyları daha fazla uzamıyor ama yayılıyorlar. Elle ve diş fırçasıyla ovarak temizlemek istediğimde neredeyse hiç bir faydası olmuyor anca tırnaklarımla çekip koparabiliyorum. Akvaryum hobisinde yeni olduğum için ne yosunu olduğunu bulamadım saç sakal vb. yosununa da benzetemedim.
Bu nedir ve oluşmasını nasıl engelleyebilirim acaba bilgilerinizden ve tecrübenizden faydalanmak isterim [:)][/QUOTE]

Merhaba kıl yosununa benziyor bazı etken olabilecek sebepleri;

Işık Fazlalığı veya Yanlış Spektrum

Günlük ışık süren çok uzunsa (8 saatten fazla) yosun büyümesini hızlandırır.

Aydınlatmanın spektrumu yanlış olabilir (çok fazla kırmızı ışık).

CO₂ Eksikliği veya Düzensizliği

Fazla Organik Atık ve Düşük Akıntı

Ölü yapraklar, yem artıkları, fazla gübre yosun oluşumunu tetikler.

Suyun durgun olduğu bölgelerde bu yosunlar daha fazla görülür.
Filtre Önerisi?
[QUOTE=ceko7]Merhaba 45 litre akvaryumumda canlı doğuran (lepistes, moli) beslemekteyim. Askı filtre kullanmaktayım. Fakat 2 yılda 3. filtreyi kullanıyorum bir süre sonra duruyor ve çalışmıyor. Sizden bu hacme ve canlılara yönelik filtre tavsiyesi istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.[/QUOTE]

Eheim 2211 olabilir yada o debiye sahip benzer bir filtre olabilir dış filtre istiyorsanız.
İç Ve Dış Filtre
[QUOTE=Balikcii]300-400 litrelik bir akvaryum kuracağım ben dış filtre olarak fluval 107 iç filtre olarak ise Tetran ın 1000 kullanmayı düşünüyorum sizin tavsiyeleriniz nedir veya bu filtreler uygun mudur?[/QUOTE]

İç filtre kullanmanızın bir anlamı yok dediğiniz dış filtrenin debisi saatte 550 litre akvaryum hacmi kaç litre ise en az 4 katı debisi olan bir akvaryum almalısınız sağlıklı bir akvaryum ortamı için. Bütçe sıkıntınız varsa daha uygun markalara yönelebilirisiniz.
Aquael Ultramax Dış Filtre İnceleme
[QUOTE=Hknde]Kullanan arkadaşlar bi yorum güncellemesi yapabilirler mi; debi ve ses konusunda özellikle zamanla ugultu geliyor mu [/QUOTE]


1 yıldır ultramax 2000 modelini kullanıyorum herhangi bir konuda sorun yaşamadım debi düşüşü ses su sızıntısı vs bir şey olmadı çok şükür :) Benim yaşadığım tek sıkıntı çok ağır olması 15-20 kilo arası oluyor doluyken. [EDIT]Eminsalih,2025-03-24 23:43:54[/EDIT]
Dış Filtre Öneri
[QUOTE=Jemaisvu]
Çok ses yapıyor mu peki? Ben daha önce hiç dış filtre kullanmadım bu konu hakkında hiç bir fikrim yok. Biyolojik olarak çok daha iyi bir ortam yaratmak istiyorum [/QUOTE]

Ben daha önce kullandım eheim classic serileri hiç ses yapmaz yaparsa içinde hava kalmış demektir onu çıkarınca geçer. Ama eheimin 2213 modelinde ben çok sık hortum tıkanması yaşamıştım bitkili akvaryumda hortumları çok sık yosun tutuyor ve debiyi baya düşürüyor 12/16 idi bendeki belki 16/22 de o sorun olmaz. Ayrıca aquael ultramax 1000-1500 modellerinede bakabilirsin şuan 2000 modelini kullanıyorum 300lt lik akvaryumumda çok sağlam debisi var ön filtresi olması da temizlik süresini epey uzatıyor ama aqual eheimden daha seslidir yani dolap içinde falan hiçbir şey duyamazsın ben yatak odasında kullanıyorum ama dolap dışı kullanacaksan hafif uğultu duyabilirsin.
Yosun Türü Nedir?
Merhaba yeni kurduğum bir akvaryumda dallar üzerinde özellikle bu şekilde bir yosun var pamukçuğa da benzemiyor bba ya benzettim ama sert değil hafif ovalayınca çıkıyor ne olduğu veya nasıl geçirebileceğim konusunda bilgisi olan var mı?[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/070320252022401.jpg[/IMG]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.