ÖZELLİKLER
![](/Forum/avatars/40978.jpg)
BİLGİLER
İMZA
TANGANYİKA PETSHOP
Güvenlik mah. Kazım karabekir cad. Sürekli Apt. No:154/c
05057579476
SON 10 MESAJI
[QUOTE=dipsit7]Maşallah balıklarınız çok güzeller . Bir zamanların vazgeçilmezi kasakalawe , şimdi pek ilgi duyulumuyor ama benim hala favorim :)[/QUOTE]
[QUOTE=samet43] Maşallah formları güzel sağlıklı balıklar.[/QUOTE]
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=TDxrhR_l-bY&feature=youtu.be[/VID]
[QUOTE=yasin turan]Maşallah sağlıkları ve formları çok yerinde çok güzeller [/QUOTE]
[QUOTE=58hakan34]Maşallah balıklarınız çok güzeller bol bol yavru alırsınız inşallah[/QUOTE]
Arkadaşlar 4 dişimin ağzı dolu maşşallah ilk verimlerimi alıcam inş :)))
[QUOTE=BakıŞ]Nedemek Ünalcım herzaman bitkili konusunda desteğe hazırım. [/QUOTE]
[QUOTE=inferno107]Hayırlı olsun renkler süper.
[QUOTE=sedatı_ego]Sağlıklı bol bol yavrularını alırsınız inşallah. Balıklar kesinlikle türünün en güzel örneklerinden . MAŞALLAH [/QUOTE]
[QUOTE=BakıŞ] [QUOTE=Sezginer]Ünal bey balıklarınız hayırlı olsun maşallah çok güzeller.Acaba bitkinizin ismi nedir javafen mi öyle bir ismi var galiba yanılmıyorsam? Düne ben de bu bitkiden almayı düşündüm fakat yaşayıp yaşamayacağını ve akvaryumda nasıl duracağını bilmediğim için alamadım.[/QUOTE]
Tanktaki bitkinin adı Java Fern'dir kısaca anlatmak gerekirse.
Java Fern
Güneydoğu Asya kökenli olan bitki, bataklıkların ve nehir yataklarının çevresinde su dışında yetişir. Bazı bölgelere, bataklıpımsı orman tabanının tek hakimi olmuştur. Doğal ortamında daha çok, yosunlanmış kayalara tutunarak yaşar. Nehir yataklarınınn ve bataklıkların amfibik yaşamına çok iyi uyum sağlamıştır.
Java fernler, su şartları açısından pek seçici değildirler. pH değeri 5.0 ile 8.0 arasında değişen sularda yetişebilirler. Su sertliği açısından da 8dH ile 20dH gibi geniş bir aralıkta yaşayabilirler. Hatta, acısuda bile yetiştirilebilirler. Doğal ortamlarında genellikle ılık sularda bulunurlar. Ama yinede, su sıcaklğı açısından da pek seçici oldukları söylenemez.
Akvaryumda Bakım
Java fernler akvaryum ortamında fazla ilgiye ihtiyaç duymazlar. Hatta, aynı akvaryumda bulununan diğer bitkilere gösterdiğiniz özen, aynı su koşullarında bulunduklarından, java fernlere fazla gelebilir. Bu anlamda, istedikleri tek şey, onların varlığını unutmanızdır.
Akvaryumda ortamında başarılı olabilmek için Java fernler hakkında bilmemiz gereken ilk konu, köklerini kumdan besin almak için kullanmadıklarıdır. Besinleri daha çok sudan emerler. Bu yüzden, rizomu kesinlikle kuma gömülmemelidir. Diğer bitkiler için kuma yaptığınız gübreleme java fernleri rahatsız edebilir. Eğer akvaryumda yeteri kadar kaya varsa java fernleri akvaryum suyu içine bırakarak kendi kendine bir yere tutunmasını bekleyebiliriniz. Fazla uzun sürmeden, akıntının en uygun olduğu yeri bulup kolaylıkla tutunabilirler. Bu yolu seçmek istemiyorsanız, bir kütüğe ya da biçimi uygun olan bi kayaya bağlayarak zamanla oraya tutunmasını da sağlayabilirsiniz. Zaman içinde üzerinde bulundukları malzemeye o kadar sıkı tutunurlar ki, bitkinin yapraklarından tutup kaldırsanız, alttaki kayayı da beraberinde sürükleyebilir.
Kaya ya da kütüğe tuturmak istemiyorsanız, bu durumda rizomu kumun içinde bırakmayacak şekilde bitkinin kuma tutunmasını sağlayabilirsiniz.
Java fernler düşük ışıklarda bile büyüdükleri halde, yüksek ışıktan rahatsız olmazlar. Gerektiğinde günlerce karanlık ortamda bile hayatlarını sürdürebilirler fakat ışık yoğunluğu arttıkça daha kuvvetli bir yapıya sahip olurlar. Yine de, akvaryumunuzdaki büyük yapraklı bitkilerden dolayı tabana gelen ışık azalıyorsa ve elinizde ışığa daha muhtaç olan bitkiler varsa, gönül rahatlığıyla java fernelrinizi gölgede kalan kısımlara yerleştirebilirsiniz. Orada da mutlu olacaklardır.
Yüksek ışıkla birlikte CO2 takviyesi yapılmasında fayda vardır. Karbondioksite tüm bitkilerin verdiği tepkiyi verirler: büyümeleri hızlanır ve yapraklarından görünür şekilde oksijen gazı salarlar. Bazı kaynaklar, CO2 takviyesi yapıldığında, aynı akvaryum ortamında bulunan bitkilerden, java fernlerin daha hızlı oksijen çıkışı yaptığını belirtmektedir.
Beslenmesini sudan karşıladığı için, su akıntısına ihtiyaçları vardır. Dış filtrelerin dönüş ucuna ya da iç filtrelerin yakınlarına yerleştirilmelidir. Böylece, yoğun yaprak yapısı sayesinde suyun hızını da yavaşlatırlar ve su akıntısının akvaryumu karıştırmasını engellerler.
Bu bitki su şartlarını o kadar önemsemez ki, çeşitli tecrübelerden sonra, en çok Afrika çiklitlerinin bitkiye pek elverişli olmayan su şartlarında başarılı olduğumu gördüm. Afrika çiklitleri yüksek pH değerlerine sahip su istediğinden karbondioksit seviyeleri çok düşük olur. Bu da bitki gelişimini sınırlar. Yine de küçük bir avuç dolusu olarak akvaryuma bıraktığım bitkinin sıkıştırılmış hacmi 2 yıl sonunda 35-40 litreye ulaşmıştı.
Java fernleri, sizin beğendiğiniz kadar balıklar da beğenecektir. Yoğun yaprak yapısı sayesinde küçük balıklar açısından bir saklanma alanı görevi görür. Ayrıca, karmaşık kök yapısı çöpcü balıklarının da (Corydoras sp.) hoşuna gitmektedir. Yine de java fernlerden belki de en çok çiklit (Cichlid) besleyenler hoşlanacaktır. Yaprakları sert ve tadı kötü olduğudan dolayı çiklitler bu bitkiye pek dokunmazlar. Afrika çiklitlerinin doğal dekorasyonu kaya olduğu için, kayaların üzerine tuturulacak olan java ferneler akvaryumunuzun görünümünü bir anda değiştirir. Ayrıca sık yavrulayan balıkların olduğu akvaryumlarda, yavrular için saklanma alanı görevi de görür.
Java fernleri acısu akvaryumlarında yetiştirmek te mümkündür fakat gelişim bellirgin ölçüde yavaşlamaktadır. Bazı kaynaklara göre su yoğunluğu 1.008 olan sularda yavaş gelişim gözelnirken; su yopunluğu 1.015 olan akvaryumlarda, bozulma olmamasına rağmen gelişim gözlenmemiştir.
Java fernleri o kadar farklı koşullarda büyümek mümkündür ki, terraryum ya da paludaryum da dahi başarı sağlanabilir. Önemli olan köklerini ıslak ve ortamı nemli tutmaktır.
Üreme
Microsorium pteropus, gerçek bir ferndir ve eşeysiz ürerler. Doğal şartlarda sporlar oluşturarak üreme mümkünse de, akvaryum şartlarında bu mümkün olmamaktadır. Çünkü, sporlar havaya salınmak üzere yapılır fakat su altında genellikle vegetatif üreme söz konusudur. Gelişmiş yaprakların yüzeyine yapışık olarak yetişen yavrular kök ve yaprak geliştirirler. Bu yavrular zaman içinde kendiliğinden ana bitkiden ayrılarak su içinde tutunabilecekleri bir bölgeye doğru sürüklenirler. Tutundukları yerde gelişerek yeni yavrular üretirler. Akvaristin sabırsız davranıp, ayrılmaya hazır olmayan yavru bitkileri, ana bitkiden ayırmaya çalışmaması gerekir. Aksi halde yavruya zarar vermek mümkündür.
Uygun koşullar sağlandığında, rizomdan çıkan tüysü kökler üzerinde de yavru bitkiler oluşabilir. Ayrıca zamanla siyah-kahverengine dönen yaprakları sudan uzaklaştırmakta çok aceleci davranmayın. Genellikle bu yapraklarda bile yavruların oluştuğu pek çok durumda gözlenmiştir. Yani, java fernler, herhangi bir yerlerinde yeni bitkiler oluşturabilecek kadar yeteneklidirler.
Bu bitkiyi üretmek için, rizomunu bölmek te etkili bir yöntemdir. Üzerinde yeteri sayıda yaprak kalacak şekilde bölünen rizom istenilen yere tutturularak ikinci bir bitki elde edilmiş olur.
[/QUOTE]
[QUOTE=Sezginer]Ünal bey balıklarınız hayırlı olsun maşallah çok güzeller.Acaba bitkinizin ismi nedir javafen mi öyle bir ismi var galiba yanılmıyorsam? Düne ben de bu bitkiden almayı düşündüm fakat yaşayıp yaşamayacağını ve akvaryumda nasıl duracağını bilmediğim için alamadım.[/QUOTE]
[QUOTE=smog]Ünal abi balıkların çok güzel tebrik ediyorum inşallah bol bol yavrular alırsın ve aynı şekilde bitkilerin türünü merak ettim ve bakımı nasıl biraz anlatırsan on numara olur
![](smileys4/smiley1.gif)
![](smileys4/smiley1.gif)
[QUOTE=UmutVAROL]Abi hayırlı olsun... Hepsi birbirinden güzel maşallah. [/QUOTE]
SON MESAJLAR
- Beta Salyangoza Vuruyor Taha Yanık, 17:33
Labirentliler - Zebra Danio Balığı Ne Yer denowq, 17:17
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Sehpa Önerisi Öğretmen Ali, 17:13
Yeni Üye Forumu - Green Terror neomeo, 17:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Isıtıcı Mı Bozuk Yoksa Isıtmaya Gücü Mü Yetmiyor ? neomeo, 17:09
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Beta Yere Düştü Scofieldsw, 17:07
Yeni Üye Forumu - Erkek Yunusun Yumurta Yemesi Sabridilara, 16:50
Yeni Üye Forumu - Beta Balığına Ne Oldu Ali1234567, 16:50
Yeni Üye Forumu - Bitkilerin Köklerden Çürümesi Yece, 16:24
Bitki Akvaryumları Genel - Apistogramma Nijsseni Tankım bendeniztayfun, 16:21
Akvaryum Tanıtımı - Ana Tankta Yavrular Yeme Ulaşma Problemi hokia386, 15:40
Canlı Doğuranlar - Beta Akvaryumu MustafaŞ, 15:22
Akvaryum Tanıtımı - 15 Litrede Danio İle Betta Dostluğu NightWist, 15:18
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryuma Hangi Filtre Uygun İsmail_194606946, 15:15
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Mavi Karideslerim Üremiyor musavavo, 14:59
Omurgasızlar - Akvaryum 30 35 C Ye Ciksa Nolur? ArjenB, 14:20
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ne Yapmam Gerek ? Erensrens, 14:08
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Japon & Beta, 14:03
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Yunus Yavruları İç Parazit Mi Olmuş ozgur_22, 13:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Acaba Bu Taşları Akvaryumda Kullanabilir Miyim serhevde, 13:37
Yeni Üye Forumu - Sakal Yosununa Son! M.levent, 13:35
Yosun - Beta Balığım Yem Yemiyor İstekli Değil BeyzPl, 12:06
Yeni Üye Forumu - Lise Son Sınıfım Pasif Gelir İçin Bir Kaç Akvaryum TuRKeR, 11:55
Yeni Üye Forumu - 6 Litre Bitkili Akvaryumda Co2 Nasıl Karşılanır İnci Kefali, 11:48
Yeni Üye Forumu - Hardscape Tamam TayfunSylkn, 11:22
Akvaryum Tanıtımı - Bitkili Yeni Tank Kurulum-bitki-kök Tavsiyesi akinerayy, 11:08
Yeni Üye Forumu - Arifhb’s Aquatics Sosyal Medya Hesaplarım ArifhbsAquatics, 11:05
Akvaryum Dünyasından Haberler - Akvaryum Yemleme Ve Işıklandırma Saatleri musavavo, 10:34
Amerikan Tetraları - Beta Aynadan Kaçıyor M0nty, 10:31
Labirentliler - Cüce Channa Besleyen Varmıdır Halil12345, 08:27
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - ▶️ Şu Anda Hangi Şarkıyı Dinliyorsunuz? HaydarGul, 05:50
Forum ve Site Hakkında - Neon Tetra Balığım Kayboldu Bulamıyorum Tortuga4, 04:46
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryum İçin Kum Önerirmisiniz Taha Yanık, 01:12
Bitki Akvaryumları Genel - Aguamentist Youtube Ve Sosyal Medya Tanıtımları Aguamentist, 00:48
Akvaryum Dünyasından Haberler - ⛔ Balığım Hamile Mi? Ne Zaman Doğurur? ⦗Güncel⦘ YunusYldz54, 00:20
Canlı Doğuranlar - Japon Yumurtlama Durumu Emirrztrk, 00:08
Yeni Üye Forumu - Betama Kum, Bitki Öneri Emirrztrk, 00:04
Yeni Üye Forumu - Beta Balığı İçin Yem Önerisi NightWist, 23:49
Labirentliler - Karidesler Yumurtadan Ne Zaman Çıkar ? Ayberk1634, 23:22
Omurgasızlar - Yavru Balığa Sebze Verilir Mi? Erensrens, 23:19
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığı İsmail_194606946, 23:11
Yeni Üye Forumu - Beta Balığı İçin Şelale Filtre Erensrens, 22:42
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - İceman Ağzı Dolumu oguzozt, 22:25
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Pico Deniz Akvaryumu Praton, 22:25
Akvaryum Tanıtımı - Kaya sizce yararlı mı zararlı mı? echeveria, 22:18
Malzemeler ve Yemler Forumu - Kribensisi Olanlar Buraya Ferdi2327, 21:53
Victoria ve Batı Afrika Cichlidleri - Lelupiler Neden Renk Değiştiriyor? 1Balikci, 21:26
Tanganyika Cichlidleri - Bettamarketimden Gelen Frodo Stonelarda Yosun! Bvarisli, 20:17
Şikayet Var! - Şelale Filtre İçin Malzeme Sıralaması Buraksamet, 20:09
Filtreleme Seçenekleri - Uzun Tam Kuyruklu Betta İçin İdeal Tank bendeniztayfun, 20:03
Labirentliler
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Pelia Moss Ve Lepistes Otu Yetişen Alır 400 Tl. ARMONYS 17:15
- Malawi Erkekler AlisBaba 16:56
- Sarı Ateş Neon Karides Ardaaa.. 16:51
- Bitki Çeşitleri emreemin 15:41
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 15:41
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 15:41
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 15:41
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 15:41
- 5, 6 Cm Sarı Prenses sariprenses111 15:25
- 1e2d L76, 1e2d L15, 1e2d L66 Ve L66tek Erkek Pleco voltran 15:23
- Toplam Fiyatta %20 İndirim Kampanyalı Bitkiler🌼🌺 hasancn 14:37
- Toplu Su Üstü Bitkisi hasancn 14:37
- Tropica Soil Powder hasancn 14:37
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 14:35
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 14:35
- Altolamprologus Compressiceps Gold Head idiopatik 14:34
- Hb White Lep,tül Melek,fern,trident,tiger Lotus metsi 14:23
- Led Driver 36-48w ilh4n 14:05
- Powerled - Powerled Pcb - Led Driver Bulunur.... ilh4n 14:05
- Powerled Soğutucu Blok ilh4n 14:05
- Sunsun Jp 014 F İç Filtre Gursoyhasan 14:03
- Atman F 201 Sıfır Gursoyhasan 14:03
- Apistogramma Cacatuoides (kakadu) Damzılık Dişiler Shinouzen 14:02
- Red Tail Fil Kulak Lepistes Damızlık Altı EyupAsik3452 13:45
- Hemianthus Micra EyupAsik3452 13:45
- Siyah Cüce Vatoz Cucevatozcu 13:44
- Nerite Salyangoz Ve Hava Motorları, Yemler Cucevatozcu 13:44
- Ful Red Lepistes Cucevatozcu 13:43
- Melek Balığı Arıyorum sadangur 13:37
- 40x40x40 Ultra Clear Küp Akvaryum Son 1 Adet yamansengonca 13:35
- Blackten Gelme Gold Ramirezi yamansengonca 13:35
- Super Red / Lda16 / L144 Siyah Tül Kuyruk Vatoz kopruluonur 12:30
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 12:30
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 12:30
- Chihiros Vivid 2 10th. Siyah Armatür. Hüdai 12:15
- Oase Biomaster Thermo 850 Dış Filtre. Hüdai 12:15
- Bitki , Sıvı Gübre , Akadama Toprak , Ramshorn CevdetSERBEST 12:15
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 12:15
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 12:14
- Su Kaplumbağa Akvaryumuna Mandallı Kıskaçlı Lamba asliaral 12:14
- Amazon Frogbit (limnobium Laevigatum) 10 Kök 125tl sıtkı 12:12
- Salvinia Natans 10 Kök Su Üstü Canlı Bitki 100tl sıtkı 12:12
- Su Piresi Daphnia Magna+0,5lt Yeşil Su150tl sıtkı 12:12
- Mikro Kurt Kültürü Un Kurdu Moriokurdu 100gr 100tl sıtkı 12:12
- Gübre Çeşitleri, Ve Malzemeler Balikcidede 11:52
- Bitki,karides ,ö.t.lepistes,vatoz,salyangoz,s.pire Balikcidede 11:52
- Lda16 Red Marble Düz Kuyruk Ve Cüce Vatoz Yavrular Balikcidede 11:52
- Creaqua Gübreler Balikcidede 11:52
- 120.50.47h Full Set Akvaryum erhan2204 11:38
- Karışık Tetra Türleri erhan2204 11:38
KULLANICILAR
- 149 Online Kullanıcı, 81 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.