ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
momo
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
6
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Mart 2006 18:20
Son Ziyaret:
22 Haziran 2012 23:17
Toplam Mesaj:
404 [0.06 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Deniz Ataberk
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Orijinal metindir. Lütfen alıntı yapıldığında kaynak belirtiniz.
Kaplumbağa Bakımı için buraya tıklayınız

SON 10 MESAJI

o daha iki günlük
Yavru kaplumbağaların kabukları zaten yumuşak olur. Büyüdükçe sertleşir. Kabuk sertleştirici konusunda ise daha önce yazdıklarımdan başka bir şey yazmama gerek yok. Gayet bilimsel ve temelli bir açıklama yaptım. Kabuk sertleştiricinin bilimsel olarak işe yaradığını açıklayabilecek biri varsa hemen ben de kullanayım. Şunu da belirteyim: Hiç bir şey güneş (UV), kalsiyum ve D3 vitamini yerini  tutmaz. Bilimsel veri, kendi makul yani tekil değil çoklu tecrübeleriniz yoksa lütfen yazmayınız. Bilimsel hiç ama hiç bir sitede, kitapta veya başka bir yerde kabuk sertleştiricisi yoktur. Kabuğu yumuşamış bir kaplumbağaya verilen tek tedavi yöntemi (veterinerlikte ve sürüngen biliminde) güneş ışığı ve kalsiyum takviyesidir. Aksi durum söz konusu olsaydı. Sürün gitsin sertleştiriciyi derlerdi.... tabi yine de siz bilirsiniz. 

 

o daha iki günlük
 
Aslında herkesten alıntı yapmak istedim ama yer yetmedi. Konuya açıklık getirmesi açısından:
 
Kabuk sertleştirici zararlı çünkü:
 
Kaplumbağaların kabukları canlı bir yapıdır. Yani taşlaşmış bir şey değildir. Aynı dişlerimiz gibi kalsiyumdan oluşur. Nefes alan bir yapıdır. Bizim göremediğimiz gözenekleri vardır. Bunun yanında o kabuğun sağlıklı olabilmesi için kaplumbağanın bol bol kalsiyum (ancak bunun da tabi miktarı bellidir) ve aynı zamanda güneş alması lazımdır. D3 vitami de ayrıca gereklidir. Biliyorsunuz, ki hepimize ilkokuldan beri öğretirler, güneş eksikliği RAŞİTİZM denilen bir hastalığa sebep olur, daha doğrusu UV ışını eksikliği. Bebekleri özellikle güneşe çıkarırlar ki güneş ile temas eden cilt D3 vitamini bir şekilde sentezliyor ancak bu oldukça karmaşık biyolojik bir süreç. Çok merak eden olursa internet oldukça geniş açıklamalarla doludur. (google= raşitizm yazın...)
 
Şimdi; kabuk sertleştiricinin içinde ne var?
Bileniniz var mı? YOK. Üzerinde herhangi bir şey yazıyor mu? HAYIR.
Kabuğun sertleşmesi için gerekli D3 vitamini ve kalsiyum içeriyor mu? SANMAM. Elinize alın ve bakın. Yağlı bir madde. Kaplumbağanın kabuğunun üzerine ince bir yağ tabakası bırakıyor, vazelin gibi. Bundan dolayı da kaplumbağanın kabuklarındaki gözenekler kapanır. Aynı zamanda güneş ışınlarının kabuğa ve tabi yağlı olmasından dolayı derisine nüfuz edemez. Kaplumbağa tabi ki güneş ışınını derisi vasıtasıyla alır. Bunun yanında suda yağlı bir tabaka bırakır ki o da daha önce bir kaç arkadaşın tecrübesine göre gözlerine zarar veriyor. Suyu da çok kirletiyor.
 
Özetle kaplumbağanın kabuğunun sağlıklı olabilmesi için sadece iki şey gerekir: Güneş ve kalsiyum. Düzgün beslenme tabi ki genel sağlığı için ayrıca çok önemlidir.
 
Bunun dışında yurt dışında çok gelişmiş ve profesyonel (sürüngen bilimciler) kimseler tarafından hazırlanmış yazılar var. Yabancı dil bilen arkadaşlar daha kolay bu bilgiye ulaşabilir. Bilmeyenlere de bizler zaten buradan yardımcı oluruz. Bilmek şart değil tabi ki. Günlerce bu yazıları inceliyoruz. Hangisi daha doğru diye birine güvenmeyip başka başka yazılar buluyoruz. Bulamayınca uzmanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Çok daha gelişmiş forumlar aracılığı ile bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Yurt dışındaki forumlarda da çok hatalar var, haliyle onlar da en doğrusunu bilenler değil. Ancak yurt dışındaki kaplumbağa bakıcıları artık o kadar gelişmiş gibi, kabuk sertleştiricisini çoktaan ciddiye almamışlar. Satılıyor mu? Tabi ki... Niye satılmasın. Alan var nasılsa. Ticaret bu. Yasak niye olsun ki, petshoplar bakımını dahi bilmedikleri bu hayvanları çoluk çocuğa satıyorlar... O canlıların 30 yıllık ömürleri olduğunu neden söylemiyorlar? Neden çoğu kişinin elindeki kaplumbağalar 1-2 sene içinde ölüyor? Neden minnacık kalıyorlar?
 
Evet... Bu durumda kabuk sertleştirici nasıl bir işlem görebilir? kaplumbağa bakıcısı kurtarıcısı mucizevi ilaç mı? 5 liraya sattıkları kaplumbağaya nasıl bakacağını dahi bilmeyen pet shop sahiplerinin laflarına inanmak tabi ki herkese kalmış ancak forumlarda insanlara değerli zamanlarını harcayıp onlara yardım etmeye çalışan arkadaşlara biraz daha saygılı davranmak daha doğru olur arkadaşlar. Merakınızı anlıyorum ancak  forumun başındaki KAPLUMBAĞA BAKIMI ve AKVARYUM yazısını okuyunuz lütfen... Sabitlenmiş iki tane başlık var. Size çok bilgi verecektir.
 
Not: Yazıyı düzenledim çünkü herhangi bir kimseye yönelik değil.Yanlış anlaşılmalara gerek yok.   
 
 
 
 
momo2007-05-15 20:58:07
70*25*30(h) da kaplumbağa önerirmisiniz?
Açıkçası filtre de zorunludur, çünkü iki günde bir su değiştirmek oldukça sinir bozucu olur ayrıca suyun sıcaklığını sabit tutmak zor olur. Akvaryum, ısıtıcı, filtre, ısıtıcı lamba, güneş yoksa UV lambası ve üzerine rahatça çıkacabileceği kayalar. Yemi de kaliteli oldu mu daha da harika olur.
kırmızı yanaklı bir kapğlumbağa..
Yem miktarı kuralı: Kafasının hacmi kadar.
Kaplumbağanın gözleri şişmiş
Fanusta hiç bir şekilde kablumbağa bakılmaz. Yaşarsa tesadüfen yaşar. Plastik kap veya fanus içinde ("Ölüm Fanusu") içinde suyun derecesini sürekli sabit tutmanız imkansız. Bunu lamba ile de sağlayamazsınız. Çünkü lamba suyu ısıtacak kadar güçlü olmaz hem de geceleri kapatmanız gerekir. Bunun yanında su derinliği zavallı kaplumbağaya çok az gelir. Size acilen bir akvaryum (en büyüğünden), bir filtre, bir ısıtıcı, kaplumbağanın üzerine rahatça çıkacağı bir kaya, bir ısıtıcı lamba ve gerekirse -ki şu an yaz mevsimi geldi acelesi yok, bir UV lambası almanızı öneririm. Kaplumbağa forumunun en başında pinlenmiş ve kaplumbağa bakımı ile ilgili bilgiler var. Bunların içinde hastalıklar ile ilgili bir başlık da var. GÖz şişmesi burada anlatılmıştır.
Tam sebebini bulmak için daha ayrıntılı bilgi ve resim gereklidir.
Kapluşlarda titreşim :)
Akvaryum ortamında çiftleşme çok zor olmakla birlikte, zaten yavru kaplumbağalarda olmaz henüz. Henüz ergen bile değildir. Bu hareketi erkek kaplumbağalarda da gördüm, sanırım aynı zamanda bir iletişim şekli.
Kabuk kırılması
Kabuk kırılmalarında, cerrahide kullanılan bir çeşit harç ile kabuk tamir edilebiliyor. Daha önce dev bir Caretta Caretta kaplumbağasınnın kafa tası çatlamıştı ve bir kısmı yoktu. Bir motorun pervanesi çarpıştı büyük ihtimalle. Sonra karaya çıkardılar ve kaplumbağa veteriner bu taş gibi sert haç karışımını uyguladı. Kaplumbağa tabi dehidrasyona uğramasın diye sabahlara kadar sulamıştık sırayla. Ancak bu işi yapabilecek tek kişi şimdilik veteriner, umarım bu işten anlayan birine denk gelirsiniz. Bence gitmeden önce telefon edin.
Kaplumbağa Bakımı (ileri teknikler)

Başlık aslında (ileri teknikler) demekle oldukça yerinde kullanılmış. Ancak bakım demekle bir hata yapılmış. Bakım yerine "Kış uykusu ileri teknikler" dense daha iyi.

Ancak şunu da göz önünde bulundurmak lazım ki, forumda ileri teknik uygulayacak kişi sayısı oldukça az. Dolayısıyla petshoptan "ölüm fanusu" içinde kendisine hediye edilen 13-14 yaşındaki kişiler için büyük ihtimalle bırakın ileri bakım tekniği uygulamak onlara minimum bakım koşullarını hazırlamak dahi mümkün olmuyor.

Kış uykusu konusuna gelince:

Kış uykusunu kaynakların hemen hepsi hatta hepsi diyelim "evde bakılan hayvanlar için" yani "captivity" kaplumbağaları için kesinlikle tavsiye etmiyor. Doğada böyle bir durum farklı ancak akvaryum ortamı yine başkadır. Doğada yetişen bir hayvan çok daha dayanıklıdır. Hayvanın doğasının o şekilde işlemesi doğru ancak yapay ortamda bakılmaları onların doğasını zaten değiştirmiştir. Artık "doğa" yoktur.

Kişiler profesyonel yetiştirici değillerse bu tarz yazıların çok uygun olmadıklarını düşünüyorum. Bunun yanında yazılan yazıları tecrübe ile sabitlemek daha uygun olabilir. Kimseyi gücendirme niyetim yok. Sadece fikrim bu yönde. Uzun zamandır forumlarda da "KIŞ UYKUSU KESİNLİKLE GEREKLİ DEĞİLDİR" diye yazıyorum.

Kaplumbağadan anlayan var mı?

[QUOTE=kalenderoğlu]cinsiyetini anlamak içinde altlarındaki desenlerden anlaya bilirsin düzse erkek yok eyer dalgalıysa dişidir [/QUOTE]

Maalesef kabuğun altındaki desenler cinsiyet ayrımında hiç bir rol oynamıyor. Bazen dişilerin desenleri biraz daha bulanık olabilir ancak zorunda değil. Kaplumabağada cinsiyet belirleme konusunda oldukça ayrıntıli ve sabit bir başlık var. Bunun yanında zaten 1 yaşından önce cinsiyetlerini anlamak imkansız.

Gözü Yok mu acaba?

İlginç tabi. Belki gözü zarar görmüştür. Geldiğinde öyle miydi?

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 25 Online Kullanıcı, 14 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.