ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 4 MESAJI
Kaplumbağamın kabuğunda, kuruduğunda gördüğüm kireç üzerine bir araştırma yaptım, sudaki kalsiyum ve magnezyum elementlerinin suyu sertleştirdiğini ve kireç diye bildiğimiz tortuyu oluşturduğunu öğrendim. Su düzenleyicileri araştırdım fakat aşağıda linkini verdiğim makaleyi okuyunca aslında suyu yumuşatmanın gereksiz olduğunu anladım. Buyrun link;
Su Sertliği
Kaynak olması açısından bulduğum bir ders kitabını sizlerle paylaşmak istedim. Bu konularda Türkçe bilimsel kaynak bulmak epey zor. Kitap Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı bölümünden Prof. Dr. Abidin BUDAK ve Prof. Dr. Bayram GÖÇMEN'inin eseridir.
*Kitap, 2005 basım olduğundan Bayram GÖÇMEN Doçent olarak gözüküyor kitapta, ama 2009'da Profesörlük unvanını almıştır.
http://sci.ege.edu.tr/~bgocmen/herpetoloji2.pdf
Neden kara kaplumbağaları büyük oluyor da su kaplumbağaları küçük oluyor?
Aslına bakarsanız kara kaplumbağaları daima tatlı su, bataklık ve deniz kaplumbağalarından oransal olarak daha küçük vücut boyutlarına sahiptir. Bu durumun belki de tek istinaları, Galapagos adalarında yaşayan devasa boyuttaki kara kaplumbağaları (Geochelone elephantopus) ve Aldabra’da yaşayan dev kaplumbağalardır (Geochelone gigantea). Bu türlerin adalarda yaşamaları nedeniyle kısmen de olsa izole türler halinde süregelmeleri, vücut boyutlarını küçültmeleri için birazdan sayacağımız çevresel faktörlerden de bağımsız kalmalarına neden olmuş olabilir.
Ancak bahsettikleriniz, yavru su kaplumbağaları veya evcil hayvan satan dükkanlarda yaygın olarak bulunan küçük boyutlu süs kaplumbağaları (Trachemys scripta elegans) olabilir. Bu kaplumbağalar da aslında doğal koşullarda, kara kaplumbağalarının boyutlarına veya onlardan daha büyük bir vücut boyutuna rahatlıkla ulaşabilirler.
Su sistemlerinde yaşayan kaplumbağaların neden daha iri vücutları olduklarına gelince.. bu konuda birden fazla sebep düşünebiliriz. Kaplumbağalar, değişken vücut sıcaklıklı canlılar. Bu nedenle de, vücutlarındaki temel metabolik olayları sürdürebilmek için güneşten aldıkları ısı enerjisine ihtiyaç duyarlar. Çoğu sürüngen türü, günün belli zamanlarında açık alanlara çıkarak özel bir güneşlenme davranışı sergiler. Ancak özellikle deniz kaplumbağalarında aktif bir güneşlenme davranışı görülmez. Oransal olarak büyük bir bağa, suyun içerisinde güneşin ısı enerjisinden mümkün olduğunca etkin bir şekilde yararlanabilmeyi sağlayan bir özellik olarak kalmış olabilir.
Su içerisinde hareket, suyun kaldırma kuvveti nedeniyle zorlaşır. İri ve ağır bir vücut, özellikle besin arama veya çiftleşme gibi eylemler için dibe inmeyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahip kabul edilebilir. Karada ise çok daha fazla avcı ile karşılaşma ihtimali olduğu için; bağaya yapışık iskelet sistemi nedeniyle zaten yavaş olan hareket kabiliyetinin, vücut boyutunun oransal olarak küçültülmesiyle bir miktar da olsa telafi edildiğini düşünebiliriz.
Kara yaşamı, beslenme ve savunmanın yanında bir diğer zorunluluğu da beraberinde getiriyor: Barınma. İri vücutlu bir hayvan, barınma ve gizlenme açısından her zaman bir dezavantaja sahiptir diyebiliriz. Bu nedenle de, yaşamını tamamen karaya geçirmiş olan kaplumbağalarda vücut boyutunun küçülmüş olması, önemli bir avantaj sağlayacaktır. Kısacası karada yaşam, besin-barınak ve korunma için daima hesaplı olmayı gerektirir. Bunun en akıllıca çözümü ise oldukça basit: “sadece gereği kadar büyük bir vücut”.
Kaynak
TÜBİTAK
VETERİNER HEKİMLER İÇİN BİLGİLER:
Trafik kazası geçiren, üzerinden araba geçen ya da ağır nesnelerin üzerlerine düşmesi sonucu karapası çatlamış ya da parçası kopmuş bir kaplumbağa bulduğunuzda; bunun hayati bir yara olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer mikrop kapmaz ve çatlaklar birbirine çok yakın ise, kurtulma şansı o denli yüksek sayılır. Avrupa’dai üniversitelerde uygulandığı gibi Ankara Üni., Uludağ Üni. ve İstanbul Üni. Veteriner Fakülteleri’nde dişçi akriliği uygulanarak sıkı bandaja alınan kabuklarda düzelme görülmüştür. Omurgası zedelenen kaplumbağaların ise şansı biraz daha düşük oluyor.
Kan alırken; boyun venası kullanılır. Ameliyat gerekiyorsa plastrondaki kareler elektrikli testere ile açılabilir. Kas içi enjeksiyonda arka bacaklar kullanılabilir. Kafasını dışarı çıkarmasını istiyorsanız, arkadan bacak ve kuyruk kısmını hayvanın kabuğunun içine itmeniz ve sabırla beklemeniz gerekiyor.
Antibiyotik olarak, Baytril %2,5′luk solüsyonu (Enrofloksasin 5-10mg/kg per os, 5 gün) kullanılmasını tavsiye ederim. İçinde yüzdüğü suya damlatma ya da ağzına damlatma tarzında verilebilir. ANTİBİYOTİK olarak; Kloramfenikol 1.gün 30mg/kg S.C., 2-5.günle arası ½ doz, terramycine10mg/kg I.M., gentamycine 10mg/kg I.M. 48 saat sonra tekrar, protozoon enfeksiyonları için karnidazol 10mg/kg per os, trematot ve cestodları için droncit 5mg/kg per os, vitamin A 10.000-100.000 İ.E. kg, keneler için kilosuna uygun frontline kabuğu üzerine sürülebilir. Ketamin-HCl, trankilizan olarak 5-20mg/kg, anestezisinde 40-100mg/kg kullanılabilir ve etki 2-72 saat sürer, Xylazin-HCl 4mg/kg uygulanabilir. En güvenilir anestezi ise İzofloranla inhalasyon anestezisidir.
Bacağında yara varsa ve yaz günü sineklerin yumurta bırakması sonucu kurtlanırsa, betadinli sus ya da eterli alkol tuşesi kullanılır. Yara kapatılmasında dikiş yerine stapler kullanılabilir. Ölme sebepleri arasında; esaret altında yanlış besleme, stres, barsak parazitlerinin (örnek:askarit) cok artmış olması, kenelerin çokluğu, kabuk çatlaması sonucu mikrop kapması ve septisemi şekillenmesi.
6-7 yaşına kadar bolca beslenmesi için kış uykusuna yatırmayın. Kış uykusundan uyanırken de 1 hafta boyunca 22C lik odada bekletilir. Hayvan yavaşça hareketlenmeye ve yem yemeye başlar. Kabızlık çeken kaplumbağaları 30C lik sıcak banyosu yaptırılır ve bu şekilde bağırsak içeriği yumuşar.
Yemlerinde kalsiyum ve fosfor dengesine, vitamin oranına dikkat edilmelidir. İdeal rasyon: %77 meyve ve sebze, %20 kıyılmış et, %2 multivitamin, %1 kalsiyum laktat
Gaga uzaması veya eğilmesi varsa; hipokalsemi göstergesidir. Rasyona kalsiyum eklenir.
Gözlerde apse, kirli sudan mikrop kapması ya da A vitamini eksikliği nedeniyle olabilir. Hayvanın içinde tutulduğu kaptaki su klorsuz, temiz içme suyu olmalı, ayda bir değiştirilmeli
KAPLUMBAĞALAR hakkında yanlış inanışlar;
Kanser hastalığına iyi geldiğini duyan kişiler veteriner kliniklerine defalarca kaplumbağa getirip kanının alınmasını istiyorlar. Kanser tedavisi gören kişilerin mikropsuz şeyler tüketmeleri gerekirken, doğal ortamda bir çok mikrobu üzerinde barındırmaya alışmış bir kaplumbağanın kanı ile o insana geçeçek hastalıkları düşünmek bile istemiyorum, gerçekten çok sakıncalı bir durum.
Evde kaplumbağa bakanlar bu hayvanlar kış uykusuna girececekleri dönemde (Ekim-Mart) hayvanda hareketlerin azalması durumunda hastalandığını düşünürler. Hatta bazen öldüklerini düşünüp gömenlerde vardır ve malesef ölmedikleri halde toprağa gömüldükten sonra oksijen alamadıklarından ölürler. Bu dönemde iştahsız olması, uyuması normaldir. Eviniz çok sıcaksa, kış uykusuna hiç girmeyebilir.
ASLA, büyüyen kaplumbağaya domates vermeyin, kabuğunu yumuşatır.
ASLA, doğada kavga eden ya da çiftleşen kaplumbağaları ayırmayınız. Doğanın içinde onların dialoglarına ve kaderlerine sadece izleyici kalmamız onlar için en iyisidir.
Hepinize sevgiler,
Nilay Tezsay
KAYNAKLAR:
1. “Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri”, Prof.Dr.İbrahim Baran, Tübitak Popüler Bilim Kitapları, Ankara 2005
2. “Su ve Kara Kaplumbağaları”, Doç.Dr. Serdal Uğurlu, Erim Ofset, İstanbul 2000
3. “Reptil Hastalıkları”, Prof.Dr.Arif Kurtdede, Barışcan Ofset, Ankara 2001
SON MESAJLAR
- Beyaz Benekli Molinin Tedavisi Hakkında Laterthanbefore, 18:58
Hastalıklar ve İlaçlar - Nano Karides Tankı Laterthanbefore, 18:56
Akvaryum Tanıtımı - African Pipefish İlk Deneyimlerim Filtresiz, 18:53
Yeni Üye Forumu - Silis Kumda Bitki Laterthanbefore, 18:52
Bitki Akvaryumları Genel - 30 Litre Akvaryum [lepistes] Taha Yanık, 18:46
Yeni Üye Forumu - Japon Balığı Gözündeki Buğu Eminator, 17:50
Hastalıklar ve İlaçlar - 2. El Dış Filtre Alınır Mı Aktasefe, 17:43
Filtreleme Seçenekleri - Hobiye Yeni Başladım Tavsiyelerinizi Bekliyorum Taha Yanık, 17:39
Yeni Üye Forumu - Akvaryum İlacını Ne Kadar Damlatmam Gerekiyor Berkayv, 17:00
Hastalıklar ve İlaçlar - Betta Kuyruğunda Sorun Mu Var? Taha Yanık, 15:49
Labirentliler - Akvaryum Sizce Sağlam Mı ? Muhammedcay, 15:48
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryuma Su Ekleme Ve Değişimde Arıtma Suyu darkaura, 15:29
Yeni Üye Forumu - Dış Filitre Gwynbleidd, 15:19
Yeni Üye Forumu - Plastik Akvaryum Kapağı Yapan Varmı? Muhammedcay, 14:14
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Bitki Tohumu Muhammedbedri, 13:58
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 40x40 Utricularia High Tech darkaura, 13:48
Akvaryum Tanıtımı - Yeşil Su Sorunu ÇaĞRı, 13:09
Yosun - Tür Tavsiyeleriniz SaRCoPhiLiuS, 12:55
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Karides Yemi Ve Balık SaRCoPhiLiuS, 12:53
Yeni Üye Forumu - Molly Yavrularının Karnindaki Şişkinlik SaRCoPhiLiuS, 12:45
Canlı Doğuranlar - Dış Filtre Destekleyici Tepe Filtre Yapımı Yasin034, 11:36
Filtre ve Sump Yapımı - Bitkili Tankda Led Kullanımı darkaura, 11:22
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 180x60x60 Karma Güney Amerika rhn35, 11:20
Akvaryum Tanıtımı - Sera Vipan Nature Vs Sera Vipan Flora SaRCoPhiLiuS, 10:56
Yeni Üye Forumu - Yarasa Melek MasterChief, 10:41
Fiyat Forumu - Kafa Motoru Arızası Muhammedcay, 10:28
Yeni Üye Forumu - Dedikodu Zamanı 2 Kara Karga, 09:52
Discus Tanıtımları - Eurostar Hbl Ses Sorunu Ancher, 08:16
Yeni Üye Forumu - Şelale Filtrenin Altında Takılıyorlar bendeniztayfun, 06:30
Akvaryum Bilimi - Bitki yaşlanınca ölürmü darkaura, 02:57
Bitki Akvaryumları Genel - Melek Baligimin Solungac Yarasi Sos taskinramazan, 01:02
Hastalıklar ve İlaçlar - Bettam Hep Su Yüzeyinde Ve Yem Yemiyor Eminator, 01:02
Labirentliler - Bitkili Akvaryum Yapımı ktoG, 00:01
Yeni Üye Forumu - Ramirezi sfcscannow, 23:30
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Resimden Cinsiyet ShowaSanshoku, 23:16
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Kılkurdu Mu Planarya Mı? Wish4fish, 22:57
Yeni Üye Forumu - Panda Garra Rufa Hakkında Her Şey BLGHN, 21:56
Sazansıgiller Tanıtımı - 2.el Şelale Filtre Alınırmı? bendeniztayfun, 21:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Sisi bendeniztayfun, 20:53
Yeni Üye Forumu - Balık Cinsiyeti Alper Efe, 20:34
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 50x30x30 Lowtech Yeniden FISHERMAN01, 20:21
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Hastalık Nedeni Wish4fish, 18:23
Hastalıklar ve İlaçlar - Beta Balığım Gün Boyu Suyun Dibinde Duruyor. Eminator, 17:22
Yeni Üye Forumu - Zebra Danio Kaannn455, 16:19
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 25x25 Karides Akvaryumu demian, 16:08
Akvaryum Tanıtımı - Balıklarım Neden Durgun Yasin034, 15:07
Yeni Üye Forumu - Japon Balığımın Nesi Var Kaannn455, 15:01
Yeni Üye Forumu - Doğuracak Lepistes İçin Hazırladığım Akvaryum burakbyrs, 14:37
Yeni Üye Forumu - Ada La Plata Sand Meryemmm, 14:27
Bitki Akvaryumları Genel - 1 Haftalık Japon Yavrusu Taha Yanık, 13:59
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Muhtelif Malzemeler Formicasmind 18:58
- Red Check Endler Doğasa 18:48
- Elektrik Blue Ramirazi Doğasa 18:48
- 3 Erkek 7 Disi Yumurta Alan Sari Prensesler FarukBey 17:51
- Panda Lepistes Koloni Antepli 17:42
- Çeşitli Malzemeler, Takasa Açık Tropman 17:32
- Dennerle Akvaryum Furcifer 16:35
- Ista Regülatör Furcifer 16:35
- 2.67 Tüp Furcifer 16:35
- Difüzör ,damla Sayacı Furcifer 16:35
- Katil Salyangoz GokKurt 16:12
- Micra Bitkisi - Sarı Ateş Karides GokKurt 16:12
- Apistogramma Kakadu Triple Red-orange-macmasteri Şahinöztürk 16:00
- Rainbow Cichlid Çift Ciyus 15:57
- Willow Moss BRAND 15:53
- 70-100 Lt Ücretsiz İthal Akvaryum Arıyorum HLLDNLYC 15:27
- 400 Litrelik Akvaryum (125*50*65h) vseckn 15:10
- Akvaryum Bitkileri + Red Tail Filkulak Lepistes umutuyar 14:51
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 14:51
- Erkek Plati karavezir 14:11
- Moss İle Takaslikelma Salyangozu karavezir 14:11
- Akvaryum Dolabı Bora Bey 14:10
- Altın Kafa Melekler Tekin35 14:05
- High Tech Bitkili Akvaryum hakanmidilic 13:36
- Co2 Tüp 2,67 Lt - Difüzör - Ph Checker - Regülatör TugayÇınar 13:23
- Bitki , Sıvı Gübre , Akadama Toprak , Ramshorn CevdetSERBEST 13:11
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 13:11
- Moli Plati Gold Barbus Neon Blue Lepistes CevdetSERBEST 13:11
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 13:02
- 🌲🌳 Christmas Moss, Subulata, Mikra, Saz 🌳🌲 F13K 13:02
- 💥🌱 Toptan Subulata, Saz 🌾💥 F13K 13:02
- Java Moss Miller 12:56
- 100-40-50(55) Akvaryum Arıyorum Miller 12:56
- Super Red / Lda16 / L144 Siyah Tül Kuyruk Vatoz kopruluonur 12:35
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 12:35
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 12:35
- Sıfırürün/ Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemesi asliaral 12:30
- Newa Cobra Mini (yüzey Emişli İç Filtre) blenny 12:29
- Hazır Kurulu Zahmetsiz Masrafsız Akvaryum ozan_1903 12:20
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 12:20
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 12:20
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 12:20
- Filtre Malzemeleri, Moss Rafı Ve Kapsül Gübre. ÇaĞRı 12:19
- Bitki Çeşitleri emreemin 11:42
- Eheim Classic 2260 Musluklu Sıfır Hiko 11:41
- Spotted Angelfish Hiko 11:41
- Black Venezuela Corydoras Hiko 11:41
- 2 Adet Akvaryum Ve Bitkiler muratyarici 11:40
- Yavru L333 Ve L201 fahrettin 11:07
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 10:52
KULLANICILAR
- 119 Online Kullanıcı, 65 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.