ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Can T.
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
10 Temmuz 2024 16:38
Son Ziyaret:
28 dakika önce
Toplam Mesaj:
11 [0.03 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
11 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
The Betta World
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Kayseri
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Can T.

SON 10 MESAJI

Süs Havuzu
Şu an saat 02.30. Günün en düşük sıcaklığı olarak görünüyor. Kontrol etmek için dışarı çıktım ve dışarıda dinlendirdiğim suları ölçtüm. Sular 29°C. Demek ki ısı problemi olmayacak. En son gece 15°C’yi iki hafta önce ölçmüştüm. Demek ki hava ciddi şekilde ısınmaya başlamış. Lepistesleri gönül rahatlığıyla havuza salabilirim.
Süs Havuzu
[QUOTE=GhostKoi]

Merhaba, başarılar dilerim.
Antalya'da Koi havuzuma 2 sezon lepistes saldım. Binlerce denecek kadar ürediler. Koi avcı balık olmadığından ve yeterli bitki örtüsü varsa ciddi bir zarar veremez. Sonbaharda sıcaklık 8-10 dereceye düştüğünde hepsi öldü. buna dikkat edin. Koileri zaten kışın havuzda beslemeye devam edersiniz.[/QUOTE]
Babam evdeyken boş durmayıp işe koyulmuş. Uzun nehir şeklindeki tasarım aklına yatmamış olacak ki, biraz daha dairesel bir şekil seçmiş. 😃 Küçük kardeşimin de tavsiyesi üzerine ortaya bir ada eklenmiş.

Kameram kalitesiz olduğu için fotoğrafta tam olarak anlaşılmıyor maalesef, ama göründüğünden daha büyük. Yer yer derinlik 50-60 cm arasında; uzunluğu yaklaşık 2,5 metre, eni ise yine 2-2,5 metre civarında. En az 500-600 litre su alır diye düşünüyorum.

Canlılara gelince, kendi havuzumdaki lepistes ve vatozları buraya transfer etmeye karar verdim. Böylesi daha güzel olur. Koi balıkları için yeterli değil; hayvanlara eziyet etmek istemem.

Havuz, dört adet meyve ağacının ortasında yer alıyor. Bu sene burada "ağaç biti" denen yeşil bir böcek istilası var ve ciddi şekilde çoğalıyorlar. Ağaçların altında durunca sürekli üstünüze düşüyorlar. Bunların suya düşmesiyle güzel bir canlı yem olacağını düşünüyorum. Boyları yetişkin su piresinden küçük.

Oksijen konusuna gelirsek, yakında priz yok, dolayısıyla hava motoru kullanamayacağız. Havuzun içine su mercimeği, saz, moss ve bambu gibi bitkiler ekleyeceğim. Zamanla su zaten yeşile dönecek ve fotosentez sayesinde oksijen ihtiyacı büyük oranda karşılanacak diye düşünüyorum.

Tek korkum sıcaklık. Geceleri su sıcaklığı 15°C’ye kadar düşüyor. Isıtıcı bağlama imkânı yok, çünkü elektrik prizi bulunmuyor. Bağlasak bile bu hacimdeki bir havuzu ısıtmak kolay olmaz. Yüksek hacimli suların daha geç ısınıp daha geç soğuduğu gerçeğiyle kendimi teselli ediyorum.

Şu an sabah saatlerinde su sıcaklığı 30°C’yi geçiyor. Umarım gece de idare eder. Yarın havuza branda serilecek ve üzerine şap atılacak.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/248191/120720252044171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/248191/120720252044321.jpg[/IMG]
Süs Havuzu
Tüm hobidaşlara selamlar.

Lafı çok uzatmadan konuya girmek istiyorum. Yaklaşık bir ay önce "Balkonda Lepistes" adında bir konu açmıştım. Bu konu, balkondaki havuzda lepistes üretimi ile ilgiliydi.

Ailem ziyarete geldiğinde, söz konusu bu havuzu çok beğendiler. Kendileri müstakil bir evde oturuyor ve ne zamandır bir süs havuzu yapmak istiyorlardı. Benim havuzu görünce fikirleri netleşti; bahçeye uzun, nehir şeklinde bir süs havuzu yapmak istiyorlar. Muhtemelen yarın yerini kazmaya başlayacağız. Havuzun içerisine şap atılacak, yani toprakla doğrudan teması olmayacak. Tahminimce en az 800-900 litre civarında bir hacme sahip olur.

Bendeki HB White lepistesleri çok beğendiler ve onlardan koymak istediler. Fakat sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, bu hacimlerde suyu ısıtmak ve havalandırmak çok kolay bir şey değil. Bu yüzden ısıtıcı ve hava sistemi olmayacak.

Bölgede gündüz sıcaklıkları 32°C'yi bulurken, gece 15°C'ye kadar düşebiliyor. Sizce bu şartlarda, hava olmadan yaşamak lepistesleri zorlar mı? Farklı bir tür mü düşünülmeli?

Tabii ki havuz denilince akla ilk gelen türlerden birisi koi balıkları. Fakat balıklar kışın içeri alınacak ve koilere yetecek büyüklükte bir tank yok.

Herkesin önerilerini bekliyorum.
Balkonda Lepistes
Şu an itibariyle su sıcaklığı 32° görünüyor. Hava çok sıcak; dediğiniz gibi, bu durumun etkisi olabilir. Peki, vatozlar için ne yapmamak gerekiyor? Bildiğim kadarıyla ideal yaşam sıcaklığı 26°. Bu durum sadece balkonda değil, evdeki tanklarda ciddi derecede ısınıyor.[EDIT]Can T. ,2025-07-10 13:09:31[/EDIT]
Balkonda Lepistes
Geçen birkaç haftanın ardından durumu güncellemek istiyorum. Ne yazık ki, ilk dişi balığım aniden öldü. Yaklaşık bir hafta önce, takviye amacıyla 4 dişi ve 3 erkek daha temin ettim. O günden bu yana herhangi bir sorun yaşanmadı.

Akvaryum suyu zamanla yeşillenerek koyu yeşil bir görünüm aldı ve şu anda içerisini görmek oldukça zor. İki gün önce rafyaların arasında yavru balıkların yüzdüğünü fark etmek beni oldukça sevindirdi. Ancak bu sevinç kısa sürdü. Dün, suyun yüzeyinde ölü bir dişi balık buldum ve hemen ardından 30 litre dinlenmiş su ile su değişimi yaptım.

Gün içerisinde herhangi bir problem gözlemlemedim. Ancak az önce yemleme amacıyla dışarı çıktığımda, su yüzeyinde hareketsiz duran bir erkek balık gördüm. Hafifçe dokunduğumda yavaşça uzaklaştı; büyük ihtimalle o da kısa süre içinde ölecek.

Konu hakkında bilgi veya deneyimi olan kişilerden görüş almak isterim. Hava sıcaklıklarının artması nedeniyle ısıtıcıyı çıkardım. Su sıcaklığı geceleri 25°C, gündüzleri ise 30°C civarında seyretmekte. Pipo filtre aktif olarak çalışıyor.

Yem olarak Tetra, sera, Dajana markalarının karışık granül yemlerini, Tropical marka kurutulmuş kan kurdu, kurutulmuş karides ve canlı su piresi veriyorum. Günde bir kez yemleme yapıyorum.

Balıkları temin ettiğim kişi, üretimi üretim filesi içinde küçük bir alanda gerçekleştirmekteydi. Benim kanaatim, bazı balıkların geniş alan ve yeşil suya henüz adapte olamamış olabilecekleridir. Diğer balıklar ise oldukça sağlıklı, hareketli ve renkleri belirgin şekilde gelişmiş durumda.

Konuya ilişkin görüş ve önerilerinizi memnuniyetle dinlemek isterim.[EDIT]Can T. ,2025-07-10 00:04:48[/EDIT]
Balkonda Lepistes
Havuza su mercimeği ve moss'ları ekledim. Dibe çöken yemlerin temizlenmesi için 2 cm boylarında 5 adet L144 vatoz aldım.
Aslında bugün tekrar yazmamın sebebi, dişi ile ilgili bir durum. Bugün baktığımda, dişi yerde yamuk şekilde yatıyordu. Öldüğünü sanıp kepçeyle almaya çalıştım ama kaçmaya başladı.
Yakalayıp yakından baktığımda, içinde çok fazla yavru olduğunu fark ettim. Dişi çok şişkin duruyordu, yavruların gözleri belli oluyordu.
Ayrıca dişinin karın ve sırt bölgesinde, kan oturmuş gibi nokta nokta kırmızılıklar vardı.
Bu durumu yaşayan ya da bir tavsiyesi olan var mı?
Balkonda Lepistes

Dün bir miktar Christmas moss, su mercimeği ve rafya temin ettim. Moss ve su mercimeklerini henüz eklemedim; şimdilik metilen mavisi içerisinde bekletiyorum. Rafyaları ise kıvırarak havuza yerleştirdim.

Gözlemlerime göre balıkların genel durumu oldukça iyi. Sürü halinde dolaşıyorlar ve yem zamanı geldiğinde iştahla besleniyorlar. Ancak hamile dişi hâlâ stresli görünüyor; çoğunlukla havuzun diplerinde ve kuytu köşelerinde zaman geçiriyor. Büyük ihtimalle doğum zamanı yaklaştı.

Metnin başında da belirttiğim gibi, bu havuzda yeşil su kültürü oluşturmak istiyorum. Yarın dip çekimi ve su değişimi yapacağım. Havuzdan aldığım suyun içine bir miktar balık yemi ekleyip bir hava taşıyla birlikte güneş altında bekletmeyi planlıyorum. Muhtemelen bir hafta içerisinde yeşil su oluşumu başlayacaktır.

Elde ettiğim bu kültürü, ince bir bez yardımıyla süzüp katı parçalardan arındırarak yeniden havuza eklemeyi düşünüyorum. Böylece yeşil su oluşumunun daha hızlı ve sağlıklı ilerleyeceğini tahmin ediyorum.

Havuz, gün içinde yaklaşık 3–4 saat doğrudan güneş ışığı alıyor. Bu sürenin yeşil su kültürü için yeterli olup olmadığını merak ediyorum. Ayrıca ekleyeceğim bu kültürün balıklar üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu, bunu da öğrenmek isterim.
Balkonda Lepistes
[QUOTE=M0nty]
Hocam harika düşünmüşsünüz benimde hali hazırda dışarda sivrisinek larvalı bi kültürüm vardı 40 lt gibi bir kaç tane yanık kalan yavrum vardı buyukleri yedi onlar yiyemedi çok umudum yoktu kucuklerinden inanir misiniz dana gibi oldulae buyuklerinide gectiler o kulture su piresi ekleyerek kulturun devamliligini sagliyorum hic bir sikintilari yok gayet mutlular projenizi destekliyorum. Sağlıklı hobiler[:3][/QUOTE]
Yeşil su kültürü hakkında tavsiyeniz var mı? Havuzu, balkonun doğrudan güneş ışığı almayan bir noktasına koydum. Günde 2-3 saat civarında güneş ışığı alıyor.
Balkonda Lepistes
[QUOTE=xellence07]
Hocam sistemi güzelce oturur ise balkonda beslemen sana zararı vs olmaz hatta daha keyifli anaçlardan kayıplar yaşabilirsin ısıtıcısız çünkü 25 den 19 sıkıntı ama alttan gelen yavrular buna uyum sağlar şimdilik ısıtıcıyı sabitlemeniz iyi olmuş 2.tank vs varmıdır [/QUOTE]
Evet, gerekirse ikinci bir tank kurma şansım var. Bu projedeki amacım, yavruları ayırmamak ve tamamen kendi içinde dönen bir sistem yaratmak. Yeşil su oluşmaya başladığı zaman içeriye su piresi eklemesi yapmak istiyorum. Böylece içeride su pireleri çoğalabilecek ve lepistesler için sürekli bir canlı yem kaynağı oluşacak.

Balıkları dün eklemiştim, birinci günlerini tamamladılar. Az önce kontrol ettim; ilk günün stresini güzelce atmışlar ve hepsi bir arada, vahşi sürü balıkları gibi geziyor. Birisi hariç… Tam damızlık, karnı şiş bir dişim var. Karnındaki yavruların gözleri görülebiliyor. Şu an diplerde, kuytu köşelerde duruyor. Sağlık problemi olduğunu düşünmüyorum. Yemleme yaparken gelip iştahla yedi. Muhtemelen doğum süreci başlamak üzere. Hemen bir rafya edinmem gerekiyor.
Balkonda Lepistes
[QUOTE=merutay]Balkonunuz yarım tonu taşımaya uygun mu?[/QUOTE]
Evet yeni bina c40 beton ile yapıldı herhangi bir risk yok.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.