Nano Resif Kurulumu
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
6 balık, 2 snail, 2 conch.
Merhabalar sayın hobiciler…
Sizlere Nano Resifimde uzun süredir kullandığım DIY Fosfat/Silikat giderici Reaktörün yapımını paylaşacağım.Gayet faydalı bir medya reaktörü olup, fosfat ve silikatı (yada ihtiyaca göre içine karbon da koyabilirsiniz ayrı olarak) sıfıra yakın değerlere getirip, akvaryumun değerlerinin stabil hale gelmesinde katkısı oluyor.
Unutmayalım sadece kullandığımız suda yada akvaryumdaki kayalarda kumlarda bu maddeler olmaz, attığımız yemlerde de balık dışkılarında da, ölen balık omurgasız gibi canlılarda fosfat oluşturacağından reaktör e her zaman ihtiyaç duyuluyor.
Akvaryumum nano olduğu için 500 ml lik bitmiş bir kavanozu reaktörün gövdesi olarak tespit ettim.(Sizler akvaryumunuzun büyüklüğüne göre bunu 1, 2 yada daha fazla litrelik bir plastik kavanozla yapabilirsiniz, tabii kullanılan motorun gücü de buna göre olmalı.) Kafa motorunu Atmanın küçük bir modelini kullanarak yaptım.
Öncelikle Kavanozun kapağını ısıtılmış bir demir çubuğu kullanarak deldim aynı şekilde fotolarda da görüleceği üzere reaktörün alt yan tarafını da kafa motorunun ağzı girecek şekilde ısıtılmış metal çubukla deldim ve kuvvetli bir Japon yapıştırıcı ile yapıştırdım.Sizler silikonla da motorun ağzını dolayısı ile kafa motorunu, reaktöre sabitleyebilirsiniz.Burada dikkat edeceğimiz bir husus, kafa motorunun ağzına açacağımız deliğin çapı ile reaktörün kapağının ortasına açacağımız deliğin çapı aynı olsun.Kafa motorunu reaktöre sabitleyince, bir bulaşık süngerinin alt sert tarafını çıkararak sadece sünger kısmını kullanarak ve reaktöre uyacak şekilde yuvarlak keserek, reaktörün içine ama kafa motorunun ağzının üstüne koyuyoruz.İsterseniz bunu yaparken akvaryum süngerini de kullanabilirsiniz.Şimdi sıra fosfat-silikat gidericiyi bu yerleştirdiğimiz süngerin üzerine file içerisinde yerleştiriyoruz.Ben burada Rowanın demir bazlı akvaryumunuzdaki fosfat ve silikata bağlı olarak uzun süre gidebilen fosfat ve silikat gidericisini tercih ettim.Sizler değişik markaları da tercih edebilirsiniz.Sonra reaktörün kapağını kapatıp, sumpun bir gözüne fotoda da görüleceği üzere koydum.Fişi prize taktım.O gün bu gündür sorunsuz görevini yerine getiriyor.
Bu filtre içine koyduğunuz malzemeleri ne kadar sıklıkla temizliyorsunuz acaba ? temizlerken dikkat edilmesi gereken birşey varmıdır ? fosfat gidericiyi ne sıklıkla yenilemek lazım ?
Nano resifin güncel fotolarını
aşağıya ekliyorum.Çoğunlukla yeni türlere yol açmak için bazen bazı türleri
çıkarıyor ve yerine yenilerini fragta olsa koyuyorumMesela SPS montipora
plateler, 2-
Samsunlu hobiciler bir parmak kaldırsın da göreyim ?
Bir üsteki ileti benimdi denk geldi galiba Samsun / havzalıyım fakat kocaelide yaşıyorum.