Oranda Japon balığı hakkında herşey
![](http://kizdim.com/wp-content/uploads/2014/02/oranda_japaon_baligi_hakkinda.jpg)
Oranda türünün diğer japon balığı varyeteleri içerisindeki dikkat çekiciliği tartışmasız ilk sıralardadır. Oranda ilk olarak 1600′lü yıllarda üretilmiş, Büyük bir özlemle baktığımız tigerhead alt türü ise 1900′lerin başında yaygınlaşmaya başlamıştır. En belirgin özelliği yumurta şekilli gövde yapısı ve karnabahar benzeri kabarık kafalı(wen,headgrowth,hood) olmasıdır. İdeal Standartta bu kabarcıklı tabaka gözler ve ağız hariç kafanın her yerini kaplamalıdır. Redcap gibi “türüne özel” sadece kafanın üstünde wen(kabarıklık) olması da normal olarak kabul edilir. Bunun haricinde tüm alt türlerde kabarıklık gelişimi kafanın tamamına yayılmış olmalıdır. İlk olarak Çin’de geliştirilmiş olduğu düşünülmektedir. Oranda’nın orijininde veiltail (tül kuyruk) ve Lionhead(egg-shape goldfish) vardır. Bu yüzden kuyruğunun uzun olması beklenirken ryukin formunda olduğu gibi sırt hörgücü olmaması beklenir. Fakat günümüzde o kadar çok değişik çapraz üretimi tutulmuş bir balık türüdür ki hemen her formda bulunmaktadır. Oranda Standartları şu şekildedir.
![](http://kizdim.com/wp-content/uploads/2014/02/oranda_standard1.gif)
![](http://kizdim.com/wp-content/uploads/2014/02/oranda_standard2-150x90.gif)
- Gövde derinliği Vücut uzunluğun 2/3 den daha fazla olmalı (Derin gövdeli olmalı)
- Kafa yapısı iyi gelişmiş olmalı
- Sırt Yüzgeci (tek olmalı) hariç tüm yüzgeçler çift olmalı,kuyruğu eşit iki parça olmalı.
- Kuyruk uzunluğu vücut uzunluğunun %75′i kadar olmalı. (5cm gövde varsa 4 cm de kuyruk olmalı)
- Minimum 5.5 cm gövde olmalı.
- Kuyruklar çatal olabilir fakat çatal kuyrukda aşağıya bakmamalı.
- Tül kuyruk balıklarda kuyruk aşağıya bakmalı.
Orandalar Çok iyi yüzücü değillerdir bu yüzden hızlı yüzden balıklarla aynı yerde beslenilmesi tavsiye edilmez. Sert ve dayanıklı bir balıktır bu yüzden 17C nin altına düşmeyen havuzlarda da beslenmesinde sakınca yoktur. Fakat ısı konusunda diğer japon türleri kadar dayanıklı değildir. Oranda türlerinde bir renk kısıtlaması(Redcap,Brown,Blue hariç) yoktur. Sarı,Kırmızı,Siyah,turuncu,Beyaz,Krem gibi her renk olabileceği gibi bunların karışımı da olabilir.
Balık ilk doğduğunda belirgin olan kafa yapısı olmaz. doğum sonrası 2 – ay ay içerisinden kafa gelişimi başlar. Kafa gelişimi 1 ila 2 yıl boyunca devam eder. Balık erişkinliğe ulaştığında kafa büyümesi duracaktır. Kafa gelişimi Su kalitesi(sürekli taze su),yediği yemdeki protein miktarı ile doğru orantılı artmaktadır. Boy olarak 20, 30 CM boya kadar uzayabilirler. Bazen kafa gelişimi anormal şekilde gözleri ve burnu kapatabilirler. Bu durumda cerrahi müdahale gereklidir. 17-28C arasında ideal sıcaklık olarak kabul edilebilir. Swim Bladder hastalığı en sık bu türde görülmektedir. Bu yüzden pek çok kişi batan yemler ve ya jel yemler kullanmaktadır.
Oranda Varyeteleri :
Tiger head(Kaplan baş) : Yukarıdaki resimde görülen oranda gibi kafanın tamamında wen belirgin şekildedir. özellikle yanak kısımlarındaki wen gelişimi daha fazla ise tiger head olarak adlandırılır. Yanaklar ve çene de mutlaka wen gelişimi olmalıdır. Kafa yapısı golf topuna benzetilir.
Goose head(Kaz kafa) : Standart Oranda da kafanın tamamını sarması gereken wen kısmı bu türde sadece kafanın üst kısmında ibik şeklinde olur. üst kısımdaki kabarıklık karnabahar gibi küçük tepecikler oluşturmaz aksine mümkün olduğu kadar düzdür. Redcap’lar bu kafa sınıfının içinde yer alır. Goose head sadece oranda için kullanılan bir tabir değildir. Aslında oranda ya ait bir tabir de değildir. Goodhead bir kafa yapısı tarif tabiridir. Goose head ranchu da, goose head Perl slace(inci gövde) de vardır. Bir ırkı değil kafa yapısını tarif eder.
Lion Head (Aslanbaş) : Çok bildiğimiz bir yanlıştır ki buradaki lion bu gün ki bildiğimiz aslan değildir. Mistik çin aslanından bahsedilmektedir. Lion head Aynı goose head’de olduğu gibi kafa’nın üst kısmındaki wen gelişimi çok iyidir, fakat aynı zamanda yanaklarda da gelişim vardır. Fakat tiger head’den daha azdır. Burada başka bir karışıklı daha var o da “Lion Head” terimi uzak doğuda(çinde) oranda için kullanılırken, Batıda “Lion head” diye bilinen başka bir balık vardır(dorsal yüzgeci olmayan, ranchuya benzeyen balık(egg-shaped goldfish)). Uzakdoğuda Lionhead dediğinizde Lion head oranda yı kast ettiğiniz anlaşılırken batıda Avrupa ve Amerikada ise “egg-shaped” goldfish’i kast ettiğiniz düşünülür. Bu yüzden google’a bu kelimeyi arattığınızda size çok kafa karıştırıcı sonuçlar getirecektir. Çenede wen gelişimi olmaz fakat yanaklarda wen gelişimi görülmelidir. Sağ yandaki fotoğrafta göreceğiniz gibi başın üst kısmında wen daha büyüktür.
Dragon Eye : Oranda’nın teleskop gözlü varyetesidir. Şahsen en kötü görünüşlü oranda varyetesi olarak kabul ettiğim türdür. Değişik bir görüntüsü olsa da bakmaya korktuğum bir balıktır. Kafa gelişimi büyüdükçe balığın görme kabiliyeti ve kendini yaralaması kaçınılmazdır.
Calico Oranda (Azuma nishiki,Suzuki Azuma) : 3 ve daha fazla rengi barındıran balıklar için kullanılan Calico terimi ülkemizde çingene olarak anılmaktadır. Uzakdoğudaki uzmanları Calico Oranda’larda ise wen kısmının kırmızılık miktarı arttıkça değeri de arttığını söylüyorlar. Saitama bölgesinde Suzuki Fish Farm’da geliştirilmiştir. Üretilmesi sırasında Oranda ve Calico Telescope türü ile çaprazlanmıştır.
Red-cap (Tanchou,Koutou,Kırmızı şapka,Kırmızı başlık,)Çin kökenli bir balıktır. İlk olarak nasıl elde edildiği bilinmemekle birlikte şu anda en yaygın oranda türüdür, kafasında oluşan ven kısmının kırmızı olması bir balığı red-cap olarak adlandırmak için yeterlidir. ama makbul olanı Wen kısmı hariç diğer her yerinin beyaz olmasıdır. Japonlar tarafından Japon Turnasınabenzetilmektedir. Dorsal yüzgeçi (sırt yürgeci) olmayan versiyonu ise Koutou denir fakat ülkemizde görmek sanırım mümkün olmayacaktır.
Chocolate Oranda (Chakin) : Koyu kırmızı – kahverengi karışımı bir rengi vardır. Yapı olarak blue oranda(Seibun) ile aynıdır. Chakin japoncada kahverengi balık anlamındadır. Çince’de ise Shikoutou olarak bilinmektedir. iki alt türü vardır. Uzun gövdeli olanı ve Ryukin gibi daha derin gövdeye sahip olanlanları olarak değerlendirilir. Blueo oranda nadir “Rare” tür olarak geçer. Ülkemizde bulunur mu emin değilim. Fotoğraftaki balık 2006 Japonya şampiyonudur. Oranda’lar genellikle SVR olarak değerlendirilir. Bu balığı tek renk ile tabir etmez biraz zordur, bakılan açıya göre yansımadan kimisi pembe kimisi kırmızı kimisi ise kahverengi göründüğünü iddia edebilir.
Hana fusa Oranda ( pompom oranda): Oranda ile pom pom balığın melezlenmesi ile oluşturulmuş bir türdür. Bulabilirsem bende almak istiyorum ama malum ülke şartlarında biraz zor temin edilecektir.
Naga te oranda : Sıradışı bir oranda varyetesidir. Gövde yapısı olarak wakin türüne daha yakındır. Uzun gövdeli, Kısa pervane kuyruklu kafa gelişimi ise normal orandalara oranla daha azdır. Bana daha çok havuz balığı gibi göründü, ayrıca gövdenin uzun olması da daha hızlı yüzdeğini düşündürüyor. normalde akvaryumda beslenebileceği söylense de daha uzun boylara 30+ çıkabilmektedir.
Umarım herkes için anlaşılır şekilde yazmayı başarmışımdır. Konu çok detaylı, türler ise sadece oranda için bile 30′a yaklaşıyor. Hal böyle olunca çok uzun makalelerin de okuma zorluğu göze alındığında kısa kesmeye özen gösterdim. Herkese sağlıklı hobiler.
Makale ilk olarak burada yayınlanmak için hazırlanmıştır. Lütfen kaynak göstermeden başka mecralarda kullanmayalım.
Kaynaklar :
Kendi tecrübelerim
http://www.samurai-goldfish.net/
http://www.exoticgoldfish.net/breeds-oranda.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Oranda
http://www.kokosgoldfish.com/
http://www.finmood.com/forum/
http://freshaquarium.about.com/od/goldfishandkoi/ig/Goldfish-Gallery/
http://www.fynnmood.com/articles_headgrowth.html
http://thegoldfishtank.com/goldfish-types-oranda-goldfish/
http://www.aquaonline.com.br/forum/
http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=900+1490+957&pcatid=957
http://www.aquaticcommunity.com/goldfish/oranda.php
http://www.bristol-aquarists.org.uk/goldfish/oranda/oranda.htm
Beğenenler: [T]78942,muratdeg[/T][T]179616,berkecan03[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]179008,AKINNN[/T][T]228931,mucahityurtta[/T][T]7262,tolgasüren[/T]
Teşekkür Edenler: [T]116582,samah[/T][T]228931,mucahityurtta[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bunlar aslında Japon başlıgı altında bir yere konulabilse. Buralara bakan pek yok çünkü.
*********************************
![](http://www.finmood.com/forum/forumpic/8903_bscap0007_1.jpg)
![](http://foto.akvaryum.com/fotolar/85367/1_35.jpg)
![](http://foto.akvaryum.com/fotolar/85367/1_30.jpg)
![](http://foto.akvaryum.com/fotolar/85367/1_25.jpg)
![](http://foto.akvaryum.com/fotolar/85367/1_22.jpg)
![](http://hizliresimyukle.com/images/2014/04/22/5e45b1.png)
![](http://hizliresimyukle.com/images/2014/04/13/ORANDA.png)
![](http://goldfishol.com/data/attachment/forum/201303/13/0005549im8mx9ta4zw1t6x.jpg)
![](http://img.lanshou.net/attachment/Mon_1303/136_48165_8d1b6716b3c494b.jpg)
![](http://goldfishol.com/data/attachment/forum/201303/01/224941ic677e2atiet2lce.jpg)
![](http://imageshack.com/a/img191/8348/nqly.png)
![](http://img.lanshou.net/attachment/Mon_0906/7_38995_9ee50fbb0e0204c.jpg)
![](http://img.lanshou.net/attachment/Mon_0907/47_35865_88eb4e75bb7c0c5.jpg)
![](http://imageshack.com/a/img839/939/9us6.png)
![](http://imageshack.com/a/img541/8947/dh2x.png)
![](http://imageshack.com/a/img839/7695/i7q3.png)
![](http://imageshack.com/a/img545/1781/8tln.png)
![](http://imageshack.com/a/img38/8485/s3h.bmp)
![](http://imageshack.com/a/img36/4260/msj.bmp)
![](http://imageshack.com/a/img835/4695/rd0x.png)
![](http://imageshack.com/a/img856/593/sj02.png)
![](http://imageshack.com/a/img513/6492/8tcc.png)
![](http://imageshack.com/a/img716/5272/6ote.png)
![](http://imageshack.com/a/img513/4675/6i0v.png)
![](http://imageshack.com/a/img845/4264/bab2.png)
![](http://www.finmood.com/forum/forumpic/8903_bscap0014_1.jpg)
![](http://www.finmood.com/forum/forumpic/8903_bscap0012_1.jpg)
![](http://www.finmood.com/forum/forumpic/8903_bscap0009_1.jpg)
![](http://www.finmood.com/forum/forumpic/8903_15fx2p_1.jpg)
![](http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/06/18/dugun.png)
![](http://i.hizliresim.com/djdm5L.png)
![](http://i.hizliresim.com/GnAl6N.png)
![](http://i.hizliresim.com/MYGrj1.png)
![](http://i.hizliresim.com/MYGrV7.png)
![](http://i.hizliresim.com/djdR8n.png)
![](http://i.hizliresim.com/6RVj0E.png)
![](http://i.hizliresim.com/XW1Zj3.png)
![](http://goldfishol.com/data/attachment/forum/201212/20/1305169g2e937evm91kqe3.jpg)
![](http://goldfishol.com/data/attachment/forum/201212/20/1305251vnve1mj4jogfllp.jpg)
![](http://imageshack.com/a/img835/6096/jwvi.png)
![](http://imageshack.com/a/img836/7250/58gy.png)
![](http://imageshack.com/a/img543/8436/jqcl.png)
![](http://imageshack.com/a/img822/8243/y8rv.png)
![](http://imageshack.com/a/img401/1983/mrlg.png)
![](http://imageshack.com/a/img268/9673/e6n.bmp)
![](https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/t1/1005999_1381339622089898_1661685031_n.jpg)
![](http://imageshack.com/a/img812/8946/6nss.png)
![](http://imageshack.com/a/img837/8030/ha8e.png)
![](http://imageshack.com/a/img513/6492/8tcc.png)
![](http://imageshack.com/a/img59/6554/xn87.png)
![](http://imageshack.com/a/img844/7593/rm63.png)
![](http://imageshack.com/a/img197/6324/s8f.bmp)
Beğenenler: [T]201478,Ensaryavuz[/T][T]178807,OnurOguz[/T][T]7262,tolgasüren[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
***************************************************
- focus on head, body & tail are nothing
- cannot see eyes from top view
Thai lion head (泰狮)
- Develop in Thailand from traditional lion head
- focus on tail, big & hard
- triangle head vs body, small head & high back
- can see eyes from top view
知沅 lion head
- further develop from Thai lion head in GuangZhou (广州),the farm called 知沅
- focus on head & tail, mix with tradition & Thai lion head
- round head & round body, big tail
- cannot see eyes from top view
- head & back almost in same level
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
![](smileys4/smiley17.gif)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]241931,musses00[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]195639,İbrahiM SameT[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[8)][8)][8)][8)]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir