Cyphotilapia Frontosa Mpimbwe Blue beslemek


Kategorideki Diğer Makaleler
  • CYPHOTILAPIA FRONTOSA "MPIMBWE BLUE" BESLEMEK ANTHONY TU

    İkincilik ödülü -Amerikan akvaryumlar federasyonu sosyal yayınınca 2003’te en iyi üretim makalesi ödülü.
    Çeviren: Selim Polat

    Giriş:

    Chichlid hobisinde uzun yıllar, Tanganika’nın daha derinleri bulununcaya kadar, Cyphotilapia frontosa diplerin kralı olarak kabul edildi. Bu tür 1970’lerin başlarında bulundu ve pek çok chiclid severin esas chiclid kadrosunda yerini aldı. Gerçekte pek çok türü olmasına rağmen, en yaygın olanı Brundi altı bantlıdır. Brundi altı bantlı, Tanganika chichletlerinin önemli kaşiflirenden biri olan Pierre Brichard tarafından bulundu ve ihraç edildi. Tabii daha sonra diğer ihracatçılar da bize, Tanzanian altı bantlı, Kigoma yedi bantlı, Kipili gibi yeni frontozalar sundular. Ve bütün dünyadaki cichlid hobicileri büyük bir hayranlık içinde Cyphotilapia frontosa "mpimbwe mavi" ile tanıştılar. Ben Cyphotilapia frontosa "mpimbwe mavi"yi göz alıcı canlılıktaki siyah ve beyaz yatay bantlarından, yüzgeçlerinin aydınlık maviliğinden ve yanaklarındaki koyu maviden dolayı seviyorum.

    Neden frontosa mpimbwe mavi beslemek istedim?

    Pek çok frontasa türü var. Ancak onun fotoğrafını Ad Konings’in kitaplarında ilk gördüğüm zaman, Cyphotilapia frontoza mpimbwe mavi’ye aşık oldum. Karar verdikten sonra para biriktirdim ve yeterli parasal gücüm oluduğunda bir çift satın alabildim. Chiclid üreticilerinin frontosa makalelerini ve bu tür hakkında kitaplar okuyarak araştırmalarıma başladım. Bu güzel balıklar için duyduğum büyük heyecan kendi üretim kolonimi kurmamı sağladı. Onları elle besleyebilecek olmak çok keyif veriyordu. Bununla beraber, hala yüzemiyorlar, ben onları beslemek için tanka yaklaştığımda saklanıyorlar.

    Başlamak için en ideal boy hangisidir?

    Frontosalar pahalı balıklardır ve büyük tanka ihtiyaçları vardır. Frontosa edinmenin iki yolu vardır. Pek çok kişi küçük yavrularla başlar ve çok fazla sabır gösterip 1-2 inchlik frontozaların yavrulayacak boya gelmesini üç dört yıl hatta daha fazla bekler. İkinci yol, vahşi bir koloni ya da yetişkin yavruyalayan bir koloni almaktır. Bunlar pahalıdır fakat yavrulamaya başlamadan önce daha az zamana ihtiyaçları vardır. En sonunda ben de, yerel bir satıcıdan, yavruyayan bir koloni (1 Erkek, 5 Dişi) almaya karar verdim. Damızlık kolonimi 75 galonluk bir tanka koydum. Rüyam gerçek olmuştu. Ad Konings’in kitabında gördüğüm o balıklar şimdi benim akvaryumumda yaşıyorlardı, buna inanamıyordum. Heybetliydiler. Saatler boyunca sadece onları seyrettim. Vahşi bir koloni seçmiş olmamın sebebine gelince, birkaç ay içinde yavrulayacaklarını umuyordum.

    Tank kurmanın en iyi yolu nedir?

    Yavrulama aşamasında tankın boyutları çok önemlidir. Genel kural: her bir frontoza için 10 galon sudur. Bunun altına inmeyin çünkü o zaman tankınız fazla kalabalık olur, balıklarınız agresivleşir ve alan paylaşım kavgasında birlirlerini öldürebilirler.
    Frontozalar icin yavrulama tankı kurulurken 60 galon ya da daha büyük tanklar tercih edilmeli. Bazı akvuaristler tankı dekore etmek için kayalar, pvc, çakıl, bitki, kil saksılar, yavrulama mağaraları. Fakat ben, damızlık kalonim için hiç birşey kullanmadım. Tankım sadeydi ve böylece temiz tutması çok kolay oldu. Tankın filtrasyonu için iki adet sünger filtre kullandım ve frontazalarım çok güzel beslendiler.

    Eğer dişi yavru tutmaya başlamışsa bunu nasıl bilebilirim?

    Genel olarak iki şeye bakarım: dişilerden herhangi birisi tüpünü çıkartmış mı? Erkek normalde olduğundan daha agresif mi? Eğer bu iki belirtiden birini görüyorsam, bilirim ki üreme başlayacak ya da zaten başlamış. Normalde tanktaki herbir balığı kontrol etmek için fener kullanırım. Tüplerine sarkıtmış dişilere daha özel bir ilgi gösteririm. Yavrulama aşaması dişi hazır olduğunda gerçekleşir. Erkek kendi yavrulama alanı içinde dişinin arkasında veya önünde yavaş yüzer. Dişi doğrudan erkeğin alanına girer. Erkek dişiyi takip eder ve üreme dönemi boyunca onunla kalır. İlk aşamada, erkek spermlerini bırakır ve dişi yumurtaların üzerine yatar ve onları toplayıp ağız boşluğuna alır. Dişinin ağzında yumurta tutup tutmadığı kontrol etmek için fener kullandım. Malawi chichlidlerinden farklı olarak, frontozaların ağızlarında birşey taşıyıp taşımadığını söylemek zordur. Emin olmak için bir parça daha dikkatli bakmam gerekti, çünkü benim dişilerim küçüktü.

    Frontozalarımı yavruladıktan sonra besleyebilir miyim?

    Genele olarak yavrulamadan sonraki ilk 48 saat beslemem. Daha sonra ince parçalar halindeki yemlerle dikkatlice beslerim. İlk olarak, yavrulayan annenin yüzmeye başlamasını bekledim ikinci olarak, kısa sürede tüketebilecekleri kadar az yem verdim onlara. Ve bunu tekrarladım. Bütün dişi frontozalar yumurtalarını bütün kuluçka dönemi boyunca (5 hafta) taşımazlar. Bir keresinde bir dişinin ağzı tamamen dolu olarak akvaryumun bir tarafına yüzdüğünü ve geri dönerken ağzını daha fazla yem doldurmak için boşalttığına şahit oludum.

    Ağzında yumutra olan dişileri kusturabilir miyim?

    Kusturma nedir? Kusturma, yumutraları dişinin ağzından alma işlemine verilen addır. Bazıları, annenin ağzını açıp yumurtaların annenin ağzından almak için tırnaklarını kullanır, fakat kalem ucuyla açmak daha iyi bir alternatiftir. Ben ilk olarak beyaz temiz bir havlu ve mağazadan aldığım yaklaşık 20 litrelik bir kabı hazır ettim. Daha sonra, ağzı yumurta dolu anneyi tanktan bu kaba alırken çok dikkatli davrandım. Dişi korkar ve yumurtaları yer ya da düşürür diye çok tedbirli davranarak hiç gerilim yapmadım. Bunu bundan önce iki kere daha yapmıştım, fakat kepçeyle yakaladığımda dişi yavrularını yemişti. Üçüncüsünde dişiyi akvaryumdan aldığım suyla doldurduğum bir kaba koydum. Birkaç dakika oraya yüzmesine izin verdikten sonra kusurmaya başladım. Bu bir üretici için en mutlu andır çünkü 4-5 hafta sonra o yavruların yüzdüğünü göreceksinizdir.

    Yavruları nasıl büyütmeliyim?

    Yavrularınız 2 haftalık ya da daha fazla oldu mu? Ben, başlarının ve kuyruklarının çıktını görene kadar hiçbir şey yapmadım. Bu süre içinde, onları, yumurta keselerinin içinde beslenebilecekleri, 10-20 galonluk karantina akvaryumumda tutum. Bir kere rahatça yüzmeye başladıktan sonra da onları küçük parçalara ayrılmış tuzlu karidesle besledim ve büyümelerini seyrettim. Onları iki haftalıktan daha küçüken, yavruluğa koymuştum. Piyasada pek çok yavruluk var ancak ben birtane almadan önce araştırdım. Yavruluk yapması kolaydır ve çeşitli balık makalesinde ve kitabında nasıl yapıldığına dair pek çok bilgi bulabilirsiniz. Benim kişisel fikrim, yavruları yavruluğa erken koymada başarı oranı azdır. Eğer dişinin yavruları üç haftadan fazla taşımasına izin verirseniz o zaman başarı oranınız yükselir. Frontozalarda erken kusturma KESİNLİKLE ÖNERİLMEZ.

    Sonuç

    Cyphotilapia frontosa benim kolleksiyonumun en favori balığı. Onları seviyorum çünkü, çok oyuncu ve akıllı balıklar. Frontozaya başlamanın iki yolu var. Küçük yavrularla başlayabilir; onları kendi çocuklarınız gibi büyütürsünüz ya da yetişkin balıklar alırsınız ve böylece onların yavrulama dönemine erişmesi için daha az beklemiş olursunuz. Bunu evinize büyük cichlidler için büyük tank almak istediğinizde hatırlayın. Onlara güzel bir ortam kurun, günlük olarak iyi yemler verin, suları temiz olsun ve nazik davranın; kısa sürede mükafatını görürsünüz.

    İnanın bana, frontoza besleyen bir hobici olarak pek çok heyecan yaşarsınız. Bu balıkların yavrulaması için yapılması gereken en önemli şey, suyun temiz tutulmasıdır. Son olarak, bu makale benim deneyim ve araştırmalarıma dayanmakta ve umarrım bu makaleyi okuduktan sonra frontozaların nasıl besleneceği hakkında genel bilgilere sahip olmuşsuzunuzdur. Tanganika gölünün bu şaşırtıcı balıklarını denemenizi ivedilikle tavsiye ediyorum.

    Fotoğraf reprodüksiyonları Aaron Alcantar’ın izniyle gerçekleşmiştir.

    Kaynak: http://www.duboisi.com/articles/Mpimbwe_Blue.html

Üye Yorumları