ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 1 MESAJI
Bu 4 balığın ilk sahibi ve en çok emek vermiş kişi olarak bu konuda hiçbir şey yazmamış kalmak beni rahatsız etti. Bilgisayarımın defalarca formatlanmış olması yüzünden maalesef kayıtlı birçok resmi kaybetmiştim. Hatta hepsini kaybettiğimi düşünüyordum, video kameranın kasetlerini kurcalamayı akıl edene kadar . Biraz görsellik te olunca bir şeyler yazmak için epey heveslendim. Bolca görüntü çıktı karşıma
3. video hariç tüm video ve resimleri kasetten çıkardım.
Bu türe ilgi duyan ya da besleyen kişilere biraz genel bilgi vermek gerekirse; p.acei ngara hepimizin malumu şımarık, obur, kolay ve hızlı büyüyen, mbuna standartlarının üzerinde boylara ulaşabilen, barışçıl ve tankın her seviyesini kullanabilen bir tür. Doğalarında ağaç gövdelerinin suyun altında kalan kısımlarında oluşan algleri yiyerek besleniyorlar. Bu da onların sık sık kayalık bölgelerden ayrılıp, daha fazla besin olanağı sağlayan kumluk kesimlerde dolaşmalarını sağlıyor. Belki bazılarımızın aklına şöyle bir soru takılmış olabilir:
‘’Bu balık tankın her seviyesini kullanabiliyor. Dipte duran kayalara diğer mbunalar gibi 1.derecede bağımlı değil. Bölgeci ve agresif davranışları yok. O zaman bu nasıl bir mbuna?’’ İşte bu sorunun cevabı belki de doğalarındaki beslenme alışkanlığı sebebiyle kayalık alanlara diğer mbunalar kadar bağımlı olmamalarıdır.
Gelelim bizim yaramazlara. 2006 başlarında eşimle keyfi bir şekilde akvaryumcuları gezerken karşımıza çıkıvermişlerdi. İlginç bulduk ve 1 erkek 3 dişi satın aldık, yanlış hatırlamıyorsam o zaman kabaca 4-
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=15899&PN=1
Kasette ise bu karelerin de yer aldığı bazı video kayıtları buldum.
http://www.youtube.com/watch?v=0xXhlq811KU

http://www.youtube.com/watch?v=fn_9kQz_zhw
Hal böyleyken aşağıdaki tipten görüntüler tankın çok sıradan görüntüleri oluveriyor.
http://www.youtube.com/watch?v=eZvcD3FvwoM
Bu 4 balığı o kadar çok sevmiştik ki, iş yerimdeki 390 litrelik bir tankta ilk doğan yavrulardan 1 aile oluşturup büyütme kararı aldık. O tank o zamana kadar her türden doğan yavrular için adeta depo olarak kullandığım bir tanktı. İlk batın Ngaralardan bir miktar başka bir tanka ayırıp kalan tüm yavruları sattım. Yavruların sürekli arkası geldi. Ama herhalde bu kadar ilgi çok az akvariste nasip olmuştur. Doğmamış batınlar bile ayrılıyordu, ilginçti gerçekten.
Bir taraftan da hazırlayacağım tank için benzerini hiçbir yerde görmediğim (bir daha ben de hayatta yapmam) değişik bir fon çalışması yapmaya başladım. Anlatması epey uzun ve biraz karışık. Resimlerden belli olduğu gibi tabakaları dikey değil yatay çalıştım. Tabakaları silikonlamadan elle tutarak şekil vererek yükselttim. Bittiğinde ise her tabakanın içinde geniş oyuklar açtım öyle ki strafor şekli düzensiz bir simit gibi içi boş kaldı. Bu şekilde üst üste yapıştırdığım zaman içinde kocaman boşluk olan bir strafor kütlesi oluştu. Bu boşluğa beton döktüm. Bu şekilde fonun akvaryuma yapıştırılmadan suda batacak yoğunluğa ulaşmasını sağladım. Aynı metodu yerdeki kayalar için de kullandım. Tek sorun inanılmaz ağır olması, 2 parçadan oluşan arka fonun her bir parçasını 2 kişi çok zorlanarak taşıyabiliyorduk. Hem çok ağırdı hem de çok dikkatli taşınması gerekiyordu. Çok fazla vaktimi aldı ama sonunda bitti tabi. Beton dökülmeden önceki hali:
Her türlü detayı düşünmüştüm, hiçbir ekipman görünmeyecekti. Mesela fonun arka köşesinde filtre çekiş kısmı için yukardan aşağıya kadar inen, ve dipte kıvrılarak bir mağaranın içinde açılan kabaca hortum çapında bir boşluk ayarlamıştım.
Diğer tarafta da diğer şeyler gizleniyordu. Teorik olarak her şey yolunda gibiydi. Beton dökme ve kaplama işlemi de bitince uygulamaya hazır hale geldi.
Buhar kapağına monte edilebilen bir sarkıt bile düşünmüştüm.

Kısa süre içinde bu junior aileden yavru almaya başladım. Zaten artık juniorluk halleri de kalmamıştı. Yavru erkek, Şaban’a yakın bir boya ulaşmıştı, dişiler ise annelerine kıyasla biraz daha mütevazı görünüyorlardı. Çok sevimliydiler ama ne yalan söyleyim kalbimizde Şaban, Kybele, Esmeralda ve Safinaz’ın yerine yaklaşamadılar bile. Hatta bu junior ailenin varlığından sadece beni işyerimde ziyarete gelen akvarist arkadaşların haberi oluyordu.
Çınar hatırlarsın sana en son yavruları verirken ‘’Bunlar asıl balıklarımın yavrularının yavruları’’ demiştim. İşte evdeki ilk jenerasyonla sendeki 3üncü jenerasyonun arası, yani seninkilerin anne-babası aşağıdaki balıklar Oğlum neredeyse babası kadar ihtişamlı olmuştu. Fonu imalat aşamasında görmüştün yanılmıyorsam.
http://www.youtube.com/watch?v=GHqR__WIo8E
2 ufak karantina ve yavru tankı hariç orta ve büyük boyda 4 tankın düzenli bakımı epey yorucu olmaya başladı. Nisan ayında oğlumun doğmasıyla fiziksel olarak akvaryumların yükünü kaldıramayacağımı düşünerek radikal bir kararla hobiyi bırakma kararı aldım. Kendimce duygusal olarak çok bağlı olduğum bazı balıkları sona bırakıp (Şaban ve melekleri tabi ki bu gruptaydı) diğer tüm balıklar için satış ilanları açtım. Junior ngaraları (o boyda nasıl isimlendirilirse artık) üretim yapmayı düşünen bir arkadaş aldı. Çok kısa bir süre sonra dişilerden birinin yumurta aldığı haberi geldi, yani bende kaldıkları yerden orda devam etmeye başlamışlar, sonrasını bilmiyorum. Fonun imalatı için harcadığım vakitten çok daha az bir süre kullanmış oldum. O zaman verdiğim ilanı dikkatli okumamış olan insanlar değişik iddialarda bulunup kalp kırsalar da olsun. Demek yüzeysel bir bakışla birçok nokta atlanabiliyormuş.
Şaban ve dişiler ise hobi hayatım boyunca en zor ayrıldığım balıklar oldular. Tanka girdikleri ilk günden itibaren hiç çıkmamışlardı kolay olmadı tabi. Tank koşulları uygun olan, ve iyi bakabilecek birine gitmeliydiler, gerisi zaten önemli değildi. En azından o zaman bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyordum. Acele etmedim ve uygun gördüğüm bir kişiye teslim ettim. Sezer’cim balıkların senin eline geçtiğini duyduğum zaman yaşadığım panik seni tanımamamdandır. O balıklar benim ve eşim için gerçekten çok önemli. Beni artık anlıyorsundur.
Bugün artık hobiyle aktif olarak ilgilenmiyorum. Ama yine de ngaralar ara ara sürpriz yapıyorlar. Çarşamba günü daha önce benden yavru ngara alan sevgili Erhan’ın evine anne adayı bir ngarayı kusturmak için gittik Oldukça keyifli oldu tabi, verdiğimde küçücük olan balıklar büyümüş, yavru vermeye başlamışlar. Bunu görmek ne kadar güzeldi. Şaban ve meleklerinin genleri geometrik hızla yayılıyor
İnşAllah sağlıkla büyürler.
Saygılar…
Ediz Demirel
‘‘Karşındakini dinlemeden kendince yorumladığın bir olay için çok iddialı konuşma, gerçek başka türlü çıkarsa özür dilemek ağır gelir’’
SON MESAJLAR
- 200 Litre Akvaryum İçin Bütün Sorularım Tataaa4325, 19:45
Güney Amerikan Cichlidleri - Orion Led Seçimi Eren123456, 19:23
Yeni Üye Forumu - Mütevazi Betta Akvaryumum Dogukankun, 19:09
Akvaryum Tanıtımı - Bitkilerde Halsizlik Yaprak Delinmesi fishhyy, 18:55
Bitki Akvaryumları Genel - Akvaryum Camında Minik Beyaz Şeyler sahinsahiner, 18:39
Bitki Akvaryumları Genel - Akvaryum Suyu Dinlendirme. Cyber_Scout, 17:52
Yeni Üye Forumu - Süs Havuzu GhostKoi, 17:27
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni Betta Yavruları Ve Tank Günlüğü NotEvenBeginner, 16:54
Akvaryum Tanıtımı - Yemler Hakkında Bilgi Mahir06, 16:49
Yeni Üye Forumu - Küçük Akvaryumda Bakılacak Canlı Tavsiyesi Cyber_Scout, 16:24
Diğer Tatlı Su Canlıları - Tds Değeri (1000 Ve Üzeri) emreatac, 16:15
Canlı Doğuranlar - Safkan Velifera MertSoyumert, 16:01
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Balığım Hamile Mi abkaak, 15:53
Yeni Üye Forumu - 🚑 Balığım Hamile Mi? — Doğum Ne Zaman? abkaak, 15:50
Canlı Doğuranlar - Karma Betta H.polat, 15:45
Akvaryum Tanıtımı - Balıklarım Ölüyor... ahmetfiratozkaya, 15:36
Yeni Üye Forumu - 2 aylık japonun karnında kan topladı resim ekledim Cyber_Scout, 14:23
Sazansıgiller - Bitkili Endler Ve Kiraz Karides Akvaryumu Orhan76, 13:43
Yeni Üye Forumu - Kardinal Tetranın Hastalığı Ne RadiantHydrogen, 13:35
Hastalıklar ve İlaçlar - Vatoz Renk Değiştirmiş Sizce Normal mi? UmitKazanbey, 12:56
Yeni Üye Forumu - Dophin H80 Filtremi Kuramadım metsi, 12:52
Filtre ve Sump Yapımı - Transgenetik Tetra Yumurtası Hk abkaak, 12:46
Bitkili Akvaryum Canlıları - 100 40 40 Akvaryuma Mobilya Parça Ölçüleri mutlubaba, 12:37
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Pistia Ve Filtre Sorunu Orhan76, 12:28
Yeni Üye Forumu - Balığım Dipte Yatıyor İsmail_96965, 12:16
Canlı Doğuranlar - Hygrophila Difformis Yapraklarında Kararma CoryCory, 12:06
Yeni Üye Forumu - Japon Balığı Akvaryumu Samettkeskin, 11:33
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tds 400-500 Lerde Nasıl Düşürebilirim bendeniztayfun, 11:26
Yeni Üye Forumu - Eriyen Ve Sararan Yapraklar Orhan76, 10:48
Bitki Akvaryumları Genel - Işık Sistemi Aguamentist, 07:16
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Hobide Yeniyim UEK, 05:05
Yeni Üye Forumu - 650 Km İçin Akvaryum Ve Balık Nakliyesi Cyber_Scout, 03:11
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Ciklet Cyber_Scout, 03:06
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Msobo Magunga Cikletim Değişik Davranış Özelliği. mbehzat, 23:42
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryumda Fazla Bakım Gerektirmeyen Bitkiler M0nty, 23:04
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Küçük Boy Sürü Önerisi Cyber_Scout, 23:03
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtre Bozukken Ne Kadar Yaşarlar(moli Ve Lepistes M0nty, 21:06
Yeni Üye Forumu - Bu Balık Engelli Mi ? M0nty, 21:04
Yeni Üye Forumu - 10 Litre Akvaryuma Ne Yapılabilir? Ehtiyar, 18:40
Yeni Üye Forumu - 100cm Akvaryum onuroztrk06, 17:06
Yeni Üye Forumu - Tür Ve Cinsiyet MasterChiefHakan, 14:58
Yeni Üye Forumu - Betta Balığımın Neyi Var MasterChiefHakan, 14:52
Yeni Üye Forumu - Dana Yüreği darkaura, 13:53
Malzemeler ve Yemler Forumu - 60*30*40 Nature High Tech Denemesi :) kubilaykoparan, 11:31
Akvaryum Tanıtımı - Mavi Prenses Hangi Balıklarla Yaşar? MasterChiefHakan, 09:35
Yeni Üye Forumu - Tatil Yemi MasterChiefHakan, 09:28
Yeni Üye Forumu - Su Pompası Önerisi Verirmisiniz mutlubaba, 09:06
Malzemeler ve Yemler Forumu - Medya Reaktör Nereden Temin Edebilirim? Orhan76, 08:31
Filtre ve Sump Yapımı - Japonun Neyi Var+ Genel Sorularım Tataaa4325, 01:50
Sazansıgiller - Yeniyim Ve Bilmiyorum Mesutoviç, 01:26
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Helferi-monte Carlo-samolus Green-rotala Sahyadrca UraL 19:15
- Mangrow Üstü Anubiaslar, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 19:07
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 19:07
- Süper Red Erkek Vatoz, Sterbai, Elma Salyangozu nikon_ 19:07
- Ankara İçi Red Devil Melek Arıyorum (yavru Boy) Laetacara 18:52
- Afrika Salyangoz Takas alecozan 18:47
- Özel Tür Endler(red Scarlet) YunusEmin210 18:42
- Cardinal Neon Tetra metalhead 18:27
- Salvinia Natans Ve Yeşil Su Kültürü ternapi 18:03
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 16:56
- Genç Yetişkin Kribensisler Koksal Gurkan 16:56
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 16:01
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 16:01
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 16:01
- Red Tuxedo Lepistes Ve Erkek Cüce Vatoz 8 Cm FarukGorgun 15:46
- Karides Akvaryumu FarukGorgun 15:46
- L144longfin Mavi Göz Ve Siyah Tül Vatoz Çiftleri ertcavdar 15:22
- Damızlık Yarıtül Yarasa Çift Ve Peruvian Altumçift karadadas 14:57
- Dış Filtre, Armatür Ve Malzemeler Hüdai 14:52
- Afrika Cichlidleri devito 14:36
- Ista Emiş Basış Seti Bysam 14:31
- Erkek Damılık Cüce Vatoz Bysam 14:31
- Aquael Ultramax 1500 Bysam 14:31
- Powerled Armatür Bysam 14:31
- Lda 16 Düz Ve Siyah Tül sirhill 14:19
- Bitki Çeşitleri emreemin 14:17
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 14:17
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 14:17
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 14:17
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 14:17
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 14:17
- Karışık Birçok Tür Vardır OrhuN Sarı 14:11
- Lepistes Red Tuxado Koi Ve Ramshorn Salyangoz yagiz.sonmez 13:37
- Damızlık Mavi Karides Ve Helena Katil Salyangozla Başak u 13:06
- Hindistancevizi Kabuğu tarikyksl 12:50
- Yetişkin Genç Endler tarikyksl 12:50
- Tam Damızlık Transgebetik Tetra tarikyksl 12:50
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 12:33
- Su Piresi+ Yeşil Su & Infusoria & Yetişkin Artemia Amati340 12:33
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 12:33
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 12:33
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 12:03
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 12:03
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 12:03
- Yavru Vermiş Genç Marble Melek Çifti palankesli 11:52
- Kökler Ve Bitkiler Mikail Erdoğan 11:32
- Akvaryum Adına Her Şey Komple Akvaryum Malzemeleri Mikail Erdoğan 11:32
- Microfex Canlı Garantili Gönderim Rafayel 11:18
- Seachem Amguard Rafayel 11:18
- Mini Sumplu Akvaryum LEGEND59 11:12
KULLANICILAR
- 95 Online Kullanıcı, 54 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.