Dip Çekimi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Önder Bey, malavi gölünde yaşayan türler ile amerikanlı türler arasında ne gibi fark var ki dip çekimi yapmıyorsunuz ? Bu arada şimdiye kadar göl balığı beslemedim ama ileride beslemeyi düşündüğümden bilgi olsun diye soruyorum.
Saygılar.
Malawi beslerken balık sayım fazlaydı ortam fazlaca pisleniyordu bu nedenlede dip çekimi yapıyordum.Aslında oksijensiz ortamtamda yaşayan bakterilerin üremisi konusu forumda bir çok yazı okumuştum bu nedenle dip çekimi yerine dış filtrenin hortumunu çıkartıp akvaryumdan 1 kova su boşaltıyorum ve yeni su ekliyorum balıklar gayet sağlıklılar bir ara ateş ağız'ın gözünde bir şişlik ve beyazlaşma oldu onuda 2 günde akvaryumun suyuna çay ilave ederek düzelttim. Deniz akvaryumum varkende dip cekimleri ile bir türlü nitratı düşüremiyordum daha sonra sump'ta bulunan mercan kırıklarının olduğu bölüme nitrat minus ekleyip bakteri kolonilerini iyice besleyip artmasını sağladım daha sonrasında sonuç ga,yet güzel oldu nitrat 10 mg'a kadar düştü bu en zahmetsiz çözüm oldu
Aynen bende hiç dip çekimi yapmadım. Ayrıca dip çekimi yapmadığım gibi su değişimide yapmadım, sadece haftada bir pipo filtre ile iç filtrenin süngerlerini temizlemek için 5 lt kadar su alıyorum sonra içme suyundan 5 lt ekliyorum. Yani 100lt akvaryumumda haftada 5 lt su anca değişiyor. Filtrelerimi akvaryum suyu ile yıkadığımdan ve pipo filtre bu şekilde biolojik filtre görevide yaptığından şimdilik ölen olmadı hiç. (8-9 aydır) Eskiden buhar camı yokken daha çok su ekliyordum şimdi buhar camımda olduğundan o 5 lt dışında su ekleme yok. Su berrak, bardağa koyduğum zaman rengi şeffaf, koku yok ve balıklar mutlu mesut takılıyorlar.. Tek bir sorunum var, dipte tortu falan yok nasılsa ya çöpçü ya vatoz birileri yiyor onları yada dipe taşların aralarına gömülüyorlar ama yapay bitkilerin yapraklarında yem artıkları kalıyor onlara kimse dokunmuyor, bir tane ince hava hortumu ile sifonlama yaparak onları temizlemeyi düşünüyorum. Aslında onlar yem artığıda değil direk yemler, yemi koyunca bazıları yapay bitkilerin yaprakları arasında kalıyor, kimse yemiyor öyle kalıyorlar orda. Makrakantha ve ters yüzen çöpçüm genelde yem verince direk yiyorlar, sonradan artık toplamıyorlar, vatoz desen görmek mümkün değil, hep küpte takılıyor gece ışık sönükken çıkıyor bende rahatsız etmiyorum, beni tanıyıp görünce gelmeyen tek balık o zaten akvaryumda, neden o kadar korkak anlamadım. Hal böyleyken o bitki yapraklarında kalan yemleri yiyen olmadığından kötü bir görüntü oluşturuyor yakından. Sifonlama ile hortumla temizliycem ama genelde balıkları stresse soktuğundan pekte istemiyorum bu tarz müdahaleler..