ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
asliaral
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
40
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
03 Ocak 2026 13:07
Toplam Mesaj:
428 [0.13 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
30 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
Aslı B.
Doğum Tarihi:
01 Mayıs 1980
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
SON 10 MESAJI
Su Kaplumbağası Mantar Hastalığı
[QUOTE=Cyber_Scout]
Kışı yaza çevirmemek gerekir anlamında söylüyorum..
Kış uykusuna yatan canlıları uyutmama gayreti doğru değil .[/QUOTE]
Bu şekilde mantık kurarsanız; o zaman bu canlıların doğadan alınıp akvaryumda bakılması zaten doğru değil.
Veteriner; yatırmak isteyenler için yardımcı oluyor ancak onun ısısı vs çok önemli ve detaylı. Burada onu sağlayabilecek insan sayısı nadir olur.
Akvaryum şartlarında; ısıtma lambası, ısıtıcı vs olsa da onlar zaten kışın ağırlaşıp az yemek yeme, çok uyuma gibi belirtiler gösteriyorlar. Bu da bir nevi kış uykusu. Veteriner; ille de aylarca uyuyacak diye bir şey yok demişti.[EDIT]asliaral,2026-01-02 22:10:35[/EDIT]
[QUOTE=Cyber_Scout]
Kışı yaza çevirmemek gerekir anlamında söylüyorum..
Kış uykusuna yatan canlıları uyutmama gayreti doğru değil .[/QUOTE]
Bu şekilde mantık kurarsanız; o zaman bu canlıların doğadan alınıp akvaryumda bakılması zaten doğru değil.
Veteriner; yatırmak isteyenler için yardımcı oluyor ancak onun ısısı vs çok önemli ve detaylı. Burada onu sağlayabilecek insan sayısı nadir olur.
Akvaryum şartlarında; ısıtma lambası, ısıtıcı vs olsa da onlar zaten kışın ağırlaşıp az yemek yeme, çok uyuma gibi belirtiler gösteriyorlar. Bu da bir nevi kış uykusu. Veteriner; ille de aylarca uyuyacak diye bir şey yok demişti.[EDIT]asliaral,2026-01-02 22:10:35[/EDIT]
Su Kaplumbağası Mantar Hastalığı
[QUOTE=Cyber_Scout]Genele hitap ediyorum .
Şahsi algılamayın bazı yazdıklarımı..
Sürüngenler apayrı bir konudur...
Hidrojen Peroksit köpürme yaparsa mantar (dış)
Tedavisi kolay diyebilirim.
Köpürmüyorsa "kabuk çürümesi"
Bu yıl kış uykusu için kilosu nasıl?
Kaç kilo?
Tartım ve not alma bir sürüngen bakıcısının rutini olmalı..
Yıllardır yatmadığı kış uykusu bedensel hasara sebebiyet verir. Şuanda yaşadığınız gibi.
Doğanın rutinine suni müdahaleler yapmamak daha doğru olur. (Isıtıcı lamba gibi)
Doğa dışarıda nasıl ise evdeki canlıya aynını yansıtmak gayreti iyi olur.
Yüksek yağ içerikli proteinli ve keratin içerikli yemler yada hamsi karides gibi donuktan satın alma gerçek gıdalar destekleyici olacaktır .
(Kış için yağ stoğunun oluşması için)[/QUOTE]
Doğal rutinine ısıtıcı lamba gibi suni müdahale yapmamak gerek yazmışsınız. Bu hayvanların doğasına uygun bir ülkede yaşamadığımız için ısıtma lambası kullanıyoruz. Keza akvaryum ısıtıcısı vb.
[QUOTE=Bubbles]Yakında açık eczane varmış erkek arkadaşım eve dönmesini bekliyorum onunla beraber gidip alacağız bu %3lük Hidrojen Peroksit ve
Potasyum permanganat çözeltisini bunları aldığımda ne yapmam lazım peki nasıl uygulayacağım [:((][:?]
Kış uykusu ve uyandırması hayvan için oldukça stresli olacağı için hiç yapmadım kaynak yetersizliğinden ortaya çıkan bir olgu olduğu için evde yaşayan hayvanlarda şart olan bir şey değildir diye biliyorum. Deneyimlerime dayanarak da şart olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim şimdiye kadar 10 yıldır sadece 1 kez hastalandı o da akvaryumundaki taşların arasına sıkışıp oksijensiz kalması şeklindeydi. O günden sonra da komple taşları mağaraları çıkartıp silis kuma geçtim Allaha şükürler olsun bugüne kadar herhangi bir hastalık veya düşük enerjiyle karşılaşmadık[/QUOTE]
Silis kum en ideali, doğru yapmışsınız. (ince silis) Veteriner tavsiyesi ile biz de o kumu aldık. Akvaryum şartlarında baktığımız için biz de veterinerimizin yönlendirmesi doğrultusunda kış uykusuna yatırmıyoruz.
[QUOTE=Bubbles]Ahdkkdmslskxjs bana niye trip atıldığını anlamış değilim şuan sizden bilgi aldığım gibi başka kaynaklardan da bilgi alıyorum sizin deneyimli biri olduğunuzu düşünerek gelip size soruyorum nasıl bir yol izleyelim diye ısıtıcı lamba kış uykusuna yatırmayışım falan hep veterinerimizin tavsiyesi ile ilerlenmiş durumlar ilk mesajda yazdığım gibi ankaradan taşındığım için veteriner bulamadım o yüzden buraya danışıyorum ama sanırım haftasonu ankaraya gideceğim bu şekilde kulaktan dolma ilerleyemem yani [/QUOTE]
Hangi şehre taşındınız? İstanbul'daysanız işin ehli veteriner tavsiye edebilirim.
[QUOTE=Cyber_Scout]Genele hitap ediyorum .
Şahsi algılamayın bazı yazdıklarımı..
Sürüngenler apayrı bir konudur...
Hidrojen Peroksit köpürme yaparsa mantar (dış)
Tedavisi kolay diyebilirim.
Köpürmüyorsa "kabuk çürümesi"
Bu yıl kış uykusu için kilosu nasıl?
Kaç kilo?
Tartım ve not alma bir sürüngen bakıcısının rutini olmalı..
Yıllardır yatmadığı kış uykusu bedensel hasara sebebiyet verir. Şuanda yaşadığınız gibi.
Doğanın rutinine suni müdahaleler yapmamak daha doğru olur. (Isıtıcı lamba gibi)
Doğa dışarıda nasıl ise evdeki canlıya aynını yansıtmak gayreti iyi olur.
Yüksek yağ içerikli proteinli ve keratin içerikli yemler yada hamsi karides gibi donuktan satın alma gerçek gıdalar destekleyici olacaktır .
(Kış için yağ stoğunun oluşması için)[/QUOTE]
Doğal rutinine ısıtıcı lamba gibi suni müdahale yapmamak gerek yazmışsınız. Bu hayvanların doğasına uygun bir ülkede yaşamadığımız için ısıtma lambası kullanıyoruz. Keza akvaryum ısıtıcısı vb.
[QUOTE=Bubbles]Yakında açık eczane varmış erkek arkadaşım eve dönmesini bekliyorum onunla beraber gidip alacağız bu %3lük Hidrojen Peroksit ve
Potasyum permanganat çözeltisini bunları aldığımda ne yapmam lazım peki nasıl uygulayacağım [:((][:?]
Kış uykusu ve uyandırması hayvan için oldukça stresli olacağı için hiç yapmadım kaynak yetersizliğinden ortaya çıkan bir olgu olduğu için evde yaşayan hayvanlarda şart olan bir şey değildir diye biliyorum. Deneyimlerime dayanarak da şart olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim şimdiye kadar 10 yıldır sadece 1 kez hastalandı o da akvaryumundaki taşların arasına sıkışıp oksijensiz kalması şeklindeydi. O günden sonra da komple taşları mağaraları çıkartıp silis kuma geçtim Allaha şükürler olsun bugüne kadar herhangi bir hastalık veya düşük enerjiyle karşılaşmadık[/QUOTE]
Silis kum en ideali, doğru yapmışsınız. (ince silis) Veteriner tavsiyesi ile biz de o kumu aldık. Akvaryum şartlarında baktığımız için biz de veterinerimizin yönlendirmesi doğrultusunda kış uykusuna yatırmıyoruz.
[QUOTE=Bubbles]Ahdkkdmslskxjs bana niye trip atıldığını anlamış değilim şuan sizden bilgi aldığım gibi başka kaynaklardan da bilgi alıyorum sizin deneyimli biri olduğunuzu düşünerek gelip size soruyorum nasıl bir yol izleyelim diye ısıtıcı lamba kış uykusuna yatırmayışım falan hep veterinerimizin tavsiyesi ile ilerlenmiş durumlar ilk mesajda yazdığım gibi ankaradan taşındığım için veteriner bulamadım o yüzden buraya danışıyorum ama sanırım haftasonu ankaraya gideceğim bu şekilde kulaktan dolma ilerleyemem yani [/QUOTE]
Hangi şehre taşındınız? İstanbul'daysanız işin ehli veteriner tavsiye edebilirim.
Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası
[QUOTE=Begumtar]Teşekkür ederim. Ele çok almayı tercih etmemekteyim zaten. Bu aralar ele almamın sebebi antibiyotik içirmek için. Bazen dışarı çıkmak için duvara tırmanmaya çalılıyorlar güneşlenme bahanesi ile çıkartıyorum ve genellikle biraz uzaklarına uzanıyorum o zaman gelip göğsüme tırmanıyorlar onun dışında teması çok tercih etmiyorum[/QUOTE]
Isıtıcı, filtre, ısıtma lambası elzemdir. Aşağıdaki linki incelemenizi tavsiye ederim.
https://sukaplumbagasi.com/threads/slider-turu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu.9602/
[QUOTE=Begumtar]Teşekkür ederim. Ele çok almayı tercih etmemekteyim zaten. Bu aralar ele almamın sebebi antibiyotik içirmek için. Bazen dışarı çıkmak için duvara tırmanmaya çalılıyorlar güneşlenme bahanesi ile çıkartıyorum ve genellikle biraz uzaklarına uzanıyorum o zaman gelip göğsüme tırmanıyorlar onun dışında teması çok tercih etmiyorum[/QUOTE]
Isıtıcı, filtre, ısıtma lambası elzemdir. Aşağıdaki linki incelemenizi tavsiye ederim.
https://sukaplumbagasi.com/threads/slider-turu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu.9602/
Su Kaplumbağası İçin Kuru Alan Nasıl Yapmalıyım
[QUOTE=Boncukk12]Ben bir su kaplumbağası alcağım her şeyim tam akvaryum hazır tek eksiğim kuru alan bunu satıyorlarmı yoksa ben mi yapmalıyım nasıl yapmalıyım[:?] [/QUOTE]
Satılan da var, kendiniz de yapabilirsiniz.
Google'a ve Youtube'a yazsanız orada yapılış örnekleri vardır.
Akvaryum üzeri kuru alanlar var. Yani bu şekilde akvaryum yaptırabilirsiniz. Kaplumbağa akvaryumu.
[QUOTE=Boncukk12]Ben bir su kaplumbağası alcağım her şeyim tam akvaryum hazır tek eksiğim kuru alan bunu satıyorlarmı yoksa ben mi yapmalıyım nasıl yapmalıyım[:?] [/QUOTE]
Satılan da var, kendiniz de yapabilirsiniz.
Google'a ve Youtube'a yazsanız orada yapılış örnekleri vardır.
Akvaryum üzeri kuru alanlar var. Yani bu şekilde akvaryum yaptırabilirsiniz. Kaplumbağa akvaryumu.
Su Kaplumbağası Cinsiyeti Ve Bakım-beslenmesi
[QUOTE=Raizial]Kaplumbağaya asıl yemleri haricinde az miktarlarda granül şeklindeki balık yemlerinden veriyorum hoşuna gittiği için ama bir sıkıntı olur mu?[/QUOTE]
İçeriğe bakmak lazım. Mesela tuz vs zararlı. Riske etmeyin derim yani gerek yok. Çünkü siz zararlı bir şey de verseniz onlar yer. Yani oburlar.
[QUOTE=Raizial][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/191020251628171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/191020251629201.jpg[/IMG]
Birkaç gün önce sahiplendim normalde iki tanelermiş ama birisi ölmüş bunun cinsiyetini öğrenip yanına zıt cinsiyetli bir tane daha almayı planlıyorum.
İnternetten anladığım kadarıyla dişi ama bilen birilerine de danışmak istedim. Kabuk çapı 5cm
Şu an klasik bir kaplumbağa akvaryumunda duruyor su dışına çıkabileceği bir yer var ama hiç çıktığını görmedim. Yem vakti harici beni görünce kaçıyor.
Üzerine UVA/UVB 0.3 lambası aldım önemliymiş sürüngenler için.
Ortam sıcaklığı ve su sıcaklığı 20 derece civarlarında geziyor sadece lambayla ısınıyor suda ısıtıcı yok, 12 saat açık 12 saat kapalı tutuyorum.
Suyunu 3-4 günde bir dip çekimi mantığıyla pislikleri alacak kadar çekiyorum ve üstünü tekrar dinlenmiş suyla tamamlıyorum.
Yem olarak tetra markasının s şeklinde bir yemi var sabah bir akşam bir ufak ufak bölerek veriyorum yanında da kurutulmuş kan kurdu veya artemia veriyorum (artemiayı daha çok seviyor)
Ekstra olarak ileriki zamanda Sera raffy ı, raffy p, raffy mineral, reptil carnivore ve tetra reptomin stick almayı düşünüyorum. Büyüdüklerinde un kurdu yiyebiliyorlarmış sanırım kaç cm olması gerek yiyebilmesi için?
İlk defa kaplumbağa bakıyorum kabuğunu fırçalamam gerekir mi? Geldikten sonra kabuğunun üzerinden zar düştü bu normal mi? Al veya alma dediğiniz bir şey var mı? Yem tavsiyeleriniz var mı? Suyuna katkı maddesi eklemeli miyim vitamin mineral gibi bir şeyler?
Dikkat etmem gereken bir durum var mı?[/QUOTE]
Artemia konusunda zararlı olabilir. Aslında kaplumbağa forumuna baksanız; orada başlı başına hastalık, yem, akvaryum gereksinimleri vs konuları var.
Suda üşümemesi için ısıtıcı lazım ama tabi sizin alanınız buna uygun değil. Bu konuda da ilgili foruma bakabilirsiniz.
[QUOTE=Raizial][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/191020251628171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/191020251629201.jpg[/IMG]
Birkaç gün önce sahiplendim normalde iki tanelermiş ama birisi ölmüş bunun cinsiyetini öğrenip yanına zıt cinsiyetli bir tane daha almayı planlıyorum.
İnternetten anladığım kadarıyla dişi ama bilen birilerine de danışmak istedim. Kabuk çapı 5cm
Şu an klasik bir kaplumbağa akvaryumunda duruyor su dışına çıkabileceği bir yer var ama hiç çıktığını görmedim. Yem vakti harici beni görünce kaçıyor.
Ortam sıcaklığı ve su sıcaklığı 20 derece civarlarında geziyor sadece lambayla ısınıyor suda ısıtıcı yok, 12 saat açık 12 saat kapalı tutuyorum.
Suyunu 3-4 günde bir dip çekimi mantığıyla pislikleri alacak kadar çekiyorum ve üstünü tekrar dinlenmiş suyla tamamlıyorum.
Yem olarak tetra markasının s şeklinde bir yemi var sabah bir akşam bir ufak ufak bölerek veriyorum yanında da kurutulmuş kan kurdu veya artemia veriyorum (artemiayı daha çok seviyor)
Ekstra olarak ileriki zamanda Sera raffy ı, raffy p, raffy mineral, reptil carnivore ve tetra reptomin stick almayı düşünüyorum. Büyüdüklerinde un kurdu yiyebiliyorlarmış sanırım kaç cm olması gerek yiyebilmesi için?
İlk defa kaplumbağa bakıyorum kabuğunu fırçalamam gerekir mi? Geldikten sonra kabuğunun üzerinden zar düştü bu normal mi? Al veya alma dediğiniz bir şey var mı? Yem tavsiyeleriniz var mı? Suyuna katkı maddesi eklemeli miyim vitamin mineral gibi bir şeyler?
Cinsiyet anlaşılması için küçük. Daha da büyüdüğünde resmini gönderirseniz kesin fikir yürütülebilir.
[QUOTE=Raizial]Kaplumbağaya asıl yemleri haricinde az miktarlarda granül şeklindeki balık yemlerinden veriyorum hoşuna gittiği için ama bir sıkıntı olur mu?[/QUOTE]
İçeriğe bakmak lazım. Mesela tuz vs zararlı. Riske etmeyin derim yani gerek yok. Çünkü siz zararlı bir şey de verseniz onlar yer. Yani oburlar.
Artemia konusunda zararlı olabilir. Aslında kaplumbağa forumuna baksanız; orada başlı başına hastalık, yem, akvaryum gereksinimleri vs konuları var.
Suda üşümemesi için ısıtıcı lazım ama tabi sizin alanınız buna uygun değil. Bu konuda da ilgili foruma bakabilirsiniz.
Cinsiyet anlaşılması için küçük. Daha da büyüdüğünde resmini gönderirseniz kesin fikir yürütülebilir.
Dış Filtremden Gelmeye Başlayan Ses.
Dün de başka bir ses gelmeye başladı. Ama vınlama değil. Çok hafif bir tıkırtımsı ama tıkırtı bile diyemem.
Gece boruyu suyun içine soktuğumdan en ufak sesi farkediyorum. Yine fişi çıkartıp taktım ve düzeldi..
Bugün bunu araştırırken bir yerde "Pervaneden gelen ses sorunu için bazen fişini çıkartıp geri takmak sorunu çözebilir bunu kesinlikle birkaç sefer deneyin. " şeklinde bir yazı gördüm. Demek ki başkalarının da başına gelmiş.
Ama teknik açıklaması nedir buna dair bir bilgi bulamadım.
Dün de başka bir ses gelmeye başladı. Ama vınlama değil. Çok hafif bir tıkırtımsı ama tıkırtı bile diyemem.
Gece boruyu suyun içine soktuğumdan en ufak sesi farkediyorum. Yine fişi çıkartıp taktım ve düzeldi..
Bugün bunu araştırırken bir yerde "Pervaneden gelen ses sorunu için bazen fişini çıkartıp geri takmak sorunu çözebilir bunu kesinlikle birkaç sefer deneyin. " şeklinde bir yazı gördüm. Demek ki başkalarının da başına gelmiş.
Ama teknik açıklaması nedir buna dair bir bilgi bulamadım.
[QUOTE=neomeo]
Fişi çevirince motorun dönme yönüde değişti. ses yaptığı yöne dönerken titreşim yapıyor olabilir. Ama nedeni nedir bilemeyeceğim. En garantisi yinede üşenmeyip söküp dikkatlice incelemek. Birşey yoksa bile içiniz rahat eder. Çin malı filtreler bile dünyanın parası olmuş, eldekine iyi bakmak lazım.[/QUOTE]
Yanlış anlaşıldı sanırım. Filtre yerinden oynamadı. Sadece fiş çekilip yeniden takıldı.
Haftalar önce olanda da bağlı olduğu 3lü prizi komple çekip çıkarmıştım.
Bu sefer o işe yaramadı. Tert takmak işe yaradı.
[QUOTE=neomeo]
Fişi çevirince motorun dönme yönüde değişti. ses yaptığı yöne dönerken titreşim yapıyor olabilir. Ama nedeni nedir bilemeyeceğim. En garantisi yinede üşenmeyip söküp dikkatlice incelemek. Birşey yoksa bile içiniz rahat eder. Çin malı filtreler bile dünyanın parası olmuş, eldekine iyi bakmak lazım.[/QUOTE]
Yanlış anlaşıldı sanırım. Filtre yerinden oynamadı. Sadece fiş çekilip yeniden takıldı.
Haftalar önce olanda da bağlı olduğu 3lü prizi komple çekip çıkarmıştım.
Bu sefer o işe yaramadı. Tert takmak işe yaradı.
[QUOTE=neomeo]Elle, aç ve kontrol et. sizin düzeltebileceğiniz bir şey ise, çalıştırıp daha kötü hale gelmesine sebep olabilirsin. Üşenmeyin açıp kontrol edin.[/QUOTE]
Ben de başka çarem kalmadığını düşündüm. Sonraki gün filtreyi açacaktım. Yine fişi çıkartıp taktım, işe yaramadı. Ama sonra çıkartıp ters taktım, ses kesildi..
Yani başkası dese inanmam gibi bir durum var.
İlk iletimde yazdığım gibi, geçen sefer de kendi kendine birden bu ses ortaya çıkmış ve fişi çekip takmamla yokolmuştu.
Odadaki elektrik sistemi ile mi yoksa aletin güç kablosundaki bir sorun mu acaba?
Fişlerin düz veya ters takılmasının bir etkisi olabilir mi?
Bir de nasıl vınlama etkisi yapıyor onu da çözemedim. Gerçekten garip şeyler oluyor.
[EDIT]asliaral,2025-12-25 21:27:34[/EDIT]
[QUOTE=neomeo]Elle, aç ve kontrol et. sizin düzeltebileceğiniz bir şey ise, çalıştırıp daha kötü hale gelmesine sebep olabilirsin. Üşenmeyin açıp kontrol edin.[/QUOTE]
Ben de başka çarem kalmadığını düşündüm. Sonraki gün filtreyi açacaktım. Yine fişi çıkartıp taktım, işe yaramadı. Ama sonra çıkartıp ters taktım, ses kesildi..
Yani başkası dese inanmam gibi bir durum var.
İlk iletimde yazdığım gibi, geçen sefer de kendi kendine birden bu ses ortaya çıkmış ve fişi çekip takmamla yokolmuştu.
Odadaki elektrik sistemi ile mi yoksa aletin güç kablosundaki bir sorun mu acaba?
Fişlerin düz veya ters takılmasının bir etkisi olabilir mi?
Bir de nasıl vınlama etkisi yapıyor onu da çözemedim. Gerçekten garip şeyler oluyor.
[EDIT]asliaral,2025-12-25 21:27:34[/EDIT]
Dış filtremden ilk olarak 2-3 hafta önce bir vınlama sesi gelmeye başlamıştı. Aslında filtreye yaklaşınca çok anlaşılmıyor ama dolabın kapısı kapanınca müzik aleti misali bir titreşimimsi ses yayılıyordu.
İlginç bir şekilde aleti fişten çekip takmamla düzelmişti. Ben de üzerinde durmadım.
Ancak dün gece birden o ses yeniden gelmeye başladı. Bu sefer fiş işe yaramadı. Filtreyi farklı yönlere biraz eğdim ve üzerine bastırdım ama fark olmadı.
Zaten gelen ses hava sesi ve su çalkalanma sesi değil.
Hani çok uzaktaki bir dairede matkap çalışır da inşaat sesi alırsınız ya, onun gibi belli belirsiz ve birkaç saniye çalışıp sonra kesilip yine aynı şekilde devam eden yani birebir aynı düzende devam eden bir ses. Yahut yine çok uzaklardan gelen bir fön makinesi sesi gibi.
Bu ses nereden kaynaklanabilir?
Durduğu yerde birden başlamasını ve ilk başta olduğundaki fiş çekme ile düzelme olayını da hesaba katarak nasıl yorumlarsınız?
Filtre temizliği için normalde küvete taşıyordum. Ama daha temizlik zamanına da çok var. Acaba hortumları da sökmeden, musluk bağlantısını çıkartıp, kafasını ayırarak oradaki mil kısmını falan mı kontrol etsem? Veya nerelerini düzeltmek lazım?
Filtrem Tetra Ex 1200 ve on yıldır kafa contaları değişmesi ve hava basma tuşundaki sıkıntılar dışında maşAllahı var. Tabi ki aynı kalmasını ve bir arıza yapmasını beklemiyorum. Ama acaba benden kaynaklanan bir hata mı oldu diye düşünüyorum.
Mesela önceki yıllarda kapağı tam çevirmediğimi farkedemeyip takırdamasına sebep olmuştum.
Şimdi de acaba mil ile ilgili birşeyde mi hata yaptım diyorum.
Ancak o kısmı açmayalı da en az 3 ay olmuştu. Yani 3 ay sonra ben kaynaklı bir gevşemeye vs uğramış olabilir mi?
Bir de hiç ellemeden filtre değişimine dek devam etsem acaba motora vb zarar verir miyim?[EDIT]asliaral,2025-12-24 13:28:52[/EDIT]
Dış filtremden ilk olarak 2-3 hafta önce bir vınlama sesi gelmeye başlamıştı. Aslında filtreye yaklaşınca çok anlaşılmıyor ama dolabın kapısı kapanınca müzik aleti misali bir titreşimimsi ses yayılıyordu.
İlginç bir şekilde aleti fişten çekip takmamla düzelmişti. Ben de üzerinde durmadım.
Ancak dün gece birden o ses yeniden gelmeye başladı. Bu sefer fiş işe yaramadı. Filtreyi farklı yönlere biraz eğdim ve üzerine bastırdım ama fark olmadı.
Zaten gelen ses hava sesi ve su çalkalanma sesi değil.
Hani çok uzaktaki bir dairede matkap çalışır da inşaat sesi alırsınız ya, onun gibi belli belirsiz ve birkaç saniye çalışıp sonra kesilip yine aynı şekilde devam eden yani birebir aynı düzende devam eden bir ses. Yahut yine çok uzaklardan gelen bir fön makinesi sesi gibi.
Bu ses nereden kaynaklanabilir?
Durduğu yerde birden başlamasını ve ilk başta olduğundaki fiş çekme ile düzelme olayını da hesaba katarak nasıl yorumlarsınız?
Filtre temizliği için normalde küvete taşıyordum. Ama daha temizlik zamanına da çok var. Acaba hortumları da sökmeden, musluk bağlantısını çıkartıp, kafasını ayırarak oradaki mil kısmını falan mı kontrol etsem? Veya nerelerini düzeltmek lazım?
Filtrem Tetra Ex 1200 ve on yıldır kafa contaları değişmesi ve hava basma tuşundaki sıkıntılar dışında maşAllahı var. Tabi ki aynı kalmasını ve bir arıza yapmasını beklemiyorum. Ama acaba benden kaynaklanan bir hata mı oldu diye düşünüyorum.
Mesela önceki yıllarda kapağı tam çevirmediğimi farkedemeyip takırdamasına sebep olmuştum.
Şimdi de acaba mil ile ilgili birşeyde mi hata yaptım diyorum.
Ancak o kısmı açmayalı da en az 3 ay olmuştu. Yani 3 ay sonra ben kaynaklı bir gevşemeye vs uğramış olabilir mi?
Bir de hiç ellemeden filtre değişimine dek devam etsem acaba motora vb zarar verir miyim?[EDIT]asliaral,2025-12-24 13:28:52[/EDIT]
Dış Filtre Borusunu Kısa Tutmak Hk.
[QUOTE=GhostKoi]
@asliaral , Aslı hanım merhaba, gözlemlediğiniz durumu formül olarak açıklayacak olursak,
Q=A x V
Q: Debi (m3/sn biriminde) , A: Kesitsel alan(borunun yüzey alanı, m2 biriminde) , V: Akışkanın hızı(m/sn biriminde)
Yani, kapalı bir sistemde boru çapını genişletip daraltmak motorunuzun sağladığı debiyi değiştirmez. Sadece akım hızı değişir.
Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.[/QUOTE]
Merhabalar. Formülize etmenizle ayrıca ispatlandı ki demek tamamen göz yanılgısıymış. Cevap için teşekkürler.
Boruya ekleme yapmamın tek nedeni, geceleri ucunu ses olmasın diye suya batırmak.
Bu kısa haliyle bir çözüm bulsam hiç uğraşmazdım.[EDIT]asliaral,2025-12-18 15:01:49[/EDIT]
[QUOTE=GhostKoi]
@asliaral , Aslı hanım merhaba, gözlemlediğiniz durumu formül olarak açıklayacak olursak,
Q=A x V
Q: Debi (m3/sn biriminde) , A: Kesitsel alan(borunun yüzey alanı, m2 biriminde) , V: Akışkanın hızı(m/sn biriminde)
Yani, kapalı bir sistemde boru çapını genişletip daraltmak motorunuzun sağladığı debiyi değiştirmez. Sadece akım hızı değişir.
Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.[/QUOTE]
Merhabalar. Formülize etmenizle ayrıca ispatlandı ki demek tamamen göz yanılgısıymış. Cevap için teşekkürler.
Boruya ekleme yapmamın tek nedeni, geceleri ucunu ses olmasın diye suya batırmak.
Bu kısa haliyle bir çözüm bulsam hiç uğraşmazdım.[EDIT]asliaral,2025-12-18 15:01:49[/EDIT]
SON MESAJLAR
- Mangrov Kökü Kaynatma Srknatmn, 17:27
Yeni Üye Forumu - Transgenetik Tetra Beyaz Benek Jepue, 17:26
Yeni Üye Forumu - Eski Akvaryumun Camındaki Buğulu Görüntü AtlasPoyraz, 17:19
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Karma Akvaryumda Her Türden 1 Adet? aktivistmega, 17:18
Akvaryum Tanıtımı - Japon Balığı Yumurtası Bakımı Cyber_Scout, 16:58
Sazansıgiller - Planarya İçin İlginç Bir İlaç MuratOzdemir, 16:47
Hastalıklar ve İlaçlar - Marimo Ball Kullanarak Zemin Yada Dekor Kaplama? MuratOzdemir, 16:40
Bitki Akvaryumları Genel - Akvaryuma Moss Ağacı damlasoytrk, 16:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 3 Sepetli Dış Filtre Malzeme Dizilimi Srknatmn, 16:34
Filtreleme Seçenekleri - Askı Dış Filtre Joec, 16:24
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum Altına Strafor Gerekli Mi? ykara, 16:13
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yemek Masam - Ada 45p & 45f - Uns 25c Gunlugu CoryCory, 16:09
Bitki Akvaryumları Tanıtımı - Mavi Oğlumda Kuyruk Erimesi BlueStark, 16:05
Yeni Üye Forumu - 3d Baskı Şelale Aparatı Anselmo458, 15:34
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Axolotl İçin Bilgi egemenc, 15:31
Yeni Üye Forumu - Pipo Filtre Temizlik Gerekiyor Mu egemenc, 15:28
Filtreleme Seçenekleri - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin damlasoytrk, 14:16
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Denizli İli, Dalaman Çayı Havzası Ve Çay Balıkları HarunYILDIRIM, 14:03
Sazansıgiller - Vahşi Beta Ve Labirentli Hobicileri, Birleşin! Cyber_Scout, 13:58
Labirentliler - Albimarginata Ve Vaillanti Cyber_Scout, 13:47
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumum İçin Tecrübelerinize İhtiyacım Var ! Cyber_Scout, 13:43
Yeni Üye Forumu - 100*40*50 Dış Filtre Önerisi ulutasatilla, 13:23
Filtreleme Seçenekleri - Neon Tetra Daddyy, 13:14
Bitki Akvaryumları Genel - Sindirim Sistemi Güçlü Balıklar Fishlover1903, 12:52
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Dicsus Akvaryumu ogurcay, 12:47
Akvaryum Tanıtımı - Blackwater Akvaryum Kurulumu... ykara, 11:22
Akvaryum Tanıtımı - Fotosentez Süreci Hakkında Bilgi Klesvikss, 11:08
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Kurulumu Orhan76, 09:12
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Kireç s_yavuz4830706, 23:13
Yeni Üye Forumu - Yeniden Yeni Cyber_Scout, 22:45
Akvaryum Tanıtımı - Bu Bitkinin Türü Nedir? ercane, 22:30
Bitki Akvaryumları Genel - Cuba- Bölgesel Sararma Sorunu; ballantines, 22:16
Bitki Akvaryumları Genel - Akvaryum Silikon Kabarcığı Sorunu YunusBalci, 20:34
Akvaryum Bilimi - 300 Litre Akvaryum Kurulumu:) Taha⚡, 19:05
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum %100 Su Değişimi Durumu Akrattin, 19:04
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Crystalpro Purisen Deneyimim burak3206, 18:50
Filtreleme Seçenekleri - 70x35x35 Akvaryum Kurulumu EmiirKaan, 17:45
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığı Üreme Cyber_Scout, 17:23
Sazansıgiller - Koi Plakat Betta İçin Dişi Meldaq, 17:22
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Low Tech Gübre Tatar10, 17:12
Taban ve Gübreleme - Kompakt Lowtech Tank HydroLeaf, 16:50
Akvaryum Tanıtımı - İthalat Ve İhracat Akvaryum Over, 16:16
Fiyat Forumu - Elma Salyangozu Kabuğu İnci Kefali, 15:58
Bitkili Akvaryum Canlıları - Bu Sarı Pirensesmi IamArifCAN, 15:32
Yeni Üye Forumu - Ciklet Yavrularımı Nereye Koymam Gerek Balıksever22, 14:49
Yeni Üye Forumu - Aquael Fzn Pro 400 Ses Sorunu CoryCory, 13:53
Yeni Üye Forumu - Challenger Köpek Balıklarım Ölüm Sebebi TuRKeR, 13:35
Yeni Üye Forumu - Ember Tetra İle Beslenebilecek Tür Tavsiyesi SaRCoPhiLiuS, 12:40
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ternapi Medaka Pondları SaRCoPhiLiuS, 12:26
Akvaryum Tanıtımı - Kabukçul Akvaryumum Neolamprologus Multifasciatus SaRCoPhiLiuS, 11:49
Akvaryum Tanıtımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- 100cm Ceraqua Firefly Armatür egedin 17:18
- Vallisneria Gigantea Rubra (kırmızı Dev Saz) egedin 17:18
- 3 Tür Java Fern egedin 17:18
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 16:45
- Su Piresi 200 - 300 Adet 80 Tl CevdetSERBEST 16:45
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 16:45
- Legrand Marka Prizli Vago Klemensli Elektrik Hattı ootkn 16:43
- Adwa Ph Metre Ad12 Ve tds Metre Ad31 ootkn 16:43
- 125*50*50 Mobilyalı Akvaryum. batuhanbayram 16:40
- Türkiye Lepistes Evi -lepistesin Adresi!!! serkancilek 16:34
- Hb White Lepistes omererbas 14:25
- Electric Blue Acara / Platinum Marble Melek omererbas 14:25
- L333 3-4cm Ve Damızlık Çiftler rebelde 14:04
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 14:04
- Su Piresi+ Yeşil Su & Infusoria & Yetişkin Artemia Amati340 14:04
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 14:04
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 14:04
- Osmocote Akıllı Kapsül Gübre ( 9 Ay Etkili) Amati340 14:04
- Spade Tail Blue Mahachai Betta Yavruları (wild) Amati340 14:04
- Bloody Marry maylandi 13:43
- Eheim West Germany Üretimi İç Filtre. abunil 12:50
- Mickey Mouse Plati,albino Vatoz,aymoly,lepistes EKAR 12:46
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 12:46
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 11:26
- Bitki Çeşitleri emreemin 11:26
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 11:26
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 11:26
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 11:26
- Haqos Expro 500- Yati Kökü Mehari 11:08
- Sunsun Hw-603b Mehari 11:08
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 10:53
- 5+1 Fabrika Saulosi Coral Red Yigiiit_can 10:36
- Kalın Bant Duboisi Maswa Yavru &ramshorn Salyangoz yns325 10:33
- L144 Tülden Olma Düz Kuyruk Çiftler yns325 10:33
- Wild Betta-killifish-çeşitler Cyber_Scout 10:22
- Kuru Form Gübre Elementleri Cyber_Scout 10:22
- Satılık-takas Malzeme demasonici 10:08
- Hediye Japon Baligi demasonici 10:08
- Oase Biomaster Thermo 250 V2 Dış Filtre paxal 10:06
- Su Piresi , Balık Yemi , Pipo Filtre gyunda 09:19
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 09:19
- Karides , Salyangoz , Kırma Karides 3tl gyunda 09:19
- Mikrofex & Su Piresi & Mikrokurt scorpion26 09:18
- Katil Saly. & Sakura & Sarı & Ramshorn & Java Moss scorpion26 09:18
- Leleupi scorpion26 09:18
- Her Türden Cüce Vatoz Dişileri scorpion26 09:18
- Mangrow Üstü Anubiaslar(yeni), Cüce Cyrptocoryne nikon_ 09:17
- Corydoras Sterbai nikon_ 09:17
- Beyaz Ve Mikro Kurt Kültürleri nikon_ 09:17
- Hobiye Son.malzemeleri Satıyorum. Update-05/01/26 osmandbnl 08:52
KULLANICILAR
- 134 Online Kullanıcı, 73 Üye
Online Kullanıcılar
polaris,
Vitalis,
egijfz,
Josemaries,
osmandbnl,
Koksal Gurkan,
ciways,
ironself,
erg05,
ka2n,
Oktay1453,
EbrarBerkZeybek,
yns325,
Tortuga7,
aydnn,
kambortam,
aktivistmega,
darkaura,
dimbeleth,
EKAR,
Lordwastenger,
BlueStark,
Kemalk41,
kastaniga,
ByCess,
thercan,
Srknatmn,
HydroLeaf,
Mehari,
MuratOzdemir,
MiSoSiKiaN,
fikret43,
cankortan,
by__cg,
Huzeyfe,
armaqan,
sina cen,
rupee,
Yldz06,
sıtkı,
mertozgun,
scorpion26,
kadirik,
erosennin,
2wing,
DenizUlucutsoy,
zekigonlum,
Balikcidede,
damlasoytrk,
BETA.4,
Orhan76,
aupqua,
ibrahim43,
kdrackgz,
Siminay,
AtlasPoyraz,
Jepue,
Joec,
Yağız2811,
pirateking,
Cyber_Scout,
dgs52,
Burakaydn,
sametyildiz,
Rafayel,
_bburak,
betta.ist,
muhammed_mer,
HAYRULLAH,
Sahinn,
Amati340,
Miller,
emrepablo11,
Mikail Erdoğan,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.