tavsiye lazım


Deniz DalkılıçÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 124
Deniz DalkılıçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 17:14
Arkadaşlar 90x45x40h akvaryumda 2 bronz 1 sterbai corydoras, 1 erkek bolivian ram ve 1 cüce vatoz var. İçinde bolca kök ve moss mevcut. Bu akvaryuma 1 tane ramireziyle 10 tane kardinal tetra eklicem.
Su ısısı 25, ph 6-6.50 arasında. Blackwater kullanıyorum. Filtrem eheim 2215. Sizce 1 tane de melek veya discus eklemem problem yaratır mı? Hangisi daha sağlıklı ve hoş olur?
Deniz Dalkılıç2011-06-24 17:17:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1023
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 21:03
Deniz Bey, Bence 1 çift bolivyan ile 1 adet dişi bolivyan ekleyiniz. Bu ekleme sonucu oluşacak iki çiftiniz için farklı köşelerde yuva, saklanma yeri oluşturunuz. Discus ayrı bir zevktir. Ancak 1 tane ile olmaz. Akvaryumunuzun yüksekliği ve eni discus için yetersiz. Discus yerine melek alabilirsiniz ama meleklerde discuslar gibi yüksekliği seven türler. İlla alacaksanızda 4 lü grup alırsınız. Bakarsınız içlerinden eş tutanlarda çıkabilir. Benim tetra gruplarında edindiğim izlenime göre; her ne kadar neon ve kardinal tetralar renkleri güzel olsalarda tam bir sürü politikası güdemiyorlar. Akvaryum içerisinde mutlaka kendilerini ufak çaplta tehdit edecek bir unsur olsunki sürü olarak hareket etsinler. Sürü olarak hareket edenlerde en beğendiğim tür rasbora ve ışık tetradır. Özellikle rasboraları izlemekten zevk alıyorum. Işık tetra (kırmızı göz) de aynı şekilde sürü ile ve hızlı şekilde hareket ediyorlar. Ayrıca neon ve kardinale göre daha dayanıklılar. Bunların yanında şu anda beslediğim serpae tetralar var. Kırmızı renkleri ile ayrı bir hava katıyorlar. Artık siz hangisinden daha çok zevk alacağınıza inanıyorsanız o türü ekleyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Deniz DalkılıçÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 124
Deniz DalkılıçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 22:19
Hüdai Bey açıkçası kardinal tetraların tam anlamıyla sürü halinde gezmesini sağlayacak hacimde bir akvaryumum ve onları dediğiniz gibi tehdit edecek balıklarım olsaydı sayıyı 2-3 misline çıkarırdım ama durum bu iken görüntü nasıl olur bilemiyorum. Şimdiye kadar çok balık besledim ama kardinal ve neon beslemek henüz kısmet olmadı, söylediğinizi dikkate alacağım. Neon tetra da düşünmemiştim çünkü hem boy hem de renk olarak kardinallere göre daha silik buluyorum.

Kırmızı göz tetralar çok hoş ama akvaryuma biraz da renk katmak istiyorum, bu yüzden arayışıma tam olarak uymuyorlar. Hem böyle diyorum hem de penguen tetraları düşündüm şimdi. Çok cazip gelen başka bir tür. Ah keşke birden fazla akvaryum olsa :) Rasborayı da düşünmedim çünkü güney amerika balıkları düşünüyorum.

Ramirezi (mikrogeophagus ramirezi) ekleyeceğim dedim çünkü başka bir bolivian ram uzun vadede beni sıkabilir, akvaryumda biraz farklılık olsun. Diğer türleri de ekledikten sonra ekle çıkar yapmak istemiyorum oturduğu şekilde yürüsün akvaryum.

Ama discus ve melek konusunda da gerçekten haklısınız pek sağlıklı bir ekleme olmayacak. O şıkkı eledim.

Sürü balığı sayısı olarak şu durumda 10un üstüne çıkmakta bir dezavantaj olabilir mi sizce? Malum cüce cichlid olarak bolivian ve ramirezi olacak sadece. Sayı olarak örneğin 15-20? Akvaryumu boğması da mümkün sanırım..

Bu arada anadolu yakasındaki akvaryumcularda yakın tarihte mikrogeophagus ramirezi gören varsa haber verirse sevinirim. Maltepe Pet'te göremedim. Balon ve bolivian ram vardı sadece.

***
Yeni üye olduğum için mesaj limitim 2 imiş o yüzden buraya ekliyorum.

Arda Bey güzel bir dille yapıcı bir şekilde düşüncenizi belirtmeyecekseniz hiç belirtmenize gerek yok. Burda kafamda oluşturmaya çalışıyorum. Belki sürü balığı eklemeyip sadece 1 veya 2 adet barışçıl cüce cichlid ekleyeceğim. Gören de akvaryumu ağzına kadar balıkla doldurup fotoğrafını buraya yükleyip nasıl olmuş diye sordum zanneder.

Deniz Dalkılıç2011-06-24 23:37:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1023
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 22:59
Fazla akvaryum olması hepimizin dileği ama bu dileğini gerçekleştiren sayısı sanırım fazla değildir. Bende sizin gibi hep keşke diyorum ama olmuyor :)

Ben bolivyan tek kalmasın, stres olmasın diye demiştim ekleme yapın diye. Tabi dediğiniz gibi micro ram. farklı renk katacaktır ama dayanıklılık derseniz bolivyan derim. Ama illa renk diyorsanız şu videoyu izleyin. Şayet bulabilirsem mutlaka edinmeye çalışacağım : http://www.youtube.com/watch?v=zLFbkalurnw&NR=1

Ben izlerken mest oldum. Allah sahibine bahışlasın, muhteşem renkleri var.

Ben genelde alırken 15-20 tane alıyorum. Sonuçta balıkları akvaryuma koyarken yada sonrasında muhtemel kayıplar olacaktır. Eğer balıklarda yada suyunuzda problem yoksa 1-2 tane olası kayıp yaşanabilir. Sonrasında kalan sürü ile seyir zevkinize devam edebilirsiniz.

Benimde önümüzdeki hafta sonlarına doğru yeni akvaryum kurulum  olayı var. Muhtemel olasılık amazon karma olacak. Birazda düşük destekli bitkili. Ama her nekadar akvaryum amerikan olsada rasbora muhtemel akvaryuma girecek türler içerisinde olacak. Ne yapayım bayılıyorum onların sürü halinde dolaşmalarına :)

Bir başka düşündüğüm tür ise Gymnogeophagus Balzanii. Şu anda akvaryumist de var görünüyor ama benim kurulum için hala 10-12 gün var. Kısmetse yeni kurulumu yapabilirsem bu türde düşündüklerim içerisinde. http://www.akvaryumist.com/tatlisu/cichlid/amerika/amerikan.html

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

glosyoÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2011
İl: Ankara
Mesaj: 167
glosyoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 23:02
Ekle kardeşim ekle hatta 20 tane de lepistes ile 30 tane de kılıç falan al süper olur. Ey Allah'ım sen insanlara okuyup araştırıp öğrenmeyi nasip et. glosyo2011-06-24 23:11:06

Bu arada o balıkların içine melek ile discus da çok güzel olur. Hele tek discus çok sağlıklı ve güzel olur. Bir de astronot al tam bir zevk olur sana. Sen böyle devam et balıkların öldükçe sevinirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1023
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 23:38
[QUOTE=glosyo] Ekle kardeşim ekle hatta 20 tane de lepistes ile 30 tane de kılıç falan al süper olur. Ey Allah'ım sen insanlara okuyup araştırıp öğrenmeyi nasip et.

Bu arada o balıkların içine melek ile discus da çok güzel olur. Hele tek discus çok sağlıklı ve güzel olur. Bir de astronot al tam bir zevk olur sana. Sen böyle devam et balıkların öldükçe sevinirsin.[/QUOTE]

Deniz Bey sadece tavsiye amaçlı soru sormuş. Karşınızdakine bu şekilde azarlayıcı, alaycı bir üslup ile cevap vereceğinize daha yapıcı bir öneride bulunamaz mıydınız? Zaten daha sonraki mesajında melek ve discus şıkkını elediğini belirtmiş. 20 yıldır bu hobi ile uğraşıyorsunuz madem deneyimlerinizi daha yapıcı bir şekilde paylaşın. Her hobici sizin kadar deneyimli değildir. Zaten amaç deneyimleri paylaşmaktır. Başkalarının deneyimlerinden, bilgilerinden fayda sağlamaya çalışmaktır bu forumda. Yoksa sizin yaptığınız gibi kestirip atmak kolay. Ha şunu diyebilirdiniz : " Deniz Bey, akvaryumunuzun brüt hacmi 162lt, nettede yaklaşık 140lt etsin. Dolayısı ile akvaryumunuzun gerek hacmi gerekse boyutları eklemek istediğiniz türler için uygun değil. Başka türler ekleyebilirsiniz vb....."

Sizde birkaç tavsiyede bulunsaydınızda Deniz Beyde, bende nerede ne yanlış yaptığımızıı öğrenseydik. Öğrenelim ve yanlışlarımızı düzeltelim

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir_7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1785
kadir_7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2011 00:11
 Arda Bey, diğer yorumlarınıza ve bana yolladığınız özel mesaja bakıyorum; tavrınız hiç hoş değil.  Sanırım bu ikinci üyeliğiniz... 'Ey Allah'ım sen insanlara okuyup araştırıp öğrenmeyi nasip et.' 
  Bu sözler size ait. Bana attığınız mesajda da 20 yıldır akvaryumla uğraştığınızı ama dip çekimi yapılmadan balıkların sağlıklı bir şekilde yaşayabileceğini sadece benden duyduğunuzu söyleyip, bilgimi tartmak istediğinizi söylemiştiniz. Eğer forumu okusaydınız, sayfalarca tartışılan konularda dip çekiminin gereksiz olduğunun bilimsel verilerle kanıtlandığını ve bunu savunan onlarca kişinin olduğunu rahatça görebilirdiniz... Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

glosyoÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2011
İl: Ankara
Mesaj: 167
glosyoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2011 00:54
Arkadaşlar bakın o zaman size dip çekimi neden yapılır söyleyeyim okuyun öğrenin, 
1. Ben inşaat mühendisi olarak çalışıyorum.
2. Su ürünleri ve su bilimi okudum yani bu işin bilimini ben bizzat okudum.

Dip çekimi neden yapılır: Öncelikle balıkların hızlı ve sağlıklı gelişmeleri için yapılması gereklidir. Yem vermek yada ne kadar beslersek besleyelim dip çekimi yapılmayan bir akvaryum da balıklar sağlıklı büyümezler ve gelişmezler. Çünkü akvaryum tabanın da biriken artık yemlerden ve dışkılar dan dolayı bir gaz oluşur. Bu zehirli gaz çoğaldıkça balıklara zararlı olur bu sebep den dolayı dip çekimi yapılması gerekir.

Dip çekimi neden yapılmaz: Tamamı bitki ile kaplı olan yani kumun %99 a yakın kısmı görünmeyecek şekilde bitkili olan akvaryumlar da dip çekimi yapılmaz (yapılamaz). Çünkü çok fazla bitki olduğu için bitkiler yem artıkları ve dışkılar daha gaz hale gelmeden bitkiler tarafından emilir. 

Bu şekilde çok fazla bitkili akvaryumun %99 a yakın kısmı bitki ile kaplı ise dip çekimi yapmanız gerekli değildir. Ancak hafta da bir %30 su değişimi yapmanız gereklidir ve bununla beraber su değişimi sırasın da %99 a yakın bitkili akvaryum un bitki üst kısımların da hortumu dolaştırarak kalan pislikleri de almanız gereklidir ki bu pislikler orada kalabilir. Bu olay da suyu bozar.


Not: canlı ile uğraşırken üşenme yapılmaz o zaman yapmayacaksınız bu işi. O makaleler de yazanları atlamadan tam okuyun yada okuduğunuzu lütfen tam anlayın. Dip çekimi dediğim şartlar da yapılmaz. Onun dışın da yağmak zorun dasınız. Bu kadar basit. Bu işin bilimsel yanı da budur.

Şunu da anlatayım bilgi olsun size denizler de aslında doğa dip çekimi kendisi yapar su değişimini de kendisi yapar. Nasıl? Şöyle ki doğada ki bazı mercanlar ve tüm bitkiler dışkıları emer ve gübre olarak kullanır. Denizlerde olan her türlü midye de suyu filtre eder. Bunlar la beraber suyun buharlaşması ve yağmur un yağması ile de su değişimi olmuş olur. dip çekimi ikinci şekli de dalga ile dip den kalkan zehirli gazla su buharlaşması ile bri nevi temizlik yapar. yani su çekilir geri verilir. 

Not: akvaryumcular dip çekimi yapmanız gerekli değil diye bir laf attarlar ortaya bu tamamen balıkların sağlıksız olması ve kendilerine müşterini gelmesi içindir. Herkes gerekli şekilde balık beslese malzeme bakımını yapsa bu adamla batar bunu da bilin. 

Ben 15 senedir hiç balık kaybı vermedim sizce neden? 

Bir arkadaşım da demiş ki yapıcı olun. Ben yapıcı oluyorum zaten bana sürekli özelden mesaj gelir arkadaşım ve ben bıkma dan cevaplarım hepsini ve ben okumayan, araştırmayan, öğrenmeyen hep kulak dan dolma laflar la iş yapılmasına kızıyorum. Herkes kolayına gelene inanıyor. Bir laf vardır Allah cennet i vaat etmeseydi vay bu dünyanın haline derler. anlata bildim galiba yani üşengeçlik aman ben bu dip temizliğini yapmayım da yorulmayım kar etmiş olayım olayına ben kızıyorum bu işin kuralı yapacaksın dip temizliğini kardeşim işine gelmiyorsa bırak yapma bu işi. Çöpçü de olsan en iyi çöpü sen topla 
glosyo2011-06-25 01:13:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 795
AmraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2011 01:20
Bakteri kültürü sağlam oturduysa dip cekimine gerek yok yeterki biyotop sağlam otursun .
Gerisi boş .

Arkadaşlar bakın o zaman size dip çekimi neden yapılır söyleyeyim okuyun öğrenin, 
1. Ben inşaat mühendisi olarak çalışıyorum.
2. Su ürünleri ve su bilimi okudum yani bu işin bilimini ben bizzat okudum.
glosyo  demişin bana inandırıcı gelmedi .



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

glosyoÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2011
İl: Ankara
Mesaj: 167
glosyoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2011 01:23
Şunu da ekleyeyim, her balığın akvaryum için de  bir litresi vardır. Bu litrelere uyulmaz ise balıklar büyümez, gelişmez, üremez. en ufak balık dan bahsediyorum. Örnek lepistes akvaryum da ihtiyacı olan litre 5 litredir. Bu litre balık boyu büyüdükçe artar. Örnek discus 45 Litredir. Ama dış filtre iyi ise debisi yüksek ise akvaryum da balık sayısını 1 yada 2 adet arta bilir ki bu da balığın boyutları ile ilgilidir. Örnek 80 litre de 2 discus olursa iyi bir dış filtre ile 3 adet yaparsınız bu sayıyı. Ama 80 litre bir akvaryum da 16 adet lepistes yaparsınız. ama dış filtre iyi ise 29-20 ye çıkara bilir siniz sayıyı.  

Amra kardeşim ister inan ister inanma bu işin bilimin de böyle yazar. dip çekimi gebersen de yapacaksın bunun sağı solu yok sizin gibi kişiler bir şeylere inanıyorlar onu da empoze ediyorlar.

Amra sana bir soru sor bakalım discus besleyenlere dip çekimini hiç aksatıyorlar mı ki emin ol en kaliteli us da bizler de varıdır. Bir sor bakalım.

Bu arada unuttum yazmayı, amra arkadaşımızın dediği kulak dan dolma bilgisini de tamamlamak istiyorum.

Amra: Bakteri kültürü sağlam oturduysa dip çekimine gerek yok yeterki biyotop sağlam otursun .
Gerisi boş .

Bakteri kültürü nün sağlam oturması demek de, %99 a yakını bitkili olan akvaryumlar da olur.
Amra kardeşim öğrenmişsin de eksik öğrenmişsin. Kolay gelsin.
glosyo2011-06-25 01:51:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir_7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1785
kadir_7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2011 06:29
Ben sizin mühendis olduğunuzdan şüpheliyim açıkçası. Dipte biriken dışkılar suda yok denecek kadar az miktarda zararlı gaz bırakır.  Suyun bozulmasını sağlayan en önemli faktör, balıkların nefes alıp verirken solungaçlarından bıraktıkları amonyaktır. Bu lafı ortaya atan akvaryumcular falan da değildir, bu işle uğraşan bilim adamlarıdır. Bunları iyi öğrenin sonra tekrar konuşalım. Okumanın yaşı yoktur. 2007'den bu yana foruma üyeyim, sizin kadar 'ben bu işi çok iyi biliyorum' diyene rastlamadım ama en basit konuda bile hala 20 yıl geriden geliyorsunuz.  Discus'a gelince; Discus'lar bitkili akvaryumlarda da rahatça beslenemebilmekte. Ama bu tür diğerlerine göre su değerlerine karşı çok daha hassas olduğu için, amaç üretimse cama cam akvaryumlarda beslenirler. (Bitkili akvaryumlarda da yavru alanlar var.) Öyle sizin dediğiniz gibi % 99 bitkiliye falan da gerek yok, bu balığın beslenmesi için. Zaten bu tür diğer türlere göre daha hassas olduğu için insanlar beslemekten çekinir bu türü. Ayrıca konu da bu değil zaten, sizin tutumunuz. Herşeyi ben bilirim havalarında olmanız. İnsanları tembellikle, cahillikle, iş bilmezlikle itham etmeniz ve bunları yaparken de olabildiğince sert olmanız. Kimse sizin babanızın oğlu değil, kimseyi azarlayamazsınız burada. Siz tavsiyenizi verirsiniz; alan alır, almayan bakar başının çaresine. Ben dip çekimi yapmıyorum, sadece su değişimi yapıyorum ve en hassas Malawi türlerinden olan Demasoni'lerde de yıllardır kayıp vermiyorum, balıklarım çok sağlıklı ve düzenli yavru alıyorum. Akvaryumumda da tek kök bitki yok bilgilerinize. Ben dip çekmeye üşenmiyorum, sadece boşa amelelik yapmıyorum... kadir_72011-06-25 07:53:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hacegiÇevrim Dışı

Kayıt: 25/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2
hacegiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2011 10:49
Kardeşler, dün 2 tane erkek sarı prenses, 2 tane dişi sarı prenses ve 1 erkek yunusla 1 dişi yunus aldım. hepsi bir akvaryumda. ilk defa besliyorum. bir problem olur mu ve bana ne tavsiye edersiniz...
(20 litrelik akvaryum)hacegi2011-06-25 10:51:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1023
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2011 11:29
İbrahim Bey, size o balıkları satan kişiye kalırsa muhtemelen yaşayacaktır. Ama yaşayamazlar. Balıkları aldığınız yere gidin iade edin. Yavru falan olması önemli değil. İllada bu balıkları beslemeyi istiyorum diyorsanızda öncelikle minimum 300lt lik bir akvaryum edininiz. Kurulumunu yapınız. Bakteri kültürünü oluşturunuz. Ondan sonra balıkları ekleyiniz. Ama öncelikle gidin verin balıkları aldığınız yere. 20lt de  tek bir betta  beslersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4323
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2011 11:58
Maltepepetde her zaman ramirezi olurdu. Şu sıra yeni balık gelmediğinden bir tek balonların alınmıyanları kalmış. Acele etmezseniz çok güzel ramler gelecektir.

Hüdai bey türleri güzel açıklamış. Ekliyeceğim tek şey tetraların tür sayısını çok abartmayın. Çorbaya dönüyorlar. Göz zevki kalmıyor. Bir yada iki tür en güzeli. Nazik olsalarda sürü formasyonu  ve görünüm olarak kırmızı burunlarda çok güzeller. Bir bakın beğenirseniz alabilirsiniz. Naziklerdir ama ramirezinin yaşadığı yerde sorunsuz yaşarlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir