Neolamprologus Leleupi
Kategorideki Diğer Makaleler
- Neolamprologus Leleupi
Yazan: Alp Ersin Çelebi
Şirin ve keyifli bir tür olan Neolamprologus Leleupi , cichlid hobicileri için her zaman değerli bir tür olmuştur ve bu değerini günümüzde de halen korumaktadır.
Leleupi , bir Tanganyika Gölü cichlidi olduğundan ötürü diğer tüm Tanganyika Cichlidleri gibi sert ve alkali sulardan hoşlanır.
Ülkemizde her ne kadar turuncu ve sarı ağırlıklı renkleri ile biliniyor olsalar da seyrek olarak açık, koyu kahverengi, siyah ve mor tonlarına sahip varyasyonları da bulunmaktadır.
Etçil bir tür olan Leleupi, doğada çeşitli mikroorganizmalar, su piresi vs canlılar ile beslenir.Akvaryumlarda , güzel renklerini koruyabilmeleri için ağırlıklı olarak canlı artemia, su piresi ve karotein maddesi barındıran kuru yemler ile beslenmeleri gereklidir.
Leleupiler çok kısa zamanda renklerini kaybeden balıklardır. Bu konuda hobicilere düşen temel görev, zemin & dekor malzemesini mümkün olduğu kadar açık renkli seçmek ve balıkların ihtiyacı olan besini onlara sağlamaktır. Aksi takdirde çoğu akvaristin şikayet ettiği husus meydana gelecek ve leleupilerin renkleri ağız çevresinden başlamak suretiyle kararmaya başlayacaktır.
Yaşam alanı olarak doğada 10 – 20 m su derinliklerinde , kayalık bölgeleri ve kovukları tercih ederler.Dolayısıyla akvaryumda üretmek isteyen hobiciler de akvaryumlarının dekorunu , çeşitli kayalardan yapacağı mağara , kovuk ve holler ile oluşturmalıdır.Ayrıca , balıkların yer sahiplenmesine ve üremelerine yol açmak için akvaryumun içine ortası delinmiş ya da kırılmış bir kaç testi koyulabilir.Bu testilerin etrafında bir süre dolandıktan sonra hemen içerisine girip onları sahiplenmek isteyeceklerdir.
Eş tutan bireylerin birlikteliği 25 – 30 gün sürer.Bu süre sonunda yumurtlama gerçekleşir.Çiftleşen bireyler yumurtalarını dişi balığın sahiplenmiş olduğu kovuğa ( yuvaya ) dizer. Sağlıklı bir Leleupi çifti , bir kerede 100 ila 200 arası yumurta yapar.
Yumurtalar 3 – 4 gün zarfında açılır.Balıkların yumurtalarının olduğunu, dişi Leleupinin uzun süreler boyunca ortalıktan kaybolması ile anlamak mümkündür. Erkek ve dişi yavrulara nöbetleşerek bakar.
Yeni doğmuş yavruların sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürmeleri için canlı artemia mutlaka kullanılmalıdır.Yavrulara canlı artemia verebilmek için basit bir yöntem uygulanabilir.Yumurtadan çıkarılmış olan artemiaları bir şırınga içerisine çektikten sonra , bu şırınga vasıtası ile yavruların içinde bulunduğu yuvaya doğru püskürtebilirsiniz.Yavruların artemiaya alıştıktan sonra , artemiaları kapışmalarını seyretmek yavru alma keyfini tadan bir hobicinin keyfini katlayacaktır.
Tüm bu anlattıklarımın dışında , tecrübesiz ebeveynlerin kendi yavrularını yiyebilme riskini göze almak istemeyenler için , yumurtadan çıkıp yüzmeye yeni başlamış olan yavruları başka bir tanka ayırmak da düşünülebilecek bir yoldur.
Bulundukları tank 90 – 100 lt’nin altında olmamalıdır.Akvaryumda bu türe arkadaşlık edecek olan balıklar kesinlikle Neolamprologus familyasına ait olmamalıdır. Cyprchromis Leptosoma beslenme ve davranış şekli itibariyle, Leleupi için doğru tank arkadaşlarından birisidir.
Neolamprologus Leleupi yaklaşık 11 cm boya kadar büyür. Dişi balıklar , erkeklerden biraz daha ufak olur. İdeal bir üreme tankı oluşturmak için genç ve henüz cinsel olgunluğa erişmemiş bir grup Leleupi alınmalıdır. Yaklaşık 1,5 yaşında cinsel olgunluğa ulaşan bireyler eş seçimlerini yaptıktan sonra eş seçemeyen yalnız balıklar ana tanktan ayrılmalıdır. Zira erişkin Leleupiler, kendi türüne ve genel olarak agresif davranışlar sergileyen balıklardır.Bundan dolayı, meydana gelecek olası kavgalarda bireylerin birbirini yaralaması mümkündür.
Gerekli akvaryum şartlarını sağladıktan sonra beslemesi kesinlikle kolay olan ve keyif veren bir balıktır.Ancak unutulmamalıdır ki ; bu sevimli balıkların güzel renklerini koruyabilmeleri için , ihtiyaç duydukları besinleri almaları ve zemine serilecek olan kumun açık renkli olması dikkate alınması gereken en önemli unsurlardır.
Herkese sağlıklı akvaryumlar dilerim.