ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
darkaura
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5283
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrimiçi
Üyelik Tarihi:
02 Kasım 2010 08:47
Son Ziyaret:
2 dakika önce
Toplam Mesaj:
4446 [0.84 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
135 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa KALIN
Doğum Tarihi:
08 Kasım 1978
Yaş:
46
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/020220180957011.jpg[/IMG] [url=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp]Bitkili Tanklarda Led Kullanımı[/url]

SON 10 MESAJI

Akvaryum, Masasından Geniş Olursa
Cam esnemeye gelen bir malzeme değil. Aradaki bosluk ufak ama ağırlık zeminde eşit dağılmadığında camın üzerinde belli noktalarda stress yaratacak, gereksiz risk. Ama çözümü kolay, Akvaryum tabanı boyutlarında uygun kalınlıkta bir sunta kestirin ağırlığın tüm tabana dağılmasını sağlar.
Küp Akvaryum İçin Tür Önerisi
Şu sıra kardinal tetraların fiyatları normalde olduğundan daha ucuz, neden bilmiyorum, 40x40 akvaryuma koydum, canlı renkli keyifli bir görüntü oldu. Yanına bir çift ramirezi ile rengarenk çok canlı bir tank olur. Ama bu iki türde nispeten nazik türlerdir, oturmuş tanka daha önceden akvaryum tecrübeniz varsa öneririm. İlk akvayumunuzsa daha dayanıklı türlere bakın.
Bitkili Akvaryumlarda Sump
Ne tip sump olduğuna bağlı. Yandan yada arkadan sump sorunsuz olur ama kule sumpda su yukardan aşağıya serbest döküldüğü için co2 kaybına neden oluyor, işi zorlaştırır. High tech olmaz orası kesin, low techde bir yere kadar.
Pseudomugillerimim Ve Lepisteslerim İçin Canlı Yem
Bendekiler kuru yem yiyordu, genede canlı yemin etkisi çok başka. Canlı yem temin edilemiyorsa dekapsüle artemia verilebilir.
Pseudomugil Gertrudae
[QUOTE=AmatorBetaci]
Hocam bende gittiğim akvaryumcuya geldiğini duyunca hemen gidip aldım, benim cikletler gibi büyük balıklar hoşuma pek gitmiyor bu yüzden bu tarz mikro bile denilebilecek canlılardan alıyorum, renkleri biraz soluk ve boyları biraz küçük, sizce daha fazla büyüyüp renklenirler mi?[/QUOTE]

Büyüyünce biraz daha renkleniyorlar ama internette gördüğünüz videolardaki gibi olmuyor. O videolardaki kırmızımsı farklı bir türü. Türkiyede hiç görmedim, almanyada bir kere denk geldim, çok güzeldi, full kırmızı gövde üzerine mavi gözler ve ince mavi çizgili. [EDIT]darkaura,2025-04-13 23:00:05[/EDIT]
Pseudomugil Gertrudae
Sevdiğim türdür. Zamında çok aldım ama hiç birinde uzun ömürlü olmadılar. Nedenini bilmiyorum. Belkide gelen balıklar sağlıklı değildi.
Ro Su Ve Remineralize
Belliki kullandığınız tuzun içinde ph ı düşüren bir katkı var. Kh3 normalde ideal bir değer ama genede düşük, başka bir etmen kolayca ph'ı aşağı çekebilir. Discus tankında ro suyu kullanıyorum, başta equlibrium ile minerallendiriyordum ama bitki tankı olmadığından gh gereğinden fazla yükseliyordu. Onun yerine almanyadan discus tuzu alıp gh 3 e getirip bildiğimiz markette satılan karbonatla kh ı ayarlamaya başladım. Kh artırmak için pahalı akvaryum ürünlerine gerek yok, karbonat bu işi görüyor. Marketlerde satılan sodyum karbonat, bitki tankında ayarlama yapılacaka aktardan potasyum karbonat alınıp sodyum karbonat ile yarı yarıya karıştırarak suya potasyumda eklenebilir.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=jojoned]

Tavsiyeniz üzerine kurulumu tamamladım. Delikli pertinaks üzerinde toplama kaldı. Ek olarak anlık yönetim için dokunmatik ekran ekleyecem burada ph tds su sıcaklık değerlerini eklemeyi düşünüyorum. Mevcutta ışıkların yanma sürekeri için kullandığınız senaryoyuda paylaşabilir misiniz.
Ledleri beslemek için cat6 kablo kullandım maksimum 8 led besliyor kabloda ısınma yaratır mı uzun süre kullanımda?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/70694/120420251516211.jpg[/IMG][/QUOTE]

Yanma senaryosu olarak 8 saat olarak ayarlıyorum. Gündoğumu varsa 10saat, ,ilk 1 saatde ışık yükseliyor, son bir saatde inişe geçiyor.

Cat6 kablo fazla fazla yeterli. Kablonun ısınmasında üzerinden geçen amper önemli, power ledde 1w de 350ma, 3w de 700ma geçiyor, cat6 kablonun kolayca kaldırabileceği akımlar.
1,5 Yıllık Walstad Tecrübeleri
[QUOTE=KaanE]
Normal lowtech watt sınırlarından fazla mı?

Ben tanklarımda hep basit masa lambaları ve düşük wattlı (8-9-13 vb.) ev led ampuller (2700K, 3000K, karideste 6500K) kullandım (plastik dağıtıcılarını çıkarıp) ve hepsinde 10 saat açıklar. (9-19) Zaten "gerekenden daha detaylı" demişsiniz gerçi; Işığın yeterli olduğu ve dağıldığı basit aydınlatmalar lowtech walstad'a yeterli değil mi?
[/QUOTE]

Lowtechden biraz daha fazla ışık istiyor. Low ile high arasında ama deep red uv royalblue gibi özel bir aydınlatma gerekli değil. bunlar daha çok bitkiyi kızartmada fark yaratıyor. Ama sunuda yeni farkkettim walstadda bazı bitkiler iyi kızarabiliyor. Kullandığım aydınlatmanın etkisi olabilir. Led ampül olarak 2700-3000kelvin kesilikle önermem. Düşük kelvin ledde sarı ve portakal renkler fazla oluyor, bular fotosentezde çok sınırlı etki eden renkler. Basit aydınlatma için tavsiyem soğuk beyaz olur hatta 10bin kelvin soğuk beyaz kaliteli chipli bir led olursa harika sonuç veriyor. Diana Walstad çalışmalarında güneş ışığınıda bolca kullanıyor. Şimdi tam şu sıra içerde yeni bir walstad tankı kuruyorum. Silindir şeklinde değişik bir çalışma. İki tarafdan pencere ışığı alacak, Sadece akşamları 5 saat led aydınlatma açmayı planlıyorum.

[QUOTE=KaanE]
Emers ortamda gelişmiş değil emers gelişebilen amfibik özellikli (Ludwigia repens gibi) bitkiler değil mi?
[/QUOTE]

Emersden kastım ucu su dışına çıkıp emerse dönenler. İçlerindeki kanallardan köklerine havadaki oksijeni taşıyorlar böylece tabanıda oksijenliyorlar.

[QUOTE=KaanE]
Akvaryum mekanik temizlik olarak nasıl oluyor? Yani ince partiküller oluyor mu suda? Tamamen "cam gibi" berrak oluyor mu? Bunun için de sadece elyaf eklenmiş ve elyafı her hafta değiştirilen iç veya şelale filtre kullanılabilir mi?
[/QUOTE]

Mekanik filtrasyona gerek yok. Zemin herşeyi çürütüyor. Normal akvaryumlarda zamanla oluşan tortu olmuyor. Su son derece berrak cam gibi oluyor, sadece zamanla sararıyor, aşırı sarardığında su değişimi yapıyorum.

Şelale filtre önermem. Walstadda da diğer bitkili akvaryumlarda olduğu gibi CO2 darboğazı var. En büyük darboğar CO2. İçinde çürüyen organiklerden ve canlılardan yeterli CO2 çıksada bunun bir kısmı havaya kaçıyor. Şelale filtre daha çok CO2 kabına neden olur. Elyafda gerekli değil, suda partikül olmuyor. Büyük bir tanksa suyun dolaşıp hareket etmesi için suyun altında duran çok ufak bir kafa motoru iyi olur.

Filtyasyonu büyük oranda bitki yapıyor. Bu yüzden kuvvetli ışık önemli. Bir ara aydınlatmada arıza yaşayıp 3gün ışık verememiştim, su hemen bozuldu bulanık ayran rengini aldı, ışık verdikden sonra 1 günde berraklaştı.

Geliyorum Denen Felaket Geldi.
[QUOTE=KaanE]

Koku olmasa çok telaşlanmazdım ama süngerli kısımda koku vardı. Yani bakteri ya da minareler, bişeyler ölmüş orada. Ama oradaki süngeri temizlemeden tekrar çalıştırmadığım için tanka karışmadı neyseki. Bio malzemenin olduğu kısımda ise koku yoktu zaten. Süngerin olduğu kısımda bu kadar çabuk olma nedeni de muhtemelen motorun aşırı ısınması, orada kalan su baya bir sıcaktı.[/QUOTE]

Koku önemli. Yararlı bakteri dediğiniz gibi toprak kokar, Bio malzeme iyi kokuyorsa toplar bir şey olmaz.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.