Malawi Gölünde Balık Yakalama


Kategorideki Diğer Makaleler

  • Malawi cichlidleri birçok akvarist arasında oldukça popüler balıklardır. Bu popülerlik gün geçtikçe çeşitli türlerin de keşfedilmesiyle artmaktadır. Bir akvaristin en çok beslemek istediği balık F0 (doğal ortamlarından yakanmış) balıklardır.Deniz aşırı bir şekilde evlerimize kadar gelen, akvaryumlarımızda bile yakalarken büyük zorluklar çektiğimiz bu balıkların nasıl yakalandığına dair az çok fikirlerimiz vardır ama bizzat bu balıkları yakalayan kişilerin kullandıkları teknikleri de paylaşmak istedim.




    Malawi gölünde balık yakalama işini genelde oranın yerel halkı yapmaktadır. Suya dalarlarken oksijen tüpü kullanmazlar. Bunun yerine basit bir hokka sistemi kullanırlar. Yedek oksijen hortumlarıda bulunmaktadır. Yaklaşık 150 metre uzunluğundadır bu hortumlar. Normalde ikişer kişi olarak dalarlar göle ama bazen üçünbir kişi yardım için dalar. Diğer bir kişi ise bu hortumların acil bir durumda onlara ulaşmasını ve güvenliğini sağlar.






    Kıyılara yakın kesimlerden 20-25 metre kadar derine dalarlar. Balık yakalama işini ağlarla yaparlar fakat bu iş oldukça zordur. Çünkü taban kayalıklarla doludur. Ağlara yakalanan balıkları basınçtan etkilenmemeleri için 50 litrelik örme bidonlara koyarlar. Bu şekilde alıştıra alıştıra yüzeye çıkartırlar.




    Malawide balıklar çift olarak satılmaktadır. O yüzden eğer bir erkek yakalanmışsa dişisi yakalanana kadar beklenir, aynı olay dişiler içinde geçerlidir. Eğer dişi yakalanmış ise, o türün erkeği de yakalanana kadar beklenilir.




    Balıklar yakalanıp örme bidonlara alındıktan sonra vakit kaybetmeden bulundukları adanın istasyonlarına götürülür... Örneğin yukarıda fotoğraf Mbenji adasına ait ve yakalanan balıklar Mbenji adasındaki toplama istasyonuna götürülür. Bu istasyonlar Malawideki her adada vardır. İstasyonlardan birkaç fotoğraf aşağıda yer almaktadır.

    Likoma Adasındaki bir istasyondan görüntüler;









    Malawi'deki Adalara Genel Bakış

    Malawi'de farklı yerlerde farklı balıklar bulunmaktadır. Bu olay balığın türünü belirlemede anahtar görev görmektedir. Malawideki bu istasyonların amacı gölde yakalanan balıkların akvaryum ortamına adepte edilmeleridir.

    Likoma Adası İstasyonu;
    Likoma adasında bulunan istasyon Malawideki en büyük toplama yeridir. İki takımdan oluşan dörder dalgıç bu görevi yapmaktadır. Bu dalgıçlar Likoma, Chisumulu adası ve çevre küçük adaların sahillerinde balıkları yakalarlar. Likoma adasında bulunan şirket aynı zamanda Malawideki en geniş ekipmanlara da sahiptir.



    Likoma Adası sahili, 2004


    Nkhata Bay;
    Nkhata Bay körfezi kuzeyde bulunan en eski toplanma istasyonlarından birisine sahiptir. Büyük bir toplama alanına sahiptirler. Güneyde Ruarwe/Charo bölgesine kadar, kuzeyde ise Kande adasına kadar olan yakalanan tüm balıklar Nkhata Bay istasyonuna getirilir. Aşağıdaki fotoğrafda dalgıçların ve toplama istasyonun görüntüsü vardır. Ağaçların arkasında kalan yer Nkhata Bay daki toplama istasyonudur (Fotoğrafın neden böyle çekildiğini bilmiyorum daha net bir fotoğraf bulamadım malesef). Chilumba ve Likoma'da toplanan balıklar bir süre sonra Nkhata Bay daki istasyona getirilir. Burdan ise 450 km uzaklıktaki Kambiri Noktasına balıklar götürülür.



    İstasyon ağaçların arkadadır. Fotoğraf: Stuart Grant, 2002.


    Chilumba;
    Chilumba daki istasyon Malawideki en kuzeyde bulunan istasyon olarak bilinmektedir. Kuzeyde Ngara güneyde ise Chitimba ya kadar olan yerlerde toplanan balıklar bu istasyona getirilir. Burada bir tekne ile dört dalgıç yapar bu toplama görevini. Chilumba daki istasyon diğer istasyonlara göre çok değişik ve nadir türler barındırmaktadır. Burdaki balıklarda bir süre sonra Nkhata Bay a götürülürler.



    Fotoğraf: Stuart Grant, 2002.


    Balık Kargolama;



    Kargolamaya genel bir bakış.


    Tüm sürecin doruk noktası en önemli noktası budur. Gölden alınan taze suyun sıcaklık ve ph değerleri ölçüldükten sonra, eğer uygun kriterlere sahipse bu suyu kullanırlar. Balıklar nerdeyse iki gün sürecek olan yolculuklarına şu şekilde başlarlar;

    Toplanan balıklar, tek tür olarak akvaryumlara konur.

    Daha önceden poşetler hazırlanır. Poşetlerin üzerinde konulacak türlerin adı yazmaktadır.

    Yetkililer balıkları kontrol ederler.

    Nereye hangi balığın gideceği yine yetkililer gözetiminde yapılır.

    Daha sonra balıklar uygun kutulara konulurlar.

    Kutuların üzeri Zimbabwe de üretilen polistren bir maddeden yapılmış kapaklar ile kapatılır.

    Kapaklar bantlanarak kargolanmaya uygun hale getirilir.

    Kutular kamyonlarla Lilongwe havaalanına götürülür.

    Kargo ofislerinden biri olan Manica Afrika ofisine getirilir.

    Ve işlemlerden sonra uçağa konulmaya hazırdır.


    Çeviri (yorumluyarak): Gürkan Avşar
    Kaynak: http://www.lakemalawi.com

Üye Yorumları