SANZON IWAGUMI


mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 18:27
Tevfik Bey merhabalar,

Tankınız güzelleşmeye devam ediyor; maşallah diyeyim. Hemianthus micranthemoides' lerin arkada Blyxa' lar ile oluşturduğu görüntüye bayıldım doğrusu. Yapı itibariyle birbirinden çok farklı bitkiler beklenmedik ve çok hoş bir birliktelik oluşturmuşlar. Taban için kullandığınız micranthemoides' lerinde tabanı sarıyor olduklarını görmek güzel; dikey uzayan dalları nekadar sık budarsanız yatay gelişim o kadar hızlanır diye düşünüyorum (tecrübe ile değil; sadece teori Tebessüm) Bunun dışında belirttiğiniz gibi Micranthemum umbrosum' un çıkması düzenlemeyi çok daha iyi bir duruma getirecek gibi.

Gübreleme ve özellikle ışıklandırma konusunda forumda daha önce verilmiş bilgilerden zaten haberdarsınızdır. Benimde bazı katkılarım olmuştu bu konularda. Ancak şimdi bir bitki akvaryumum olsa tekrar araştırmalar yapıp son gelişmelerden haberdar olduktan sonra belki daha farklı uygulamalar yapabilirdim. Bu anlamda sizin farklı yerli ve yabancı sitelerden edindiğiniz bilgileri mümkünse ilgili linkleri vererek aktarmanız, gelişmlerden ve edinilen tecrübelerden haberdar olmamızı sağlayacak. Teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 21:38
Resimleri güncelleme vakti gelmedi mi ? Ben çok merak ediyorum açıkcası Tey%20Tey

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 00:10
Herkese merhaba,
 
Yaklaşık 8-9 gün evde yoktum. 2 saat önce eve geldim ve hemen çok merak ettiğim bitki ve balıklarıma koştum...Gitmeden önce otomatik yemleme makinesi almıştım. CO2 sürekli açıktı, ışıkandırma düzeninide değiştirmemiştim; 5 saat açık 3 saat kapalı 5 saat açık...3*36 watt tasaruflu ampul. Potasyum ve mikrogübre vererek evden ayrılmıştım..
 
İlk gördüğüm an akvaryum bana orman gibi gözüktü, içinde balıkları görmekte zorluk çekiyordum. Heman birkaç fotoğraf çektim...
Akvaryumun ilk gördüğüm hali; 

 
Ölen balık varmı diye baktım; görebildiğim kadarıyla ölen yoktu...  Bitkillerle birlikte staghorn algıda almış başını yürümüştü..
 
Staghorn algleri temizlemeye çalıştım, bir kısmını temizledim, hemianthus micranthemaoidesleri budadım, dış filtre temiliği yaptım, şimdilik %15-20 kadar su değişimi yaptım...
 
 
Murat bey verdiğiniz linke sonra bakacağım, teşekkür ederim (eve yeni geldim bakmaya vaktim  olmadı henüz)
 
Mustafa bey çok teşekkürler, akvaryumu  ve onunla ilgili konuları okumayı çok özledim, daha önce ve şimdiden sonra kaynakları yazacağım..Siz de yorumlarsanız harika olur..
 
Kaan bey tatile olduğum şu 7-8 gün boyunca balıklarım ve bitkilerim hiç aklımdan çıkmadı, çok merak ettim.  Bulduğum haliyle fotoğrafını çekip hemen güncelleme yapıyorum..
 
15-06-09 
 Bugün Nitrat ve fosfat testleri yaptım, nitrat ve fosfatın normal değerlerden az çıkacağını tahmin ediyordum..
Nitrat 10ppm
Fosfat ise 1,5 ppm çıktı..
Nitrat ve fosfatı uzunca bir süredir eklemiyorum, buna rağmen akvaryum suyunda yeteri kadar bulunuyorlar.
--Balık yükü
--Yemleme
--Çürük bitkiler
--Misket gübrenin kum yüzeyine yakın olması... buna neden olabiliyor..
 
emreutku2009-06-15 18:37:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2009 19:49

 Hoşgeldiniz Tevfik Bey,

 Bitkiler deyim yerindeyse coşmuşlar, denitrifikasyon bakterileri nitratı yeterince çevirmiyorlar sanırım, amonyak testi yapabilme imkanınız da var mı acaba? Staghorn da fosfatı seviyor sanırım, çünkü Tunç Bey in gübrelerini koyduktan sonra bende de oluştu, benimkiler de yüzeyin hemen altında duruyorlardı.

 Akvaryumun kendi kendine idare etmesi müthiş, başka yosun gözlemlediniz mi acaba?

 İzninizle bu başlığı okuyan arkadaşlarımızın bilgilerini tazelemeleri açısından doğadaki ve akvaryumlardaki Nitrat çevrimi resimlerini ekliyorum.
Resimler nano-reef.com 'dan alıntıdır.

 Saygılarımla...

DOĞA'DA NİTROJEN ÇEVRİMİ
 

AKVARYUMDA AMONYAK KAYNAKLARI


AKVARYUMDA NİTRİT-NİTRAT ÇEVRİMİ

mmoner2009-06-16 19:50:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2009 17:14
Murat bey her iki bilgi için de teşekkürler,
 
Eve döndüğümde akvaryumdaki bitkilerle birlikte staghorn algıda bayağı bir çoşmuştu..
 
Sanırım otomatik yemlemeyi sabah-akşam yapmam yani gereğinden fazla yem vermem buna neden oldu, çünkü fosfat hiç vermediğim halde 1,5-2  ppm cıvarı çıktı...
 
Birde platiler yavru makinesi gibi çalışmaya başlamışlar eve geldiğimde 10 kadar yavru akvaryumda yüzüyordu, bugün tüm erişkin (4 adet) ve yavru platileri akvaryumcuya geri verdim. Ama sanırım bir iki adet minik yavru hala var...
 
Ayrıca oldukça sert bir budama yaptım...
 
Sizin küçük akvaryumu bozduğunuza üzüldüm doğrusu, keşke low-tech olarak devam etseydiniz.
Not: Bugün sempati petshop ta gördüm; güzel java moss lar gelmiş..
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2009 19:14

 Merhaba Emre Bey,

 3 akvaryum beni gerçekten yoracaktı. 23 litreyi, şimdiye kadar en sevdiğim tankımı istemeye istemeye bozmak zorunda kaldım, fakat anısını büyük tankın içinde yaşatıyorum(peyzajı aynen oraya aktardım:), ayrıca büyük akvaryumda yeni başladığım NPK gübreleme sonuçlarını gözlemek açısından da iyi bir fırsat oldu.

 Tankınızın yeni resimlerini bekliyoruz:) Bir sorum olacak, acaba staghorn patlamasını ışıklardaki değişim etkilemiş olabilir mi? Bitkilerinizin kısa sürede nasıl bu kadar büyüdüklerine hala şaşırıyorum.

 Sempati'ye arada bir uğramaya çalışıyorum, yaz geldiği için ithalatı baya bir kısmışlar gibi geldi bana. Bir ara uğrayıp Rotala alacağım.
mmoner2009-06-17 19:29:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2009 21:41
Staghorn'un coşmasının aydınlatma değişikliği ile alakalı olduğunu zannetmiyorum çünkü bende aydınlatma aynı olduğu halde Walichii'lerin arasında oldukça uzun staghorn'lar oluştu. Bendeki fuzz va staghorn artışını GSA'dan kurtulmak için arttırdığım Fosfat'a bağlıyorum. Uzun süredir Nitrat-Fosfat testi yapmadım zaten Nitrat testimde bitti. Bu ara sıcaklarla başım dertte. Ufak akvaryuma bir fan bağladım büyük içinde sıcaklık kontrol ünitesi ve Thermo Couple aldım ama henüz ac fan bulamadım. Onuda aldığımda kontrollü soğutmaya başlayabileceğim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2009 22:26

Murart bey, hemianthus micranthemaoides çok hızlı büyüyen bir bitki, ortamda bol CO2, çok ışık ve gübre varken bu kadar hızlı yayılması normal aslında...

Staghorn algı ışık şiddeti ile ilişkiliymiş, ama kelvinle ne kadar ilgili olduğunu bilmiyorum.  Birde her türlü amonyak pikine neden olan durumlar staghorn algını oluşturuyor, tankım budamadan sonra bayağı bir çıplak kaldı ama en kısa zamanda yeni fotoğraflarını ekleyeceğim..
 
Barış merhaba
Bu staghorn algının sırrını çözersek yosun problemi hepten biter gibi geliyor bana..Çünkü bunun dışında karşılaştığım diğer yosun türleri kolay çıktı. Ama bu çok zorlu.. Eve döndüğümde tankımda bunun dışında herhengi bir yosun yoktu..Camlardaki yeşil spot algı tümden geçmişti...Sanırım yüksek fosfat seviyesine bağlı olarak iyileşti..Bu anlamda camda yeşil spot algı fosfat seviyesinin nisbeten düşük olduğunu gösteriyorsa aslında "Yeşil Spot Algı" olması iyiye işaret olabilir.
 
Staghorn algında akıntıyı artırmak ve  Genel Excel kullanımı (diğer yosunların aksine)  işe yaramıyor gibi geldi bana..(lokal excel kullanımı işe yarıyor tabiki)
Bu Staghorn oluşumunu yabancılar amonyak pikine bağlıyorlar..Amonyak pikine neden olan tüm durumlarda bu alg türünün oluştuğunu söylüyorlar..
Balık fazlası, fazka yemleme, kumu karıştırmak (bitki ekmek, sökmek, taş filan yerleştirmek), kloru alınmamış musluk suyu(bakterileri öldürdüğü için),
Yine çözüm olarak bazıları Amonyak,nitratı birkaç günlüğüne sıfırlamayı öneriyorlar..Sıvı nitrat gübresini kesin, Balıkları birkaç gün yemlemeyin, hergün su değişimi yaparak nitratı azaltın ve sonra eski sisteminize dönün diyorlar..
Bende  zeolit var, onu bir haftalığına (zaten haftada bir dış filtre temizliği yapıyorum) dış filtreye koymayı düşünüyorum, bakalım ne olacak?
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2009 23:21

 Yabancı bir sayfada okuduğuma göre co2 arttırımı ve su sertliğin düşürülmesi (filtresine turba koymuş) ile yavaş yavaş staghorn dan kurtulmuş.

 Bir başka sitede, düzenli olarak gübre ve besin verilen tanklarda alg oluşumuna bu katkıların hiçbir olumlu etkisi olmadığı söylenmiş. Besinler ve katkılar (NO3,PO4,CO2) aksine alg oluşumuna neden olmazmış, bu durumda bu tür besinleri azaltmak veya kesmek te alg oluşumunu durdurmazmış.

Aksine aşağıdaki nedenler alg oluşumuna sebep oluyormuş;

Düşük Oksijen seviyesi: Fazla balık yükü, yaz mevsimindeki yüksek sıcaklıklar, kirli filtreler, aşırı yemleme, su üzerinde yeterli akıntı olmaması.

Yetersiz su dolaşımı; katkıların tank içine tam dağılmamasına neden olabilir. Yeterli derecede katkı vermenize rağmen bunları bitkilere ulaştıracak su çevrimine ihtiyacımız vardır. Tank içinde yeterli su dolaımı olmasına dikkat edin.

Organik atıklar; yemleme, balık artıkları ve çürüyen bitkiler, yapraklarla zamanla artar. Çözücü bakterilerin bu organik atıkları bitkilerin kullanabileceği inorganic bileşiklere çevirebilmesi için bol miktarda oksijene ihtiyaçları vardır.

Bakteriler kum içinde gizli kalmış büyük organik atıkları tam hızla tüketemezler, bu durumda devreye salyangozlar ve karidesler girer. Büyük organik atıkları ve çürümekte olan artıkları tüketirler ve orgnik-inorganik çevriminde bakterilere yardımcı olurlar.

İyi bir yüzey akıntısı sağlayarak, filtrenizi temiz tutarak, iyi bir su devir daimi sağlayarak, yenmemiş yemleri ve çürümekte olan bitkileri uzaklaştırarak, düzenli su değişimi yaparak, karides ve salyangozlar ekleyip az miktarda hafif dip çekimleri yaparak tankta yeterli oksijen oluşumunu sağlayabiliriz.

Çevrimi oturmamış tanklar eğer faydalı bakteriler akvaryumda oturmamışlarsa, Amonyak  ve organik bileşikler yosun oluşumunu tetikleyebilirler . Bir an önce çevrimi yeniden başlatmalısınız.

Yosunla savaşmak için nitrat ve fosfat katkılarını azaltmayı düşünmemelisiniz! Bu elementleri düşürmek daha fazla yosuna neden olacaktır! Bu iki madde sadece yok denecek kadar azaldıklarında yosun oluşumuna sebep olurlar !

Dusko Bojic

(http://www.aquariumalgae.blogspot.com/) dan çevirmeye çalıştım.

Bir önceki mesajımda ışıktan dem vurmamın nedeni, Bojic'in ısrarla "herşey ışıkla başlar" diye yazmasındandır.

Az ışık = Yavaş büyüme = Az besin emilimi

Düşük ışık, düşük donanım : 

Az ışıklı, Co2 desteği yok, bitkilerin temel ihtiyaçları tank tabanından sağlanıyor. Az bakım ve az su değişimine ihtiyaç duyarlar.

Düşük ışık, yüksek donanım :
Bitki gelişiminin co2 ile tetiklenip desteklendiği tanklar. Bu sistemler ekstra gübreleme ve daha sık su değişimleri isterler.

Yüksek ışık, yüksek donanım:
Hem yüksek wat oranlı hemde co2 destekli tanklar. Yüksek ışık bitkilerin hızlı ve coşkulu büyümesi için ekstra enerjiyi sağlar. Yarışmalarda görülen harika tanklarda kullanılan metod.


Yeni başlayan arkadaşlara kaynak oluşturması umuduyla.

Bildiğimiz gibi Tevfik Bey kısa bir süre önce ışıklarını 72 den 108 watt a yükseltmişti. Bu durum pek çok dengeyi değiştirebilir ve en son yosunlaşmayı da etkileyebilir gibime geliyor.Tevfik Bey bir de SAE denemeye ne dersiniz ?
mmoner2009-06-18 13:48:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2009 09:49

Murat bey Dusco Bojic benim en çok beğendiğim araştırmacı ve yazarlardan biri. Yosunla ilgili olan bloğu tüm okuduklarım arasında en iyisi...

Gübreleme konusunda kendisi Tom Barr ekolünden, ama yosun konusunda kendi katkıları ve gözlemleri çok güzel. Ama henüz tam olarak 4/4 lük değil..

İçerik tahmin yöntemine göre gübrelemede fazla besinin yosun yapmadığı Tom Barr tarafından iddia ediliyor, ama yinede en az haftada bir ve en az %50 su değişimi öneriliyor...Bu gübreleme yönteminin asıl avantajı ise test gerektirmemesi...yani elimizde nitrat ve fosfat testleri varken çokda gerekli değil..
 
Ayrıca Dusco Bojic sizin belirttiğiniz gibi  fazla besin yosun yapmaz diyor ama Demir Gübresini filamentoz yosun nedini olarak düşünüyor..Ya da bu konuda henüz tam fikri oluşmamış..
 
Bende Tom Barr ve Dusco Bojic gibi Staghorn algının amonyak pikine bağlı oluştuğunu kabul ediyorum..Ve bu nedenle platileri tanktan çıkardım ve yemlemeyi azalttım...
Dış filtrye Amonyağı tutuması için 1 haftalığına az miktar zeolit ekledim  
 
Sonuç alamazsam ışıklandırmayı bir miktar azaltacağım...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2009 19:17
 
Platileri ve yavrularını geri verip yemlemeyi biraz azalttım,  bursada maalesef SAE şu sıralar (son 2 aydır) akvaryumcularda yok.
Yosunları ve bazı bitkileri çıkardıktan sonra akvaryum daha sadeleşti;
 
Hemianthus micranthemoidesleri ön plandan kaldırdım, artık sadace sol arka köşede blyxaların arkasında olacak, ön ve orta plan pogestemon helferi ve hemianthus callitrichroides olmasını istiyorum, zaten hemianthus micranthemoidesleri ön plandan çıkarınca onların yayılmaya başladıkları belli oldu. Birkaç gün önceki durum;
 
 
Bitki olarak;
Hemianthus micranthemoides     arka
Pogestemon helferi                     orta
Blyxa aubertii                              arka 
Hemianthus callitrichroides          ön     
 
Şu an bendeki büyük vantilötör sıcaklığı 26-27 civarında tutmama yetiyor, tabi bunda güneş alan camları araba güneşliği ile kapatmamın rolüde de var (hernekadar hanım kızsada çok işe yaradı)...Birde sıcaklar arttığı için hava motorunu yine sürekli açık konuma getirdim..
 
Şu aralar tüm merakım zeolit konusu oldu, 1 haftadır sürekli bu konuyla ilgili araştırma yapıyorum, fırsatım olursa zeolitle ilgili bir yazı hazırlamayı düşünüyorum (aslında "en faydalı tartışmalar" bölümünde zeolit konusu var ...ama sanırm bu konunun sıfırdan açılması daha faydalı olacak..)
Dış filtreye de zeolit ekledim ama bir şey söylemek için erken henüz..
 
Mustafa bey bu seneki ADA yarışlarını kaçırdık ama kısmetse AGA ya filan katılırız bizde!!...yada seneye katılırız..Sizin alacağınız derece bizim alacağımız derece demektir, merakla bekliyorum...

 
emreutku2009-06-24 22:04:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2009 21:00
Tevfik Bey mesajınızda Hemianthus micranthemoides ile ilgili bir isim kargaşası var sanki. Hem yalnızca arka köşede kullanmak istediğinizi hemde ön ve orta planda bulunmasını istediğinizi belirtmişsiniz. Bitki listenizde de aynı isim iki kez geçiyor. Acaba bahsettiğiniz bitkilerden biri Micranthemum umbrosum olabilir mi?

Bir süredir bitki tankı sahibi olmadığımdan bu yıl ADA' ya katılamadım malesef. Umarım ülkemizden katılanlar olmuştur.. Paludaryum ile büyük ihtimalle AGA' ya katılma niyetim var. Paludaryum yada biyotop kategorisi olabilir. Sizleride "Aquatic garden" bölümünde görmek isteriz :)


mustafaerdogar2009-06-24 21:01:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2009 22:15
Mustafa bey teşekkür ederim, hemianthuslardan biri H. Callitrichroides olacak, düzelltim.   Şubat ayında aldığım H. Callitrichroides azala azala  nerdeyse tek yaprak kalmıştı, şimdi ise çoğalmaya başladı...Micranthemum Umbrosumu ise tamamen çıkardım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2009 21:38
 
 Tevfik Bey,
 
 Artık bir güncelleme görmek şart oldu, bizi meraklandırmayın lütfen :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir