ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
SON 3 MESAJI
AKVARYUM BİTKİLERİ
Akvaryum bitkileri akvaryumların doğal görünümlerine büyük ölçüde katkıda bulunurlar.Aynı tuttuğumuz balıklar gibi onlarda dünyanın çeşitli yerlerinden gelirler.Kimi soğuk suyu tercih eder kimi sıcak,kimi çok ışık ister kimi az.Bu nedenlerden dolayı aldığınız veya almayı düşündüğünüz bitkileri iyi tanımanız gerekir.
Genel Bakım
Akvaryum havalandırmasının ve ışık seviyesinin yeterli olması ve ısının sabitlenmesi en önemli maddelerdir.Ayrıca akvaryumdaki hastalıklara karşı yapılacak olan ilaçlama da bitkiler için tehlikeli olabilir,zira bazı ilaçlar bitkiye zarar verebilir.Bunun için en uygunu küçük bir karantina akvaryumunun hazırlanması ve hasta balıkların bu akvaryuma tahliyesidir.Karantina akvaryumunda tedavi yapıldıktan sonra filtre,kepçe vb. araçların dezenfekte edilmesi gerektiğini de unutmayın.
Bitkilerin çürüyüp kopmaları akvaryumda büyük bir kirliliğe yok açtığı için vakum vb. aletler ile tabanın temizlenmesi de gerekmektedir.
Genel olarak bitki yetiştirmek oldukça zahmetli bir iştir ki akvaryuma ilk getirdiğinde sağlıklı olan bitkiler bir süre sonra solmaya başlayabilir.Bu yüzden akvaryum dengesi bitkiler için uygun hale getirildikten sonra bitkilerin dikilmesidir.
Diğer bitkilerin havasız kalmasını engellemek için ölü yaprakları kesin ve uzayanları da budayın.Bitkilerin gelişimlerine yardımcı olmak amacı ile piyasada satılan birçok güçlendirici bulabilirsiniz.Eğer yapabiliyorsanız akvaryum kurulumundan önce kumla beraber gübre tabletleri eklemeyi unutmayın.
Bitkilerin Çoğaltılması
Saz gibi bazı bitkiler akvaryum zemininin üzerine kök filizleri çıkarırken kılıç gibi diğer türlerinde kök filizleri zemin boyunca uzanır.Her kökün ucunda yeni filiz büyür ve bitki büyür.
Bitkilerin çoğu üst kesimlerden çoğaltılırlar bu sapın büyüyen bölümünün köklenmesi yoluyla yapılır.Bu parçalar 30cm uzunluğundaki bölümünün kesilmesi ile sağlanır.
Birçok su bitkisinin depo olarak kullandığı ve köksap olarak adlandırılan kökleri vardır.Bunların toprak altındaki saplarından çıkan kökleri bulunur,yüzeylerindeki küçük pul ve tomurcuklardan tanınabilir.Bu kök sapların her biri kök vererek yeni bir bitki oluşturacak kalın dilimlere kesilebilir.Yumru kök ise başka bir depolama organıdır ama sadece büyüme noktası olduğu için farklı parçalara bölünerek çoğaltılması imkansızdır.
Ana bitkilerin çeşitli yerlerinden büyüyen filizler görülebilir.Bunlar zamanla bitkiden ayrılıp yüzeye çıkarlar bu esnada tekrar dikilmemeleri için hiçbir sebep yoktur.
Bitki Seçimi Ve Dikilmesi
Farklı bitkiler farklı su tiplerini severler.Bu bitkiler için en önemli unsurdur.Bitki alınmadan önce dikkatlice incelenmeli ve rengi canlı olanlar sap ve yapraklarında hasar olmayanlar tercih edilmelidir.
Sararmış ve canlılığını yitirmiş yaprağı koparıp atın hem bu sayede akvaryumunuzda gereksiz kirliliği önlemiş olursunuz.Bitkileri kaya yada oduna kaynaştırabilirsiniz bunun için bitkinin kökünü odun yada kayanın üzerine iple bağlamanız yeterlidir.Tabii bunu yaparken bitkinin köküne zarar vermemeye dikkat edin.Belli bir süre sonra bitki kökleri odun yada kayaya tutunacak ve ipe gerek kalmayacaktır.Bu sayede çok güzel bir görüntü elde edeceksiniz.Arka planı motoru,ısıtıcıyı,vb.saklamak için arka kısma gür ve uzun bitkileri dikmeyi tercih edin.Öne doğru tabana daha yakın ve estetik bitkileri koyun.Böylece görüntü daha güzel olacak ve ürkek balıklar yada yavrular için bir sığınma ortamı oluşacaktır.
Zemin kimyasal olarak sabit olmalıdır.İnce çakıllar yada kum büyük çakıllardan çok daha yararlıdır.Ayrıca çakıl dokusunu farklılaştırmak için pişmiş kil parçaları katılabilir.Bunlar yararlı elementler içerir.Yeni dikilmiş bitkilerin köklerinin zarar görmemesi için etrafı çakıllarla kaplanabilir.
Son olarak piyasada bulabileceğiniz ve bitkiler için yararlı elementler içeren çeşitli gübreler,tabletler yada ilaçlar bulunmaktadır.
Bitkilerin Gereksinimleri
Karadaki benzerleri gibi su bitkilerinin de nitrojen fosfor ve potasyum gibi gereksinimleri vardır.Bunların çoğunu sudan alırlar.Yinede bazı bitkiler sadece kökleri sayesinde beslenir.
Bitkiler fotosenteze yardımcı olan yeşil pigment klorofili üretmek için demire ihtiyaç duyarlar.Bakır ve çinko gibi diğer elementler ise pek çok önemli metabolik süreçte vazgeçilmez bir rol oynarlar.
Karbondioksit,
Fotosentezin yakıtı olan karbondioksit bitkilerin büyümesini sağlar.Karbondioksit dozaj sisteminin amacı karbondioksiti 5-12miligram/litre seviyesinde tutmaktır.(Daha yüksek seviyede balıkların böbrekleri olumsuz bir şekilde etkilenir.)
Işık
Her 4,55litreye watt hızlı bir büyüme sağlar.12-16 saatlik bir ışıklandırma büyümeyi hızlandırsa da 10 saatlık ışıklandırma tavsiye edilen bir süredir ki bazı bitkilerde düşük seviyede ışıklandırma ister.Anubias türü piyasada bulabileceğiniz az ışık isteyen bir bitki türüdür.
Bitki Ve Filtreleme
Filtre sistemi akvaryumu temizlemenin yanında fotosentezde yardımcı olur.
Isı
Isıda bitkiler için önemli bir unsurdur.Tropikal bölgelerde yetişen bitkiler için ortalama sıcaklık seviyesi 24derecedir.
BALIK BİTKİ İLİŞKİSİ
Bazı balık türleri bitkilere hiç dokunmazken bazıları yumuşak yaprakları ve filizleri yiyerek yada kumu kazıp köklerinden sökerek kalın yapraklı ve sağlam köklüler dışındaki bitkileri kısa zamanda yok ederler.Eğer akvaryumunuzda zengin bir bitki örtüsü istiyorsanız bitkilerle iyi geçinen türleri seçmelisiniz.
Bitkilere zarar verecek balıkların bulunduğu akvaryumlara ancak kalın yapraklı ve sağlam köklü bitkiler konulmalıdır.Kökleri kazınmaya karşı güvenceye almak için gövdenin etrafına taşlar dizilebilir.
Bazı balık türleri için belli bitki türlerinin akvaryumda bulunmasında yarar vardır.Örneğin guramiler ve betalar su yüzeyinde köpükten yuva yaparken bazı yüzen bitki türlerinden yararlanmayı severler.Bu bitkiler yumurtadan çıkan yavrular için hem saklanma ortamı hem oksijen kaynağı hem de yüzeylerinde yaşayan mikroorganizmalarla besin deposu görevi görürler.Bazı türler geniş yapraklı büyük echinonodorus türlerinin yapraklarına yumurtlarlar.
İnce ve sık yapraklı bitkilerin arasına saklanabilen yavru balıkların akvaryumdaki diğer balıklara yem olmadan paçayı kurtarma şansları çıplak bir akvaryumdakinden çok daha fazladır.
Birçok balık türü suyun biyolojik arıtımına katkıda bulunan ve kendileri için saklanma yerleri oluşturan bitkilerin bulunduğu akvaryumlarda çok daha sağlıklı gelişirler.
KAYNAK: AQUA LİFE OF TURKEY
deniz bey size bizzat ulasabılıecegımız bır adresınız felan varmı ben bukonular hakkında bilgi almak istiyorum.çok merak ettiğim gercekten turkıyede nadir görülebilecek olayları gerceklestırıosunuz bır su ürünleri muhendisi olarak cok garip duygular yasadım


SON MESAJLAR
- Japon Balığım Şişiyor Hoppala, 03:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryum Balık Önerisi Tonikross, 02:25
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - İşte Amerikan Rüyası ertus0770, 01:29
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 01:15
Akvaryum Tanıtımı - Balığımın Alt Yüzgecinde Sivilce Gibi Şişlik Var PufferKingdom, 00:51
Hastalıklar ve İlaçlar - 50x35x35 Yeniden Kurulum Erkay0, 00:45
Akvaryum Tanıtımı - Beta Balığım Yüzmüyor suslu, 00:45
Yeni Üye Forumu - D201 Sistem Başlangıç CoryCory, 00:39
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Axolotl Akvaryum Soğutma fishhyy, 00:34
Sürüngenler ve Amfibyumlar - Tuzlu Su Yeni Kurulum 160 Lt vel1d, 00:30
Deniz Akvaryumları Genel - Balık Değişimi fishhyy, 00:29
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığım Ölüyor Hasanbey0101, 00:07
Hastalıklar ve İlaçlar - Hasarlı Dişi Betta + Erkek Betta? fishhyy, 23:59
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Balon Moli Hastalandı (beyaz Benek) fishhyy, 23:17
Hastalıklar ve İlaçlar - Tropheus Sump Filtre Malzemeleri PufferKingdom, 23:15
Yeni Üye Forumu - Torba Göz Japonum Dış Filtreye Kapıldı RayuMisa, 23:13
Yeni Üye Forumu - 15 Litrede Danio İle Betta Dostluğu NightWist, 22:50
Akvaryum Tanıtımı - 60p Bitkili Eminsalih, 22:35
Akvaryum Tanıtımı - Isıtıcı Vantuzu Genişler Mi Ve Salınım Yapar Mı? NightWist, 22:24
Malzemeler ve Yemler Forumu - Bettama Ne Kadar Yem Vermeliyim fishhyy, 22:14
Labirentliler - Vatozlar Yem Yemiyor ArjenB, 22:08
Labirentliler - Cüce Kerevit Cinsiyet Ayrımı Goktugk, 22:07
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 60*30*40 Nature High Tech Denemesi :) CoryCory, 22:04
Akvaryum Tanıtımı - Taban Altı Ve Zeminde Yosun Sorunu CoryCory, 21:59
Yosun - Ankara’da Tür Çeşitliliği Fazla Olan Akvaryumcu İnci Kefali, 21:56
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Su Salyangozları Ve Bitki Jemaisvu, 21:05
Yeni Üye Forumu - Genetik Tetram Ölüyor Mu Sipidigonzales, 20:45
Amerikan Tetraları - Akvaryum Led Projektör Aydınlatma [100w] Muzolas123, 20:44
Aydınlatma - Balkona Minik Gölet Taha⚡, 20:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Sarı Çiklet Sürekli Suyun Üst Tarafından Duruyor Sk_41, 20:30
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Plati Balığı Doğurdu Lepistesci Emir, 19:43
Yeni Üye Forumu - Fil Kulak Lepistes Erensrens, 19:30
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 96 Litre Akvaryum İçin Destek cihann7, 19:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 90×45×45 Bitkili Tankım CoryCory, 16:48
Akvaryum Tanıtımı - Pipo Filtre Yeterli Mi? Jediax, 15:52
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Kara Salyangozu Kabuğu Nasıl Temizlenir? xellence07, 15:42
Hastalıklar ve İlaçlar - Bitkili Tankda Led Kullanımı Murat27, 15:19
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Vantuzlu Çöpçü Lepistesci Emir, 14:47
Diğer Tatlı Su Canlıları - Bu Akvaryumda Su Kaplumbağası Besleyebilirmiyim Berkay45, 14:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 120/50/50 Bitkili Kurulum mustafaolgun, 14:17
Akvaryum Tanıtımı - Güney Amerika, Doğu Afrika Ve Asya Köşesi :) ogurcay, 14:17
Akvaryum Tanıtımı - Betta Üretim Günlüğü aupqua, 13:58
Labirentliler - Akvaryum Kurucağım Fikirlerinize İhtiyacım Var AtuM, 11:54
Yeni Üye Forumu - Ciklete Siyahlaşma Ve Dik Durma Tatar7587, 11:24
Hastalıklar ve İlaçlar - Lepistes Hastamı Hamilemi bendeniztayfun, 11:17
Canlı Doğuranlar - Dişi Bettam Erkeğin Kuyruğunu Issırdı ₩€€₩, 10:45
Yeni Üye Forumu - Çöpçü Lepistese Zarar Veririmj İnci Kefali, 08:46
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 40x40x35 Uzun Bir Aradan Sonra İlk Kurulum yemrekozenn, 06:09
Yeni Üye Forumu - Xiphophorus Alvarezi (vahşi Form Kılıçkuyruk) Göksel D, 03:18
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Yavru Lepistes Bakımı Jemaisvu, 23:13
Canlı Doğuranlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Su Piresi ,mikro Kurt Ve Grindal Kurt Kültürleri jezey 03:52
- Katil Salyangoz jezey 03:52
- Siyah , Albino , L144 Cüce Vatoz Düz Ve Tül Yavru jezey 03:52
- Jbl Premium Kepçe 20 Cm Sıfır jezey 03:52
- Jbl Novo Pleco,ahm Red Green,sarımsalıklı ,toz Yem jezey 03:52
- Beyaz Kurt Kültürü & Yetişkin Artemia Kültürü Amati340 03:30
- Su Piresi Kültürü+ Yeşil Su & Infusoria Kültürü Amati340 03:30
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 03:30
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 03:30
- Koi Tricolor Melekler Tekin35 02:09
- 60×40×40h Full Ultra Clear Akvaryum Searlas 01:38
- Karides_vatoz Yuvası- Su Piresi+yeşil Su osmandbnl 00:52
- Blyxa Japonica osmandbnl 00:52
- Caridina Ve Neocaridina Karidesler, Poso Salyangoz Oquanus 00:52
- Çift İvanacara Adoketa Uriel 00:31
- Chihiros B60 Uriel 00:31
- Eş Kribensiz Haci dağ 00:15
- Panda Lepistes(metalik Blue) Haci dağ 00:15
- Apistogramma Cacatuoides Triple Red yamansengonca 00:10
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 00:02
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 00:02
- Bitki Çeşitleri emreemin 00:02
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 00:02
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 00:02
- Geophagus Red Head Tapajos harunefe 23:20
- Siyah Hagen Kum Ers1905 22:34
- Canlı Garantili Gönderim Hediyeli Microfex Rafayel 21:46
- Bitki Discus Melek Karides Vatoz Özel Osmos Arıtma zafer3885 21:42
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:42
- Grindal Set Ve Mikrofex 300 AtlasPoyraz 21:09
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 20:35
- Afrika Cichlidleri devito 19:46
- Cüce Vatoz mertank 19:28
- Termometre / Dijital Derece cagdas_0606 19:07
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 19:07
- Microfex Kültürü sefailgaz 19:00
- Damızlık Süper Red Tül achiiles_622 18:44
- 130-55-70 Yandan Sumplı Mobilyalı Akvaryum achiiles_622 18:44
- Cyprichromis Microlepidotus Kiriza F1 achiiles_622 18:44
- Temporalis ( Çikolata ) HayatımızBalık 18:32
- Gold Severumlar Damızlık Altı HayatımızBalık 18:32
- 150x60x60 Akvaryum Ve Armatür HayatımızBalık 18:32
- Sobo Dalga Motoru ( Sıfır) HayatımızBalık 18:32
- Tricolor Melekler erosennin 17:55
- Super Red / Lda16 / L144 Siyah Tül Kuyruk Vatoz kopruluonur 17:40
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 17:40
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 17:40
- Marangoz / Akvaryum Masası Arıyorum erdimtnn 17:24
- Akvaryum, Aydınlatmalar, Filtreler Serdariekrem 17:04
- Hydrocotyle Leucocephala, Myriophyllum Tuberculatu emregungor 16:52
KULLANICILAR
- 44 Online Kullanıcı, 24 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.