SANZON IWAGUMI
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
Tankınız güzelleşmeye devam ediyor; maşallah diyeyim. Hemianthus micranthemoides' lerin arkada Blyxa' lar ile oluşturduğu görüntüye bayıldım doğrusu. Yapı itibariyle birbirinden çok farklı bitkiler beklenmedik ve çok hoş bir birliktelik oluşturmuşlar. Taban için kullandığınız micranthemoides' lerinde tabanı sarıyor olduklarını görmek güzel; dikey uzayan dalları nekadar sık budarsanız yatay gelişim o kadar hızlanır diye düşünüyorum (tecrübe ile değil; sadece teori ) Bunun dışında belirttiğiniz gibi Micranthemum umbrosum' un çıkması düzenlemeyi çok daha iyi bir duruma getirecek gibi.
Gübreleme ve özellikle ışıklandırma konusunda forumda daha önce verilmiş bilgilerden zaten haberdarsınızdır. Benimde bazı katkılarım olmuştu bu konularda. Ancak şimdi bir bitki akvaryumum olsa tekrar araştırmalar yapıp son gelişmelerden haberdar olduktan sonra belki daha farklı uygulamalar yapabilirdim. Bu anlamda sizin farklı yerli ve yabancı sitelerden edindiğiniz bilgileri mümkünse ilgili linkleri vererek aktarmanız, gelişmlerden ve edinilen tecrübelerden haberdar olmamızı sağlayacak. Teşekkürler..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hoşgeldiniz Tevfik Bey,
Bitkiler deyim yerindeyse coşmuşlar, denitrifikasyon bakterileri nitratı yeterince çevirmiyorlar sanırım, amonyak testi yapabilme imkanınız da var mı acaba? Staghorn da fosfatı seviyor sanırım, çünkü Tunç Bey in gübrelerini koyduktan sonra bende de oluştu, benimkiler de yüzeyin hemen altında duruyorlardı.
Akvaryumun kendi kendine idare etmesi müthiş, başka yosun gözlemlediniz mi acaba?
İzninizle bu başlığı okuyan arkadaşlarımızın bilgilerini tazelemeleri açısından doğadaki ve akvaryumlardaki Nitrat çevrimi resimlerini ekliyorum.
Resimler nano-reef.com 'dan alıntıdır.
Saygılarımla...
DOĞA'DA NİTROJEN ÇEVRİMİ
AKVARYUMDA AMONYAK KAYNAKLARI
AKVARYUMDA NİTRİT-NİTRAT ÇEVRİMİ
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba Emre Bey,
3 akvaryum beni gerçekten yoracaktı. 23 litreyi, şimdiye kadar en sevdiğim tankımı istemeye istemeye bozmak zorunda kaldım, fakat anısını büyük tankın içinde yaşatıyorum(peyzajı aynen oraya aktardım:), ayrıca büyük akvaryumda yeni başladığım NPK gübreleme sonuçlarını gözlemek açısından da iyi bir fırsat oldu.
Tankınızın yeni resimlerini bekliyoruz:) Bir sorum olacak, acaba staghorn patlamasını ışıklardaki değişim etkilemiş olabilir mi? Bitkilerinizin kısa sürede nasıl bu kadar büyüdüklerine hala şaşırıyorum.
Sempati'ye arada bir uğramaya çalışıyorum, yaz geldiği için ithalatı baya bir kısmışlar gibi geldi bana. Bir ara uğrayıp Rotala alacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Murart bey, hemianthus micranthemaoides çok hızlı büyüyen bir bitki, ortamda bol CO2, çok ışık ve gübre varken bu kadar hızlı yayılması normal aslında...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yabancı bir sayfada okuduğuma göre co2 arttırımı ve su sertliğin düşürülmesi (filtresine turba koymuş) ile yavaş yavaş staghorn dan kurtulmuş.
Bir başka sitede, düzenli olarak gübre ve besin verilen tanklarda alg oluşumuna bu katkıların hiçbir olumlu etkisi olmadığı söylenmiş. Besinler ve katkılar (NO3,PO4,CO2) aksine alg oluşumuna neden olmazmış, bu durumda bu tür besinleri azaltmak veya kesmek te alg oluşumunu durdurmazmış.
Aksine aşağıdaki nedenler alg oluşumuna sebep oluyormuş;
Düşük Oksijen seviyesi: Fazla balık yükü, yaz mevsimindeki yüksek sıcaklıklar, kirli filtreler, aşırı yemleme, su üzerinde yeterli akıntı olmaması.
Yetersiz su dolaşımı; katkıların tank içine tam dağılmamasına neden olabilir. Yeterli derecede katkı vermenize rağmen bunları bitkilere ulaştıracak su çevrimine ihtiyacımız vardır. Tank içinde yeterli su dolaımı olmasına dikkat edin.
Organik atıklar; yemleme, balık artıkları ve çürüyen bitkiler, yapraklarla zamanla artar. Çözücü bakterilerin bu organik atıkları bitkilerin kullanabileceği inorganic bileşiklere çevirebilmesi için bol miktarda oksijene ihtiyaçları vardır.
Bakteriler kum içinde gizli kalmış büyük organik atıkları tam hızla tüketemezler, bu durumda devreye salyangozlar ve karidesler girer. Büyük organik atıkları ve çürümekte olan artıkları tüketirler ve orgnik-inorganik çevriminde bakterilere yardımcı olurlar.
İyi bir yüzey akıntısı sağlayarak, filtrenizi temiz tutarak, iyi bir su devir daimi sağlayarak, yenmemiş yemleri ve çürümekte olan bitkileri uzaklaştırarak, düzenli su değişimi yaparak, karides ve salyangozlar ekleyip az miktarda hafif dip çekimleri yaparak tankta yeterli oksijen oluşumunu sağlayabiliriz.
Çevrimi oturmamış tanklar eğer faydalı bakteriler akvaryumda oturmamışlarsa, Amonyak ve organik bileşikler yosun oluşumunu tetikleyebilirler . Bir an önce çevrimi yeniden başlatmalısınız.
Dusko Bojic
(http://www.aquariumalgae.blogspot.com/) dan çevirmeye çalıştım.
Bir önceki mesajımda ışıktan dem vurmamın nedeni, Bojic'in ısrarla "herşey ışıkla başlar" diye yazmasındandır.
Az ışık = Yavaş büyüme = Az besin emilimi
Düşük ışık, düşük donanım :
Az ışıklı, Co2 desteği yok, bitkilerin temel ihtiyaçları tank tabanından sağlanıyor. Az bakım ve az su değişimine ihtiyaç duyarlar.
Düşük ışık, yüksek donanım :
Bitki gelişiminin co2 ile tetiklenip desteklendiği tanklar. Bu sistemler ekstra gübreleme ve daha sık su değişimleri isterler.
Yüksek ışık, yüksek donanım:
Hem yüksek wat oranlı hemde co2 destekli tanklar. Yüksek ışık bitkilerin hızlı ve coşkulu büyümesi için ekstra enerjiyi sağlar. Yarışmalarda görülen harika tanklarda kullanılan metod.
Yeni başlayan arkadaşlara kaynak oluşturması umuduyla.
Bildiğimiz gibi Tevfik Bey kısa bir süre önce ışıklarını 72 den 108 watt a yükseltmişti. Bu durum pek çok dengeyi değiştirebilir ve en son yosunlaşmayı da etkileyebilir gibime geliyor.Tevfik Bey bir de SAE denemeye ne dersiniz ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Murat bey Dusco Bojic benim en çok beğendiğim araştırmacı ve yazarlardan biri. Yosunla ilgili olan bloğu tüm okuduklarım arasında en iyisi...
Gübreleme konusunda kendisi Tom Barr ekolünden, ama yosun konusunda kendi katkıları ve gözlemleri çok güzel. Ama henüz tam olarak 4/4 lük değil..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
Bir süredir bitki tankı sahibi olmadığımdan bu yıl ADA' ya katılamadım malesef. Umarım ülkemizden katılanlar olmuştur.. Paludaryum ile büyük ihtimalle AGA' ya katılma niyetim var. Paludaryum yada biyotop kategorisi olabilir. Sizleride "Aquatic garden" bölümünde görmek isteriz :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir