Ph I Nasıl Düşürebilirim


hasancnÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2016
İl: Nevsehir
Mesaj: 368
hasancnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 11:27
en etkini bence co2 ve arıtma tavsiyem arıtmadan yana

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 12:02
RO (ters osmoz, kimi zaman kısaca "osmos") pH düşürmenin bir yoludur ama zorunlu değildir. Akvaryuma asitler de eklenebilir elbette pH'ı düşürmek için ancak asit eklemek, suyun kH degeri/tamponlama kapasitesi yüksek ise, ani ve büyük pH düşüşüne/düşüşlerine yol açıp balıklara zarar verebilir, öldürebilir bile. Bu yüzden RO suyu kullanmak asit ekleyerek pH düşürmekten daha sık önerilir, ama asit eklemek de işe yarayabilir, yarayıp yaramayacağı suyunuzun kH gibi diğer değerlerine bağlı.
Benim kimyaya hâlâ kafam pek çalışmadığı için hangi kH değerlerinde ne tür asitler kullanılması gerektiğini söyleyemem. İnternette okuyup öğrenebilir veya asit-baz kimyasında ileri derecede bilgiliyseniz/mantığını anlıyorsanız kendiniz ne tür asitler kullanabileceğinizi çözebilirsiniz.
Benim bildiğim ama hangi koşullarda kullanılmasının uygun olduğunu tam bilmediğim ama bazı insanların kullanıp balıklarından yavru almakta başarılı olduğu bazı asitler: hümik asitler (kuru kozalarlar/palamutlar, peat torfu vs. bazı bitkisel malzemelerde oluyor), fosforik asit (hem sizin sağlığınız hem de balıkların sağlığı için riskli doğru kullanılmazsa), hidroklorik ve sitrik asit (ikisini bir arada kullanmak pH'ı düşük ve sabit tutmak için daha güvenli/kullanışlı oluyor, sanırım... Hidroklorik asit elbette oldukça tehlikeli yine sizin için ve balıklar için. Sitrik asit daha güvenli ancak yine de elde yanıklara yol açabilir, çok kullanılırsa pH'ta ani düşüşler veya karbondioksit zehirlenmeleri sonucu balıklarda sağlık sorunları/ölüm olabilir vs.)
Cidden asit-baz kimyasını ve tamponlanma durumlarını, sonuçlarını vs. bilmiyor veya anlamıyorsanız (benim yarı bilip yarı anlamadığım gibi) ve asitleri balıklara ve kendinize zarar vermemek için tedbirli kullanmıyorsanız kuvvetli asitlerle deney yapmayın. Humik asit kaynağı olan bitkisel torfları, meşe palamutlarını vs. veya yağmur/RO suyunu kullanın.

Ancak burada başkalarının çoktan bahsettiği gibi: Eğer asidik sularda üreyen balıkları üretmek isterseniz genellikle iletkenliği de düşürmeniz gerekir. Macmasterileriniz esarette yapay seleksiyonla üretilmiş bir ırktansa o zaman nispeten yüksek iletkenlik ve pH değerlerinde üreyebilirler (kesinlik yok, ihtimal), ancak doğada bu türlerin yumurtaları nispeten düşük pH ve iletkenlik değerlerinde gelişebilir ve çatlayabilirler, o değerler için evrilmiştirler. Macmasteri'nin doğada ihtiyaç duyduğu değerleri tam olarak bilmiyorum ne yazık ki.


Beğenenler: [T]182879,MaxKrone[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caga71Çevrimiçi

[B]15007,2[/B]
Kayıt: 07/07/2014
İl: Kirikkale
Mesaj: 266
caga71Çevrimiçi
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 12:20
Bir kimya mühendisi olarak arkadaşların RO ve O hakkında yazdıklarının gayet yeterli olduğunu düşünüyorum.Aklıma takılan nokta apistoları sürekli bu tür sularda beslemek ne kadar doğru o tartışılır.[:?] Size basit bir yol daha söyleyebilirim (ben yakın zamanda deneyeceğim) Su değişimi yaparken içme suyu (damacana su) kullanımı yapmak. Bu şekilde bir çok apisto türünden yavru alan tanıdıklarım var.
Not :hesap yaparsak 10tl X 20 değişim = Yılda ortalama 200 tl su parası -50 tl normal suya verilecekti zaten en kötü . Yani fazladan 150TL ile yavru alınır [:D][;)]


Beğenenler: [T]203993,Metal06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 12:46
[QUOTE=caga71]Bir kimya mühendisi olarak arkadaşların RO ve O hakkında yazdıklarının gayet yeterli olduğunu düşünüyorum.Aklıma takılan nokta apistoları sürekli bu tür sularda beslemek ne kadar doğru o tartışılır.[:?] Size basit bir yol daha söyleyebilirim (ben yakın zamanda deneyeceğim) Su değişimi yaparken içme suyu (damacana su) kullanımı yapmak. Bu şekilde bir çok apisto türünden yavru alan tanıdıklarım var.
Not :hesap yaparsak 10tl X 20 değişim=Yılda ortalama 200 tl su parası -50 tl normal suya verilecekti zaten en kötü . Yani fazladan 150TL ile yavru alınır [:D][;)]

[/QUOTE]

Apistoların türüne ve yapay/doğal ırk olmalarına göre, akvaryum suyunuza göre ve kullanılacak içme suyunun değerlerine göre bahsettiğiniz ufak miktarlardaki içme suyu değişiminin başarılı üretim sonucu verip vermeyeceği değişir.
Apitoları sürekli "bu tür sularda" beslemenin zararlı olup olmayacağı yine türe ve "bu tür sular" ile tam olarak hangi değer aralıklarını kastettiğinize bağlı. Mesela Taeniacara candidi üretimi için" %100' e yakın RO suyuna (20-50 microSiemens iletkenlik) ve 5.0'ın altında, 3.7 bile olabilecek pH değerine ihtiyaç duyabilir ancak bu değerlerde üretim dönemi hariç yaşamaları ömürlerinin kısaltır" gibi bir ifade var Cichlid Atlas Vol. 1'da. Ancak bunu sadece bu kaynakta okudum, ne kadar doğru bir iddia olduğunu bilmiyorum. Mantıklı olan doğada balıkların ömrünün çoğunu geçirdiği suların sağlıklarına faydalı olacağıdır, zararlı değil. Eğer Apistogramma borelli gibi nispeten ortalama pH ve iletkenlik değerlerinde yaşayan ve üreyen bir türü alıp %100 RO sulu ve asit eklenmiş, 50'nin altında microSiemens ve 5.5'in altında pH değerinde bir suda ömür boyu beslerseniz zararlı olabilir, ömrü kısalabilir (normalde Apistogrammaların ideal ömrü 3 yıl sanırım?). Bir balığın doğada yaşadığı, geliştiği, ürediği suların değerlerini bilmeden neyin yararlı veya zararlı olduğunu söylemenin tek yolu esarette yıllarca farklı değerlerle deney yapmaktır. Genelde deney seçeneği epey maliyetli olduğundan ticari kazanç yoksa uygulanmaz, bu yüzden çoğu türde habitatlarında yapılan ölçümlere güvenmek tek seçeneğimiz. (tabi burada "Yapılan ölçüm zamanındaki su değerlerinin yıl boyu aynı kaldığını nereden biliyorsun?" sorusu sorulabilir. Cevabım: ben bilmiyorum, bazı nehirlerde ciddi değişimler oluyor olabilir ancak genellikle pek değişim olmuyormuş (sanırım?). Ben de bu soruyu sordum: [URL]https://apistogramma.com/forum/threads/only-dry-season-parameters.22609/[/URL] )[EDIT]Iskarmoz,2018-11-19 12:48:43[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2788
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 12:58
[QUOTE=SinanBULBUL].[/QUOTE]

Öncelikle Ph düşürmenin tek yolu osmos olması değil ya da ph düşürücü kumlar değil elbette. Arkadaş bana kalırsa yavrudan ziyade elindeki balıkları yaşatmak için açmış konuyu.

Bunun dışında yazılan yazılarda yanlış bir şey yok, herkes güzel yorumlar yapmış. Bildiklerimizin üzerinden geçmiş olduk, hem böyle konular bildiklerimizi, unuttuğumuz ince detayları hatırlamak için güzel konular.



[QUOTE=DwightSchrute]Bu marketlerde satılan bahçe toprağından bir avuç kadar al, bir tavanın üzerine alüminyum folyo serip üzerinde kupkuru olana kadar ısıt, sonra o toprağı bir bez içine koy ağzını sıkı kapa, ağzını sıkı kapadığını da filtrenin içine koy. O piyasadaki pahalı topraklardan belki de daha etkili olacaktır.[/QUOTE]

Bu yöntemi de ilk defa duydum doğrusu. Direkt olarak konusu var mı? Çünkü bu açıklama yeni soruları da beraberinde getiriyor.

+1: [T]163884,caga71[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ŞahmatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/01/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 432
ŞahmatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 13:13
Bu konuda arkadaşlar birçok açıklamada bulunmuş konuya bu kadar hobi severin yorum yapması beni ayrıca mutlu etti bundan bir 10 sene önce bu konuda yorum yapacak hobi sever neredeyse yok denecek kadar azdı bunu belirtmek istedim arkadaşlarında dediği gibi çeşitli yöntemlerle ph düşürüle bilir ancak ph 7 altına indiğinde oldukça karsızlaşır burada ph 7 nin altına indirmekten daha ziyade stabil sabit tutabilmektir önemli olan ozmoz olmazsa olmaz değildir recine ilede ph düşürüle bilir diyenleriniz olabilir doğrudur ancak gelelim konumuza kh yüksek ise çok kısa süre sonra 7 nin altına inen ph yeniden 7 ve üstü değerleri zorlaya caktır o zaman yapılan uygulama sonrası ph taki ani değişikler balıkları olumsuz etkileyecek hatta ölümle sonuçlanacak sonuçlara götürecektir ph 7 ninaltında tutmak için suyu sürekli tanponlamak diye tabir ettiğimiz kontrollü iyon değişimine devam etmek gerekecektir bunu ne ile yapabiliriz öncelikle profesyonel olarak ph co2 kotrollü cihazlarla yada sürekli ölçüm ve bir üst filtreye mixbed recine ekleyerek ve alarak yada yine akvaryumda suyun üzerinden geçtiği bir ortam oluşturarak sera süper peat, Eheim Torf Pellets, Prodac Aquator gibi akvaryum suyuna humik asit salgılayan torf malzemeler eklenip çıkarılmak suretiyle suyun ph nın 7 altında kalması sağlanabilir ancak son anlattığım iki sistemde dikkatli olunmalı ph sık sık kontrol edilmeli aşırı düşme durumunda müdahale edilmeyi unutmamalıyız
Her keze iyi ve mutlu hobiler dilerim

Beğenenler: [T]202876,AmazonDream[/T][T]182879,MaxKrone[/T]
+1: [T]203414,yasarcannn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmazonDreamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2018
İl: Sivas
Mesaj: 1923
AmazonDreamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 13:13
Marketlerde satılan bahçe toprakları bir nevi torf aslında ancak içerisinde kimyasal barındırdığı için doğal torf değil. Tankta kullanımı ne kadar doğru olur bilemiyorum. [:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 13:19
Çiçekçilerde satılan çiçek/bahçe toprakları da genelde hümik asitler salar suya kökenleri bitkisel olduğu için (hatta bazılarında “toprak” yerine “torf” veya “humus” yazar) ancak neredeyse hepsinin içinde mineral katkıları ve kimyasal veya organik gübreler olduğundan akvaryumda kullanmam ben, riskli olur. Ancak gübre bile katılmamış doğal, saf humus ise kurutup/pişirip kullanmaya güvenebilirim sanırım, pH’ı da düşürür ancak ne kadar düşürür? Bitkili akvaryumlarda, biyotoplarda ve killifish üretim akvaryumlarında “çiçek/bahçe/saksı toprağı” veya “humus/torf” adlı bahçe/saksı kullanımı amaçlı ürünleri kullananlar görülebilir internette ve kitaplarda.
Doğada ve tarımda da bitkilerin gelişimini gözlemlerken toprağın asidikliğine bakılır mesela, kimi bitkiler sadece nispeten aşırı asidik topraklarda yetişebilirler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caga71Çevrimiçi

[B]15007,2[/B]
Kayıt: 07/07/2014
İl: Kirikkale
Mesaj: 266
caga71Çevrimiçi
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 13:56
[QUOTE=MurathanM]

Öncelikle Ph düşürmenin tek yolu osmos olması değil ya da ph düşürücü kumlar değil elbette. Arkadaş bana kalırsa yavrudan ziyade elindeki balıkları yaşatmak için açmış konuyu.

Bunun dışında yazılan yazılarda yanlış bir şey yok, herkes güzel yorumlar yapmış. Bildiklerimizin üzerinden geçmiş olduk, hem böyle konular bildiklerimizi, unuttuğumuz ince detayları hatırlamak için güzel konular.

[/QUOTE]

Yaşatma noktasında macmasteri ve panduro besleyen biri olarak dinlenmiş çeşme suyu kullanıyorum 1 yılı aşkındır sorun olmadı çok şükür. Ama macmasteriden yavru alamadım bende arayış içerisindeyim [:D] soruyu ondan yavru almak diye anladım [:D][:D]
[EDIT]caga71,2018-11-19 13:57:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 14:27
[QUOTE=caga71]Bir kimya mühendisi olarak arkadaşların RO ve O hakkında yazdıklarının gayet yeterli olduğunu düşünüyorum.Aklıma takılan nokta apistoları sürekli bu tür sularda beslemek ne kadar doğru o tartışılır.[:?] Size basit bir yol daha söyleyebilirim (ben yakın zamanda deneyeceğim) Su değişimi yaparken içme suyu (damacana su) kullanımı yapmak. Bu şekilde bir çok apisto türünden yavru alan tanıdıklarım var.
Not :hesap yaparsak 10tl X 20 değişim = Yılda ortalama 200 tl su parası -50 tl normal suya verilecekti zaten en kötü . Yani fazladan 150TL ile yavru alınır [:D][;)]

[/QUOTE]

Bugüne kadar İnka, Agassizi, Macmasteri ve kakaduya ev sahipliği yaptım. İletkenliği düşük damacana su ile inka çiftimden yavru alabilmiştim. Daha sonra 3lü filtre alıp şebeke suyuna döndüm. (membransız sistem) Bu sistemde agassizi ve macmasteride malesef yavru alamadım. Kakadu da ise yavrular serbest yüzüşe geçmişlerdi.

Şuan yeniden akvaryumu apisto için hazırladım daha türe karar vermedim ama 3lü filtreme ek olarak membran filtre ekleyeceğim. Burada sorum şu olacak; bildiğim kadarıyla %100 ro suyunda mineral eksikliğinden tercih edilmiyor ve bu yüzden aşılama yapmak gerekecek. Bunun oranları ne olmalı ?

+1: [T]163884,caga71[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caga71Çevrimiçi

[B]15007,2[/B]
Kayıt: 07/07/2014
İl: Kirikkale
Mesaj: 266
caga71Çevrimiçi
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 14:40
Erkin bey ne yazık ki balıklarda kullanılacak oranlar hakkında bir bilgim yok. [:?]

Teşekkür Edenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmazonDreamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2018
İl: Sivas
Mesaj: 1923
AmazonDreamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 15:06
[QUOTE=stormare]

Bugüne kadar İnka, Agassizi, Macmasteri ve kakaduya ev sahipliği yaptım. İletkenliği düşük damacana su ile inka çiftimden yavru alabilmiştim. Daha sonra 3lü filtre alıp şebeke suyuna döndüm. (membransız sistem) Bu sistemde agassizi ve macmasteride malesef yavru alamadım. Kakadu da ise yavrular serbest yüzüşe geçmişlerdi.

Şuan yeniden akvaryumu apisto için hazırladım daha türe karar vermedim ama 3lü filtreme ek olarak membran filtre ekleyeceğim. Burada sorum şu olacak; bildiğim kadarıyla %100 ro suyunda mineral eksikliğinden tercih edilmiyor ve bu yüzden aşılama yapmak gerekecek. Bunun oranları ne olmalı ? [/QUOTE]

Oranlarla uğraşmak sizi sonuca ulaştırmaz. Stabil kalmaz değerler. Musluk suyunuzdaki kh değeri eğer yüksek ise %90 ro %10 musluk suyu karışımında bile bir fayda göremezsiniz. Sebebi ise %10 musluk suyundaki kh oranı tanka eklediginiz zaman ph'ı etkiler. Ro suyu ph değeri musluk suyu çıkış degerine bağlı olarak 6 7 arası değişir genelde 6.5 6.4 değerlerinde sabit bir su verir. Ekleyeceğiniz az bir miktar musluk suyunun bile ph'ı 7ye çekme ihtimali yüksektir. Bu yüzden tavsiyem full ro ile aktif toprak kullanmaktır. Macmasteri gibi geniş değerleri tolere edebilen türler full ro'da sıkıntısız bakılabilir. Çünkü tabanda suyu besleyen bir aktif toprak yatağı bulunur. Full ro çıkışı 5 ppm ise aktif topraklı tanka eklediğinizde bu değerleri ölçün mutlaka 15 20 ppm gibi rakamlar görürsünüz. Yani suyu besler balığa zarardan çok faydası vardır.

Beğenenler: [T]203993,Metal06[/T]
Teşekkür Edenler: [T]153370,stormare[/T][T]203993,Metal06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasarcannnÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2018
İl: Izmir
Mesaj: 625
yasarcannnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 15:10
[QUOTE=stormare]

Bugüne kadar İnka, Agassizi, Macmasteri ve kakaduya ev sahipliği yaptım. İletkenliği düşük damacana su ile inka çiftimden yavru alabilmiştim. Daha sonra 3lü filtre alıp şebeke suyuna döndüm. (membransız sistem) Bu sistemde agassizi ve macmasteride malesef yavru alamadım. Kakadu da ise yavrular serbest yüzüşe geçmişlerdi.

Şuan yeniden akvaryumu apisto için hazırladım daha türe karar vermedim ama 3lü filtreme ek olarak membran filtre ekleyeceğim. Burada sorum şu olacak; bildiğim kadarıyla %100 ro suyunda mineral eksikliğinden tercih edilmiyor ve bu yüzden aşılama yapmak gerekecek. Bunun oranları ne olmalı ? [/QUOTE]
Oran her çeşme suyunda değişir o sebeple bir kovada ölçüm yaparak istediğiniz değerlere getirmeniz en güvenilir yöntemdir bu sebeple su değerleriyle oynama yapılacaksa tds ve ph metre gibi cihazlar büyük önem taşır

Teşekkür Edenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DwightSchruteÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2018
İl: Kocaeli
Mesaj: 84
DwightSchruteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2018 22:15
[QUOTE=MurathanM]

Öncelikle Ph düşürmenin tek yolu osmos olması değil ya da ph düşürücü kumlar değil elbette. Arkadaş bana kalırsa yavrudan ziyade elindeki balıkları yaşatmak için açmış konuyu.

Bunun dışında yazılan yazılarda yanlış bir şey yok, herkes güzel yorumlar yapmış. Bildiklerimizin üzerinden geçmiş olduk, hem böyle konular bildiklerimizi, unuttuğumuz ince detayları hatırlamak için güzel konular.

Şöyle bir düşününce hiç de mantıksız değil aslında. Afrikanın bazı bölgeleri hariç olmak üzere Orta ve Güney Amerika komple topraklı su. Aynı şekilde Asya da öyle.





Bu yöntemi de ilk defa duydum doğrusu. Direkt olarak konusu var mı? Çünkü bu açıklama yeni soruları da beraberinde getiriyor. [/QUOTE]

direkt konu: [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/dogal_mineral__toprak_k397592.asp[/URL]

bu arada en ucuz yöntemlerden biridir. bahçe toprakları içinde bildiğim kadarıyla gübre barındırmaz.

yabancı kaynaklarda da rastlamıştım, zaten yabancı kaynaklarda rastladıktan sonra burada arayınca bulmuştum bu konuyu. bence çok değerli bir konu ama eskilerde unutulmuş.


[EDIT]DwightSchrute,2018-11-19 22:17:56[/EDIT]

Beğenenler: [T]203993,Metal06[/T]
Teşekkür Edenler: [T]144185,MurathanM[/T][T]202876,AmazonDream[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir