Yerli Aktif Soil İle Frankenstad Kurulum Denemesi


replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 307
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2021 21:30
[QUOTE=allytourgood]Alper Bey, beğenme derecemi hangi kelimeyle ifade edeceğimi bilemedim o derece. Eğer üşenmez iseniz dikdörtgen formdaki akvaryumdaki bitkilerin türlerini yazar mısınız zaman icinde edinmeye çalışacağım.

Gerçekten Müthiş!...[/QUOTE]

Gerçekten çok teşekkür ederim Ali Bey[:)], unutmayın sizin konunuzun da katkısı büyüktür bu tarz bir sürece başlamamda. Zaten bir sonraki kurulumda compo sana kullanımım da olacak. Hatta yeri gelmiş iken ben de size tekrardan sormak isterim. Compo sana ile yaptığınız kurulumdan memnuniyetiniz nasıl, ilk günkü gibi devam ediyor mu diye[:)](bilmeyenler için, ben bu soruyu Ali Bey'e defalarca sormuşumdur özelden falan, pimpirikli olmamın bedelini Ali Bey çekiyor yeminle[:D])

Neyse sorunuza istinaden, betazade akvaryumundaki bitkileri hatırladığım kadarıyla sayayım: Ludwigia super red, alternanthera reineckii, bacopa lanigera, bacopa caroliniana, myriophyllum tuberculatum, lobelia cardinalis, micra, pinnatafida, rotala H'RA(rengi yeşil olarak devam ediyor), rotala bonsai, h.tripartita japan, Palustris Cuba(en uzun boylu bitki) zeminde monte carlo(rekabette zayıf kaldı CO2 olmadığı için), yine zeminde sagittara subulata ve arada bir yerde de Java Fern ile china moss olacaktı. Su üstü bitkileri ise pistia, amazon frogbit, salvinia minima şeklindedir[:iyi:] Deneme kurulumları olduğu için yosun rekabeti olması amacıyla ve farklı bitkilerin gelişimini görmek istediğimden bu kadar çok bitki ekledim. O yüzden unuttuklarım da olabilir[:)][EDIT]replacka,2021-12-02 14:54:39[/EDIT]

Beğenenler: [T]214476,Ahmetburak[/T][T]233557,hobim35[/T][T]213398,ternapi[/T][T]231134,allytourgood[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

braweheartÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 335
braweheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2021 21:49
Çok hoş kurulumlar olmuş, açıklamalarda oldukça yararlı, ben aydınlatmaları detayını sorucam, SMD LED gibi duruyor fakat ayrıntı verebilir misiniz.

Beğenenler: [T]223933,replacka[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 307
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2021 22:06
[QUOTE=braweheart]Çok hoş kurulumlar olmuş, açıklamalarda oldukça yararlı, ben aydınlatmaları detayını sorucam, SMD LED gibi duruyor fakat ayrıntı verebilir misiniz.[/QUOTE]

Öncelikle teşekkür ederim güzel sözleriniz için[:)] LED konusu özelden de birkaç kez soruldu Metin Bey ve inanın zamanında AliExpress'ten aldığım, 10 watt gücünde, markasız bir LED ışık olması dışında başka bir bilgim yok açıkçası. Haliyle sorduğunuz soruya net bir cevabım yok ama SMD LED olduğunu düşünüyorum ben de. Çünkü powerled ile hazırlanmış olan bir başka aydınlatma da mevcut diğer akvaryumumda ve hiç ona benzemiyor LED'ler. Umarım yardımı olmuştur yazdıklarımın[:iyi:] Keyifli hobiler[:)]

Beğenenler: [T]121139,braweheart[/T][T]214476,Ahmetburak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

allytourgoodÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2021
İl: Antalya
Mesaj: 108
allytourgoodÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2021 22:17
Compo sana'dan ziyadesiyle memnunum. Bitkilerde herhangi bir sararma, delinme, erime yok. Ziraat mühendisliğinde doktoram var. Uzmanlık alanım değil ama element eksiklerinden, bitkinin genel kondisyonundan az çok anlarım. Bitkiler ziyadesiyle yeşil, canlı, formda. Dedigim gibi en büyük problem budama sıklığı. Eğer haftalık budama yapmaz isem balıklar yüzmekte zorlanıyor. Benim tank 74 litre su alıyor ve malumunuz yan duvarlar ve arka plan gövdeli bitkiler ile çevrili. Balıklara sadece ortadaki kısım etkin yüzme alanı olarak kalıyordu ki ortaya diktiğim echinidorusun azıtması ile o da ellerinden gitti. Ben de echinidorusu budadım. Kestigim dört yaprak elimle aynı boydadı. Velhasıl bu 6-7 aylık süreçte bir performans azalması olmadı. Ancak zamanla düşecek optimum bir seviyeye gelecektir. Malum attığım bitkiler tanktan belirli periyotlarla besin maddesi çıkışı anlamına geliyor. Hiçbir şey sonsuz değil. Gerçi Walstad'ın gereği olarak çılgınca yemleme yapıyorum gübre niyetine. Bu durum da bitkilerin beslenmesinde önemli bir faktör olsa gerek. Siz de araştırmışsınızdır on küsur yıllık kurulumlar var böyle hala kendini çeviriyor. Darısı başımıza diyorum.

Beğenenler: [T]223933,replacka[/T][T]214476,Ahmetburak[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223933,replacka[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 307
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2021 22:31
[QUOTE=allytourgood]Compo sana'dan ziyadesiyle memnunum. Bitkilerde herhangi bir sararma, delinme, erime yok. Ziraat mühendisliğinde doktoram var. Uzmanlık alanım değil ama element eksiklerinden, bitkinin genel kondisyonundan az çok anlarım. Bitkiler ziyadesiyle yeşil, canlı, formda. Dedigim gibi en büyük problem budama sıklığı. Eğer haftalık budama yapmaz isem balıklar yüzmekte zorlanıyor. Benim tank 74 litre su alıyor ve malumunuz yan duvarlar ve arka plan gövdeli bitkiler ile çevrili. Balıklara sadece ortadaki kısım etkin yüzme alanı olarak kalıyordu ki ortaya diktiğim echinidorusun azıtması ile o da ellerinden gitti. Ben de echinidorusu budadım. Kestigim dört yaprak elimle aynı boydadı. Velhasıl bu 6-7 aylık süreçte bir performans azalması olmadı. Ancak zamanla düşecek optimum bir seviyeye gelecektir. Malum attığım bitkiler tanktan belirli periyotlarla besin maddesi çıkışı anlamına geliyor. Hiçbir şey sonsuz değil. Gerçi Walstad'ın gereği olarak çılgınca yemleme yapıyorum gübre niyetine. Bu durum da bitkilerin beslenmesinde önemli bir faktör olsa gerek. Siz de araştırmışsınızdır on küsur yıllık kurulumlar var böyle hala kendini çeviriyor. Darısı başımıza diyorum. [/QUOTE]

Maşallah ya[:nazar:] tek sıkıntı budama sıklığı olsun, herkesin görmek istediği şeydir bitki fışkıran akvaryum[:)] Artık bitkileri budayıp budayıp eşe dosta dağıtırız, takas yaparız, olmadı çöpe atarız. Neyse bu konuda son kez başınızı ağrıtmış oldum kusuruma bakmayın[:geek:], compo sana da zaten alınacaklar listesinde idi[:)] Ayrıca bence de uzun ömürlü kurulumların darısı başımıza[:iyi:][EDIT]replacka,2021-11-28 22:38:41[/EDIT]

Beğenenler: [T]231134,allytourgood[/T]
Teşekkür Edenler: [T]231134,allytourgood[/T]
+1: [T]231134,allytourgood[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adsensessÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 38
adsensessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 19:04
Öncelikle boyle guzel ve yol gosteren bir deney yaptiginiz icin cok cok tesekkur ediyorum kafamdaki butun o karmasayi oyle guzel netlestiediniz ki cidden ne yapacagimi sasirmistim artik. Sitede bir konu acmistim kafamda da bunu boyle yapsam nasil olur diye dusunup bazi konulari gruba soruyordum ama gittikce daha da karismisti kafam. @allytourgood 'a boyle bir calismaya ön ayak oldugu icin ve beni sizin konunuzla tanistirdigi icin de tekrardan cok cok teselkur ediyorum.
Öncelikle en basda yazdiginiz butun malzemeleri hemen sepetime ekledim ben de, (yerli aktif soil haric) bu toprak cidden butcemi zorlayacak bir toprak. Simdi sizi @replacka biraz yoracagim sorularima gelelim simdiden kusura bakmayın 2-3 walstad deneyimim oldu ama hala cok acemiyim soeularimi acemiligime verin.
1.) Linkini paylastiginiz dere kumuna benzer toprak cok buyuk taneli olmaz mi 3-5 mm uygun mudur almali miyim sizce yada es deger olarak yerine ne onerirsiniz ayrica ust katmana dere kumu uygulanmasi suya cok fazla salinim yapmasina ve cok yosun olusmasina sebep olur mu sizce ?
2.) Surec nasil gidiyor demir vs. eksikligi oldugunu soylemissiniz, sistem de olusan baska eksiklikler nelerdir sizce olusan bu eksiklikleri nasil ve ne sekil de tamamlayabiliriz ?
3.) Akvaryumum 36×36×36 karisimlarin oranlarini 3 2 1 olarak vermissiniz ama o kismi tam anlayamadim biraz daha ayrintili anlatabilirseniz cok sevinirim.
4.) Inceledigime gore killandiginiz bitkiler kolay bitkiler degil iyi sartlar isteyen bitkiler ve hepsinin de massallahi var daha once hicbir walstadim da bu kadar canli renkler gormemistim hangi bitkiler de iyi gelismeler gordunuz hangilerin de olumsuz durumlarla karsilastiniz paylasirsaniz cok sevinirim.
5.) Zemin bitkilerine zaafim var ve walstad sistemi uyguladigim icin genel de parvula kullaniyordum parvulanim zemini kaplamasi icin extra oneriniz var mi yada sizin denediginiz ve basarili olan onerdiginiz zemin bitkisi varsa yazarsaniz cok iyi olur.
6.) Diana Walstad'ın dedigine gore kutuk, tas vs kullanilmamaliymis bu sistemde curume vs yapiyormus bu yuzden ben de hollanda(dutchdı sanirim tam bilmiyorum) o tarzda bir akvaryum kurmak istiyorum bu konuyla da ilgili oneriniz varsa sevinirim.

Ayrıca ilerleyen zamanlarda butce ayarladikca hep beraber sizin de izninizle sisteminizle(frankstad dı sanirim [:?] [:)))] ) ilgili daha fazla gelistirme daha fazla deney ve calisma yapmak isterim

Kucuk ek not: Flower.. adli bir kanal vardi orda solucan gubresiyle birlik de tavuk gubresi kullanilmasini soyluyor sizce ek olarak tavuk gubresi de eklense nasil olur ?
[EDIT]Adeptred,2021-12-02 19:59:16[/EDIT]

Beğenenler: [T]223933,replacka[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223933,replacka[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4115
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 19:29
Son durum nedir Alper bey?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 307
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 21:22
[QUOTE=Adeptred]Öncelikle boyle guzel ve yol gosteren bir deney yaptiginiz icin cok cok tesekkur ediyorum kafamdaki butun o karmasayi oyle guzel netlestiediniz ki cidden ne yapacagimi sasirmistim artik. Sitede bir konu acmistim kafamda da bunu boyle yapsam nasil olur diye dusunup bazi konulari gruba soruyordum ama gittikce daha da karismisti kafam. @allytourgood 'a boyle bir calismaya ön ayak oldugu icin ve beni sizin konunuzla tanistirdigi icin de tekrardan cok cok teselkur ediyorum.
Öncelikle en basda yazdiginiz butun malzemeleri hemen sepetime ekledim ben de, (turk soil haric) bu toprak cidden butcemi zorlayacak bir toprak. Simdi sizi @replacka biraz yoracagim sorularima gelelim simdiden kusura bakmayın 2-3 walstad deneyimim oldu ama hala cok acemiyim soeularimi acemiligime verin.
1.) Linkini paylastiginiz dere kumuna benzer toprak cok buyuk taneli olmaz mi 3-5 mm uygun mudur almali miyim sizce yada es deger olarak yerine ne onerirsiniz ayrica ust katmana dere kumu uygulanmasi suya cok fazla salinim yapmasina ve cok yosun olusmasina sebep olur mu sizce ?
2.) Surec nasil gidiyor demir vs. eksikligi oldugunu soylemissiniz, sistem de olusan baska eksiklikler nelerdir sizce olusan bu eksiklikleri nasil ve ne sekil de tamamlayabiliriz ?
3.) Akvaryumum 36×36×36 karisimlarin oranlarini 3 2 1 olarak vermissiniz ama o kismi tam anlayamadim biraz daha ayrintili anlatabilirseniz cok sevinirim.
4.) Inceledigime gore killandiginiz bitkiler kolay bitkiler degil iyi sartlar isteyen bitkiler ve hepsinin de massallahi var daha once hicbir walstadim da bu kadar canli renkler gormemistim hangi bitkiler de iyi gelismeler gordunuz hangilerin de olumsuz durumlarla karsilastiniz paylasirsaniz cok sevinirim.
5.) Zemin bitkilerine zaafim var ve walstad sistemi uyguladigim icin genel de parvula kullaniyordum parvulanim zemini kaplamasi icin extra oneriniz var mi yada sizin denediginiz ve basarili olan onerdiginiz zemin bitkisi varsa yazarsaniz cok iyi olur.
6.) Diana Walstad'ın dedigine gore kutuk, tas vs kullanilmamaliymis bu sistemde curume vs yapiyormus bu yuzden ben de hollanda(dutchdı sanirim tam bilmiyorum) o tarzda bir akvaryum kurmak istiyorum bu konuyla da ilgili oneriniz varsa sevinirim.

Ayrıca ilerleyen zamanlarda butce ayarladikca hep beraber sizin de izninizle sisteminizle(frankstad dı sanirim [:?] [:)))] ) ilgili daha fazla gelistirme daha fazla deney ve calisma yapmak isterim

[/QUOTE]

Mahir Bey güzel sözler için ben de size teşekkür ederim. Sorduğunuz sorulara cevap vermeden önce şunu hatırlatmak isterim, modifiye edilmiş Walstad tabanı hususunda benim ilk deneyimim oluyor bu kurulum. Haliyle size kesin çözümler sunmaktan uzağım. Bitki gelişimini forumdaki hobiciler ile beraber eş zamanlı takip etmek için, konuyu bol güncellemeli olacak şekilde bu tarzda açtım ve nitekim gelişim süreci olsun, besin eksiklikleri olsun, karşılaştığım sorunlar olsun, uyguladığım çözümler olsun hepsini aktarmaya çalıştım. Yine 1-2 hafta içinde high tech odaklı ve daha iyi bir tabanı olacağını düşündüğüm kurulum yapmaya çalışacağımı da yazdım en sondaki güncelleme yazısında. Eğer malzemeleri tamamlayabilirsem tabi. Çünkü gübre piyasası alt üst olmuş ülkede. Parası ile bile olsa, bulunmayan birşey haline gelmiş yazık[:(] Neyse konu dağıldı. Yani demek istediğim eğer bekleyebilecek iseniz o açacağım konunun da size faydası olacaktır diye düşünüyorum. Ama tabi onun da bir gelişim süreci olur birkaç ay ve o kadar beklemek istemiyorum diyorsanız da elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

1) Aynı alışveriş sitesinde olduğu için, o dalaman çakılı denilen malzemeyi paylaştım. Yani ikinci bir kargo ücreti vermemek adına idi. Ama siz de okumuşsunuzdur sonradan vazgeçtim. Çünkü aktif toprağın bu tarz bir deneyde, salınımı daha iyi kontrol edeceğini düşündüm. Ayrıca yerli soil'i de deneme niyetim vardı. Haliyle onu kullanmaya karar verdim. Tabi bu durumda dalaman çakılı(dere kumu) gibi, bazalt kum gibi nötr kumların salınım kontrolü açısından aktif topraktan daha iyi veya daha kötü olacağını söylemek de doğru olmaz diye düşünüyorum. Çünkü gördüğünüz üzere nötr taban malzemeleri açısından bu tarz bir kurulumda deneyimim yok. Ama çok da büyük sorunlar oluşturacağını düşünmüyorum. O yüzden denemeniz konusunda size cesaret verebilirim. En fazla canlı girişini biraz geciktirip, başlangıçta daha sık su değişimi yaparsınız diye düşünüyorum. Nötr taban malzemelerinin boyutu hususunda ise; 5mm'yi geçen büyük taneli malzeme kullanımının, gübreli tabanı altta tutamayıp, salınım olasılığını artıracağını düşünüyorum. Bu durumda 3-5 mm ideal gibi ama bunu çok ince plaj kumu ile yapıp denemek isteyen varsa da konuya katkıda bulunabilir. Çünkü ben hiç o kadar ince kumlar ile kurulumlar yapmadım. Normal deneysel olmayan akvaryum kurulumlarında bile ince kum kullanmak hoşuma gitmiyor. O yüzden bu noktada da deneyim olarak size yardımcı olamayacağım. Dediğim gibi fikir yürütüyorum.

2) ikinci sorunuzun cevabını en son yaptığım güncellemede yazdım. Şimdilik keşfettiğim demir ve fosfat eksikliği gibi duruyor. Bunları da sıvı gübre olarak ekliyorum ama hatırlatmak isterim bu deney daha 1.5-2 aylık bir deney. Yani 3. ayda macro gübrelerin hepsinin eksikliği ortaya çıkar mı bilmiyorum. Bu tarz eksikliklerin önüne geçmek için bir sonraki kurulumda daha başka planlarım var ama sonuçta o kurulum da high tech açısından bir deney süreci olacak. O yüzden kendim denemeden başkasına da sanki çok doğru birşey imiş gibi aktarmam hoş olmaz. Yine de bu tarz eksiklikler ortaya çıkınca, NPK içerikli piyasada bulunan misket/tablet gübrelerden tabana eklenebilir. Ki bu tarz gübrelerin içinde demir de oluyor sanırım.

3) Walstad akvaryumlarında tabanda belli bir kalınlıkta toprak katmanı olması istenir, az çok biliyorsunuzdur daha önceki Walstad denemelerinizden. Ben de o toprak katmanını, bu konuda açıkladığım şekilde gübre karışımı ile değiştirdim. Hatta konunun ilk mesajında yazmışım: "3-5 mm kalınlıkta Pomza katmanı, 1-1.5 cm kalınlıkta gübreler katmanı ve 3-5 mm kalınlıkta aktif karbon katmanı" diye. Şimdi ben bu katmanları 1 litre, 2 litre diye verirsem her akvaryumda aynı kalınlıkta tabana ulaşılmaz. Çünkü her akvaryumun taban alanı farklı. Haliyle bunu oturup hobicinin kendisinin hesap etmesi lazım ufak bir çarpma işlemi ile(taban alanı x istenen kalınlık=gerekli hacim şeklinde). 3-2-1 diye verdiğim rakamlar ise aslında karışım için oranlardan ibaret ve yine ilk mesajda bu durumu açıklamıştım: "Malzemeleri ise oran olarak 3-2-1 şeklinde koydum. Yani en çok solucan gübresi kompostu, en az da organik pelet gübre olacak şekilde göz kararı koydum. Akvaryum tabanında ise yaklaşık 1-1,5 cm'lik kalınlık oluşturacak şekilde bu karışımı kullanmak şimdilik yeterlidir diye düşünüyorum." şeklinde bir açıklama idi. Ayrıca "bu süreç benim için de yeni ve deneysel olduğu için size kesin rakamlar vermekten çok uzağım" şeklinde bir açıklama da yapmıştım konuda. Yani bir nevi göz kararı oluyor ama bu durumu da bahsi geçen sebeplerden dolayı mazur görmek lazım. Ayrıca kesin bir hacim versem, yine hangi akvaryumda kaç cm'lik kalınlık oluşturabilir 1 litrelik hacim diye düşünmem lazım. Çünkü az önce de dediğim gibi, her akvaryumun taban alanı aynı değil. Kısacası bu konuyu hobicinin kendisinin hesap etmesi çok daha doğru olacaktır. Sadece oranın 3/2/1 olması yeterlidir diye düşünüyorum. Ha oldu da bir tanesi fazla kaçtı. Dünya'nın sonu da değil. Çünkü ben de göz kararı yaptım. Mutfak terazisinde hassas ölçümler ile değil[:)]

4) Yine konunun içinde hangi bitkilerin nasıl geliştiğine dair her güncellemede birşeyler yazmaya çalıştım ama isterseniz tekrardan bir bakabilirsiniz. Zira deneysel kurulumlar olduğu için, elimden geldiğince her bitkiyi koymaya çalıştım ve tür olarak saysam hepsini hatırlayamam açıkçası. Ama kötü gelişen bitkilerin high tech, yani CO2 ihtiyacı olan bitkiler olduğu bariz. Hatta buna kötü gelişmek de denilemez. Sadece diğerleri ile rekabet edemiyorlar, gelişim hızlarının CO2 olmadığında yavaş olması nedeniyle. Bu bitkiler de genelde monte carlo gibi zemin bitkisi veya ludwigia inclinata gibi nazende bitkiler. Hatta bu bitkiler de eğer suyun üstüne çıkıp emers hale geçerse, CO2 sorununa kendileri çözüm bulmuş oluyor direk atmosferden alarak. Zira glossostigma bitkisi de, güya high tech seven zemin bitkisi ama boyuna büyüyüp emers hale geçerek rekabette kendine yer açmış bildiğiniz.

5) Açık konuşayım, parvula bitkisini hiç sevemedim. Çok ince kıl gibi yaprak yapısı olması ve en ufak yosun sorununda bu yaprakların yosun ile kaplanıp bitkinin ölümüne sebep olması hiç hoşuma gitmiyor. Bir süre sonra ölmüş, içi boş yaprakların üstünde dalgalanan bayrak misali yosunlar kalıyor. Haliyle onca emek verdiğiniz zemin kaplaması, ufak bir yosun salgınında bile rezil olabiliyor. Yine aynı şekilde Cuba bitkisi de küçük yapraklarının yarattığı bu dezavantaj ve çok nazende oluşundan dolayı gözümden düşen bir zemin bitkisidir. Ben monte carlo'yu severim, glossostigma'yı severim, h.tripartita japan'ı severim. Bunları nispeten yosuna karşı daha dirençli buluyorum ve yine küçük sayılabilecek yaprakları olan zemin bitkileri diyebilirim. Ama rahat büyütmek istiyorsanız CO2 gerektiğini belirtmek isterim. Çünkü CO2'siz diğer bitkilerle rekabette hep zayıf kalıyorlar. Onun dışında helanthium tenellum ve sagittaria subulata bitkileri de low tech'deki güzel zemin bitkileridir. Ayrıca zeminde moss kaplama kullanmak da gayet iyi gözükebilir, tavsiye ederim[:iyi:]

6) Konunun başlığından da anlaşılacağı üzere, Diana Walstad'ın söylediklerinin baya bir dışına çıkmışızdır diye düşünüyorum. Haliyle kütük taş vs kullanabilirsiniz bence. En fazla, bir sıkıntı halinde çıkarırsınız ama zaten fark ettiyseniz betazade akvaryumunda bir adet kök/dal mevcut ve hiç de çürümüş gibi durmuyor[:)] Yine de akvaryum için uygun olan malzemeleri kullanmanız konusunda uyarmak isterim sizi. Bol reçineli ağaçların dalları falan uygun olmayabiliyor böyle ufak ve sınırlı sistemlerde. Hangi ağaç uygundur gibi bir sorunuz varsa da sizi ufak bir araştırma bekliyor olacak çünkü ben de çok bilgili değilim bu konuda. Genelde önce dalı bulurum. Sonra hangi ağacın dalı olduğunu, sonra da o ağacın akvaryumda kullanımının uygun olup olmadığını yerli yabancı forumlarda araştırıp öyle kullanırım.

Sorulardan sonra, yazınızın son paragrafında belirttiğiniz daha fazla çalışma ve geliştirme isteğiniz beni çok mutlu etti Mahir Bey. Bunu elbette isterim. Yaptığınız geliştirmeleri, deneyleri buradan yazarak konuya da katkıda bulunabilirsiniz. Yine herhangi bir ihtiyaç halinde de benimle Ö.M'den iletişime geçebilirsiniz. Elimden geldiğince ve bildiğim kadarıyla yardımcı olurum. Ama benim en büyük sıkıntım bu hobi ile ilgili herşeyi bilmemek ve bilmediğimi, deneyimimin olmadığını açık açık dile getirmektir. O yüzden size yetersiz geldiğim noktalarda araştırırsanız veya beraber araştırarak, kendimizi geliştirebiliriz diye düşünüyorum. Yine başta da dediğim gibi, bu kurumların önceliği gözlemdi. Nitekim güzel bir gözlem süreci de oldu. Eksiklikler görüldü. Deneme tahtasına oturttuğum şeylerin kapasitesi ölçüldü vs vs. Sonuçta high tech bir kurulum için elimde yeterince veri oluştu diyebilirim. Umarım onu da düzgün bir şekilde yapıp yine veri toplarız diyerekten mesajı sonlandırayım. Herkese Frankenstad'lı ve keyifli hobiler[:)]

Küçük ek not'unuza istinaden Edit: O kanalı biliyorum Mahir Bey, dediğiniz gibi bu tarz gübreler öneriliyor ama Türkiye'de ısıl işlemden geçirilmiş(fermente edilmiş) ve temiz tavuk gübresi bulmak gerçekten zor. En azından ben bulamadım. O yüzden sadece solucan gübresi ve ısıl işlemden geçirilmiş konudaki gübreyi kullandım. Eğer güvenilir ve kaliteli bir tavuk gübresi bulabilirseniz, deneyip sonuçları da belirtirseniz sevinirim. Hatta bana da kargo ile gönderirseniz çok sevinirim[:)][EDIT]replacka,2021-12-06 19:32:57[/EDIT]

Beğenenler: [T]229710,reprise[/T][T]233051,Adeptred[/T][T]233557,hobim35[/T][T]213398,ternapi[/T][T]231134,allytourgood[/T]
Teşekkür Edenler: [T]229710,reprise[/T][T]233051,Adeptred[/T][T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

repriseÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 34
repriseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 21:50
Merhaba Alper Bey,

Açtığınız konuları takip ederek ve detaylı bir şekilde güncelleyerek devam ettirdiğiniz için teşekkürler.

Beğenenler: [T]223933,replacka[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223933,replacka[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 307
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 21:56
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Son durum nedir Alper bey?[/QUOTE]

Arif bey hangi konudaki son durum anlamadım ama şöyle bir güncelleme yapmıştım en son:
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5913975[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4115
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 22:04
Bu başlık altında yaptığınız işlerin son hallerini sormuştum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 307
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 22:26
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Bu başlık altında yaptığınız işlerin son hallerini sormuştum.[/QUOTE]

İlginiz için çok teşekkür ederim Arif Bey ama en son 4 gün önce, yani 28 Kasım'da bir güncelleme yapmıştım. Orada da son hallerini falan paylaştım foto, video ve yazı olarak. Sanırım ikinci sayfada kaldığı için gözden kaçtı. O güncellemeden sonraki 4 günlük süreçte ise, çok büyük bir değişiklik olmadığı için herhangi bir güncelleme yapmadım. Hatta o yüzden, özellikle sormak istediğiniz bir konu olabilir mi diye merak etmiştim[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4115
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 22:29
[QUOTE=replacka]

İlginiz için çok teşekkür ederim Arif Bey ama en son 4 gün önce, yani 28 Kasım'da bir güncelleme yapmıştım. Orada da son hallerini falan paylaştım foto, video ve yazı olarak. Sanırım ikinci sayfada kaldığı için gözden kaçtı. O güncellemeden sonraki 4 günlük süreçte ise, çok büyük bir değişiklik olmadığı için herhangi bir güncelleme yapmadım. Hatta o yüzden, özellikle sormak istediğiniz bir konu olabilir mi diye merak etmiştim[:)][/QUOTE]

Evet gözden kaçırmışım, son sayfada aradım, kusura bakmayın 😊. Sonuç güzel görünüyor.

Beğenenler: [T]223933,replacka[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223933,replacka[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adsensessÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 38
adsensessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2021 23:19
[:)))][:)))][QUOTE=replacka]

Mahir Bey güzel sözler için ben de size teşekkür ederim. Sorduğunuz sorulara cevap vermeden önce şunu hatırlatmak isterim, bu benim ilk deneyimim oluyor bu tarz modifiye edilmiş Walstad tabanı konusunda. Haliyle size kesin çözümler sunmaktan uzağım. Konuyu da bitki gelişimini hobiciler ile beraber eş zamanlı takip etmek için bu tarz bol güncellemeli olacak şekilde açtım ve nitekim gelişim süreci olsun, besin eksiklikleri olsun, karşılaştığım sorunlar olsun, uyguladığım çözümler olsun hepsini aktarmaya çalıştım. Yine 1-2 hafta içinde daha iyi bir kurulum yapmaya çalışacağımı da yazdım. Eğer malzemeleri tamamlayabilirsem tabi. Çünkü gübre piyasası alt üst olmuş ülkede. Parası ile bile olsa bulunmayan birşey haline gelmiş yazık. Neyse konu dağıldı. Yani demek istediğim eğer bekleyebilecek iseniz o açacağım konunun da size faydası olacaktır diye düşünüyorum. Ama tabi onun da bir gelişim süreci olur yaklaşık 1-2 ay ve o kadar beklemek istemiyorum diyorsanız da elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

1) Paylaştığım dere kumu, aynı alışveriş sitesinde olduğu içindi daha çok. Yani ikinci bir kargo ücreti vermemek adına. Ama siz de okumuşsunuzdur sonradan vazgeçtim. Çünkü aktif toprağın bu tarz bir deneyde salınımı daha iyi kontrol edeceğini düşündüm. Ayrıca yerli soil'i de deneme niyetim vardı. Haliyle onu kullanmaya karar verdim. Tabi bu durumda dalaman çakılı(dere kumu) gibi, bazalt kum gibi nötr kumların salınım kontrolü açısından aktif topraktan daha iyi veya daha kötü olacağını söylemek de doğru olmaz diye düşünüyorum. Çünkü gördüğünüz üzere bu konudaki düşüncemi söylüyorum, deneyimimi değil. Boyut açısından 5mm'yi geçen büyük taneli malzeme kullanılırsa tabanının alttan kaçma olasılığı da artar diye düşünüyorum. Bence 3-5 mm ideal ama bunu Altınkum plajındaki gibi çok çok ince plaj kumu ile yapıp denemek isteyen varsa da konuya katkıda bulunabilir. Çünkü ben hiç o kadar ince kumlar ile kurulumlar yapmadım. Normal deneysel olmayan akvaryum kurulumlarında bile ince kum kullanmak hoşuma gitmiyor. O yüzden bu noktada da deneyim olarak size yardımım olamayacak. Dediğim gibi fikir yürütüyorum.

2) ikinci sorunuzun cevabını en son yaptığım güncellemede yazdım. Şimdilik keşfettiğim demir ve fosfat eksikliği gibi duruyor. Bunları da sıvı gübre olarak ekliyorum ama hatırlatmak isterim bu deney daha 1.5-2 aylık bir deney. Yani 3. ayda macro gübrelerin hepsinin eksikliği ortaya çıkar mı bilmiyorum. Bu tarz eksikliklerin önüne geçmek için bir sonraki kurulumda daha başka planlarım var ama belirttiğim üzere o da bir deney süreci olacak. O yüzden kendim denemeden başkasına da sanki çok doğru birşey imiş gibi aktarmam hoş olmaz. Yine de bu tarz eksiklikler ortaya çıkınca, tabana NPK içerikli piyasada bulunan misket/tablet gübrelerden eklenebilir. Ki bu tarz gübrelerin içinde demir de oluyor zaten.

3) Akvaryum tabanında belli bir kalınlıkta gübre katmanı olması lazım az çok biliyorsunuzdur daha önceki Walstad denemelerinizden. Hatta ben de konunun ilk mesajında yazmışım: "3-5 mm kalınlıkta Pomza katmanı, 1-1,5 cm kalınlıkta gübreler katmanı ve 3-5 mm kalınlıkta aktif karbon katmanı" diye. Şimdi ben bu katmanları 1 litre, 2 litre diye verirsem her akvaryumda aynı kalınlıkta bir taban hacmi olmaz. Çünkü her akvaryumun taban alanı farklı. Haliyle bunu oturup hobicinin kendisinin hesap etmesi lazım ufak bir çarpma işlemi ile. 3-2-1 diye verdiğim rakamlar ise aslında karışım için oranlardan ibaret ve yine ilk mesajda bu durumu açıklamıştım: "Malzemeleri ise oran olarak 3-2-1 şeklinde koydum. Yani en çok solucan gübresi kompostu, en az da organik pelet gübre olacak şekilde göz kararı koydum. Akvaryum tabanında ise yaklaşık 1-1,5 cm'lik kalınlık oluşturacak şekilde bu karışımı kullanmak şimdilik yeterlidir diye düşünüyorum. Ayrıca belirtmek isterim ki bu süreç benim için de yeni ve deneysel olduğu için size kesin rakamlar vermekten çok uzağım" şeklinde. Yani bir nevi göz kararı oluyor ama bu durumu da mazur görmek lazım. Çünkü ben hangi akvaryumda kaç cm'lik kalınlık oluşturabilir 1 litrelik hacim diye düşünemem. Çünkü her akvaryumun taban alanı aynı değil. Kısacası bu konuyu hobicinin kendisinin hesap etmesi çok daha doğru olacaktır.[:)]

4) Yine konunun içinde hangi bitkilerin nasıl geliştiğine dair her güncellemede birşeyler yazmaya çalıştım ama isterseniz tekrardan bir bakabilirsiniz. Zira deneysel kurulumlar olduğu için, elimden geldiğince her bitkiyi koymaya çalıştım ve tür olarak saysam hepsini hatırlayamam açıkçası. Ama kötü gelişen bitkilerin high tech, yani CO2 ihtiyacı olan bitkiler olduğu bariz. Hatta buna kötü gelişmek de denilemez. Sadece diğerleri ile rekabet edemiyorlar, gelişim hızlarının CO2 olmadığında yavaş olması nedeniyle. Bu bitkiler de genelde monte carlo gibi zemin bitkisi veya ludwigia inclinata gibi nazende bitkiler. Hatta bu bitkiler de eğer suyun üstüne çıkıp emers hale geçerse CO2 sorununa da kendileri çözüm bulmuş oluyor direk atmosferden alarak. Zira glossostigma bitkisi de güya high tech seven zemin bitkisi ama boyuna büyüyüp emers hale geçerek rekabette kendine yer açmış bildiğiniz.

5) Açık konuşayım, parvula bitkisini hiç sevemedim. Çok ince kıl gibi yaprak yapısı olması ve en ufak yosun sorununda bu yaprakların yosun ile kapanıp bitkinin ölümüne sebep olması hiç hoşuma gitmiyor. Bir süre sonra ölmüş, içi boş yaprakların üstünde dalgalanan bayrak misali yosunlar kalıyor. Haliyle onca emek verdiğiniz zemin kaplaması, ufak bir yosun salgınında bile rezil olabiliyor. Yine aynı şekilde Cuba bitkisi de küçük yapraklarının yarattığı bu dezavantaj ve nazende oluşundan dolayı gözümden düşen bir zemin bitkisidir. Ben monte carlo'yu severim, glossostigma'yı severim, h.tripartita japan'ı severim. Bunlar nispeten yosuna karşı daha dirençli ve yine küçük yapraklı zemin bitkileri benim gözümde. Ama rahat büyütmek istiyorsanız CO2 gerektiğini belirtmek isterim. Çünkü CO2'siz diğer bitkilerle rekabette hep zayıf kalırlar. Onun dışında helanthium tenellum ve sagittara subulata bitkileri de low tech'deki güzel zemin bitkileri. Ayrıca zeminde moss kaplama kullanmak da gayet iyi gözükebilir tavsiye ederim.

6) Konunun başlığından anlaşılacağı üzere, bu konuda Diana Walstad hanımın söylediklerinin dışına çıkmış bulunuyoruz. Haliyle kütük taş vs kullanabilirsiniz bence. En fazla bir sıkıntı halinde çıkarırsınız ama zaten fark ettiyseniz betazade akvaryumunda bir adet kök/dal mevcut ve hiç de çürümüş de kokmuş gibi durmuyor akvaryum[:)] yine de akvaryum için uygun olan malzemeleri kullanmanız konusunda uyarmak isterim sizi. Bol reçineli ağaçların dalları falan uygun olmayabiliyor böyle ufak ve sınırlı sistemlerde. Hangi ağaç uygundur gibi bir sorunuz varsa da sizi ufak bir araştırma bekliyor olacak çünkü ben de çok bilgili değilim bu konuda. Genelde önce dalı bulurum. Sonra hangi ağacın dalı olduğunu, sonra da o ağacın akvaryumda kullanımının uygun olup olmadığını yerli yabancı forumlarda araştırıp öyle kullanırım.

Sorulardan sonra, yazınızın son paragrafında belirttiğiniz daha fazla çalışma ve geliştirme isteğiniz beni çok mutlu etti Mahir Bey. Bunu elbette isterim. Yaptığınız geliştirmeleri, deneyleri buradan yazarak konuya da katkıda bulunabilirsiniz. Yine herhangi bir ihtiyaç halinde de benimle Ö.M'den iletişime geçebilirsiniz. Elimden geldiğince ve bildiğim kadarıyla yardımcı olurum. Ama benim en büyük sıkıntım bu hobi ile ilgili herşeyi bilmemek ve bilmediğimi, deneyimimin olmadığını açık açık dile getirmektir. O yüzden size yetersiz geldiğim noktalarda araştırırsanız veya beraber araştırarak kendimizi geliştirebiliriz diye düşünüyorum. Yine başta da dediğim gibi, bu kurumların önceliği gözlemdi. Nitekim güzel bir gözlem süreci de oldu. Eksiklikler görüldü. Deneme tahtasına oturttuğum şeylerin kapasitesi ölçüldü vs vs. Sonuçta high tech bir kurulum için elimde yeterince veri oluştu diyebilirim. Umarım onu da bu şekilde düzgün bir şekilde yapıp yine veri toplarız diyerekten mesajı sonlandırayım. Herkese Frankenstad'lı ve keyifli hobiler[:)]

Küçük ek notunuza istinaden Edit: O kanalı biliyorum Mahir Bey, dediğiniz gibi bu tarz gübreler öneriliyor ama Türkiye'de ısıl işlemden geçirilmiş ve temiz tavuk gübresi bulmak gerçekten zor. En azından ben bulamadım. O yüzden sadece solucan gübresi ve ısıl işlemden geçirilmiş gübre kullandım. Eğer güvenilir ve kaliteli bir tavuk gübresi bulabilirseniz, deneyip sonuçları belirtirseniz sevinirim. Hatta bana da kargo ile gönderirseniz çok sevinirim[:)][/QUOTE]
Öncelikle sorularımı sabırla, uzun uzun hatta sormadigim sorular da dahil cevapladiginiz icin cok tesekkur ederim. Aslında suan ki kurulumum kucuk bir akvaryuma ve cok zor bitkilerle olmayacak bu yuzden fazladan deneyden zarar gelmez tecrube edinmis oluruz ama sizi hep takip de kalacagim ve bu sure icerisin de iletisim de olursak cok iyi olur bu hobi de cok tanidigim yok hatta hic yok [:((] [:)))] saka bir yana cidden sizlerle surekli iletisim de olmak isterim birbirimizi gelistirebilecegimize cok eminim. Zemin bitkisi onerinizden sonra biraz arastirdim cogunlugu co2 sart olan bitkiler ama helanthium tenellumu cok begendim biraz uzun oluyorlar kucuk akvaryum da absurd durmazsa bunu zemin olarak kullanmak istiyorum bitkiyle ilgili pek bilgi bulamadim sizi cidden yoruyorum ama bilgilendirirseniz cok sevinirim. Demir ve demir gibi eksik oldugunu dusundugunuz elementlerin yerine ne uygulamayi dusunuyordunuz akliniz da bir sey var miydi fikirlerimizin uyusdugunu dusundugum icin uugulamayi dusundugunuz seyleri hic dusunmeden uygularım. Daha onceden belki uygularim diye ekledigim https://ty.gl/gij4g7yu9l bu tavuk gubresi var bunu da ekleyebilirim. Kafama tam yatmayan bir konu var bu pelet gubreleri direkt boyle taneli sekilde koydunuz degil mi yani ezme islemi falan uygulamadiniz ? Bu yazdiginiz urunlerden ne kadar almaliyim sanirim birer tane alsam yeterli gelmez degil mi sizin tavsiyeniz nedir ornegin solucan gubresinden 3 digerlerinden 2 gibi mi yapsam nasil yapayim tavsiyeniz nedir ? Kendimi tutamamisim yine her aklima geleni sormusum sizi cidden yoruyorum hakkinizi helal edin ayrıca yakinsak bu tavuk gubresinden artani size elden de verebilirim gonderedebiliirm hic sorun yok ama iyi bir urun mu acaba o sorun biraz [:?]

Beğenenler: [T]233557,hobim35[/T]
+1: [T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir