Özel varyetelerde yapılan mantık hataları


HabitatAquaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 11/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 56
HabitatAquaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2010 20:15
Tolga Bey, Sperm tutma diğer canlı doğuranlar konusunda ne kadar üretsemde dikkat ettiğim bir durum değildi. Ancak, lepisteslerde erkek ile bir kere çiftleşmeden sonra hiç erkek olmadan 6-7 kez doğurabilir. Diğer başka tür balıkalrda beöyle bir durum söz konusu değil. Bel inceliği v.s. dış görünül olarak burada anlatılan sadece lepisteslerde aranılan ölçülere göre, daha doğrusu vücut orantısına göre yapılır. Raif beyin çok değerli bir bilgi oalrak paylaştığı 2. sayfadaki
ULUSLARARASI YÜKSEK IRK LEPİSTES ÜRETİMİ KOMİTESİ ' nin belirlemiş olduğu standartlara göre balıkalrınızı seçmelisiniz.  Burada zaten olması gereken standartları balıkların fenotip olarak girdikleri katagoriye göre ırkların standartları yapılır. Yani moscow blue yada full red yada başka bir ırk olsada bu aranılan ölçüler ırklara göre değil aldıkları kuyruk şekillerine göre farklılıklar gösterir. Delta kuyruk için istenilen ölçüler belli standartta olması istenirken, kılıç kuyruk lepisteslerde farklı ölçü standartları olabiliyor. Yani ayırdığınız yavrular cinsel olgunluklarına geldiklerinde bu standart ölçü kriterlerine göre balılalrınızı seçip ayırmalısınızki, bunlardan gelecek yavrular da backcrossing yöntemi ile mükemmel standartlarda yavruların gelmesine olanak sağlayacaktır.   Zaten göreceksiniz ki belli bir zaman sonra göz alışkanlığı olarak,  ister istemez doğru balıkalrı seçmeye başlayacksınız.
  Sevgili arkadaşlar lepisteste en önemli uzmanlık profesyonellik, doğru balıkları seçmektir. Yoksa istediğiniz kadar gen profesörü olun, çok farklı ırklar çıkartmış olsanız bile, onlardan gelecek yavruları doğru seçemediğiniz taktirde, ırk daha yeni ortaya çıkmışken, bir adna çöküşe geçecektir. Burada anlatmak ve öğretmek istediğimiz en önemli nokta, mantık hatalarını yapmayıp, doğru bilgiler ile en mükemmel balıklara sahip olmak iyi bir lepistes seçicisi olmaktır.

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5226
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2010 22:21
Hemen hemen her mesajında çok değerli bilgiler bulunan bir konuda kişisel sürtüşme, tartışma ya da kırıcı sözcükler içeren cümlelerin bulunması konunun mantığına zarar veriyor;  üyeleri konudan uzaklaştırıyor.
 
Lütfen bunları bir tarafa bırakıp asıl konuya katkı yapmaya devam edelim.
 
Saygılar,
Erdal Hoca2010-05-25 22:30:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2010 22:42
[QUOTE=tlgtck]Merhaba,
İmkan varsa, türleri fotograflarla açıklayıp,tanıtımını yaparsanız faydalı olur? Ne,nasıl olmalı fotograf üzerinde gösterilebilir..
6 kez erkeksiz yavrulama diger tür balıklar için de geçerli midir? Diger tür canlı doguranlar veya Japon,Çiklet...
Bel inceligi her türde mi aranır yoksa belli türlerde mi?
Ev yemi tarifiniz var mı?
[/QUOTE]
Tolga bey,
Tür fotoğraflarından ziyade çizimlerle anlatım daha kolay olur onu yapcaktık ancak fotoğrafta koyabiliriz.

Bu konu hakkında diğer balıklar  bir şey söyleyemem canlı doğuranlar dışında geçerli olma olasılığı çok düşük. Ancak lepisteste durum bu aslında lepisteslerde amatör olarak bakıldığında çok büyük artı ancak çaprazlama yapıldığında çok büyük eksi olarak karşımıza çıkıyor.

Bel inceliği burada aslında açmak gerekir balığın bel kalınğınında belli oranı vardır çok ince veya çok kalın makbul değildir. Burada diğer balıklar hakkında genelleme yapamayız. Konuştuklarımız lepistesler için gecerlidir.

Yem konusunda ben şahsi olarak ev yapımı yem önermiyorum ama artemia şarttır bunun yanında kaliteli kuru yemlerle takviye edilmelidir.

Burda anlaşılmayan bir konu var . Genellemeyi sadece üretim tekniklerinde yapabiliriz . Seçim standarları her balık için farklıdır. Lepistelerin kendi içinde bile farklılık gösterir. Örnek vermek gerekirse delta kuyrukla yuvarlak kuyruk arasında bile büyük şeçim farklılıkları mevcuttur.



radenko2010-05-25 22:48:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ateshÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 478
ateshÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 01:32
 
 Yem konusunda Raife katılıyorum ev yapımı yemler balığın yağlanmasını ve bununla beraber üremede yumurta üretmesinde sorunlar doğurabilir. Onun yerine genelikle bitkisel ağırlıklı yemleme uygun olucaktır. Arada birde proteinsel yemler ve artemia güzel birer takviye olucaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 08:08
Ev yapımı yemlerin en büyük riski bozulduğu anlamak biraz zordur o nedenle kaş yapalım derken göz çırmaya gerek yok kaliteli kuru yemler kullanarak ve artemia takviyesi ile gayet güzel form yakalamaktadırlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HabitatAquaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 11/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 56
HabitatAquaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 15:08
Bu arada ev yapımı yemlerinde bir çok arkadaşımız bu konuda uzman olmadığı için, kimse bu söylemine darılmasın çünkü gerçekten öyle Discus camiası beni çok iyi tanırlar. Yem formülasyonu yan, yem hazırlamak ayrı bir uzmanlık alanı istiyor. Ben Discus üreten dostlarımla bunu çok paylaştım. Yine bu konuda yemler konusuna değinmiştim. burada önce hangi balık için yem hazırlanacak bu hesaba katılır. daha sonra bu balığın gereksinimi olan vitamin mineral ve protein değerleri çıkartılır. sonra Pierson formülüne göre tüm katkıların protein , yağ, nem, kül değerlerine göre hesaplama yapılır bu katiyetle katkı maddelerini kafadan atarak oranlar belirlemeye benzemez .
  Hesaplamada hata payı en fazla  +1 ve -1  'dir. -2 yada 2 üzeri formülasyonun tekrar hesaplanmasını gerektirir.
  Bunları şu açıdan yazma gereği duydum. Raif bey ve Ateş bey ev yapımı yemlerin bozuldupundan yada yağlandırdığından bahsetmişler. Arkadaşlar, eğerki siz yem katkısında kullandığınız katkıların ham protein, ham yağ, ham kül, nem ve her katkının kcal enerji değerlerini bilip bunlara göre bir formülasyon hazırlarsanız. Mesela canlı doğuranlarda damızlıkalr için maksimum ham protein miktarı %35-40 arası olabilir fazlası işte o balığı yağlandırırda aşırı protein yüzünden, karaciğerler böbrekler i iflasta ettirir. bir çok kötü etkende beraberinde gelir.
  Eğerki siz bu anlattıkalrımı dondurulmuş yaş yemde doğru orantılı yaparsanız. hiç bir kuru yem yaş dondurulmuş yemin üzerine alternatif bile olamaz. Nasil ki , artemia nauplisine aşternatif bir kuru yem olmayacağı gibi, dondurulmuş yemdede olamaz.
  -25 derecede derin dondurucuda şoklanan bir yem, 2 yıl sonra çııkarsanız bile aynı tazeliğini korur.
Ancak normal buzdolaplarının dondurucu bölmesi farklıdır. -20 olmaz alt limit -25 dereccede şoklanması gerekir.  Burada bir püf nokta unutulmamalıdır. dondurulmuş yem hazırlamış vede -25 derecede şoklamışsanız. her gün balıkalrınıza vereceğiniz kadar ufak parçalar yapmalısınız. Diğer türlü şoklanmış dondurulmuş yemi balıkalrınıza verirken, artan yem sıcağa maruz kalıp buzları eridiğinde soğuk zincir çözülmüş olur ve tekrar o yemi dondursanızda içerik olarak bir çok vitamin v.s. değerlerini büyük miktarda kaybetmiş olur. Bu yüzden bu önemli noktaya dikkat etmelisiniz.
  Discus sever dostlarım, bu konuyu zaten hepsi biliyor ve buna dikkat ediyorlar. Tek dikkat edemedikleri nokt; Her zaman bu soruyu onalra sararım. Neye göre hangi katkıların vitamin değerlerine göre yem formülasyonu hazırlıyorsunuz? Elbetteki zor iş, buradan da şu sonuç çıkıyor her ne kadar matematiksel formüle göre yem hazırlamasalarda, deneme yanılma yani uzun yıllar boyu kazandıkları tecrübeye göre, her discus üreticisi yada her balık üreticisi, kendi oranlarını kendi oturtuyorlar. buda onların sırrıdır.  Kimse yıllarını vermiş olduğu emeği paylaşmak zorunda değildir. Bunada saygı duymak gerekir.
  Zaten üreticiyi herkesten farklı kılanda, her üreticinin  kendi yem, yemleme programalrı v.s. gibi farklı kriterdeki tecrübeleridir.
  Gerçekten şimdiye kaddar açılmış en güzel başlık ile mükemmel bilgiler paylaşılmakta. hobiye büyük katkılar sağlayacağı görüşündeyim.

   Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 15:11
Seçim kriterleri yazılı olarak verildi bir kezde çizim olarak aşağıdaki gibidir.
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   resim alıntıları http://www.world-guppy.de/download/wga-standard.pdf aynı zamanda standartlar mevcuttur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 15:46
Hangi canlı olursa olsun rasyon hazırlarken ihtiyaç duyduğu enerji protein ve mineral madde miktarlarına gore hesap edılıp hazırlanır. Protein enerji ihtiyacını karşılamaktan ziyade verim ve yapısal olarak önem taşır esansiyel amino asitler muhakkak dışardan besin yoluyla alınmalıdır çünkü vucut tarafından sentezlenemeyen amino asitlerdir. Enerji ihtiyacı öncelikle karbonhidrat daha sonra yağlardan sağlanır.
Canlının ihtiyac duydugu enerji protein ve mineral madde miktarlarını karşıladıktan sonra rasyonun ne kullanılarak  hazırlanmasının onemi sidirim kolaylığı ve tüketilen miktar olarak ortaya cıkar.
Canlıya ihtiyaçlarını karşılayan dengelı bır rasyon verdıkten sonra farklı yem veya yiyecek madde verılmesının sadece sindirim sisteminin geliştirilmesi açısından onemi vardır.
Satılan markalı yemlerın hepsi rasyondur ve genel manada balıkların ıhtiyaçlarına gore hazırlanmıştır.
Balık türlerinin ihtiyaçlarına gore daha spesifik rasyonlarda  hazırlanabilir yada hazır rasyonlardan enerji protein ve minaral madde miktarlarına bakılarak seçilebilir. Bana gore farklı farklı yem rasyonlarıyla beslemenınde hiç bir mantığı yoktur(eger verdığımız yem rasyonu besledıgımız balıgın ıhtıyaçlarını karşılayacak sevyede dengeli bir rasyonsa) zaten verdığımiz yemler rasyondur farklı farklı yem maddelerı belırlı oranlarda karıştırılarak elde edilir.
  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 15:54
Suat bey bu değerli bilgiler için teşekkür ederiz. Benim en çok dikkat ettiğim konu yemlerde kullanılan malzemenin sindirilebilir olmasıdır. Eğer buna dikkat edilmesse bir çok sorun beraberinde gelir. Çok güzel bir konuya işaret etmişsiniz. Katılımlarınızın devamı bekliyoruz.
saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pelin suÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2010
İl: Mugla
Mesaj: 138
pelin suÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 16:04
Bu varyeteyle ilgili birşey sormak istiyorum.Bahsedilen bu varyeteller  büyük emekler sonucu ortaya çıkıyor anladığım kadarıyla .Ama o kadar emeğin sonucunda o büyük değeri görebiliyolar mı? Mesela önemli türler maddi açıdan baya değerli oluyor.Bu değeri görüyolar mı yoksa sade manevi değeri bile görmeyip sadece yarışma kazanma aracı olarak mı kullanılıyor? Yanlış kelimeler kullandıysam çok özür dilerim.Bilgi edinmek istediğim için soruyorum.Teşekürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 16:24
[QUOTE=pelin su]Bu varyeteyle ilgili birşey sormak istiyorum.Bahsedilen bu varyeteller  büyük emekler sonucu ortaya çıkıyor anladığım kadarıyla .Ama o kadar emeğin sonucunda o büyük değeri görebiliyolar mı? Mesela önemli türler maddi açıdan baya değerli oluyor.Bu değeri görüyolar mı yoksa sade manevi değeri bile görmeyip sadece yarışma kazanma aracı olarak mı kullanılıyor? Yanlış kelimeler kullandıysam çok özür dilerim.Bilgi edinmek istediğim için soruyorum.Teşekürler.[/QUOTE]
 
Sorunuza şöyle cevap veriyim. Bu balıklar hobi unsurudur. Ancak fiyatlarına bakılınca maddi olarakta tatmin ettiği ortaya çıkıyor. En basit örnek şu anda yeni üretilmiş bir varyete triosu 160 dolar gibi fiyat biciliyor ki bu  balık yarışma birincisi değil. Yarışma kazanan balıkların fiyatları binlerce dolarla ölcülüyor. Bence hem manevi hemde maddi yönden oldukça tatmin ettiğini görmek zor değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 17:04
Bu yazılanlarda anlayamdığım bir nokta var sanırım murat beyın yazısındaydı. Bir varyete yada ırk elde edildikten sonra ırkın sabitliğinin korunması için sürekli olarak geriye caprazlama yapılması gerektiği ve başka kan katılmaması gerektiği aksi halde bozulmalar olacağı belirtiliyordu. Doğrusu bunu tam olarak anlayamdım neden böyle birşeye ıhtiyac duyulgunu ve neden bozulmaların oldunu. Bildiğim kadarıyla ıslahta geriye doğru çaprazlamalar fenotipi sabitlenen yeni ırklarda yapılır genotipide sabitlemek için genotipde sabitlendikten sonra buna  tekrardan ıhtiyaç duymak biraz garip geldi bana  zaten genotip sabitlenemiyorsa yeni bir ırktan soz etmek pek dogru gelmıyor bana. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 17:16
Suat bey,
Okuduğunuz kısımdan alıntı yapmanız mümkün mü? ben araştırdım bulamadım büyük ihtimalle gözümden kaçmış olabilir. Yazılanın üzerine yorum yapmak daha doğru olur. Murat beyde konu ile ilgili görüşlerini bildirir hep beraber doğruyu bulacağımıza inanıyorum.
radenko2010-05-26 17:26:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 464
ethemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 17:23
[QUOTE=suat]Hangi canlı olursa olsun rasyon hazırlarken ihtiyaç duyduğu enerji protein ve mineral madde miktarlarına gore hesap edılıp hazırlanır. Protein enerji ihtiyacını karşılamaktan ziyade verim ve yapısal olarak önem taşır esansiyel amino asitler muhakkak dışardan besin yoluyla alınmalıdır çünkü vucut tarafından sentezlenemeyen amino asitlerdir. Enerji ihtiyacı öncelikle karbonhidrat daha sonra yağlardan sağlanır.
Canlının ihtiyac duydugu enerji protein ve mineral madde miktarlarını karşıladıktan sonra rasyonun ne kullanılarak  hazırlanmasının onemi sidirim kolaylığı ve tüketilen miktar olarak ortaya cıkar.
Canlıya ihtiyaçlarını karşılayan dengelı bır rasyon verdıkten sonra farklı yem veya yiyecek madde verılmesının sadece sindirim sisteminin geliştirilmesi açısından onemi vardır.
Satılan markalı yemlerın hepsi rasyondur ve genel manada balıkların ıhtiyaçlarına gore hazırlanmıştır.
Balık türlerinin ihtiyaçlarına gore daha spesifik rasyonlarda  hazırlanabilir yada hazır rasyonlardan enerji protein ve minaral madde miktarlarına bakılarak seçilebilir. Bana gore farklı farklı yem rasyonlarıyla beslemenınde hiç bir mantığı yoktur(eger verdığımız yem rasyonu besledıgımız balıgın ıhtıyaçlarını karşılayacak sevyede dengeli bir rasyonsa) zaten verdığımiz yemler rasyondur farklı farklı yem maddelerı belırlı oranlarda karıştırılarak elde edilir.
   [/QUOTE]
Suat bey degerli bilgilerinizin yanına birkaç şeyde ben eklemek istiyorum.Günümüzde marka firmaların her türlü canlı için üretmiş oldugu kaliteli yemler mevcut .Bence tek bir firmanın yemini degilde ,degişik firmaların yemlerini kullanmamız balıklarımızın sindirim sitemini geliştirmesine faydası oldugu kadar ,yemlenme iştahlarınında arttıgı kanısındayım.Bu yemleri bir birine karıştırarak degilde ,kullandıgımız yem çeşidini haftalık yada günlük periodlarda bölerek vermek faydalı olucaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir